Sosyal Yapı Teorisi  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Sosyal Yapı Teorisi  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

27 Mart 2023 Sosyal yapı Nedir Sosyoloji Sosyal yapı örnekleri Toplumsal yapının özellikleri 0
Proje Çalışma Sistemi 

Sosyal Yapı Teorisi

Tüm insan etkileşiminin ayrılmaz bir şekilde anlam, güç ve ahlaki düzen yapılarından oluştuğunu öne sürer ve eylem ile sosyal yapıyı birbirine bağlayan üç “modalite” belirtir: yorumlayıcı şemalar, kaynaklar ve normlar. Bu yöntemlerin her birinde bilgi teknolojisinin rolünü analiz etti.

Yorumlayıcı şemalar, insanların davranışları ve olayları yorumlamak için kullandıkları paylaşılan bilgi stoklarıdır. Yorumlayıcı şemalar, “etkileşim süreçleri aracılığıyla ve etkileşim süreçlerinde hesap verebilir bir anlam evreninin sürdürüldüğü karşılıklı bilginin çekirdeğini oluşturur”.

Buna göre, bilgi teknolojisi, kullanıcıların dünyalarını yapılandırmaya ve anlamaya geldikleri yorumlayıcı şemaları temsil etmenin bir yolunu kolaylaştırır.

Örneğin, yazılım, insan eylemini rutinlere çevirmek için yorumlayıcı bir şema olarak görülebilir. Bu itibarla, yazılım belirli sosyal pratikleri koşullandırır ve kullanımı yoluyla teknolojide somutlaşan anlamlar zaman içinde pekiştirilir veya değiştirilir.

Kaynaklar, sosyal gücün uygulandığı araçlar ve tahakküm sistemlerini oluşturan yapısal unsurlardır. Tüm sosyal sistemler, kaynakların asimetrisiyle işaretlenir ve mevcut tahakküm yapısı, kaynakların kullanımı yoluyla yeniden doğrulanır.

Mevcut asimetriye insan eylemi yoluyla meydan okunduğunda, mevcut tahakküm yapısı değişebilir. Bilgi teknolojisini kuruluşlarda bilgi işlemeyi resmileştiren ve insan temsilcilerinin bilgiyi işlemesine olanak sağlayan bir kaynak olarak kabul edin. Böylece bilgi teknolojisi, bilgi kaynaklarının dağılımını etkilemekte ve bir tahakküm sistemi oluşturmaktadır.

Normlar, bir sosyal sistemin ahlaki düzeni içinde uygun davranışı ve meşru faaliyetleri tanımlayan kurallardır. Meşru davranış kodları, sosyal etkileşimde yaptırımların süregelen kullanımıyla üretilir ve yerleşik normlar meşrulaştırma yapılarını içerir.

Normlar, gelenekler, ritüeller ve sosyalleşme yoluyla sosyal düzeni güçlendirir. Bilgi teknolojisinin yaptırımların resmileştirilmesini ve ahlaki düzenin kurumsallaşmasını sağladığını gözlemleyin. Bilgi teknolojisi, normları kodlayarak davranışı sınırlamaya ve kabul edilebilir eylemler, ilgi alanları ve uygulamalardan oluşan bir sistem oluşturmaya yardımcı olur. 

Bilgi teknolojisinde somutlaşan normlar, belirlenmiş yollar boyunca eylemi ve düşünceyi yönlendiren ve uygun tepkileri, paylaşılan anlamları ve ortak etkileşim protokollerini teşvik eden bir meşrulaştırma sistemi olan ahlaki bir düzen oluşturur.

Birlikte ele alındığında, bu bağlantılar, sosyal sistemlerin kurumsal özelliklerinin kasıtlı insan eylemini nasıl kısıtladığını ve insan eyleminin sosyal yapıyı nasıl oluşturduğunu belirler. Giddens bu bağlantıya yapılanma süreci adını verir.

Bir sistem danışmanlığı organizasyonunda CASE aracı kullanımının eşzamanlı olumlu ve olumsuz etkilerini ortaya çıkarmak için yapılandırma teorisi kullanıldı. CASE araçları, standartlaştırılmış çalışma rutinlerini kapsayarak sistem geliştiricilerin etkinliğini artırmayı amaçladı ve artırdı.

Bununla birlikte, aynı anda CASE araçları, sistem danışmanlarının CASE araçları olmadan geliştirme işini gerçekleştiremedikleri bir “eğitimli yetersizlik”i teşvik etti. Orlikowski’nin yapısal teknoloji modeli, modelde “doğası gereği çelişkili” olan BT ve kuruluşlar arasındaki ilişkinin diyalektik bir anlayışını destekler.

İnsan eylemini mümkün kılan ve sınırlayan sosyal yapılara yaptığı vurgu ile yapılanma teorisi, bilgi teknolojisinin amaçlanan kullanımlarını analiz etmede en yararlı görünmektedir. Bununla birlikte, teori, eylem yoluyla yapılar üreten insan failliğine dikkat çektiği için, amaçlanmayan kullanımı açıklamakta da yararlıdır.

Sosyal yapılar insan failliğinin bir sonucu olarak değişir. Yapısal değişiklikler, tasarımcıların niyetlerine atfedilebilir, ancak diğer aktörler de yapısal değişiklikten sorumlu hale gelen planlanmamış etkileşimleri devreye sokabilir. Dolayısıyla yapılandırma teorisi, çok soyut bir düzeyde de olsa, bilgi teknolojisi kullanımının istenmeyen sonuçlarının analizini barındırır.

Bu bölümde, bu amaç için geliştirilmiş olsun ya da olmasın, BT kullanımının istenmeyen sonuçlarını açıklayabilen çeşitli teorileri inceledik.


Sosyal yapı örnekleri
Sosyal yapılar Nelerdir
Sosyal yapı Nedir Sosyoloji
Kültürel yapı Nedir
sosyoloji toplumsal yapı ve unsurları
Toplumsal yapının özellikleri
Toplumsal yapı türleri
Toplumsal Yapı


Teorileri dört kategoride gruplandırdık:

1 BT’nin tasarım özellikleri ve sağladığı olanaklar açısından amaçlanmayan sonuçları açıklayan teoriler,

2 istenmeyen sonuçları insan failliği ve kendine mal etme, yani BT kullanıcılarının BT’yi nasıl yeniden keşfettiği, uyarladığı, öğrendiği ve BT ile birlikte hareket ettiği açısından açıklayan teoriler, BT ile BT kullanımının bağlamları arasındaki karmaşık etkileşimleri vurgulayan psikoloji, mühendislik ve sosyo-teknik sistemlerden türetilir

3 Sosyolojinin çeşitli dallarından türetilen

4 karmaşık etkileşim kuramı.

Açıklamamızın sınırlamaları birkaç tanedir. İlk olarak, liste şüphesiz eksik. Burada gözden geçirilmeyen bir dizi ekonomik teori de istenmeyen sonuçları ele alır ve BT kullanımı bağlamına uygulanabilir.

İkincisi, aynı anda pek çok teoriyi ele alışımız, derinlik pahasına zorunlu olarak genişliği vurgulamaktadır. Bu üstünkörü muamele, teorilerin uygunsuz kullanımını teşvik edebilir. Teorilerin ölçülebilir olmadığına dikkat etmek önemlidir. Farklı analiz seviyeleri (bazen birden fazla) içerirler.

Farklı kavramlar ve felsefi varsayımlarla farklı disipliner geleneklerden ortaya çıktılar ve bu nedenle ne kolayca birleştirilebilirler ne de birbirlerinin yerine geçebilirler. Bazı teoriler kendi disiplinlerinde önemli tartışmalara yol açmıştır ve bu nedenle meşru görülmemeli ve herkes tarafından kabul edilmemelidir.

BT kullanımının amaçlanmayan sonuçlarına ilişkin birçok farklı olası açıklamanın yer aldığı kısa turumuzun değeri nedir? IS topluluğu bugün, tasarım bilimi ve tasarım teorilerinin alan için öneminin farkında olduğunu göstermeye başlıyor.

Basitçe söylemek gerekirse, tasarım bilimi, tasarımcıların pratik rehberliği için genelleştirilmiş bir bilgi bütünüdür. Belirli bir tasarım problemi için bir tasarım teorisi, eser kullanıldığında yöntemler ve sonuçlar arasında ve tasarım özellikleri ile etkiler arasında araç-sonuç bağlantıları hipotezi kuran ‘çekirdek teorileri’ akademik teorilerini veya kullanımdaki uygulayıcı teorilerini içerebilir.

Tasarım, tasarımcıların arzulanan belirli sonuçlara ulaşmaya çalıştıkları normatif bir faaliyet olduğu için, gerçek sonuçların amaçlananlardan farklı olduğu durumlar hakkında bilgi, kesinlikle tasarımcılar için merkezi bir öneme sahiptir.

Bu nedenle, BT yapılarının nasıl, neden ve ne zaman beklenen sonuçlara sahip olup olmadıklarına dair kolektif anlayışımızı geliştirmek, IS alanı için hayati önem taşımaktadır. Ancak o zaman pratiği geliştirmek için güvenli bir temele sahip olabiliriz.

Bu bölüm, bilgi sistemlerinin istenmeyen sonuçlarının bütünleşik bir teorisine doğru atılan ilk küçük adımdır. IS araştırmasının ne yazık ki ihmal edilen bu alanında daha yapılacak çok iş var. Kişilerin ve kuruluşların BT’yi neden kullandıklarını (veya kullanmadıklarını) açıklamaya ve BT kullanımı ile amaçlanan iş ve ekonomik sonuçları arasındaki bağlantıyı göstermeye yönelik önemli BS araştırmaları yapılmıştır.

Ancak BT kullanımı ile istenmeyen, beklenmeyen veya istenmeyen sonuçlar arasındaki bağlantıları inceleyen çok az çalışma vardır. Bir dizi IS çalışması geçerken istenmeyen sonuçlar bildirmiş olsa da, konu sistematik bir çalışma almadı.

Araştırma, BT kullanımının beklenmeyen veya amaçlanmayan sonuçlarının yaygın olduğunu öne sürüyor, ancak bunların literatürde göreceli olarak bulunmaması, biz bilgi teknolojisi araştırmacılarının bunların nadir olduğuna inandığımız anlamına geliyor. Çabalarımızın bu hayati derecede önemli konu hakkında yeni IS araştırmalarını teşvik edeceğini umuyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir