VERİTABANI PENCERESİ – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
GIS Temelleri
Genel olarak GIS olarak kısaltılan “Coğrafi Bilgi Sistemleri” terimi, coğrafi veya mekansal veri ve bilgilere odaklanmalarıyla tanımlanan bilgisayar tabanlı bilgi sistemlerini kapsayan bir şemsiye terimdir. CBS’nin altında yatan temel kavram, yeryüzünde bulunan her nesnenin “coğrafi referanslı” olabileceğidir; bu, nesnelerin uzamsal konumunu referans sistemleriyle (örneğin enlem/boylam veya posta bölgeleri) tanımlamayı ifade eder.
Spesifik CBS işlevselliğinin anahtarı, CBS’nin coğrafi referanslı verilerin coğrafi nesnelerin özniteliklerine veya uzamsal olmayan verilerine bağlanmasına izin vermesidir. CBS, girdi (örneğin GPS veya haritaların taranması yoluyla), veri işleme ve analizi (ör. bindirme analizi veya en kısa yol hesaplaması) dahil olmak üzere, her iki veri sınıfının da elde edilmesi ve bunların coğrafi bilgilere dönüştürülmesi için gerekli adımları değişen şekillerde ve derecelerde kolaylaştırır.
GIS’in tarihi kabaca kırk yılı kapsıyor ve birçok kökenden gelen ve birçok disiplini birbirine karıştıran bir hikaye getiriyor. GIS, köklerini kamu yönetimi alanlarında ve askeri uygulamalarda bulur, ancak birçok ticari, kar amacı gütmeyen ve akademik alana yayılmıştır.
CBS, 1960’lı yıllardaki kökenlerinden bu yana boyut ve itibar olarak büyümüştür; kavramlar ve ilkeler, veriler ve mekansal altyapı sorunları, yazılım ve yazılım satıcıları, uygulama alanları vb. ile ilgili çeşitli etkiler üzerine inşa edilmiştir.
GIS ortamı çok sayıda tescilli ve kamuya açık GIS yazılım paketi içerir (en önemlisi Autodesk’in AutoCAD Map’i, Erdas’ın Imagine’i, ESRI’nin Arc/Info’su, Intergraph’ın GeoMedia’sı, Maplnfo ve Smallworld).
GIS, devam eden geliştirme geçmişinden, keskin bir şekilde tanımlanmış bir kavram veya bilgisayar sistemleri sınıfı olarak ortaya çıkmamaktadır. GIS manzarası, kaynaklandığı çok sayıda kök ve gelişimini şekillendiren çok sayıda etki kadar çeşitlidir.
Bir şemsiye terim olarak CBS, nispeten basit haritalama olanaklarından mekansal analizi destekleyen gelişmiş ortamlara kadar değişen çeşitli teknoloji türlerini kapsar. GIS’in farklı tezahürlerini birleştiren şey, hepsinin çalışabilirliğini mekansal bilgi veya coğrafi bilgi etrafındaki işlevselliklerden almasıdır.
CBS’yi diğer bilgi sistemlerinden ayıran özelliklerin anlaşılması, CBS’ye dört pencereden bakılarak sağlanabilir.
İlk olarak, CBS, CBS’de kullanılan alternatif veri modellerinin ve bu modellere dayalı olarak mekansal ve öznitelik verilerinin (zamansal veriler dahil) tanımlanması ve bağlanmasıyla ilgili ilkelerin ve teknik konuların araştırılmasını içeren bir veritabanı penceresi aracılığıyla tanımlanabilir.
İkinci olarak, farklı GIS’ler arasındaki önemli bir ayrım, bu sistemlere bir coğrafi analiz penceresinden bakmayı içeren, destekledikleri mekansal ve mekansal olmayan analiz türlerine atıfta bulunur.
Üçüncüsü, bir görselleştirme penceresinin uygulanması, haritaların ve bilgisayar kartografisinin önemli bir rol oynadığı veritabanlarının içeriğini ve analiz sonuçlarını görünür kılmak için CBS’nin işlevselliğini değerlendirmeye izin verir. Dördüncüsü, CBS’ye bir alaka penceresinden bakılabilir.
Sistem kullanımının bağlamına bakmayı içeren bu dördüncü bakış açısı, coğrafi analizin coğrafi verileri nasıl ve ne zaman anlamlı hale getirebileceğini, bunların nasıl ve ne zaman anlamlı hale gelebileceğini anlamaya izin vermesi gerektiğinden, CBS’yi veri sistemleri yerine bilgi sistemleri olarak anlamak için çok önemlidir. haritalar üzerinde sunum faydalı olacaktır ve CBS’nin belirli işlevlerinin nasıl ve ne zaman CBS’yi tanımlamak için gerekli unsurlar olduğu söz konusudur.
Veritabanı ne demek
Veritabanı Yönetim Sistemleri
Veritabanı programları
Veritabanı Türleri
Veri tabanı DERS NOTLARI
Veri tabanı Nedir Ne İşe Yarar
Veritabanı PROGRAMLAMA
Veri Tabanı PROGRAMCILIĞI
VERİTABANI PENCERESİ
CBS’ye bir mekansal veri tabanı penceresinden bakıldığında, CBS’nin mekansal bir bileşenle veri elde etmek, depolamak ve işlemek için tahsis edilmiş bir sistem olduğu görülür. Mekansal bir veri tabanı oluşturmak, mekansal veri modelleme ve işlemeyi gerektirir. Mekansal modelleme birkaç adımı içerir.
Birincisi, “mekansallığı” tanımlayan “konum” ya da “uzaklık” gibi unsurları birbirinden ayırarak ve ilişkilendirerek bir mekansal anlayış geliştirmekle ilgilidir. İkinci olarak, uzamsal perspektifi resmileştirilmiş veri öğelerine çevirerek kavramsal bir uzamsal veri modeli oluşturmayı içerir.
Üçüncü olarak, kavramsal modelin öğelerinin otomatik bir sisteme girilebilmesi için tek anlamlı bir şekilde temsil edilmesini ve resmileştirilmesini içeren mantıksal bir mekansal veri modeli oluşturulmalıdır. Dördüncüsü, mantıksal uzamsal veri modelinin, fiziksel bir veri modeli seçmeyi ifade eden gerçek veri deposuna dönüştürülmesi gerekir.
Kavramsal uzamsal veri modelleri arasındaki temel ayrım, uzamsal nesneleri 2B veya 3B olarak temsil edip etmedikleridir. Genel olarak, iki boyutlu uzamsal nesnelerin dört temel türü ayırt edilir: noktalar, çizgiler (veya belirli nokta koleksiyonları), alanlar (aynı noktada başlayan ve biten çizgilerle tanımlanan nesneler) ve yüzeyler.
Bu temel sınıfların ve özelliklerinin kombinasyonları, uzamsal modeller, uzamsal yapılar veya uzamsal ağlar gibi yeni tür uzamsal nesneler üretebilir. Örneğin, bir yol ağı veya bir boru hattı ağı gibi bir mekansal ağ, noktaları düğümler olarak ve hatları düğümler arasındaki bağlantılar olarak anlamaktan kaynaklanır ve alanları ve yüzeyleri de içerecek şekilde genişletilebilir.
Bu nesneleri temsil eden veri modelleri, raster modeller (sabit alan birimlerine dayalı) ve vektör modelleri (nokta ve çizgi kombinasyonlarına dayalı) olarak ayrılabilir.
CBS’de daha az yaygın olan üç boyutlu mekansal veri modelleri veya jeomorfometrik modeller, kontur çizgileri kullanmaktansa, uzayın yükseklik boyutunu daha karmaşık bir biçimde temsil etmeyi amaçlar. En sık kullanılan modeller, üçgenleştirilmiş ağ (TIN) ve sayısal yükseklik modelidir (DEM).
Yukarıda belirtilen beş özelliği uzamsal nesnelerle birleştirmek üç konuyu içerir: ilk olarak, uzamsal verileri tanımlama (1, 2, 3. yönler); ikincisi, uzamsal olmayan verilerin tanımlanması (4. ve 5. yönler); ve üçüncü olarak, uzamsal ve uzamsal olmayan verileri birbirine bağlamak. Mekansal olmayanlar tipik olarak CBS’de zamansal verileri içeren öznitelik verileri olarak adlandırılır.
Mutlak konumun tanımlanması (2. özellik) coğrafi referanslama olarak adlandırılır. Sürekli (ör. LATLONG) ve ayrık (ör. posta bölgeleri) coğrafi referanslama arasında temel bir ayrım vardır.
CBS’de konumsal verilerle çalışmak, bir konumsal veri modeli seçimi, bu veri modeline dayalı olarak sisteme veri almak için kolaylıklar ve veri işleme işlevleri gerektirir. Bazı CBS, uzamsal işlemeye yönelik işlevselliklerinin temeli olarak bir uzamsal veri modeli seçmiştir (örneğin, raster ve vektör GIS arasında bir ayrıma yol açar); diğerleri, bunları birbirine bağlamak için model ve kolaylık kombinasyonları sunar.
Veri girdisine gelince, CBS kullanıcılarının artık tüm verileri kendilerinin toplamasına gerek yoktur çünkü birçok ticari veri seti mevcuttur (örneğin, posta bölgeleri veya yol ağlarına dayalı) ve ayrıca akademik veya diğer kamu malı projelerde inşa edilen mekansal veri setleri).
Veri girişi, uydu verilerinden hem 2D hem de 3D uzamsal verilerin girilmesine izin veren Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) ile devrim yarattı.
CBS tipik olarak, geometrik dönüştürme (harita projeksiyonu yöntemleri arasında dönüştürme), kenar eşleştirme (özelliklerin bitişik harita sayfalarını geçmek aynı kenar konumlarına, özellik açıklamalarına ve özellik sınıflarına sahiptir) ve standart özellik düzenleme işlevlerine (örneğin, öznitelik verilerine göre nesneleri yeniden sınıflandırma) sahiptir.
Veri tabanı DERS NOTLARI Veri tabanı Nedir Ne İşe Yarar Veri Tabanı PROGRAMCILIĞI Veritabanı ne demek Veritabanı PROGRAMLAMA Veritabanı programları Veritabanı Türleri Veritabanı Yönetim Sistemleri