Yönetsel Amaç
Yönetsel Amaç
Bir yönetsel amaç, projenin sorunsuz ilerlemesini ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamak için gerekli olan proje ortamındaki kilit bilgileri aramak, gözden geçirmek ve yorumlamaktır. Bu hedefi desteklemek için, bu aşamada gözden geçirilmesi ve yorumlanması yararlı olan bilgiler, diğer şeylerin yanı sıra aşağıdakilerle ilgilidir:
- proje tarafından karşılanması gereken gereksinimler;
- proje tarafından gerçekleştirilecek işlevler ve bunların karşılıklı ilişkileri;
- çevrenin farklı bölümleri tarafından projeye empoze edilen hedeflerin tutarlılığı veya çelişkileri;
- projenin girdileri, tüketilen kaynakları, çıktıları için alıcılar ve üretilen kaynaklar;
- ihtiyaç duyulması muhtemel kilit kaynakların ilgili özellikleri, kaynak ikamesi olasılıkları ve insan kaynakları için eğitim ihtiyaçları ve olanakları;
- güvenlik ve mahremiyeti garanti eden düzenlemeler; ve benzeri.
Bu bilgi, proje için gerçekçi fiyat ve zaman ölçeği hedefleri belirlemek, projenin yürütülmesi sırasında gerçekleşebilecek risklerin yönetilmesi ve üstesinden gelinmesi için yapılan maliyetler için yeterli önlem almak için gerekli olabilir. Bu bilgilerin kullanımı yoluyla belirlenen proje için kaynak hedeflerinin daha sonra gelişmek yerine bu aşamada açık hale getirilmesi de önemlidir.
Aksi takdirde üst yönetim, sözleşme müzakerelerinin son aşamasında farkında olmadan bu hedeflerden vazgeçebilir ve böylece proje başladıktan sonra ciddi planlama ve yönetim zorlukları riskini artırabilir.
Son olarak, üst yönetimin, projenin ilerlemesini ve sonucunun kabul edilebilirliğini kolaylaştıracak müzakereleri ne zaman, nasıl ve kiminle yürüteceğini belirlemesi gerekecektir. Erken müzakereler, potansiyel projeye özgü risklerin ortadan kaldırılmasına veya en aza indirilmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir.
Risk profili, projenin müşteri ile kararlaştırılan prosedürler yoluyla azaltılabilecek yüksek düzeyde risk sergilediği belirli faktörleri (örneğin, ürün özellikleri, inceleme prosedürleri, kabul testleri, finansal yönetimler, tercih edilen tedarikçiler). Bu aşamada belirlenen risk etmenlerinin gözden geçirilmesi, bu müzakereleri kolaylaştıracak kılavuzlar sağlayabilir, örneğin aşağıdakileri kapsayabilir:
- proje için gerekli olan hedeflerde ve yapılarda olası çatışmaları belirlemek ve bunları çözmenin yollarını bulmak;
- karşılıklı olarak kabul edilebilir son tarihler ve kilometre taşlarını müzakere etmek;
- sözleşme şartlarına ilişkin ortak bir anlayışın müzakere edilmesi;
- müşteri veya diğer ilgili taraflarla öğrenme belirsizlikleri; ve benzeri
Bu bilgi, hem müşteri hem de yüklenici için kabul edilebilir bir sözleşme müzakeresinde kullanılabilir. İyi müzakere edilmiş bir sözleşme, bir projeye özgü riski önemli ölçüde azaltabilir ve projenin yürütülmesi sırasında kalan risk yönetiminin kapsamını hassaslaştırabilir. riskin iyi kontrol altına alındığı ve yönetilebilir olduğu bir projeyi müzakere etme olasılığı her iki taraf için de cazip olacaktır.
Proje Yönetimi Sorumluluklarını Tanımlama
Bir sözleşme imzalamak, hem müşteri hem de yüklenici organizasyona hem resmi (sözleşmede detaylandırıldığı üzere) hem de bilgisel olmak üzere belirli bir dizi sorumluluk yükler. Açık ve net bir sözleşmenin önemi asla vurgulanamaz; yine de çoğu sözleşme bu tür özelliklerden yoksundur ve bu, proje gereksinimlerinin yorumlanmasında önemli ölçüde belirsizliğe ve zorluğa neden olabilir.
Proje yöneticisinin rolü bu noktada belirlenir ve işlerlik kazanır. Bu rolün bazı sorumlulukları sözleşmede ve projeyi düzenleyen diğer belgelerde belirtilmiştir. Diğerleri, proje gereksinimlerini tanımlanmış spesifikasyonlarını karşılayan proje çıktılarına dönüştürmek için rolüne dahil edilmiştir.
Yöneticinin sorumluluklarının, müşteri, potansiyel proje yöneticisi ve daha geniş yüklenici organizasyonundaki diğer yöneticilerle sözleşme müzakere edilirken (daha sonra, sözleşme sürelerini değiştirmenin zor olduğu zamanlar yerine) müzakere edilmesi akıllıca olacaktır. proje ile ilgili işlemlerde yer almaktadır.
Proje yöneticisinin sorumluluklarının sınırı, projeyi çevresi ile arayüz oluşturan işlemleri oluşturan faaliyetler üzerinde tanımlanmalıdır.
Yönetimin amaçları nelerdir
Örgütsel amaçlar nelerdir
Yönetim Kademeleri nelerdir
Yönetim nedir
Alt düzey yönetici nedir
Yönetici rolleri
Eğitim Yönetimi nedir
Yöneticilik nedir
Bu tür işlemler için iki ana proje arabirimi şunlardır:
(1) Kısmen sözleşmede resmileştirilen açık koşullar, kısmen daha az resmi olarak tanımlanmış müşteri gereksinimlerinin yorumlanması ve çıktıların üretilmesi yoluyla düzenlenen müşteri organizasyonu ile arayüz. Proje ömrü boyunca müşteri ile gayrı resmi temaslar, müşteri beklentilerini netleştirmede ve genel anlaşmaları yeniden müzakere etmede büyük olasılıkla büyük değere sahip olacaktır.
(2) Yüklenici kuruluşla olan ve müşteriyle olandan daha az düzenlenmiş olma eğiliminde olan ihtilaf. Örneğin, proje kaynak gereksinimlerinin yine de yüklenici kuruluş içinde müzakere edilmesi gerekecektir, ancak bu müzakerelerin sonuçları, herhangi bir departmanlar arası sözleşme ile desteklenmek yerine, gelecekteki mevcudiyete ilişkin muğlak vaatler olabilir. üst yönetim, kaynaklar için rekabet eden farklı projelerin ihtiyaçları arasında denge kurar.
Projeye bağlı olarak, arama sırasında algılandığı gibi diğer dış paydaşlarla (düzenleyici kurumlar vb.) ve arama sırasında algılandığı gibi tedarikçiler ve taşeronlarla (d) işlemler yoluyla ek proje arayüzleri oluşturmak da gerekli olabilir.
Tedarikçiler ve alt yüklenicilerle olan işlemler, müşteriyle olanlarla aynı şekilde düzenlenmelidir, bu durumda müşteri, tedarikçilerin proje için gerekli malzemeleri sağlamayı taahhüt edeceği ve alt yüklenicilerin üstleneceği yüklenici kuruluştur.
Tüm bu işlemler proje yöneticisinin yetki alanına girer. Gereken zamanda ortaya çıktıkları başarı, projenin başarısı için hayati öneme sahiptir.
Proje Yönetimi Süreci
Bir yazılım geliştirme projesi için ihale davetine yanıt verilmesinden sözleşmenin imzalanmasına kadar olan çeşitli adımlara ilişkin tartışmamız, bu adımların her birinde yüklenici kuruluş içinde hangi konulara sırayla bakılması gerektiğini özetlemeyi amaçladı. rasyonel bilinçli kararlar almak veya gerekli stratejiler üzerinde çalışılmış müşteri ile müzakerelere girmek için gereklidir.
Aksi takdirde, nihai olarak imzalanacak sözleşmenin proje ve yönetimi için imkansız koşullar belirlemesi muhtemeldir.
Bununla birlikte, rekabetçi bir piyasada, müşteri ile sözleşmeyi kazanmak için teklif vermek, sonunda, sözleşme imzalandıktan sonra müşteri ile daha fazla müzakerenin proje koşullarını iyileştirebileceği umuduyla yaygın bir olaydır.
Alternatif olarak. bu zor veya imkansız görünüyorsa, projenin kar etmesini veya en azından sonuç vermemesini sağlamak için geliştirme sırasında engelleri ortadan kaldıracak yollar bulunabilir (örneğin, sistemin işlevselliğini azaltmak, daha az test yapmak, böylece kalitesini düşürmek). yüklenici için mali bir kayıptır.
Ancak bazen, projenin başka türlü kullanılmayan kaynaklar için iş sunması, zarar eden bir sözleşmeyi telafi edebilir. Öte yandan, bir kuruluş, mevcut projeyi zararına kazanmak amacıyla, ancak mevcut projenin getireceği müşteri kuruluşla gelecekteki iş sözleşmelerini göz önünde bulundurarak bir sözleşme için kasıtlı olarak düşük teklif verebilir.
İkinci durumda, proje, geliştirilen yazılım sisteminin kalitesinin müşterinin gelecekteki sözleşmeleri garanti etmesi için yeterince yüksek olmasını sağlamak için kuruluş kendisine ek, dahili fonlar sağlayabileceğinden, proje yetersiz bütçelemeden çok fazla zarar görmeyebilir.
Alt düzey yönetici nedir Eğitim Yönetimi nedir Örgütsel amaçlar nelerdir Yönetici rolleri Yöneticilik nedir Yönetim Kademeleri nelerdir Yönetim nedir Yönetimin amaçları nelerdir