Web Tabanlı Tedarik Zinciri Stratejisi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Web Tabanlı Tedarik Zinciri Stratejisi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

27 Şubat 2023 Tedarik zinciri Nedir ? Tedarik zinciri yönetimi Örnek 0
Lojistik Sağlayıcıları

Web Tabanlı Tedarik Zinciri Stratejisi

Tedarik zinciri yönetimi oldukça yeni bir yaratıktır ve son yirmi yılda çeşitli farklı kurumsal işlevlerden evrimleşmiştir. Geleneksel olarak, tedarik zinciri yönetimindeki faaliyetlerin çoğu, malların bir noktadan diğerine fiziksel olarak taşınmasıyla ilgiliydi.

Bugün, tedarik zinciri yönetimini en azından talep planlama, satın alma, depolama ve nakliye gibi daha geniş bir faaliyet yelpazesini içerecek şekilde anlıyoruz. Birçok yazar üretim, ürün ve ambalaj tasarımının yanı sıra pazarlamayı da tanıma dahil edecektir.

Bu makale bağlamında, tedarik zinciri yönetimini, pazar talebinin planlanması ve yerine getirilmesi ile ilgili faaliyetler olarak adlandırıyoruz. Tedarik zinciri yönetimi kapsamındaki faaliyetlerin tamamı bir veya birden fazla tüzel kişilik tarafından gerçekleştirilebilir.

Tedarik zinciri yönetimini, belirli bir şirket içindeki bir işlev veya departmandan ziyade bir iş süreci olarak anlıyoruz. Aşağıda, çekirdek ve potansiyel faaliyetlerin yanı sıra süreç, performans ve bilgi yönetimi gibi destekleyici faaliyetler gösterilmektedir.

KURUMSAL STRATEJİ

Strateji, belirli bir pazarda bir şirket veya ürünün rekabetçi konumlandırılması anlamına gelir. Michael E. Porter’a göre, stratejinin özü, bir şirketin gerçekleştirdiği faaliyetlerde ya aynı faaliyetleri rakiplerinden farklı olarak gerçekleştirmeyi seçmede ya da rakiplerinden farklı faaliyetler gerçekleştirmeyi seçmede yatmaktadır.

Bu faaliyetler, bazı durumlarda ayrı faaliyetler olarak veya diğerlerinde iş süreçleri olarak görülebilir. Nihayetinde, faaliyetlerin yürütülmesi, firmanın rakiplerini geride bırakabileceği benzersiz ve savunulabilir bir konumun işgaline yol açar.

Savunulabilirlik derecesi, Porter’ın değiş tokuş dediği şeye bağlıdır: bir şirketin faaliyetlerini birbirine bağlayan ve tek bir faaliyetin taklit edilmesinden daha zor olan bir değer yaratma ağı yaratan iyi tanımlanmış sinerjiler. Bu strateji görüşü, stratejik yetenekler yaklaşımıyla ve ayrıca daha yeni olan kaynak temelli görüş yaklaşımıyla yakından bağlantılıdır.

TEDARİK ZİNCİRİ STRATEJİSİ

Tedarik zinciri stratejisinin tanımına girmeden önce, strateji ve faaliyetler arasındaki ilişkiyi biraz daha açıklığa kavuşturmak önemlidir. En basit haliyle strateji, firmanın, iş biriminin veya ürünün gelecekte arzu edilen durumunun tanımıdır. Faaliyetler ya bağımsız görevlerdir ya da fiilen iş süreçleri olan görev zincirleridir.

Bu anlamda strateji, süreçlerin tanımını yönlendirir ve süreçler, uygulamalarındaki diğer kaynaklar kadar teknolojilere de güvenir. Strateji, süreç ve teknoloji arasındaki açık bağımlılıklar, gösterilen çerçeve ile gösterilmektedir.

Tedarik zinciri yönetimine dönersek, artık tedarik zinciri stratejisini tanımlayabiliriz. Kurumsal strateji, belirli bir firmada belirli faaliyetlerin seçimi ve yürütülmesi ise, tedarik zinciri stratejisi, nihai olarak daha yüksek kurumsal hedeflere ulaşmak için arz ve talep yönetimi içindeki benzersiz faaliyetlerin seçimi ve performansıdır.

Ayrıca, öncelikli olarak tedarik zinciri yönetimi faaliyetleri (stratejik rol) tarafından yönlendirilen firmalar ile tedarik zincirinin sadece kolaylaştırıcı bir işlev (destek rolü) olduğu firmalar arasında ayrım yapmak önemlidir.

Destek rolünde, tedarik zinciri yönetimi kurumsal stratejiyi stratejik tedarik zinciri hedeflerine dönüştürür. Bu stratejik hedefler daha sonra faaliyetlerin seçimi yoluyla süreçlerin tanımını yönlendirir. Süreçler ise tedarik zinciri teknolojileriyle desteklenir. Sonuç olarak, tedarik zinciri süreçleri ve teknolojileri daha sonra şirket stratejisinin doğrudan bağımlı bir işlevi haline gelir.


Tedarik zinciri stratejileri nelerdir
Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarik zinciri yönetimi Örnekleri
Tedarik zinciri Yönetimi pdf
Tedarik zinciri Örnekleri
Tedarik zinciri Nedir
Tedarik zinciri yönetimi Aşamaları
E tedarik zinciri yönetimi nedir
Tedarik zinciri yönetimi bölümü
Tedarik zinciri Makale


Bu durumda tedarik zinciri yöneticileri, stratejiyle ilgili üç görevi yerine getirmek zorundadır:

(1) Kurumsal stratejinin özüne ve amacına sıkı sıkıya bağlı olarak tedarik zinciri faaliyetlerinin tanımı.
(2) Tüm tedarik zinciri faaliyetleri arasında ve ayrıca firmanın diğer tüm faaliyetleri arasında sinerji yaratılması (tükenmesine karşı).
(3) Tedarik zinciri faaliyetlerinin yürütülmesi boyunca strateji başarısının sürekli olarak izlenmesi.

Bu açıdan bakıldığında, tedarik zinciri yönetimi kurumsal strateji başarısına aktif olarak katkıda bulunur ve pazarlama, finans veya insan kaynakları kadar önemli bir kurumsal işlevdir. Tedarik zincirinin bir destek fonksiyonu olarak bu görüşü son yıllarda önem kazanmıştır ve kazanmaya devam edecektir.

Stratejik rolde, tedarik zinciri yönetimi, kurumsal stratejinin tanımını yönlendirir ve böylece kendi stratejik gereksinimlerini iş süreçlerine ve teknolojilere çevirir. Stratejik roldeki tedarik zinciri yönetimi, kurumsal stratejinin baskın bileşenlerinin hepsinin nihai olarak tedarik zinciri yönetiminin görevleri olması nedeniyle kendi başına bir yaşam sürer.

Bir şirketin temel yetkinliği çoğu zaman tedarik zinciri yönetimine dayanır. Tedarik zinciri stratejisi, süreçler ve teknolojiler arasındaki ilişki çok daha acildir, ancak genel ilişkiler destek fonksiyonundaki ile aynı kalır.

Tedarik zinciri yönetimi başta belirttiğimiz gibi bir veya birden fazla tüzel kişi tarafından yapılabilir. İkinci durum, tüm faaliyetleri tek, mantıksal olarak tutarlı bir tedarik zinciri içinde yürüten birkaç firma tarafından karakterize edilir. Bu durum, tek bir firmanın karşılaşmayacağı çok özel ek zorluklar ortaya çıkarmaktadır.

Bir yandan, tedarik zinciri faaliyetlerinin koordinasyonu artık birkaç firmada ve dolayısıyla potansiyel olarak bağımsız birkaç aktörün elinde bulunuyor. Öte yandan, tedarik zinciri bilgisinin, kurumsal kaynak planlaması (ERP), tedarik zinciri planlaması (SCP) veya tedarik zinciri yürütme (SCE) sistemleri gibi kurumsal sistemlerin geleneksel sınırlarını aşması gerekir.

Bu sistemler 70’lerden 90’ların başlarına kadar geliştirildi. Sonuç olarak, hiçbir zaman kurumsal sınırlar ve anlık kullanıcı topluluklarının ötesinde yakın bilgi paylaşımını sağlamayı amaçlamamışlardır. Bu nedenle, çeşitli ortaklar arasında bilgi paylaşımı söz konusu olduğunda, geleneksel kurumsal sistemler kullanmak için çok katı ve külfetlidir.

Yine de bu bilgi paylaşımı, tedarik zinciri işbirliği, olay yönetimi veya görünürlük gibi yeni teorik kavramların gerektirdiği şeydir. Aslında, bu kavramlar, çok çeşitli ve yüksek ölçüde dahil olan firmalar tarafından kullanılabilmesi için tedarik zinciriyle ilgili veri ve bilgilerin değiş tokuşuna ve filtrelenmesine izin veren ortak bir platform gerektirir.

İşleri daha da kötüleştirmek için, veri ve bilgi paylaşımını karşılamak üzere kurumsal düzeydeki sistemleri ters yüz etmek, yüksek derecede dahili karmaşıklıkları nedeniyle pek mümkün görünmüyor.

Kurumsal düzeyde sistemlerin yeniden tasarlanmasının olası bir yolu, tedarik zinciri verilerinin, yeni ihtiyaçlar ortaya çıktıkça verilerin ve raporlama yapılarının yeniden yapılandırılmasına izin veren Web’den erişilebilen bir veritabanı gibi ortak bir platformda paylaşılmasıdır. Böyle bir veri tabanı, ortakların herhangi bir yerinde veya başka bir yerde yerleşik olabilir ve ortak bir hedefe ulaşmak için başarılı olan ortakların koordinasyonunda araçsal destek sağlayabilir.

Tedarik zinciri faaliyetlerinin seçimi ve performansı olarak tedarik zinciri stratejisi tanımımıza dayanarak, tedarik zinciri süreçlerinin kısmen Web tabanlı yürütülmesi, yukarıda gösterilen strateji çerçevesi içinde teknoloji katmanının ayrılmaz bir parçasını oluşturur.

Bu somut bir örnekte nasıl çalışır? Geleneksel ve Web tabanlı tedarik zincirleri arasındaki farkları gösterir. Halihazırda ortaya çıkan şey, geleneksel tedarik zincirlerinin, satış noktasından (POS) gelen yeni bilgiler karşı uçtaki tedarikçi ve üretim düğümlerini etkilemeden önce sistemde kademeli olarak dalgalanan yavaş, hataya açık, düğümden düğüme iletişime dayanmasıdır.

Kamçı etkisinin ortaya çıkışı, geleneksel tedarik zincirlerindeki doğal verimsizliklere iyi bir örnektir. Öte yandan web tabanlı tedarik zincirleri, çok daha yüksek derecede bilgi paylaşımı ve ayrıca çok daha hızlı iletişim ile karakterize edilir.

Doğal olarak, yukarıda açıklanan Web tabanlı teknolojik yeteneklerin mevcudiyeti, çok daha yüksek derecede operasyonel etkinlik ve stratejik verimlilik sağlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir