Yayılmanın Etkisi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Küçük İşletmelerde KM Kullanımı
Küçük işletmelerin “öğrenen organizasyonlar” veya “akıllı işletmeler” haline gelmek için bilgi yönetimini kullanmaları neden önemlidir? KOBİ’lerin büyümesini teşvik eden faktörlerin çoğu, yöneticilerinin de yeni beceriler kazanmasını gerektiriyor.
Hızla büyüyen küçük firmalarda, yönetim ekibi sürekli gelişecek ve ihtiyaç duyulan beceriler, firmanın gelişiminin hem nedeni hem de sonucu olarak değişecektir.” Sonuç olarak, küçük bir işletmenin değişen dünyada başarılı olması ve gelişmesi için sürekli olarak öğrenmesi ve rakiplerinden daha iyi ve daha hızlı uyum sağlaması gerekir. Bilgi yönetimi, bunu başarmak için araçlar ve stratejiler sağlar.
Ayrıca, küçük işletmelerin büyük şirketlere ait zincirlerden, artan düzenlemelerden ve politikalardan ve artan iş küreselleşmesi nedeniyle daha büyük rekabetten kaynaklanan daha büyük baskılarla karşı karşıya kaldıklarını ileri sürüyor. Bilgi yönetiminin kolaylaştırdığı inovasyonun, zor zamanlarda hayatta kalmalarının ve başarılarının anahtarı olabileceğini iddia ediyor.
Bu görüşü şu ifadelerinde destekleyin: “Örgütsel öğrenme [bilgi yönetimi], küçük firmaların hayatta kalmasına yardımcı olan bir mekanizma olarak literatürde giderek daha fazla bahsedilmektedir”. “Yeni milenyumun ilk yıllarında Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ) sektöründe hayatta kalma oranlarını artırmanın en etkili ve pratik yolu”dur.
Çalışanlara yardım ederek ve öğrenmelerini ve bilgi paylaşımını kolaylaştırarak, yaratıcı bir şekilde yeni ürünler, daha iyi ve daha verimli süreçler geliştirebileceklerini ve müşterilerle daha iyi ilişkiler kurmanın yeni yollarını belirleyebileceklerini iddia ediyorlar.
Bu nedenle, bilgi edinme, paylaşma ve etkin bir şekilde kullanma bilgi yönetimi tekniklerinin, küçük bir işletmeyi akıllı bir işletmeye dönüştürmenin çok önemli bir aracını temsil edebileceği ve bu da inovasyonu, fikir yaratmayı ve işletme verimliliklerini kolaylaştırarak gelişmiş performansla sonuçlanabileceği görülmektedir.
Benimseme ve Yayılmanın Etkisi
Benimseme ve yayılma faktörleri, küçük işletmelerde bilgi yönetimini ve onların akıllı bir işletme olma hedefini nasıl etkiler? Küçük işletmeler, yeniliklerin benimsenmesini ve yayılmasını kolaylaştıran faktörleri anlayarak, bir bilgi yönetimi girişiminde başarı şanslarını artırabilir.
Uzun yıllara dayanan yeniliklerin benimsenmesi ve yayılması araştırmalarına dayanarak, genellikle yeniliklerin benimsenmesi ve yayılması için temel olarak kabul edilen bir model geliştirdi. Bu bölüm bağlamında “yenilikler” tanımına strateji ve süreçleri dahil ediyoruz. Bu model, yeniliklerin benimsenmesini ve yayılmasını etkileyen üç ana unsur önerir: yenilik, iletişim kanalları ve sosyal sistemler.
Rogers ve diğerlerinin araştırmasına dayanarak, benimsemeyi ve yayılımı önemli ölçüde etkiliyor gibi görünen faktörler, bir yeniliğin göreli avantajını (yeniliğin, yerini aldığından daha iyi olarak algılanma derecesi) içerir. benimsenme hızına ve sürekli ve etkili kullanımına ve kültür ve sosyal sistemlerin etkisine bağlıdır.
Sosyal sistemler benzer şekilde insanların tutumlarını ve yeni süreçleri veya teknolojileri benimseme isteklerini etkiler. Son olarak, kitle iletişimi ve kişiler arası kanallar gibi iletişim kanallarının, yeni bir süreç veya teknolojilerin başarılı bir şekilde farkındalığını ve kullanımını kolaylaştırmak için etkili tanıtım yolları olduğu bulunmuştur.
Yeniliklerin sınıflandırılması
Teknolojinin yayılması
Yenilik Türleri
Aşağıdakilerden hangisi yeniliğin yayılma unsurları arasında yer almaz
Yenilik dağılım yasası
Yeniliğin Özellikleri
Diğer çalışmalar, kuruluşlardaki teknolojik değişimin, firmaların teknolojideki mevcut stratejilerini geliştirmelerine olanak tanıyan alanlarda teknolojilerini geliştirmeye ve çeşitlendirmeye çalışacakları kümülatif bir öğrenme sürecini temsil ettiğini öne sürmektedir.
Bu nedenle, değişkenlere ek olarak, önceki deneyimlerin benimseme isteğini ve benimseme ve yayılma oranını etkilediği görülmektedir.
Soğurma kapasitesi kavramı ayrıca, bir kuruluşun yeni bilgiyi özümseme veya bir yeniliğin her yere yayılmasını sağlama yeteneğinin, bu bilgi veya yenilikle ilgili önceki deneyimlerine dayandığını ileri sürer. Öğrenen bir organizasyon veya akıllı bir girişim yaratma açısından, bu teori, organizasyonun özümseme kapasitesi ne kadar yüksekse, çalışanlarının yeni bilgiyi özümseme ve etkin bir şekilde kullanma becerisinin de o kadar yüksek olduğunu söyler.
KÜÇÜK İŞLETME UYGULAMALARI
Bu teoriler, akıllı bir işletmeye dönüşmek için küçük bir işletmeye nasıl uygulanabilir? Birincisi, Rogers’ın klasik teorilerine dayanan küçük bir işletme, şirket haber bültenleri, e-posta veya şirket toplantıları gibi kitle iletişim kanallarını kullanarak bu yeni teknolojilerin ve uygulamaların avantajlarını kolaylıkla iletebilir.
İnsanları yeni KM sisteminden haberdar ettikten sonra işletme, insanları bu sistemi denemeye ve kullanmaya devam etmeye etkili bir şekilde ikna etmek için kişiler arası kanalları kullanabilir. Homofil meslektaşları (ortak inançlar, eğitim, sosyal statü ve değerler gibi benzer özelliklere sahip bireyler) kullanarak küçük bir işletme, insanları bilgi yönetimi sistemlerini benimsemeye ve sonra kullanmaya daha etkili bir şekilde ikna edebilir.
Bu “bilgi şampiyonları”, akranları tarafından güvenilip saygı duyuldukları için çok önemli motive edicileri ve etkileyicileri temsil eder.
Bu çok önemlidir, çünkü literatür şüpheyle “en son moda” olarak görülen yeni teknolojilere ve yeni yönetim stratejilerine yatırım yapan şirketlerle doludur. Bununla birlikte, güvenilen ve saygı duyulan akranları dikkatlice seçerek benimseme ve yayma süreci büyük ölçüde kolaylaştırılabilir.
Benzer şekilde literatür, KM sistemlerinin etkinliği ve öğrenen organizasyonun (akıllı girişim) gelişimi üzerinde kültürün büyük etkisini tanımlar. Rogers’ın teorileri, kültürel boyuta da etkili bir şekilde uygulanabilir. Normların, kanaat önderlerinin ve değişim ajanlarının etkisi, bir yeniliğin bir sosyal sistem boyunca benimsenmesi ve yayılması üzerinde derin bir etki gösterebilir.
Bunun nedeni, normların (kültürün), insanların mevcut değer ve normlarıyla uyumlu olup olmadığına bağlı olarak bir yeniliği kabul etme veya reddetme istekliliği üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilmesidir.
Bu nedenle, küçük işletmeler, kültürel etkileyiciler olarak değişim aracılarını kullanarak, rekabet avantajları sağlamak için bilgi yönetimi sistemlerini kullanırken öğrenen bir organizasyona/akıllı kuruluşa geçişi büyük ölçüde artırabilir.
Son olarak, küçük bir işletme gibi bir örgütsel sosyal sistemde, işletme sahibi gibi kuruluş içindeki güçlü bir birey, kültürel bir değişimi kolaylaştırmanın yanı sıra bir KM sisteminin benimsenmesi ve yayılması üzerinde de güçlü bir etkiye sahip olabilir.
Teknolojinin yayılması Yeniliğin Özellikleri Yenilik dağılım yasası Yenilik Türleri Aşağıdakilerden hangisi yeniliğin yayılma unsurları arasında yer almaz Yeniliklerin sınıflandırılması