Web Tabanlı Adaptörler – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Web Tabanlı Adaptörler – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

14 Aralık 2022 Adaptör çeşitleri Bilgisayar Adaptör Nedir Telefon adaptör nedir 0
Maksimum Eşleştirme Algoritması

Web Tabanlı Adaptörler için Gereksinimler

Web tabanlı entegrasyon adaptörleri belirli gereksinimleri karşılamalıdır; yani, aşağıdaki gibi olmaları gerekir.

• Hafif: XML ile tanımlanmış basit bir API kullanan ve hiçbir uygulama mantığı içermeyen küçük boyutlu bileşenler
• Standartlara dayalı: bağdaştırıcıların HTTP (köprü metni aktarım protokolü) üzerinden XML tabanlı protokoller (örn. SOAP) gibi açık her yerde bulunan protokolleri uygulaması gerekir.

• Ölçeklenebilir ve güvenilir: Bağdaştırıcıların, XML belge işleme ve yorumlama, bağlayıcı çoğaltma, standart istisna işleme ve günlük kaydı ve performans enstrümantasyonu ile yönetim aracılarını kullanması gerekir.

• Akıllı: Akıllı bağdaştırıcılar, sorgulanabilmeleri ve en uygun şekilde çalışmak üzere uzaktan, dinamik olarak yapılandırılabilmeleri sayesinde mesaj hacmini ve ek yükü en aza indirir. İşlemsel bütünlüğün desteklenmesi: Bağdaştırıcılar, dağıtılmış işlemlerle eş zamanlı, iki aşamalı taahhüt modunda veya eşzamansız işlem mesajlaşma modunda ilgilenebilirler.

• Olay güdümlü işlevselliği destekleme: Bağdaştırıcılar geçmişte tek yönlü ve istek güdümlü olmuştur. Bir veritabanı sorgusunun yürütülmesini kolaylaştırabilir, işlenmek üzere bir kuyrukta bir mesajın varlığını saptayabilir veya bazı uzak uygulama mantıklarını başlatabilirler. Ancak, ortaya çıkan bağdaştırıcılar çift yönlüdür ve hedef sistem tarafından yönlendirilen olaydır.

• Çoklu protokolleri ve veri dönüşümlerini yönetme:
Bağdaştırıcılar, iki farklı platform arasında bilgi alışverişi için gereken sıradan dönüşüm rutinlerini gizlemelidir. Buna veri türlerinin ve karakter kümelerinin yanı sıra ağ protokollerinin dönüştürülmesi de dahildir.

• Destekleyici şema ve meta veri desteği: Bağdaştırıcılar, özellikle hedef sistemin veri şemasında değişiklikler meydana geldiğinde yapılandırmalarını güncelleyerek, geliştiriciler ve dinamik işleme için kullanım kolaylığı sağlamaya yardımcı olmak için kaynak tarafı API aracılığıyla şema ve meta veri bilgilerini ortaya çıkarır, manuel müdahaleye gerek kalmadan.

• Geliştiriciler ve yönetim için kullanımı kolay: Yüksek kaliteli adaptörler, uygulamayı kolaylaştırarak ve sistem yönetimi için destek sağlayarak önemli ölçüde ek değer sağlar.

Gelişmekte olan bir standart olan J2EE bağlayıcı mimarisi (JCA), bir mimariyi ve bağdaştırıcı davranışını tanımlar. JCA, bir kez bağdaştırıcı oluşturma ve ardından onu çoğu entegrasyon ve uygulama sunucusu dahil olmak üzere her yerde kullanma yeteneği sağlar.

J2EE konektör mimarisi, Java uygulamalarını mevcut kurumsal bilgi sistemleriyle entegre etmek için standart bir mimari belirtir. Sun ve Java Community Process ortakları tarafından önerilen JCA standardı, J2EE belirtiminin 1.3 Sürümünün bir parçasıdır.

JCA, bir uygulama sunucusu ile bir bağlayıcı arasındaki bağlantı yönetimi, güvenlik ve işlemler için sistem düzeyinde sözleşmeler tanımlar. Bağlayıcı, bu sözleşmeleri verilen uygulamaya özgü bir şekilde uygular. Uygulama sunucusu, ortak istemci arabirimi (CCI) olarak adlandırılan standart bir bağlayıcı API uygular.

Ortak iş ve teknik mimarilerin olmaması, kurumlar arasında Web üzerinden uygulama entegrasyonunu karmaşık hale getirir. Entegre edilecek farklı kaynakların altında yatan sadece veri formatları veya arayüzlerdeki farklılıklar değil, aynı zamanda iş kavramlarının ortak tanımlarının olmamasıdır.

XML tabanlı standart sözlükler, işletmeler arası alışverişlerde iş kavramlarının, belgelerin ve mesaj alışverişlerinin tanımlarını standartlaştırarak anlamsal uyumsuzluk sorununun üstesinden gelmeyi amaçlar.

Uygulama entegrasyon bağdaştırıcıları, entegrasyon sürecini, neredeyse otomatik olduğu veya entegre edebilecekleri kullanıma hazır uygulama paketleri kadar az geliştirme çabası gerektirdiği ölçüde basitleştirir. Bu nedenle bağdaştırıcılar, çeşitli farklı kaynak ve hedef sistemler arasındaki iletişimlerde yer alan arabirim ayrıntılarıyla uğraşma ihtiyacını en aza indirir.


adaptör nedir, ne işe yarar
Adaptör çeşitleri
Telefon adaptör nedir
Adaptör Fiyatları
Usb adaptör Nedir
Bilgisayar Adaptör Nedir
Şarj adaptörü nedir
Adaptör Şarj Aleti


Yeni hizmet odaklı paradigmalar ve Web hizmetleri gibi teknolojiler ortaya çıktıkça adaptörler daha önemli hale geliyor. Sonuç olarak, daha fazla sayıda mevcut Web uygulaması, Web hizmetleri açıklama dili (WSDL), SOAP ve diğer hedef sistemler gibi hizmet odaklı erişim standartlarından yararlanarak hizmet tabanlı hale gelecektir.

Bu tür mevcut eski uygulamaları Web hizmetlerine dönüştürmek için, Web hizmetleri semantiğini hedef eski sistemin desteklediği özel çağrılara çevirmek için bağdaştırıcılar gerekecektir.

Bu makalede ele alınan JCA gibi gelişmekte olan standartlar, bağdaştırıcıları hem uygulamalar hem de satıcılar arasında yeniden kullanılabilir hale getirme potansiyeline sahiptir. Ek olarak, JCA standardının, meta veriler ve ölçeklenebilir iletişim gibi ihtiyaçları hesaba katarak gelişmesi muhtemeldir.

Bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) uzun bir süredir hızla değişmektedir ve bu değişim hızının devam etmesi veya artması muhtemeldir. Bu hızlı değişim, kuruluşlar için pek çok fırsat yaratırken, pek çok zorluğu da beraberinde getirdi.

Bu zorluklar arasında, kuruluşların BİT ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bilgi ve becerilere sahip personel elde etme mücadelesi yer almaktadır. Bu, bilgi teknolojisi (BT) profesyonellerinin kuruluşların ihtiyaç duyduğu becerilerle güncel kalma gerekliliği tarafından yansıtılmaktadır.

Önceki araştırmalar, işverenlerin çeşitli becerilere verdiği önemi ve bu becerilerde algılanan eksiklikleri araştırmıştı. Gelişmiş iletişim ve sosyal beceriler için yapılan çağrı tutarlı olsa da, talep edilen teknik beceriler zaman içinde önemli ölçüde değişti.

Öğrencilerin çeşitli BİT becerilerinin önemine ilişkin algıları hakkında daha az şey yazıldı, ancak bu, Avustralyalı ve Amerikalı öğrencilerin BİT iş becerileri algılarını karşılaştıran bir çalışmada ele alındı. Bu bölüm, BİT öğrencilerinin işverenlerin ihtiyaçlarını güncel tutmak için kullandıkları bilgi kanallarını araştıran bir projeye genel bir bakış sunmaktadır.

  • Uygulama Entegrasyonu: Uygulama entegrasyonu, bir uygulama programından gelen verileri veya bir işlevi başka bir uygulama programınınkiyle bir araya getirme işlemidir.
  • Kurumsal Uygulama Entegrasyonu: EAI (kurumsal uygulama entegrasyonu), bir kuruluştaki bilgisayar uygulamalarını modernleştirmeyi, birleştirmeyi ve koordine etmeyi amaçlayan planları, yöntemleri ve araçları ifade eder. Tipik olarak, bir kuruluşun mevcut eski uygulamaları ve veritabanları vardır ve İnternet, e-ticaret, extranet ve diğer yeni teknolojilerden yararlanan yeni bir dizi uygulama eklerken veya bunlara geçiş yaparken bunları kullanmaya devam etmek ister.
  • Entegrasyon Bağdaştırıcısı: Veri ve uygulama bağdaştırıcıları (veri arabirimleri veya veri sürücüleri olarak da bilinir), tümleştirme araçlarının verileri karmaşık, bazen özel bilgi depolarından verimli bir şekilde almasına izin veren yerel yazılım nesneleridir.
  • Entegrasyon Merkezi: Bir merkez, uygulamaların anlamlı bir şekilde etkileşime girebilmesi için farklı uygulamalar arasında önemli bilgileri değiş tokuş eden bir mesajlaşma sunucusudur.
  • Mesajlaşma: Bir kurumsal entegrasyon ortamı bağlamında, mesajlaşma, önemli bilgi paketlerinin veya mesajların, mesajlaşma sunucusu olarak bilinen yazılım tabanlı bir sistem tarafından kuyruklara gönderildiği ve kuyruklardan gönderildiği bir iletişim sistemini temsil eder.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir