Sistem Geliştirme Metodolojisi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Sistem Düşüncesi ve İnternet
Bilim ve teknolojideki en etkileyici ilerlemelerimize rağmen, hakim dünya görüşümüz ve çalışma ve ilişki kurma şeklimiz, 17. yüzyılın Rönesansı sırasında ortaya çıkan düşünceye derinden kök salmıştır. Bu düşünce, o dönemin bilimlerinden ve özellikle Newton fiziğinden etkilenmiştir. Newton, dünyayı efendisi Tanrı’ya hizmet etmek için yaratılmış bir makine olarak gördü.
Daha sonra ekonomiye, topluma ve organizasyona genişletilen makine metaforu ve buna bağlı mekanik (pozitivist) dünya görüşü, günümüze kadar varlığını sürdürdü ve düşünce ve kelime dağarcığımızda açıkça görülüyor.
Girişimin mekanik görüşü, kısmen şirketin ortaya çıkışı ve işyerinde insan ilişkileri konularının artan önemi nedeniyle, 20. yüzyılda daha az savunulabilir hale geldi.
Yeni ufuklar açan çalışma, Sistem Dinamiği olarak bilinen profesyonel alanın doğuşuna işaret ediyor. Sistem Dinamiği, işletme, ekonomi ve çevre alanlarında sistem teorisi ve bilgisayar modelleme uygulamaları ile ilgilidir. Sistem Dinamiği, Sistem Düşüncesinin öncüsü ve bilimsel temelidir.
KRİTİK MESELELER
Bugün hala hakim olan makine çağı düşüncesi aşağıdaki varsayımlara dayanmaktadır.
• Evrenin tam olarak anlaşılması mümkündür.
• Tüm ilişkiler basit neden-sonuç ilişkileriyle tanımlanabilir.
• Dünya, analiz yoluyla (bütünleri parçalara ayırarak) anlaşılabilir.
Yüzyılı aşkın bir süredir, batı dünyası analiz olarak bilinen bir düşünme biçimini benimsemiştir. Analizde bir şeyi, bir kavramı, bir ürünü, bir yasayı, bir organizasyonu, insan vücudunu anlamak için onu parçalara ayırır ve parçaları ayrı ayrı inceleriz. Bu yaklaşım, sistemlerdeki değişim ve dinamiklerden sorumlu kurucu parçalar arasındaki karşılıklı bağımlılıkları ve bağlantıları gözden kaçırma eğilimindedir.
Bir yandan, bu böl ve yönet yaklaşımı bize iyi hizmet etti. Yeni bir sosyal ve ekonomik düzen getiren ve sanayileşmiş dünyada benzeri görülmemiş bir zenginlik ve yaşam standartları üreten, mal ve hizmetlerin verimli seri üretimini mümkün kıldı. Öte yandan, bu düşünce, işlevlerin parçalanmasına neden olmuş ve örgütler içinde karmaşıklık ve çapraz amaçlar yaratmıştır.
Modern toplumumuzun temelini oluşturan işbölümü, serbest piyasa ekonomisi, seri üretim ve bilimsel yönetim gibi başlıca entelektüel ve felsefi ilkeler aşağıdakilerle karakterize edilir.
• Hiyerarşi
• Kesinlik, istikrar ve mutlak ihtiyaç
• Kuruluşları ve toplumu yalıtılmış, ayrı ve birbirinin yerine geçebilir parçalardan ibaretmiş gibi ele almak
• Çatışma ve yüzleşmeye dayalı ilişkiler
• Kontrol isteği ve bürokratik yöntemler
• Sürtünmeye ve kutuplaşmaya yol açan tekil bakış açılarının devamlılığı
• Uzman uzmanlığına aşırı vurgu, parçalanmaya ve ilgi kaybına yol açar.
Sistem düşüncesi Derneği
Eğitimde Sistem Düşüncesi
Eğitimde sistem yaklaşımı
Sistem Düşüncesi ve analizi
ESD KAYNAKLAR
Sistem düşünürü
ESD Eğitimi
System thinking
SİSTEM DÜŞÜNCESİ
Sistem Düşüncesi (ST), ticari, ekonomik, bilimsel ve sosyal sistemlerin altında yatan değişim ve karmaşıklık dinamiklerini anlamaya yönelik bir disiplindir. Sistem Düşüncesinin üç ayrı ama birbiriyle ilişkili boyutu vardır: paradigma, dil ve metodoloji. Bu boyutlar aşağıda özetlenmiştir.
• Paradigma: Sistem Düşüncesi, dünya ve ilişkiler hakkında düşünmenin bir yoludur. Bu paradigma, karmaşık sistemlerin davranışını etkileyen dinamik ilişkilerle ilgilidir. Günlük dilde kullandığımız bazı ifadeler, Sistem Düşüncesi paradigmasını yansıtır: kısır/erdemli döngü, dalgalanma etkisi, kartopu, spiral etkisi, domino etkisi ve kronik davranış.
• Dil: Bir dil olarak Sistem Düşüncesi, karmaşıklığı ve dinamik karar vermeyi anlamak için bir araç sağlar. Sistem Düşüncesi dili Nedensel Döngü (veya Etki) Diyagramları olarak bilinir.
• Metodoloji: Sistem Düşüncesi, grup etkileşimleri ve öğrenme için gelişmiş bir bilgisayar modelleme teknolojisi ve ilişkili öğrenme ortamları sağlar.
Son birkaç on yılda, iki hareketin İnternet ve Sistem Düşüncesini düşünme ve iletme şeklimiz üzerinde derin bir etkisi oldu. Her ikisi de bilim ve teknolojiye dayalıdır ve prensipte ve uygulamada birbirini tamamlar. Biri bir ev ismi haline gelirken, diğeri hala nispeten belirsizliğini koruyor.
İnternet, 1960’ların sonlarında askeri ve akademik çevrelerde doğdu. 1990’larda İnternet kamu malı haline geldi ve hızla kitlesel bir hareket haline geldi. Bugün, İnternet ve onunla ilişkili e-ticaret, çeşitli pazarların, hizmetlerin ve endüstrilerin küreselleşmesini ve yakınlaşmasını sağlayan motordur.
Sistem Düşüncesi de aynı şekilde bilimsel çevrelerde ortaya çıktı ve çekiciliği ve uygulamaları yavaş yavaş büyüyor. Bütünün ve ilişkilerin önceliğine dayalı bir düşünme biçimi sunar. Sistem Düşüncesi gizli karmaşıklık, belirsizlik ve zihinsel modellerle ilgilenir. Değişimden yararlanmak ve kalıcı müdahaleler yaratmak için araçlar ve teknikler sağlar.
Yüzyıllar boyunca bilgi ve bilgi, onları kitlelere hükmetmek ve onları manipüle etmek için kullanan din adamlarının ve aristokratların koruyucusuydu. Geçen yüzyılda bilgi ayrıcalığı, bunu rollerinin ve üstünlüklerinin bir parçası olarak benimseyen patrona, yöneticiye ve öğretmene kadar uzanıyordu. Bu bilgi ayrımı, kendi payına, hiyerarşiyi güçlendirdi ve sahip olanlar ile olmayanlar arasındaki uçurumu genişletti.
Tamamen teknik ilerlemeler olarak görülebilseler de, hem Sistem Düşüncesi hem de İnternet, asırlık paradigmalara ve bilgi ve bilginin yayılma yollarına meydan okuyor. Daha temel bir düzeyde, hiyerarşiye, otoriteye, güce ve liderliğe meydan okurlar. Özünde, Bilgi Çağı dünya çapında yeni bir kültür, yeni sosyal hareketler ve yeni politikalar başlattı.
İnternet, engelsiz erişimi ve hızı sayesinde iş, ticaret ve hatta ulus olma sınırlarını fiilen ortadan kaldırmıştır.
Aynı şekilde, ikna edici ve tutarlı bilimsel ilkeler aracılığıyla, Sistem Düşüncesi bütüne karşı parça arasındaki yüzeysel ikilikleri ortadan kaldırır; birey ve toplum; entegrasyon ve özerklik; ve iş, doğa ve toplum. İnternet ve Sistem Düşüncesi birlikte, yeni kavramları, araçları ve teknolojileri harmanlayan güçlü sinerjiler sağlayabilir.
Son 20 yılda, işletme ve yönetimdeki hakim varsayımlara ve uygulamalara çarpıcı biçimde meydan okuyan yeni kavramlar ve modeller ortaya çıktı. Bunlar arasında tam zamanında felsefesi ve teknikleri, toplam kalite yönetimi ve son zamanlarda tedarik zinciri yönetimi ve işletme sistemleri bulunmaktadır. Bu paradigmalar, organizasyon, müşteri, tedarikçi ve bir dereceye kadar rekabet arasındaki geleneksel sınırları aşamalı olarak ortadan kaldırmıştır.
İnternet-Sistem Düşüncesi sinerjisine bir örnek, dünya çapındaki işletmelerde uygulanan tedarik zinciri yönetimidir (SCM). SCM’nin kavramsal dayanağı, doğası gereği sistemiktir, çünkü iş veya organizasyonel sınırlar tüm tedarik zincirini kapsayacak şekilde uzanır.
Bu modelde, paydaşlar kendilerini bir kurumsal sistemde bütünün iyiliğini arayan ortaklar ve işbirlikçiler olarak görürler. Bu kavram, kontrol, rekabet ve tek başına parçaların optimizasyonu ile karakterize edilen ondan önceki iş modelleriyle keskin bir zıtlık içindedir.
Eğitimde Sistem Düşüncesi Eğitimde sistem yaklaşımı ESD Eğitimi ESD KAYNAKLAR Sistem düşüncesi Derneği Sistem Düşüncesi ve analizi Sistem düşünürü System thinking