Sanal Organizasyon Fırsatları – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Sanal Organizasyon Fırsatları
Sanallaştırma, giderek daha fazla KOBİ’nin yerel pazarları terk etmesine ve küresel işletmeler haline gelmesine olanak tanır. Böylece, uzun yıllardır sadece LSE’ler için mevcut olan küresel pazar, geniş bir işletme yelpazesine açılıyor.
“Küresel bir strateji tanımlama ve uygulama becerisi, liderlik ve yönetim becerilerinin gerçek bir testidir.” Çağdaş küresel pazar, çoğunlukla bir e-iş olduğu kadar bir e-pazar olarak da var olur.
Büyüklüğü ne olursa olsun, küresel pazarda varlığını sürdürmek isteyen bir işletmenin aşağıdaki gibi bir dizi şartı yerine getirmesi gerekir:
1. Tanınmış ve saygın bir markaya sahip olmak
2. Yerleşik dağıtım ve hizmet ağı
3. Eşsiz ve talep gören ürün veya hizmetler
4. Küresel işletmeyi destekleyebilen yönetim ekibi
Yukarıda belirtilen koşulları sağlamak için, işletme
yeterli fonlara, malzeme ve insan kaynaklarına sahip olmalıdır. KOBİ’ler ile LSE’leri karşılaştırdığımızda, KOBİ’ler çok zor durumda. İşletme, küresel pazarda boy gösterebilmek için, küresel pazara girmek için belirli bir harcamaya (başabaş noktası) katlanmak zorundadır.
Bu başabaş noktası aşağıdakiler tarafından belirlenir:
1. Reklam ve tanıtım kampanyası
2. Mevcut piyasa fiyatının altında satış fiyatına izin veren üretim veya hizmet hacmi
3. ISO gibi uluslararası standartları karşılayan ürün veya hizmet kalitesi
4. Dağıtım kanallarına erişim
5. Resmi engeller (yasal, görevler, vergilendirme vb.)
Küresel pazarda faaliyet göstermek, gelişmiş BT çözümlerinin uygulanmasını, uluslararası veri ambarlarına erişimi vb. gerektirdiğinden yerel pazarlara göre çok daha zordur. Küresel bir şirket yalnızca BT kullanımı ve bilgiye erişim ile riski azaltabilir.
Küresel e-pazarda faaliyet gösteriyorsa, işletmenin operasyonel maliyetleri hala daha yüksektir. Anketler, bu pazarda bir müşteri kazanmanın maliyetinin geleneksel pazardan çok daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Örneğin moda endüstrisinde e-pazarda müşteri kazanmanın maliyeti %40’a varan oranda daha yüksek. Ancak sonraki yıllarda karlar çok daha hızlı büyüyor. Yakın gelecekte bu pazarda başarılı olamayan kuruluşlar hiç başarılı olamayacaktır. Başabaş noktasının belirlenmesi ampirik araştırmaları gerektirir.
Bu, endüstriye ve girişimin küreselleşme derecesine bağlıdır (tüm kıtalarda faaliyet gösteren çok fazla işletme yoktur). Başabaş noktasını belirlemek için, stratejik analiz yöntemlerini ve özellikle Porter’ın beş gücünün analizini uygulayabiliriz.
Örneğin başabaş noktası, küresel pazardan elde edilen gelirin %2’sini gerçekleştirmek için gereken yatırımla belirlenebilir. Bazen, küresel pazardan elde edilen gelirin %50’sinden fazlasını elde eden bir organizasyonu böyle bir organizasyon olarak kabul edebiliriz. Tek başına KOBİ’ler başabaş noktasını aşacak bu tür kaynaklara sahip olmadığı için, sanal girişim şeklinde stratejik ittifaklar oluştururlar.
Teorik olarak, sanal organizasyonun gelişimi önemli olabilir. Uygulamada, gelişiminin bir derecesi teknik engellerle ve sanal KOBİ’ler için belirlenen hedeflere ulaşma gerekliliğiyle bağlantılıdır. Hedefin değiştirilmesi, işletmenin hızlı bir şekilde değiştirilmesine neden olur.
Araştırmam, önemli sayıda öğrencinin işletme yönetimini öğrenme ihtiyacı hissettiğini gösteriyor. Aynı zamanda, öğrenme mümkün olduğunca gerçeğe yakın olmalıdır. Sanallaştırma, teori ile pratik arasındaki mesafenin kapanmasına neden olabilecek bir çalışma disiplinidir.
Sanal organizasyon Nedir
Sanal organizasyon örnekleri
Sanal organizasyon Özellikleri
Sanal Organizasyon Avantajları
Şebeke organizasyon
Şebeke organizasyon Nedir
Sanal organizasyonlar ppt
Sanal Organizasyon TÜRLERİ
Hatta en yakın gelecekte toplum üzerinde en önemli etkiyi yaratacak olanın sanallaştırmanın tam yönü olduğu iddiası bile göze alınabilir. Sanallaştırma, geleneksel öğretim yöntemlerini destekleyerek öğretim sürecinin etkinliğini en geniş anlamda artırır.
Sanallaştırma, jet pilotlarının eğitiminin maliyetinin düşürülmesi ve süresinin kısaltılması gibi alanlarda uygulanabileceği gibi askeri komuta, borsada faaliyet gösterme veya genetik süreçlerin bilişsel analizi gibi alanlarda da uygulanabilir.
Bilimde, ilk olarak bilgisayar simülasyonlu modellerde denenen birçok büyük keşif örneği vardır. Hem karar verme sürecinin iş simülasyonuna hem de karmaşık teknik veya sosyolojik süreçlerin analizine izin veren sanallaştırmadır. Öğretimin sanallaştırılmasında iki temel yön vardır.
Birincisi, herkesin BT kullanarak belirli bir bilgiyi edinebileceği ortak eğitim yönüdür. Klasik bir örnek, sanal bir borsadır. Pek çok ülkede, pek çok insan borsayı para kazanmak için kullanmaya başlamadan önce borsada nasıl işlem yapacaklarını öğrenmek istiyor.
Uygun yazılımları kullanarak gerekli deneyimi elde edebilirler. Gerekli becerileri sanal dünyada edinebilirler. Ayrıca internet üzerinden erişilebilen çok sayıda oyun vardır. Bu oyunlar sadece oynayarak keyifli vakit geçirmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yabancı dil veya araba kullanmayı da öğretir. Başka bir yön adanmış öğretimdir.
Sanallaştırmanın yardımcı olabileceği aşağıdaki etkinlikler vardır:
• Dil bilgisi düzeyini değerlendirmek için özel yazılım kullanarak öz değerlendirme.
• Öğrenim yardımı, diğerlerinin yanı sıra kurumsal laboratuvarları, iş oyunlarını ve belirli teknik ekipmanın nasıl kullanılacağını öğreten özel simülatörleri, örneğin uçuş simülatörlerini içerir.
• Uzaktan eğitim; uygun bir terminali ve yazılımı olan bir öğrenci derslere uzaktan katılabilir. Bu sanallaştırma yönü, daha önce sunulan uzaktan çalışmaya benzer.
Sanal organizasyon, tüm girişimlerinin rekabet tarafından bilinmesi anlamında şeffaf bir organizasyon olarak çalışır. Bu sorumluluk yükler. Bir sanal organizasyonun imajı, bireysel katılımcılarının faaliyetlerinden etkilenir.
Sanal organizasyonların ortak yönetimi, ofisleri ve gayrimenkulleri yoktur. Ayrıca sanal organizasyonlarda ortak bir yönetici ekip, orta düzey yönetim veya koordinatörler bulunmaz. Her bir sanal organizasyonun etkisi sınırlı olduğundan, kilit başarı faktörü karşılıklı güvendir.
Sanal organizasyonlar, iş yönetimine yeni bir bakış açısı sağlar. Artan girişimciliği ve rekabet gücünü tetikleyebilirler. Ayrıca geleneksel yöntemlerden farklı yeni yönetim yöntemleri de sunarlar. Sanal organizasyonlar, mevcut organizasyonlar için ilginç bir alternatiftir.
Özellikle uluslararası ortamda faaliyet göstermek isteyen gelişmekte olan ülkeler için caziptir. Resmi bir raporlama yapısı ve kontrolü olmayan sanal kuruluşların nasıl yüksek operasyonel performans elde edebildiği ve böylece geleneksel muadillerine göre rekabet avantajı sağlayabildiği büyüleyici.
Gelecekteki çözümler hakkındaki spekülasyonlardan bağımsız olarak, artık sanal organizasyonların geleneksel organizasyonlardan daha iyi performans gösterebileceği alanları güvenle tanımlayabiliriz. Bunlar: ticaret, turizm ve hizmetlerdir.
Bu alanlarda sanal organizasyonların faydaları şu şekildedir:
1. Operasyonel esneklik, özellikle gelişmekte olan pazar nişine hızlı tepki verilmesi gerektiğinde çok daha yüksektir.
2. İşlem yaşam döngüsü çok daha kısadır (özellikle kapanış)
3. Bazı işlemleri kapatmak için siber uzayın kullanılması (yasal ve organizasyonel engellere rağmen)
4. Daha düşük işletme maliyetleri
5. Daha düşük başlangıç maliyetleri
6. LSE’lerin kabul edemediği kuruluşlarla işbirliği yapabilme (siyasi, coğrafi, ırksal, dini nedenlerle)
Sanal Organizasyon Avantajlarıü Sanal organizasyon Nedir Sanal organizasyon örnekleri Sanal organizasyon Özellikleri Sanal organizasyon türleri Sanal organizasyonlar ppt Şebeke organizasyon Şebeke organizasyon Nedir