Semantik Web Temelleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Semantik Web Temelleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

2 Aralık 2022 Semantik Web Ders Notlar Web 3.0 teknolojisi Nedir 0
Lojistik Sağlayıcıları

Semantik Web Temelleri

World Wide Web, insanların birbirleriyle iletişim kurma şeklini ve iş yapma şeklini değiştirdi. Halihazırda gelişmiş dünyayı bir bilgi ekonomisine ve daha geniş anlamda bir bilgi toplumuna doğru dönüştüren bir devrimin merkezinde yer alır.

Günümüz Web içeriğinin çoğu insan tüketimine uygundur. Veritabanlarından otomatik olarak oluşturulan Web içeriği bile genellikle veritabanlarında bulunan orijinal yapısal bilgiler olmadan sunulur. Günümüzde Web’in tipik kullanımları, insanların bilgi aramasını ve tüketmesini, diğer insanlarla arama ve iletişim kurmasını ve çevrimiçi mağazaların kataloglarını incelemesini ve formları doldurarak ürün sipariş etmesini içerir.

Bu faaliyetler yazılım araçları tarafından özellikle iyi desteklenmemektedir. Dokümanlar arasında bağlantı kuran bağlantıların varlığı dışında, değerli, hatta vazgeçilmez olan başlıca araçlar arama motorlarıdır.

AltaVista, Yahoo ve Google gibi anahtar kelime tabanlı arama motorları, günümüzün Web’ini kullanmak için ana araçtır. Arama motorları olmasaydı, Web’in bu kadar büyük bir başarı elde edemeyeceği açıktır. Ancak bunların kullanımıyla ilgili ciddi problemler vardır; en önemlileri Tablo 1’de listelenmiştir.

Semantik Web Vizyonu

Semantik Web, Web içeriğini makinede işlenebilir hale getirerek yukarıda sıralanan zorlukların üstesinden gelmeyi önerir. Kilit nokta, Web içeriğinin semantiğinin (anlamının) açıkça temsil edilmesi ve işlenmesi gerektiğidir.

Bu amaca aşağıdaki teknolojilerin birleştirilmesiyle ulaşılacaktır:

• Açık Meta Veri: Web içeriği, uygun semantik işaretleme yoluyla anlamını “kendi kılıfında” taşıyacaktır.
• Ontolojiler: Terimler arasındaki anlamsal ilişkileri tanımlayacaklar ve uygulamalar arasında ortak bir anlayış oluşturmak için temel görevi görecekler.
• Mantıksal Akıl Yürütme: Otomatik akıl yürütme özellikli araçlar, meta veriler ve ontolojiler tarafından sağlanan bilgileri kullanır.

Ontolojiler ve muhakeme hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki bölümlerde bulunmaktadır. Basit bir örnek olarak, açıklamalı bir çevrimiçi dijital fotoğraf koleksiyonunda turuncu bir maymunun fotoğraflarını aradığınızı varsayalım. Resim 1’in “orangutan oynuyor” şeklinde açıklamalı olduğunu varsayalım.

Daha sonra bu resim, açıklaması “turuncu” veya “maymun” kelimelerini içermemesine rağmen Semantik Web’den alınabilir (bu nedenle, anahtar kelime tabanlı bir arama başarısız olur). Bu, (a) ek açıklamanın, (b) orangutanların maymun ve turuncu olduğunu belirten hayvanlarla ilgili bir ontolojide yer alan bilgilerin ve (c) yukarıdaki bilgileri şu sonuca varmak için birleştiren muhakemenin karşılıklı etkileşimi yoluyla elde edilebilir: resim, kullanıcının sorgusuyla alakalıdır.

Anlamsal Web vizyonu, WWW’yi yaratan kişi olan Tim Berners-Lee tarafından oluşturuldu. Semantik Web faaliyetleri, World Wide Web Konsorsiyumu tarafından koordine edilmektedir. Anlamsal Web girişimi tarafından ele alınan Web teknolojilerinin birkaç kritik sorununu toplar.


Semantik Web Nedir
Semantik Web örnekleri
Semantik Web Ders Notları
Semantik Nedir
Web 3.0 teknolojisi Nedir
Semantic Web
Anlamsal Ağ Nedir
Web 3.0 Nedir


Ontolojiler

Bir ontoloji, belirli bir alanın ortak bir kavramsallaştırmasının resmileştirilmesidir. Anlamsal düzeyde (bilginin anlamı) uygulamalar arasında birlikte çalışabilirliği destekler ve ayrıca insanların ortak ilgi alanlarına giren nesneler hakkında konuşmasına olanak tanır. Tipik olarak, etki alanındaki nesneleri ve aralarındaki ilişkileri açıklar.

Aynı türden nesneler, belirli özellikleri paylaşan nesnelerin koleksiyonları olan sözde sınıflarda düzenlenir. Örneğin, bir üniversite alanında, sınıflar profesörler, öğrenciler, idari ve teknik personel, kurslar, amfiler vb. olabilir. Bireysel nesneler (Web terminolojisinde kaynaklar olarak adlandırılır) belirli bir sınıfın örnekleri olarak bildirilebilir.

Sınıfları tanımladıktan sonra, aralarındaki ilişkileri de tanımlayabiliriz. Belirli bir ilişki türü, sınıf hiyerarşisidir. A sınıfı, B sınıfının bir alt sınıfıdır (ve B, A’nın bir üst sınıfıdır), eğer A’nın her örneği aynı zamanda B’nin bir örneğiyse. Örneğin, profesörler sınıfı, tüm üniversite çalışanları sınıfının bir alt sınıfıdır. . Üniversite alanı için örnek bir sınıf hiyerarşisi gösterir.

Alt sınıf ilişkisi, sınıflar arasındaki genel amaçlı bir ilişkidir. Özellikler adı verilen diğer ilişkiler, kullanıcı tarafından tanımlanabilir. Üniversite alanında, bu tür özellikler, bir dersin belirli bir profesör tarafından verilmesi, bir öğrencinin ders alması ve bir profesörün bölüm başkanı olması olabilir.

Yukarıdaki gibi bilgiler bir ontoloji dilinde ifade edilebilir. Ontoloji dilleri gayri resmi olabilir, ör. bir tür mantıksal biçimciliğe güvendiklerinde eşanlamlılar dizini veya biçimseldir. Ontolojiler, örneğin biyoloji, tıp ve kültür gibi çeşitli alanlarda değerli araçlar haline geldi.

muhakeme

Bir ontoloji dili biçimsel olduğunda, belirli bir ontolojide ifade edilen bilgi hakkında akıl yürütmek mümkündür. Örneğin, aşağıdakiler hakkında akıl yürütebiliriz:

• Sınıf Üyeliği: Eğer x, C sınıfının bir örneğiyse ve C, D’nin bir alt sınıfıysa, x’in D’nin bir örneği olduğu sonucuna varabiliriz.
• Sınıfların Eşdeğerliği: A sınıfı B sınıfına ve B sınıfı C sınıfına eşdeğerse, A sınıfının C sınıfına eşdeğer olduğu sonucuna varabiliriz.
• Tutarlılık: C ve D sınıflarının ayrık olduğunu ve x’in hem C hem de D’nin bir örneği olduğunu bildirirsek, o zaman bir hata vardır.
• Sınıflandırma: Belirli özellik-değer çiftlerinin A sınıfına üyelik için yeterli koşullar olduğunu beyan edersek, o zaman bir x bireyi bu koşulları sağlıyorsa, x’in A’nın bir örneği olması gerektiği sonucuna varabiliriz.

Yukarıdaki gibi türetme elle yapılmak yerine mekanik olarak yapılabilir. Bu tür muhakeme desteği önemlidir, çünkü kişinin aşağıdakileri yapmasına izin verir:

  • Bir ontolojinin ve bilginin tutarlılığını kontrol edin
  • Sınıflar arasında istenmeyen olup olmadığını kontrol edin
  • Sınıf örneklerini otomatik olarak sınıflandırın

Otomatik muhakeme desteği, manuel olarak kontrol edilebilecek olandan çok daha fazla sınıfın kontrol edilmesini sağlar. Öncekiler gibi kontroller, birden fazla yazarın dahil olduğu büyük ontolojiler tasarlamak ve çeşitli kaynaklardan ontolojileri entegre etmek ve paylaşmak için değerlidir.

Anlamsal Web, WWW’nin geliştirilmesindeki bir sonraki adımdır. Web içeriğinin anlamını işlenebilir hale getirerek Web’in işlevselliğini ve kullanılabilirliğini önemli ölçüde geliştirmeyi önerir.
Şu anda, çabaların çoğu, Web kaynaklarını tanımlamak ve Web ontolojileri yazmak için biçimsel dillerin tasarımına verildi.

En önemli diller, kişinin basit gerçekleri belirtmesine izin veren kaynak tanımlama çerçevesinin dili ve RDF Schema ve OWL ontoloji dilleridir.

Semantik Web’in başarısı kritik olarak iki faktöre bağlı olacaktır:

1. Sayfalara açıklama eklemek ve onları mevcut ontolojilere bağlamak, ontolojiler geliştirmek ve onlarla akıl yürütmek için profesyonel araçların geliştirilmesi—RDF Suite, RDF ve RDF Şemasını destekleyen iyi bir araçlar koleksiyonudur.
2. Kullanıcıların benimsemesi—ilk başarılar ya merkezi otoriteye sahip ortamlarda (örneğin, büyük organizasyonların bilgi yönetiminde) ya da sanal toplulukların ortaya çıkmasında beklenebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir