Teorik Çerçevenin Geliştirilmesi

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Teorik Çerçevenin Geliştirilmesi

16 Haziran 2023 Makalede teorik çerçeve nedir Teorik çerçeve örnekleri 0
Lojistik Sağlayıcıları

Teorik Çerçevenin Geliştirilmesi

Kuruluşlarda ortaya çıkan e-hizmetlerin ve çeşitli BT sistemlerinin giderek artan önemli etkisine bağlı olarak, yöneticilerin yeni teknolojilerin trendlerini izlemesi ve kurumsal işlevleri kolaylaştırmak için kuruluşlara yeni BT’yi tanıtması bekleniyor.

Yeni tanıtılan BT için yönetim desteği gerekli olsa da, kuruluşlarda BT’nin tanıtılması sırasında başka bir endişe ortaya çıkıyor. Aşağıdaki zorluk, iş faaliyetlerinin tasarımında yeni bir değişikliğe uğrayan çalışanların gelecekteki tepkisi olacaktır. Kuruluşlarda yeni bir BT’nin tanıtılmasının ardından potansiyel kullanıcıların kabulü gelirse, sistemler verimli olabilir ve üretkenliği artırabilir.

Kullanıcılar yeni BT’yi kabul ettikçe, mevcut çalışma rutinlerini değiştirmeye daha istekli hale gelirler. Ayrıca, yeni bir BT’yi günlük iş uygulamalarının akışına entegre etme olasılıkları daha yüksektir.

Son yıllara göre, faktörlerin belirlenmesine gösterilen ilgi insanların sistemleri kabul etmesine ve bunlardan yararlanmasına neden olmaktadır. Bireysel niyet dikkate alınarak çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Sonuçlar, sekiz teorik modelin geliştirilmesi olmuştur.

Sekiz rekabetçi model şunlardır: Gerekçeli Eylem Teorisi (TRA), Teknoloji Kabul Modeli (TAM), Motivasyon Modeli (MM), Planlı Davranış Teorisi (TPB), birleşik bir planlı davranış teorisi/teknoloji kabul modeli (C-TAM- TPB), PC kullanım Modeli (MPCU), Yenilik Yayılım Teorisi (IDT) ve Sosyal Bilişsel Teori (SCT).

Bu modellerin her biri, yeni bilgi sistemlerini ve teknolojiyi kabul etmeye yönelik bireysel istekliliği açıklar.

BT benimseme davranışında çok çeşitli literatüre göre, teknoloji kabul modelinin (TAM) bilgi sistemleri araştırmalarında en yaygın kabul gören modeller olduğu bulunmuştur. Belirtildiği gibi, TAM’ın popülaritesi cimriliği, basitliği, anlaşılırlığı ve ampirik desteğinden kaynaklanmaktadır. Teknoloji kabul modelini (TAM), esas olarak potansiyel kullanıcının teknolojik bir yeniliği kullanmaya yönelik davranışsal niyetini açıklamak için gerekçeli eylem teorisinden (TRA) uyarladı.

Orijinal TAM, yeni BT’yi kabul etmeye yönelik bireysel niyet için iki bağımsız değişken içerir. Algılanan kullanım kolaylığı olarak adlandırılan ilk değişken, bir kişinin belirli bir sistemi kullanmanın zahmetsiz olacağına inanma derecesi olarak tanımlanır.

İkincisi, yani algılanan fayda, bir kişinin belirli bir sistemi kullanarak iş performansını artırabileceğine inanma derecesi ile ilgilidir.

Referans olarak, gerçek davranışı belirlemek için üç boyut vardır: niyet, kolaylaştırıcı koşullar ve alışkanlık. Bu bileşenler arasında niyet, BT benimseme modellerinde gerçek kullanım (davranış) için en iyi tahmin edici olarak kabul edilir. Niyet, bireyin belirli bir davranışı gerçekleştirme motivasyonuyla ilgilidir.

TAM’a göre kullanıcılar, yeni BT kullanımının kolay olduğunu ve yeni sistemin kuruluşlardaki iş performanslarını iyileştirebileceğini algılamadıkça, geleneksel iş rutinlerine müdahale eden bu tür BT’leri desteklemeye istekli değiller. Ayrıca, bu modelin yıllar içinde çok genişletildiğini ve değiştirildiğini de belirtmek gerekir. Aşağıdaki bölüm, sağlık endüstrisindeki değiştirilmiş versiyona odaklanmaktadır.


Teorik çerçeve örnekleri
Teorik çerçeve nedir
Makalede teorik çerçeve nedir
Kuramsal çerçeve nedir
Teorik çerçeve nasıl Yazılır
Makalede kavramsal çerçeve örneği
Kavramsal çerçeve nedir örnek
Kuramsal çerçeve nasıl oluşturulur


 BT Kabulü

Çok çeşitli teknolojilere, kültürlere ve kullanıcılara göre uyarlanmıştır. Bazı araştırmalar, sağlık hizmeti profesyonellerinin BT benimseme davranışını açıklamak ve tahmin etmek için sağlık hizmetleri alanında TAM ve değiştirilmiş modellerini kullanmıştır.

Örneğin, BT kullanıcılarının karşılaştırılması söz konusu olduğunda, sağlık profesyonellerinin teknoloji kullanımına yönelik özel algıları ışığında diğer kullanıcı gruplarından farklı oldukları vurgulanmıştır.

Hekimlere göre klinik bilgi sistemlerini kabullenme açısından çok yavaştır. Bir literatüre dayanarak, sağlık uzmanları, yeni BT’nin geleneksel iş rutinlerine müdahale ettiğini algıladıkları takdirde, yeni BT’yi günlük iş faaliyetlerine entegre etmeye istekli değildir.

Teletıp bağlamında çalıştılar ve BT benimseme davranışı açısından sağlık uzmanlarının diğer BT kullanıcıları türlerinden farkını önerdiler. Bulgularına göre, sağlık uzmanları daha pragmatik ve gerçekçidir.

Ayrıca, algılanan kullanım kolaylığından çok algılanan kullanışlılığa daha fazla önem verirler. Belirtildiği gibi, sağlık uzmanları, uzun süredir devam eden uygulama kalıplarını sürdürmelerini engelleyen BT’yi desteklemeye ve kullanmaya isteksizdir.

Bir dizi özelliğin, sağlık uzmanlarını diğer kullanıcı popülasyonlarına kıyasla BT benimseme davranışında farklı kıldığını öne sürdü. Bununla birlikte, bu tür farklılıkların sağlık mesleği mensubunun yeni bir BT’yi kabul etmesini etkileyip etkilemediğinin ve nasıl etkilediğinin incelenmesine çok az ilgi gösterilmiştir.

HIT sistemlerine ve e-sağlığa yatırım yapmak, ancak bu sistemler sağlık profesyonelleri tarafından kullanıldığında fayda sağlayabilir. Bu nedenle, sağlık profesyonellerinin benimsenmesi, bu sistemlerin desteklenmesindeki büyük önemi nedeniyle uzun zamandır aranan ana hedef olarak tanımlanmıştır.

Bununla birlikte, literatür, sağlık profesyonellerinin yeni BT sistemlerini benimsemesinin diğer BT kullanıcılarından farklı olduğunun bilindiğini ve BT’ye farklı yanıt verdiklerini göstermektedir [60]. Böylece bu kanıt, araştırmacıları bu farkın kaynağını belirleme konusunda motive etmiştir.

Zengin bir literatüre dayanarak, profesyoneller (sağlık profesyonelleri gibi) bazı benzersiz ve profesyonel özelliklere sahiptir ve bu benzersiz özelliklere dayalı olarak diğer profesyonel olmayan kişilerden farklı kabul edilirler. Bu çalışmada sağlık profesyonellerinin sahip olduğu özellikler ön plana çıkarılmıştır.

Belirtildiği gibi, sağlık mesleği mensubunun profesyonelliği uzun süredir bir dizi değere dayanmaktadır. En önemli özellik sağlık mesleği mensubunun özerkliği iken, diğer özellikler hasta egemenliği, sağlık meslek mensubu mahremiyeti ve öğrenme alışkanlıkları olmuştur. Keşfedici bir araştırmaya göre, sağlık profesyonellerine bazı özel özellikler atfedilmektedir.

Bu çalışmada önerilen üç özellik şunlardır:

(A). Uzun bir süre boyunca elde edilen tıbbi bilgiler üzerindeki ustalıklarını ortaya koyan uzmanlık eğitimi. Belirtildiği gibi gençliklerinin önemli bir bölümünü mesleğe hazırlamaya adamaktadırlar. Bilgi birikimleri, hastaların yaşamlarıyla doğrudan bağlantılıdır. Bu meslekte en ufak bir hata bile ölümcül olabilir.

(B). İkinci özellik mesleki özerkliktir. Otonom uygulamaya dayalı olarak, sağlık uzmanları kendi muayenehanelerini yürütmek, organize etmek ve düzenlemek için en iyi konumda olduklarını beyan ederler. Esas olarak, profesyonellerin birbirlerini değerlendirdiği bir emsal değerlendirme süreci aracılığıyla değerlendirilirler. Bahsedildiği gibi mesleki özerklik açıkça en önemli değerdir. Bu, sağlık uzmanlarına bir gurur ve başarı duygusu sağladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir