Sosyo-teknik Yeniliklerin Uygulaması – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Sosyo-teknik Yeniliklerin Uygulaması
Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT), son yıllarda iş dünyası, kamu yönetimi ve genel olarak toplumda değişimin önemli bir sağlayıcısı olmuştur. BİT kuruluşlara ve özel hayata nüfuz ettiğinden beri farklı çalışıyor ve yaşıyoruz.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sosyo-teknik yenilik için BİT’ten yararlanma gücü, bilgi sistemleri araştırmasının ön saflarında yer almıştır. Organizasyonunun ufuk açıcı örneğinde açıkça görüldüğü gibi, bu tür araştırmalar, BİT tabanlı yeniliklerin, kuruluşların dokusuna yerleştirildiğinde neler yapabileceğini ikna edici bir şekilde gösterdiği gibi, bu tür araştırmalar dönüşüm için bu gücün kanıtını çeşitli şekillerde sağlamıştır.
BS araştırmasının temel itici gücü, uygulamadaki BİT etkin değişikliğin itici güçlerinin ve etkilerinin daha iyi anlaşılmasıdır. Örgütlerde veya toplumdaki BİT girişimlerini niceliksel veya niteliksel olarak incelediği için bu araştırmanın çoğu doğası gereği ampiriktir.
Uygulamada bu tür girişimlerin bolluğu göz önüne alındığında, bu, BİT destekli değişim hakkında teorik açıklamalar ve yönetim çerçeveleri üreten BS araştırması için verimli bir yaklaşım olduğunu kanıtladı. Bir örnek, Avrupa’da elektronik veri alışverişinin (EDI) kullanımı, yayılması ve stratejik etkisinin kapsamlı bir şekilde incelenmesidir.
Esasen, bir araştırmacının rolü, teorik veya yönetim odaklı içgörüleri damıtabileceği belirli bir BİT tabanlı yeniliğin gözlemcisidir.
Bununla birlikte, Alman BS araştırma geleneği, araştırma için daha tasarım odaklı bir rolü uzun süredir vurgulamaktadır. Pek çok araştırmacı, iş teknolojisi için yeni (iş) teknoloji veya referans modeller geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Bu araştırmanın önemli bir kısmı teknoloji merkezli olarak görülebilse de, diğer araştırma girişimleri daha çok teknoloji tabanlı yenilikleri saha ortamlarında fiilen gerçekleştirmeye odaklanmaktadır.
Böylece, belirli bir BİT tabanlı yeniliği incelemek yerine, bu tür yenilikleri fiilen tasarlama ve uygulamada aktif rol alırlar. Bu tür araştırmalar, işletmelerde, kamu yönetiminde veya başka yerlerde yeniliği teşvik ederek ve bir tasarım bilimi olarak IS için bilgi üreterek katkıda bulunur.
Bu iki katkı iç içedir. BİT tabanlı yenilikler, yalnızca önceden gerçekleştirildiğinde incelenebilecek tasarlanmış eserlerdir. Dolayısıyla tanım gereği bu, bir saha ortamında uygulanan yenilikçi bir bilgi sistemiyle sonuçlanır. BİT uygulamasının genişliğini ve derinliğini genişletmek, araştırmacıları ayrıca öncü bilgi sistemlerinin tasarlanması konusundaki bilgiye katkıda bulunma konumuna getirir.
BİT tabanlı yeniliklerin pilot projeleri, bu tasarım odaklı araştırmanın özel bir türüdür. Saha ortamında sosyo-teknik sistemlerin uygulanması için ön koşulları ve bunların kullanım bağlamı üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlarlar.
Sosyo-teknik sistem
Sosyoteknik nedir
Pilot projelerin temel duruşu, tamamen teknik bir odağı reddeden sosyo-teknik yenilikler getirmektir. Bunun yerine, onları bir yeniliğin kabulünü teşvik etmek ve çevresinde arzu edilen değişiklikleri kolaylaştırmak için tasarlanmış karmaşık bir eski eserler yığını olarak ele alırlar.
Bunu yaparak, pilot projelerin sonuçları bir saha ortamında kullanımda bir yenilik, kullanıcıları çekmek için gerekli tasarımın anlaşılması ve yeniliğin uygulanmasının bir koşulu ve sonucu olarak organizasyonel değişim hakkında bilgi olabilir.
Genel olarak, pilot projelerin bilgi sistemleri araştırması için umut verici bir yaklaşım olduğunu savunuyoruz. Böyle bir çabadan ne gibi katkıların beklenebileceğini tartışıyoruz ve pilot projelerin temel katkısının sosyo-teknik yenilikleri gerçekleştirmek için gerekli tasarım bilgisi olduğunu gösteriyoruz.
Geleneksel olarak bu tasarım bilgisi çoğunlukla teknik tasarımla ve sosyal veya organizasyonel kullanım bağlamındaki değişikliklerle ilgili olsa da, pilot projelerin yeniliği kullanılabilir bir şekilde sunan hizmetlerin tasarımı hakkında bilgi sağlamaya özellikle uygun olduğunu gösteriyoruz.
Bir sonraki bölümde, bir araştırma yaklaşımı olarak pilot projelerin temel özelliklerini ve sonuçlarını tanıtacağız. Ardından, özelliklerini ve potansiyel sonuçlarını gösteren iki pilot proje örneği sunuyoruz.
Son olarak, pilot projelerin bir sonucu olarak alana özgü tasarım bilgisinin geniş akışını tartışıyoruz ve bunların, bu tür sosyo-teknik yenilikleri gerçekleştirmek için gerekli hizmet tasarımını anlamaya özellikle yardımcı olduğunu gösteriyoruz.
Pilot Projelerin Özellikleri
Pilot araştırma projeleri, saha ortamında sosyo-teknik yenilikleri uygular ve değerlendirir. Bilgi sistemleri araştırması bağlamında, belirli bir ortamda bilgi ve iletişim teknolojisinin (BİT) yeni uygulamalarına odaklanırlar.
Öncülük ettikleri pilot projelerin genel çerçevesine göre, bu yenilikleri bir saha ortamında uygulamayı ve öncülleri kabul ve etkilerini değerlendirmeyi amaçlarlar. Saha ayarı, araştırmacıların doğal bir ortamda fizibiliteleri hakkında kapsamlı bir çalışma yapmalarını sağladığı için seçilmiştir.
Alman pilot projeleri için geleneksel örnekler, kablolu televizyon, çevrimiçi hizmetler, multimedya ve tele-işbirliği gibi yeni medya üzerindeki saha deneyleridir. Pilot projelerin araştırmaya olduğu kadar işletmelere veya genel olarak topluma fayda sağlayabileceğine dikkat çekin.
Daha büyük ölçekte uygulanmadan önce yenilikler için test ortamı görevi görebilirler ve başkalarının taklit etmesi için en iyi uygulama örnekleri sağlarlar. Sosyo-teknik yenilikler için test ortamı olarak ilk rollerinde, pilot projeler her şeyden önce karar vericilerin yeniliğin başarılı bir şekilde uygulanması için neyin gerekli olduğunu değerlendirmelerini sağlar.
Kullanılabilirlik, güvenilirlik ve kullanım kolaylığı gibi teknik özellikler bir laboratuvar ortamına göre daha ön plana çıkmaktadır. Pilot kullanıcıların ilgili görevleri için genel işlevlerin sağladığı destek de aynı derecede önemlidir. Ayrıca, teknik özellikler yeniliğin yalnızca bir yönüdür.
Kullanıcı kabulünü kazanmak için, pilot projelerin genellikle teknik sistemin özelliklerinin üzerine inşa edilen veya sürekli performansını koruyan hizmetler öngörmesi ve sağlaması gerekir. Yine de, inovasyonun doğasında var olan fırsatlardan yararlanmak için kullanıcıların ve kurumsal ortamlarının da uyum sağlaması gerekir.
Pilot projelerin sosyo-teknik yenilikler için test alanı olarak kullanılması bu nedenle fizibilitelerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Ek olarak, yeniliğin büyük ölçekli uygulamalarının ekonomik performansını ve toplumsal etkisini tahmin etmeye yardımcı olurlar.
Bu tahminler, çabanın arzu edilebilirliği ve bunların uygulanmasıyla ilgili sonuçların iş potansiyelleri ve politik ve toplumsal değerleri açısından daha bilinçli bir tartışmaya olanak tanır.