Sanal Organizasyon – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Sanal Organizasyonda Teknoloji ve Çalışma
20. yüzyılın ilk yarısında Amerika Birleşik Devletleri’nde endüstriyel üretim tesislerinin çoğalmasıyla, çalışma geleneksel olarak sadece yaşamak için yaptığınız bir şey olarak değil, aynı zamanda gittiğiniz bir yerde anlaşıldı.
Sanayi Devrimi, manuel işçilerin uygulamalarını, belirli fabrikalarda, bitkilerde ve ofislerde bulunan montaj hattı ve matbaa gibi belirli teknolojilere bağladığı için işin doğasını temelden değiştirdi. Bugün iş hakkında yaptığımız bir şeyden ziyade gittiğimiz bir yer olarak konuştuğumuzda, söylemimiz 20. yüzyıla hakim olan manuel çalışma görüntüsünün kalıntısıdır.
Savaş sonrası üniversite kayıtlarının 40’lı ve 50’li yıllarda akışına denk gelen, 20. yüzyılın ikinci yarısında “bilgi çalışması” gerektiren bir iş patlaması vardı. Bu çalışma, belirli bir işyeri teknolojisine bağlı olmayan ve herhangi bir yerden gerçekleştirilebilen hesaplama ve analitik fonksiyonları içermektedir.
1970’lerde yaygın bilgi çalışması, yüksek benzin fiyatları ve veri birleşimi için yeni yetenekler bir kombinasyon, bir telekomutasyon dalgası teşvik etti. Ofiste yapıldığı gibi uzak bir yerden çalışmak, insanların meslektaşları ve müşterileriyle temas kurarak evde çalışmasına izin verdi. Günümüzde, bu tür iş düzenlemelerini tanımlamak için çok sayıda terim kullanılmaktadır: “Telework”, “Mesafe Çalışması”, “Mobil Çalışma” ve “Sanal Çalışma” en yaygın olanlar arasındadır.
“Sanal” kelimesi, geleneksel zaman ve mekan engellerinin dışında ortaya çıkan örgütsel etkileşimler hakkında konuşmanın bir yolu olarak artan para kazanmıştır. Aslında, bugün birçok kuruluş kendilerini sanal kuruluş olarak tanımlamaktadır.
Açıklandığı gibi, önemli bir kuruluş “kuruluş içindeki veya diğer kuruluşlar arasında iş projelerini dönüştürmek için bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) kullanan özel firmalardan veya kamu kurumlarından oluşur”.
Sanal çalışmaları sağlamaya karar veren birçok kuruluş, sanal toplantılar, çalışma ekipleri, ofisler, fabrikalar, firmalar ve ittifakların olanakları konusunda coşkulu olmuştur. Kuruluşların çalışanların sanal olarak çalışmasını mümkün kıldıkları bazı nedenleri özetlemektedir.
Teknolojinin Rolü
Dijital telekomünikasyon teknolojileri sanal çalışmanın birincil kolaylaştırıcıları olmuştur. Teknolojinin sanal çalışmaya yol açmadığına dair artan kanıtlar olsa da, yani insanları neredeyse teknolojik altyapılar ve uygulamalar sanal çalışmayı mümkün kılar. En eski modern altyapı teknolojisi telefondu.
Telefonun kullanımı yoluyla, işçiler çalışmalarını uzak konumlardan ayrı ayrı yürütebilir ve gerektiğinde ofise geri bildirebilirler. Yakında, çevirmeli modemler sanal bir işçinin kuruluşun sunucusuna giriş yapması ve erişimi bilgileri için etkili bir yol haline geldi.
Bugün, konut geniş bant hizmetleri, geleneksel işyeri ofislerinde işçilerin alışkın olduklarına benzer hızlara ve bant genişliğine sahip çevrimiçi erişim sağlayan “her zaman açık” bağlantılar sunmaktadır. Bazı uygulamalar da sanal çalışmanın önemli olanakları olmuştur. Erken veritabanı teknolojileri, kuruluşta bilgisayarlarda toplanan ve depolanan bilgilere erişmek için uzaktan çalışan işçilerin izin verdi.
Kelime işleme uygulamalarının yanı sıra, e-posta, modern sanal işçiler tarafından en çok kullanılan en önemli araçtır. E-posta, sanal işçinin meslektaşlarına ve müşterilere önemli belgeler ve mesajlar göndermesine ve almasına olanak tanır. Bugün, sanal çalışanların birbirleriyle daha verimli iletişim kurabilecekleri anlık mesajlaşma (IM) ve telekonferans teknolojilerinin kullanımını görmeye başlıyoruz.
Sanal organizasyon Nedir
Sanal organizasyon örnekleri
Sanal organizasyon türleri
Şebeke organizasyon Nedir
Sanal organizasyonlar ppt
Sanal ve şebeke organizasyon farkı
Sanal organizasyon Özellikleri
Dijital telekomünikasyon teknolojileri, başarılı sanal çalışmayı mümkün kılmak için iki önemli görev oluşturmalıdır. İlk olarak, işçinin bir telepresence oluşturmasına izin vermelidirler. Steuer, telepresence’yi “bir iletişim ortamı aracılığıyla bir ortamda varlık deneyimi” olarak tanımlar.
Sanal işçiler meslektaşları ve müşterileri ile fiziksel olarak ortak olmasa da, onlarla sanki onlarla birlikte çalışabilmelidirler. Bu nedenle, önemli bilgileri iletirken, başkalarıyla uzaktan çalışanlar, çoğu zaman yüz yüze bir bağlamı taklit eden elektonik ortam aracılığıyla iletişim kurmayı seçti.
İkincisi, teknolojilerin sanal çalışmayı etkili bir şekilde etkinleştirmesi için kullanıcıya şeffaf olmalıdır. Sanal işçiler tipik olarak teknolojik yenilikçiler değildir ve bu nedenle normalde ofiste çalışma yollarına müdahale etmeyen teknolojileri kullanmayı tercih ederler.
Sanal işçinin bir iş görevini tamamlamak için bir teknolojinin ne zaman ve nasıl kullanılacağını düşünmesi gerektiği ölçüde, daha etkisiz olduğunu kanıtlayacaktır. En değerli teknolojiler, sanal işçinin ne zaman kullandığını düşünmek zorunda olmadığı ve normal iş uygulamalarına müdahale etmeyen teknolojilerdir.
Sanal Çalışma Uygulaması
Çalışma, örgütsel sürecin temel kurucu özelliğidir. Sanal olarak organize etmek için, organizasyon üyeleri ofiste olduğu gibi, aynı zamanda sanal düzenlemelerine özgü şekillerde de çalışırlar. Özellikle, sanal çalışma, sıradan ofis çalışmalarının görev tabanlı ve ilişkisel yönlerini açıkça ortaya koymaktadır ve varlık uygulamalarının boyutunu ekler. Bu sanal çalışma uygulamalarını özetler.
• Görev tabanlı uygulamalar: Teslim edilebilir bir ürün, süreç veya fikir üretmek için yapılması gereken belirli bir iş tanımıyla ilgili iş uygulamaları.
• İlişkisel uygulamalar: resmi ve gayri resmi etkileşim dahil başkalarıyla iletişim ile ilgili çalışma uygulamaları.
• Varlık Uygulamaları: İş arkadaşları ve yöneticiler tarafından deneyimlediği gibi kuruluşta bir işçinin varlığını oluşturan iş uygulamaları.
Göreve Dayalı Uygulamalar
Her ne kadar yeni telekomünikasyon teknolojilerinin icadının bireylerin çalışma şeklini temelden değiştireceğine dair popüler ve ticaret baskılarında hikayeler devam etmesine rağmen, sanal kuruluşlardaki çalışma araştırmaları, çalışanların görev temelli çalışma uygulamalarının neredeyse uygulamalardan çok az farklı olduğunu göstermiştir. ofiste yürütülmüştür.
Aslında, sanal çalışma düzenlemelerini benimseyen bilgi çalışanları, yöneticilerini aynı işi, aynı kalitede ve aynı hızda, işyerinde çalışmaya devam ettikleri gibi sanal bir konumdan yapabileceklerine ikna etmelidir.
Sonuç olarak, sanal işçiler çalışma düzenlemelerini tartışırken göreve dayalı çalışmalarının uygulamaları hakkında nadiren konuşurlar ve yaptıkları zaman, ofiste çalışma şeklinden ne kadar az değiştiğini tartışırlar. Bunun yerine, sanal çalışma uygulamaları üzerinde düşünürken, çoğu sanal işçi program esnekliğini, kesintilerden özgürlüğü ve sanal çalışma düzenlemeleri tarafından işlenen büyük değişiklikler olarak işe gidip gelmede kurtarılan zamanı belirtiyor.
Görev temelli iş uygulamaları, sanal çalışmaya doğru bir hareket sonucunda çok az değişir, ancak görevin doğası bu iş uygulamalarını yürütmek için kullanılan teknoloji türünü etkiler.
Sanal organizasyon Nedir Sanal organizasyon örnekleri Sanal organizasyon Özellikleri Sanal organizasyon türleri Sanal organizasyonlar ppt Sanal ve şebeke organizasyon farkı Şebeke organizasyon Nedir