Ticaret Arayüzü – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Ticaret Arayüzüne Güvenin
Elektronik ticaret (e-ticaret), özellikle işletmeden tüketiciye (B2C) alanında, insanların ticari işlem yapma şeklini değiştiriyor ve önemli bir küresel ekonomik güç haline geliyor.
E-ticareti destekleyen internet teknolojileri ve altyapıları artık yürürlükte olduğundan, dikkatler çevrimiçi kullanıcıların e-ticareti kabul etmesini ve çevrimiçi işlemlere ilişkin algılarını etkileyen psikolojik faktörlere çevriliyor. Bu faktörlerden biri, e-ticaretin yaygınlaşmasının anahtarı olarak görülen güvendir.
Güven, insanların ve insanların sosyal etkileşimlerinin tarihi kadar uzun süredir var olmuştur ve internet veya e-ticaretin ortaya çıkmasından çok önce çalışılmıştır. Tüketici davranışı ile ilgili olarak, 1950’lerden bu yana birçok disiplin alanından çalışmalar ağırlıklı olarak çevrimdışı dünyadaki güven ve güven ilişkilerine odaklanmıştır.
Felsefe, sosyoloji, psikoloji, yönetim, pazarlama, ergonomi, insan-bilgisayar etkileşimi (HCI) ve endüstriyel psikoloji dahil olmak üzere bu disiplinler, birlikte genel olarak güven üzerine kapsamlı bir literatüre katkıda bulunmuştur ve bu nedenle önemlidirler.
Bununla birlikte, daha önce de belirtildiği gibi, “güven, çeşitli ilişkileri kapsayan, çeşitli nesneleri bir araya getiren olağanüstü derecede zengin bir kavramdır”. Güvenin karmaşık ve soyut doğası nedeniyle, her disiplinin kendi kavram anlayışı ve onu belirli bir bağlamın özelliklerine göre kavramsallaştırmanın farklı yolları vardır.
Çeşitli güven araştırmalarında bile, her disiplinden araştırmacı güvenin değerini kabul eder ve genel olarak güvenin dört özelliğini gözlemler ve kabul eder. İlk olarak, herhangi bir güven ilişkisinde iki özel taraf bulunmalıdır: güvenen taraf (güvenilen) ve güvenilecek taraf (mütevelli).
Kişilerden, kuruluşlardan ve/veya ürünlerden oluşan iki taraf, sürekli olarak birbirlerinin davranışlarını değerlendirir. İkincisi, güven kırılganlığı içerir. Güven, yalnızca belirsiz ve riskli bir ortamda gereklidir ve aslında gelişir.
Üçüncüsü, güven, karmaşık bir dünyada karmaşıklığı azaltır ve insanları, çoğunlukla risk alma davranışları olmak üzere harekete geçmeye yönlendirir. “Güven olmadan insanlar, ne yapacaklarına karar vermeden önce her olası olasılığı göz önünde bulundurmanın anlaşılmaz karmaşıklığıyla karşı karşıya kalırlar.” Ve dördüncüsü, güven sübjektif bir meseledir. Bireysel farklılıklar ve durumsal faktörlerle doğrudan ilişkilidir ve bunlardan etkilenir.
Güvenin daha önce belirtilen özellikleri, onu özellikle e-ticarette gerekli kılmaktadır çünkü insanlar, sanal ortamdaki ekonomik işlemleri geleneksel ortamlara göre daha yüksek derecede belirsizlik arz ediyor olarak algılamaktadır.
Çoğu e-ticaret işlemi yalnızca zaman ve mekan olarak ayrı değildir, aynı zamanda sınırlı iletişim kanalları ve kişisel olmayan arayüzler aracılığıyla yürütülür, bu da güveni insanların korku, risk ve karmaşıklığın üstesinden gelmeleri için çok önemli bir kolaylaştırıcı haline getirir. Bu nedenle, çevrimiçi tüketiciler, çevrimiçi satıcılarla ticari işlemler yürütmenin karmaşıklığını azaltmak için zihinsel bir kısayol olarak güvene ihtiyaç duyar.
Siber uzayda meydana gelen bu tür bir güven, genellikle “çevrimiçi güven” olarak adlandırılır ve kapsamı, B2C e-ticaretiyle ilgili olan çevrimiçi güven, yani bireysel bir İnternet kullanıcısı için belirli bir e-ticarete karşı oluşan güven ile sınırlandırıyoruz. Web sitesi veya Web sitesinin temsil ettiği çevrimiçi satıcı.
Güvenin genel tanımından türetilen çevrimiçi güven şu şekilde tanımlanabilir: Bir çevrimiçi satıcının niyetlerinin veya davranışlarının olumlu beklentilerine dayanan bir İnternet kullanıcısının psikolojik risk kabul durumu.
Çevrimiçi güveni destekleyen veya engelleyen birçok potansiyel etki kaynağı olduğu neredeyse kesindir. Bununla birlikte, mevcut makale, çevrimiçi güven uyandırmada HCI veya arayüz tasarımı perspektifine, yani tüketicilerin bir e-ticaret arayüzünde görebildiklerini, e-ticaret arayüzünün temsil ettiği çevrimiçi satıcıya karşı güven duygularını etkilemek için kullanmaya odaklanmaktadır.
Kullanıcı arayüzü nedir
Kullanıcı arayüzü örnekleri
Yazılım arayüzü Nedir
Telefonda arayüz ne demek
Arayüz nedir
Kullanıcı arayüzü tasarımı
Uygulama arayüzü ne demek
Kullanıcı arayüzü tasarımı Nedir
ÇEVRİMİÇİ GÜVEN
Çevrimiçi güven nispeten yeni bir araştırma konusudur ve son zamanlarda HCI ve insan faktörleri araştırmacılarından büyük ilgi görmektedir. Mevcut çalışmaların çoğunun bölünebileceği birkaç ana tema vardır.
Birincisi, bazı çalışmalar, çevrimiçi güven oluşumuyla ilgili temel unsurları, öncülleri veya belirleyicileri araştırarak çevrimiçi tüketicinin zihnini anlamaya çalışır. Örneğin güven çok boyutlu bir bakış açısıyla incelenmiştir.
Araştırmacıya göre, dürüstlük, yetenek ve iyilikseverlik gibi özel inançlar, genel güvenin öncülleri olarak görülüyordu. gibi diğer araştırmacılar da tüketicinin çevrimiçi işlemden önce, sırasında veya sonrasında güveni algılayabileceğini öne sürdüler ve ayrıca çevrimiçi güvenin gelişim aşamasıyla karakterize edildiği sonucuna vardılar.
Çalışmaların ikinci akışı, güveni teorik modellere veya çerçevelere kavramsallaştırmaya ve güven unsurlarını çeşitli boyutlara ayırmaya odaklanır. Örneğin, Elektronik Ticaret için Güven Modeli (MoTEC) önerilmektedir.
Model dört bileşenden oluşur: herhangi bir çevrimiçi etkileşimden önce gerçekleşen etkileşim öncesi filtreler, Web sitesinin arayüz özellikleri, Web sitesinin bilgi içeriği ve ilişki yönetimidir. Web sitesi arayüz ipuçlarına odaklandı ve çevrimiçi güvenin altı yapı taşından oluşan bir model sundu.
Bu altı yapı taşı, onay, marka, navigasyon, yerine getirme, sunum ve teknolojinin mühürleriydi. Yapı taşları, algılanan güvenilirliği oluşturmak için toplam 28 bileşene ayrılabilir. Bu tür çalışmalar, çevrimiçi bir bağlamda güveni keşfetmek ve geliştirmek için teorik bir açıklama sağlar ve genellikle müşteri ilişkileri yönetiminin etkilerini dikkate alır.
Üçüncü çalışma dizisi, genellikle doğrudan tüketicilerden alınan verileri analiz ederek bu kavramsal çerçeveleri veya güven ölçeklerini doğrulamayı amaçlar. Bu çalışmaların temel amacı, bireysel çevrimiçi güveni veya bir e-ticaret Web sitesinin güvenilirliğini ölçmek için kullanılabilecek bir ölçeği teorik olarak türetmek ve ampirik olarak doğrulamaktır.
Böyle bir araç geliştirirken, diğer herhangi bir ölçek geliştirirken olduğu gibi, araştırmacıların güvenilirliğini, içerik geçerliliğini ve yapı geçerliliğini oluşturmayı vurgulaması gerekir. Faktör analizi, yapısal eşitlik modellemesi ve çoklu doğrusal regresyon analizi, bu çalışmalarda en sık kullanılan istatistiksel analiz yöntemlerinden bazılarıdır.
Ve son olarak, çalışmaların geri kalanı, tüketicinin çevrimiçi deneyimini geliştirmeyi ve tüketicilerde güven duygusu uyandırmayı amaçlayan Web tasarım yönergelerini önermektedir.
Başka bir deyişle, bu çalışmaların araştırmacıları için asıl amaç, tüketici güvenini veya daha doğrusu güven algısını en üst düzeye çıkarmak için Web arayüz tasarımı sonuçlarını keşfetmektir.
Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen çok sayıda kullanıcı testi gözlemine dayalı olarak grafik tasarım, yüzey ipucu ve Web kullanılabilirlik özelliklerini içeren açık güven uyandıran yönergelerin sağlandığı bu türden temsili bir çalışmadır.
Arayüz nedir Kullanıcı arayüzü nedir Kullanıcı arayüzü örnekleri Kullanıcı arayüzü tasarımı Kullanıcı arayüzü tasarımı Nedir Telefonda arayüz ne demek Uygulama arayüzü ne demek Yazılım arayüzü Nedir