Standart Kullanıcı Arayüzü – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Standart Kullanıcı Arayüzü
Çoğu işletme için ekonomik rekabet edebilirliğin geleceği, e-ticaret pazarına giriş ve aktif katılıma bağlıdır. E-ticaret, günümüzün yoğun alışverişçileri için hız, rahatlık ve genellikle maliyet etkinliği sunar, ancak çoğu e-ticaret sitesini kullanmak hala çok zordur.
Çevrimiçi alışveriş yapanların %62’sinin ürün ararken en az bir kez vazgeçtiği ve %42’sinin satın alma işlemlerini yapmak için geleneksel kanallara yöneldiği bulundu. Bu istatistikler şaşırtıcı. Buna ek olarak, kullanıcılar bir e-ticaret sitesinde ürün satın almaya çalıştıklarında yaklaşık üçte birinde başarısız oluyorlar.
Gerçekte olan sadece kullanıcının başarısız olması değil, sitenin başarısız olması ve hiçbir şey satmamasıdır. “Uzayda kaybolma” öncelikle psikolojik mi yoksa mühendislik sorunu mu? Başka bir deyişle, “hiperuzayda kaybolma” kullanıcılar için bir sorun mu, yoksa e-ticaret sitelerinin yazarları için psikolojik bir sorun olabilecek zayıf tasarımın bir belirtisi mi?
Geleneksel hizmetler, kullanıcılara doğru yanıtları almak için doğru soruları sormayı öğrenmesi gereken tedarikçiler olarak davranmak için kullanıcı arayüzleri tasarlar. Bu yaklaşım e-ticaret dünyasında işe yaramayacaktır.
Araba kullanmak veya telefonda konuşmak gibi, e-ticaret de aynı kuralları izler, çünkü kullanıcılar iç işleyişle değil nihai sonuçla ilgilenir. Arayüz basit tutulduğu ve günümüzde telefonların kullanıldığı bağlamda kullanılabildiği sürece e-ticaret önemli ilerlemeler kaydedecektir.
E-ticaret sitelerinin sorunu, her site için kontrollerin ve organizasyonun farklı olmasıdır. Bu çalışma, bir bireyin e-ticaret sitesinin standart kullanıcı arayüzü ile kullanımına ilişkin temel inanç algılarının, bireyin bu e-ticaret sitelerini çevrimiçi alışveriş amacıyla kabul etme kararını nasıl etkileyeceğini araştırmaktadır.
Bu çalışma, standart kullanıcı arabiriminin kullanımına yönelik kullanıcı tutumunu öngören kullanışlılık ve kullanım kolaylığı bileşenlerini tanımlayan teknoloji kabul modelini (TAM) uygular. Araştırma, standart kullanıcı arabiriminin yararlılığına ve kullanım kolaylığına katkıda bulunabilecek özelliklerini belirlemek için Web tabanlı bir anket kullanır ve yol analizi ile TAM’yi kullanır.
Bu çalışma, farklı disiplinleri e-ticaret araştırmasının kullanılabilirliğine entegre eden disiplinler arası bir yaklaşımla ilgili literatürün bir incelemesini sunmaktadır. Ek olarak, e-ticaret sitelerinin kullanıcı kabulünü disiplinler arası bir bakış açısıyla incelemek için, bilgi teknolojisinin kullanımını açıklamak için kullanılan TAM benimsenmiştir.
E-Ticaret Kullanılabilirliğine Disiplinlerarası Yaklaşım
Disiplinlerarası bir yaklaşım, insan-bilgisayar etkileşimi, bilişsel psikoloji ve yazılım mühendisliğinin üç disiplinini e-ticaret araştırmasının kullanılabilirliğine entegre eder.
İnsan-bilgisayar etkileşiminin tipik olarak kullanım kolaylığı, müşteri merkezli odaklanma, anahtarlama maliyeti, tıklama akışı ve yapışkanlık gibi kullanılabilirlik çalışmalarından elde edilen ampirik verilere dayandığını belirtin. Bilişsel psikoloji tipik olarak tutarlılık ve hiper uzayda kaybolma gibi insan davranışı ve performans modellerine dayanır.
Yazılım mühendisliği tipik olarak navigasyon sistemleri ve akıllı ajanlar gibi sağlam mühendislik uygulamalarına dayanır. Akademik araştırma, daha geniş resmi görmeden disipline özgü bir kuyuyu teşvik etmek isteyebilir; örneğin, az sayıda yazılım mühendisi kullanılabilirlikle ciddi olarak ilgilenir.
Bu çalışma, bu disiplinlerdeki kavramların, değerlerin, yöntemlerin ve prosedürlerin e-ticaret araştırmasının kullanılabilirliğine nasıl entegre edilebileceği ile ilgilidir; bu nedenle, bu çalışma e-ticaretin kullanılabilirliğini artırma alanlarında yakından ilgili literatürü araştırmaktadır.
Kullanıcı arayüzü nedir
Kullanıcı arayüzü örnekleri
Kullanıcı arayüzü tasarımı
Komut arayüzü Nedir
Donanım arayüzü
Kullanıcı arayüz tasarımı Nasıl Yapılır
Kullanıcı arayüzü tasarımı Nedir
Grafiksel kullanıcı arayüzü
Teknoloji Kabul Modeli (TAM)
Pek çok araştırmacı, diğerleri arasında e-posta, sesli posta, kelime işlemci, mikro bilgisayarlar, bankamatik, elektronik tablo, hesap makinesi, Web sayfaları geliştirme yazılımı gibi farklı uygulamaları kullanarak TAM’ı doğrulamıştır.
Diğer araştırmacılar, Web kullanıcı davranışının araştırılması için TAM’ı tavsiye ettiler. TAM, kullanıcıların bilgi teknolojisini neden kabul ettikleri veya reddettikleri ve mantıklı sistem tasarım özellikleri seçimiyle kullanıcı kabulünün nasıl artırılacağı konusunda araştırma için bir temel sağlar. Davis’in önerdiği TAM gösterilir.
Muhtemel bir kullanıcının belirli bir sisteme yönelik genel tutumunun, kullanıcının sistemi gerçekten kullanıp kullanmadığının ana belirleyicisi olduğu varsayılır. Uyaranların algılanması, duygusal bir tepkiyi başlatan bilişsel inançlar yaratır. Duygusal tepkinin tüketici davranışı üzerinde bir etkisi vardır.
Tutum, bilişsel inançlar tarafından belirlenir. Kullanıma yönelik tutum ise iki inancın bir fonksiyonudur: algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı. Algılanan kullanım kolaylığı, algılanan fayda üzerinde nedensel bir etkiye sahiptir. Sistem tasarım özellikleri, algılanan kullanışlılığı ve algılanan kullanım kolaylığını doğrudan etkiler.
Sistem tasarım özellikleri, algılanan kullanışlılık ve algılanan kullanım kolaylığı üzerindeki doğrudan etkileri aracılığıyla kullanıma yönelik tutum ve gerçek kullanım davranışı üzerinde dolaylı bir etkiye sahiptir.
Algılanan fayda, bir kişinin belirli bir bilgi sisteminin bir görevi yerine getirme süresini azaltarak veya zamanında bilgi sağlayarak iş performansını artıracağına inanma derecesini ifade eder. Algılanan kullanım kolaylığı, bir kişinin belirli bir sistemi kullanmanın zahmetsiz olacağına inanma derecesini ifade eder.
METODOLOJİ
İki özel araştırma hedefiyle Web tabanlı bir anket çalışması yürütüldü. İlk amaç, e-ticaret sitelerinin mevcut kullanılabilirlik problemlerini keşfetmek ve e-ticaretin kullanılabilirliğini artırmak için standart bir kullanıcı arayüzü oluşturmak için yapay zeka kullanıcı arayüzü aracısı kullanmaktı.
İkinci amaç ise standart kullanıcı arayüzüne sahip e-ticaret sitesinin kullanıcı kabulünün incelenmesidir. TAM kullanılarak yapılan çalışma, standart kullanıcı arayüzünün yararlılığına ve kullanım kolaylığına katkıda bulunabilecek özelliklerini belirlemek için tasarlanmıştır.
Web tabanlı anket aracı, yanıtlayanlardan standart kullanıcı arabirimi olmayan bir e-ticaret sitesini, standart kullanıcı arabirimi olan aynı siteyle karşılaştırmasını isteyen talimatlar içerir. Toplamda araç, yedi demografik soru da dahil olmak üzere 33 madde içerir.
Büyük bir üniversitenin çeşitli posta listelerinde yer alan öğrenci ve öğretim üyelerine, araştırmaya katılmalarını isteyen bir mektup e-posta yoluyla gönderilmiştir. Hep birlikte toplam 2.946 potansiyel katılımcı ile iletişime geçildi.
Araştırma Hipotezi
Hipotezler çalışmadan uyarlanmıştır. TAM, aşağıdaki yapısal denklemlerle temsil edilir. “Sistem”, standart kullanıcı arayüzüne sahip olmayan bir e-ticaret sitesi için 0, standart kullanıcı arayüzüne sahip bir e-ticaret sitesi için 1 değerini alan bir kukla değişken iken, “Kullanım” fiili standart gezinme kullanımının yoğunluğunu, “Tutum” kullanıma yönelik tutumu, “Yararlılık” algılanan kullanışlılığı ve “Kullanım kolaylığı” algılanan kullanım kolaylığını ifade eder. Bu yapısal eşitlik modelini test etmek için sıradan en küçük kareler (OLS) regresyonu kullanılır.
Aşağıdaki hipotezlerde temsil edilen önerilen TAM ilişkilerinin istatistiksel önemi, tahmin edilen her bir parametreye karşılık gelen t-istatistiği kullanılarak değerlendirildi.
Ayrıca, dolaylı olduğu varsayılan nedensel ilişkilerin önemli bir doğrudan etkisinin olup olmadığını test etmek için iki hipotez daha öne sürülmüştür. Bu hipotezler için ek değişkenler nedeniyle R2’deki artışın öneminin hiyerarşik regresyon ve ilişkili F testleri kullanılmıştır.
Varsayılan ilişkilerin anlamlılığının test edilmesine ek olarak, nedensel parametrelerin büyüklüklerini tahmin etmeye yönelik veriler de analiz edilir. Tahminler, hem nokta hem de güven aralığı tahminleri olarak ifade edilen standartlaştırılmış regresyon katsayılarıdır.
Donanım arayüzü Grafiksel kullanıcı arayüzü Komut arayüzü Nedir Kullanıcı arayüz tasarımı Nasıl Yapılır Kullanıcı arayüzü nedir Kullanıcı arayüzü örnekleri Kullanıcı arayüzü tasarımı Kullanıcı arayüzü tasarımı Nedir