Web Önbelleği – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Web Önbelleği – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

22 Şubat 2023 Telefonda önbellek temizleme Nedir Uygulama önbellek temizleme zararlımı Web Cache Nedir 0
Maksimum Eşleştirme Algoritması

Web Önbelleği

World Wide Web’in popülaritesi, kullanıcıları tarafından on yıldan fazla bir süredir üretilen trafiğin katlanarak artmasına neden olmuştur. Bu kadar uzun bir süre boyunca böyle bir büyüme, Web önbelleği verimli bir şekilde dağıtılmamış olsaydı, hem içerik sağlayıcıları hem de ağ bağlantılarını doyurabilirdi.

Web önbelleğe alma, ilgili önbelleklerin konuşlandırılmasıyla ilgili olarak alınan kararlara bağlı olarak, World Wide Web’in genel performansını çeşitli şekillerde iyileştirebilir.

Önbellekleri stratejik konumlara yerleştirerek, çekirdek ağ trafiği azaltılabilir, bir içerik sağlayıcının yükü azaltılabilir ve kullanıcıların algıladığı şekliyle hizmet kalitesi iyileştirilebilir. Bu makalede, Web önbelleğindeki başlıca tasarım ve uygulama zorluklarının yanı sıra bunların çözümlerine genel bir bakış sunuyoruz.

Bir Web önbelleği, Web üzerinde farklı konumlara yerleştirilebilir ve farklı faydalar sağlayabilir. Yani, bir içerik sağlayıcının yanına, ağ içindeki stratejik konumlara, yerel alan ağlarının sınırlarına veya istekte bulunan tarayıcıyı çalıştıran ana bilgisayarın içine yerleştirilebilir.

Çoğu kullanıcı, belirli sayfalara oldukça sık erişme eğilimindedir. Bir örnek, tarayıcılarında ayarlanan “ana sayfa” veya ilgilendikleri belgeleri içeren Web siteleri olabilir. Ayrıca, tarama sırasında birçok kullanıcı aynı sayfaları kısa sürelerde birden çok kez ziyaret eder. 

Çoğu tarayıcı, bu erişim modellerinden yararlanmak için sık veya yakın zamanda erişilen sayfaların yerel kopyalarını tutar. Bu sayede kullanıcıya sıfıra yakın sürede hizmet verilir ve ağ trafiği azaltılır. Bu teknik, tek bir kullanıcının tarama deneyimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olsa da, ağ trafiği üzerinde minimum bir etkiye sahiptir. Bunun nedeni çoğunlukla bu tür önbelleğe alma tarafından kullanılan küçük disk alanı ve farklı kullanıcı önbellekleri arasında paylaşım olmamasıdır.

Önemli sonuçlar elde etmek için, proxy adı verilen özel bilgisayar sistemleri, yerel veya geniş alan ağlarının kenarlarına kurulur. Bu sistemler, hizmet ettikleri tüm ağ içinde üretilen Web isteklerini filtreleyerek ve sunarak, ağ trafiğinde önemli ölçüde azalma ve kullanıcının algıladığı hizmet kalitesinde iyileşme sağlayabilir.

Bir kullanıcı, tarayıcı ayarlarında kullanılacak belirli bir proxy’yi tanımlamışsa, her Web sayfası isteğinde bulunduğunda, tarayıcı bu isteği proxy’ye gönderir. Sayfanın proxy’de olması durumunda, orijinal içerik sağlayıcıyla iletişime geçilmeden kullanıcıya hemen hizmet sunulur.

Proxy isteği yerine getiremezse, orijinal sunucudan uygun Web nesnelerini (metin belgeleri, resimler, uygulamalar gibi) getirecek ve muhtemelen bir kopyasını daha sonra kullanmak üzere saklayacaktır.

Şeffaf proxy’ler, son kullanıcıların tarayıcı ayarlarında açıkça belirtmediği özel bir proxy türüdür. Bunun yerine, ağın ağ geçidi Web isteklerini tanımlar ve bunları proxy’ye iletir. Yerel ağın tüm kullanıcıları proxy kullanacağından ve proxy ile ilgili olası değişiklikleri bilmeleri gerekmediğinden, bu model daha verimli ve yönetimi daha kolaydır.

Bir içerik sağlayıcının performansını artırmak için sunucu tarafında bir önbellek konuşlandırılabilir. Sunucu hızlandırıcıları veya ters proxy’ler olarak da adlandırılan bu önbellekler, genellikle Web sunucu kümelerinin önünde konuşlandırılır ve en popüler belgeleri ana belleklerinde önbelleğe alır.

Çoğu durumda çok popüler birkaç belge, isteklerin büyük bir yüzdesinden sorumlu olduğundan, bir sunucu tarafı önbelleği kullanarak, bir Web sunucusu disk G/Ç yükünü azaltabilir ve istek sunma hizmet kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Bununla birlikte, bir ters proxy, yalnızca belirli bir içerik sağlayıcıya fayda sağlar ve ağ trafiğini azaltmaz.

İstemci ve sunucu tarafı önbelleğe almaya ek olarak, uyarlamalı önbelleğe alma yaklaşımı vardır. Bu şemada, önbellekler ağ içinde farklı noktalarda bulunabilir ve genel performansı iyileştirmek ve yükü dengelemek için birbirleriyle işbirliği yapacak şekilde yapılandırılabilir.

Bu modelde, potansiyel olarak farklı kuruluşlara ait olan farklı önbellekler, içerik talebine bağlı olarak her birinin katılabileceği veya ayrılabileceği dinamik gruplar halinde düzenlenir.

Bir grubun oluşturulması ve belgelerin konumlandırılması için gereken iletişim, sırasıyla Önbellek Grup Yönetimi Protokolü (CGMP) ve İçerik Yönlendirme Protokolü (CRP) aracılığıyla yapılır. Uyarlanabilir önbellekleme, bazı belgeler kısa sürede oldukça popüler hale geldiğinde (genellikle çevrimiçi gazetelerdeki makaleler) ortaya çıkan istek artışlarıyla çok iyi başa çıkabilir, ancak idari sınırlar arasında işbirliğinin bir sorun olmadığını varsayar.


Telefonda ön bellek nedir
Telefonda önbellek temizleme Nedir
cache nedir, ne işe yarar
Cache Nedir
Uygulama önbellek temizleme zararlımı
Web Cache Nedir
Telefonda tarayıcı önbelleği temizleme
Cache temizleme


WEB ÖNBELLEKLEMENİN KRİTİK SORUNLARI

Etkinliklerini artırmak için önbellekler, isteklere işbirliği içinde hizmet vermek üzere gruplar halinde birleştirilebilir. Bu tür gruplar, uyarlanabilir önbelleğe alma durumunda olduğu gibi kafeslerde veya projesinde olduğu gibi hiyerarşik oluşumlarda organize edilebilir.

Hiyerarşik tasarımlarda, önbellekler genellikle ağaç benzeri yapılarda düzenlenir ve alt düğümlerin ebeveynlerini ve kardeşlerini sorgulayabilecekleri, ancak çocuklarını asla sorgulayabilecekleri şekilde yapılandırılır. Birkaç önbelleği gruplandırmak, önbelleğe alma sisteminin ölçeklenebilirliğini artırabilse de, çok sayıda düğüm arasındaki kontrol mesajları, ana düğümleri ve ağ bağlantılarını doyurabilir. Önbellekler arasındaki iletişimi verimli hale getirmek için, birkaç özel amaçlı protokol tanıtılmıştır.

En popüler önbellekler arası iletişim protokolleri ICP, CRP, CARP, önbellek özeti ve WCCP’dir. İnternet Önbellek Protokolü (ICP), Harvest projesinde önbelleklerin iletişimi için geliştirilmiş ve Squid (SQUID) içinde rafine edilmiştir. Belirli bir nesnenin alınabileceği en uygun konumla ilgili olarak birbirleri arasında bilgi alışverişinde bulunmak için önbellekler tarafından sorgular ve yanıtlar vermek için kullanılan hafif bir mesaj biçimidir.

Önbellek sayısı yüksek olduğunda ICP’de değiş tokuş edilen çok sayıda mesajın ölçeklenebilirliği engellediği gösterilmiştir. Benzer etkilerden kaçınmak için İçerik Yönlendirme Protokolü (CRP), önbellek kafeslerini sorgulamak için çok noktaya yayın kullanır. CRP, sorguları veya popüler nesneleri gruplar arasında yaymak için önbellek grubu oluşumlarında var olan örtüşmeyi kullanır.

Önbellekler arası iletişim protokolünün performansını daha da geliştirmek için önbellek özetleri kullanılabilir. Önbellek, bir önbelleğin içeriği hakkındaki bilgileri sıkıştırır (kayıplı bir algoritma kullanarak) ve onu komşularının kullanımına sunar.

Bir önbellek, komşularının özetlerini kontrol ederek, belirli bir belgeye hangi komşuların sahip olabileceğini biraz belirsizlikle belirleyebilir. Bu protokollere ek olarak, sırasıyla Microsoft ve Cisco tarafından tasarlanmış CARP ve WCCP olmak üzere iki tescilli protokol bulunmaktadır.

Daha önce bahsedilen protokollerden farklı olarak, Önbellek Dizisi Yönlendirme Protokolü (CARP), yönlendirmeyi belirleyici bir şekilde uygular. Özellikle, proxy dizisinin hangi üyesinin istenen belgeye sahip olduğunu belirlemek için karma kullanır.

Bu şekilde, çok sayıda kontrol mesajı nedeniyle ICP’de ortaya çıkan ölçeklenebilirlik sorunlarını önler. Web Önbellek İletişim Protokolü (WCCP), şeffaf önbelleğe almayı desteklemek için tasarlanmıştır. Buradaki fikir, Web trafiğini tanıyabilen bir yönlendiricinin (Cisco Cache Engine gibi) kullanıcı isteklerine müdahale etmesi ve onları bir önbelleğe yönlendirmesidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir