Hiper Metin – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Hiper Metin – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

17 Kasım 2021 ÇOKLU ORTAM uygulamaları Çoklu ORTAM uygulamaları Nedir Hiper metin nedir Hiper Metin Transfer protokolü Hiper Ne Demek Hipermetinsellik nedir 0
Bilgisayar Öz-Yeterliği

Hiper Metin

Vannevar Bush (1945), “As We May Think” başlıklı ünlü bir makalesinde, elektronik bir hiper metni ilk düşünenlerden biriydi. Okurlardan, kitaplar ve kayıtlar gibi büyük miktarda kişisel bilgiyi depolamak için kullanılan mekanize bir cihaz olan memex olarak bilinen bir cihazın gelecekteki kullanımını düşünmelerini istedi. Mekanize olmak, memex kullanıcısına depolanan verileri hızlı ve esnek bir şekilde arama ve bunlara erişme fırsatı verdi.

Bu “hafıza takviyesi”, zihnin web benzeri yapısına dayalı olarak bilgi depolamak ve almak için tasarlanmıştır. Bush’un sistemi bile bağlantılarla tamamlandı. Bu ilişkisel indeksleme (veya kodlama), herhangi bir öğenin diğer öğelerle anında ve otomatik olarak ilişkilendirilmesine olanak tanır.

Roland Barthes, bu yeni metinselliği ayrıntılı olarak tartışan bir diğer önemli teorisyendi. Birden çok yol veya iz ile elektronik olarak birbirine bağlanan kelimelerden veya görüntülerden oluşan metin bloklarını (lexia) tanımladı. Sürekli olarak tamamlanmayan bu açık uçlu sistem, metin galaksilerinin sınırsız ve etkileşimli ağlarıyla metinsellik yarattı. Daha da önemlisi, başlangıcı ve sonu yoktu. Sınırları yalnızca dilin sonsuzluğu tarafından sınırlandırıldı.

Theodor Nelson (Bush’un öğrencisi), hem Barthes hem de Bush’tan yararlanarak elektronik bir sıralı olmayan yazı biçimi tasarlarken “hipermetin” terimini ortaya attı. Nelson’ın yayın modunda, okuyucular metin blokları arasında farklı yollar seçebildiler. Düğüm veya sözlük olarak da bilinen bir metin bloğu, diğer metin bloklarına elektronik olarak birleştirildi ve birden çok metin dalı ve böylece okuyucu için sayısız seçenek oluşturuldu.

Şekil 1’de düğümler arasındaki bağlantılara dikkat edin. Bu çizim ayrıca hiper metin ve hiper ortam arasındaki farkı gösterir. Hiper ortam, metinden daha fazlası olan düğümleri ve bağlantıları ifade eder. Bu nedenle, hiper metinde bir metin bloğu, diğer metin düğümlerine metin bağlantıları içerir; hiper ortamdaki metin blokları, ses, video, grafik ve hatta diğer programların yanı sıra diğer metin düğümlerine metin ve grafik bağlantıları içerebilir.

Terimin 1960’larda doğuşu, büyük ölçekli hipermetin sistemlerinde yirmi yıldan fazla araştırma ve geliştirmeyi doğurdu. Bu sistemler Bush, Barthes, Nelson ve diğerlerinin yazılarındaki potansiyeli gerçekleştirmek için tasarlandı. Yenilikler arasında elektronik olmayan yazılar (örneğin, Kendi Maceranızı Seçin kitapları ve Nabokov’un Pale Fire’ı gibi) ve elektronik icatlar (Doug Englebart’ın Augment/NLS hipermetin sistemi ve Nelson’ın Xanadu’su gibi) ve ayrıca bülten panoları ve haber grupları gibi daha küresel teknolojiler yer aldı.


Hiper metin nedir
Hypertext ne demek
Hiper Metin Transfer protokolü
Hipermetinsellik nedir
Hiper Ne Demek
Metin2
ÇOKLU ORTAM uygulamaları
Çoklu ORTAM uygulamaları Nedir


Belki de hipermetin kavramı en büyük ününü 1980’lerin sonunda ve 1990’ların başında daha somut, erişilebilir ve acemi kullanıcılar için kişisel hale geldiğinde kazandı. 1987’de Apple, her bilgisayar satın alımında HyperCard’ı paketlemeye başladı. HyperCard, Rolodex kartlarına veya kitaplık kartı kataloglarına benzeyen bir köprü metni geliştirme sistemidir.

HyperCard ile kullanıcılar, metin ve grafik içeren çeşitli kart setleri oluşturabilir. Bununla birlikte, yazarlar, ses çalma veya farklı kartlara bağlanma gibi olayları tetikleyen kartlara düğmeler de koyabilir. Basitlik ve kullanım kolaylığı, hipermetin kavramını hem bilgisayar kullanıcıları hem de kullanıcı olmayanlar için daha somut hale getirdi.

Köprü metninin kişisel kullanım tarihindeki bir diğer önemli olay 1991’de World Wide Web’in yaratılmasıydı. Tim Berners-Lee, Conseil Européenne pour la Recherche Nucleaire’de (CERN) çalışırken World Wide Web’in yaratılmasıyla tanınır. ), Cenevre, İsviçre’de. Köprü metni kavramından ve Nelson’ın Xanadu sisteminden yararlanan Berners-Lee’nin World Wide Web önerisi, web sayfalarını yazma, dağıtma ve okuma teknolojilerini içeriyordu.

Teklif, web sayfalarının köprü metni biçimlendirme dili kullanılarak yazılmasını istedi. Esasen bir metin nitelikleri ve etiketleri sistemi olan HTML, yazarların metni biçimlendirmesine ve diğer web sayfalarına köprüler oluşturmasına olanak tanır. HTML, 1986’da Uluslararası Standartlar Örgütü tarafından geliştirilen standart genelleştirilmiş biçimlendirme diline (SGML) benzer.

SGML, öğeleri etiketlemek için kurallar sağlarken, HTML bu etiketlerin tanımlarını ve yorumlarını sağlar. HTML, köprü metni kavramı için önemlidir, çünkü düğümlerin ve aralarındaki bağlantıların oluşturulması için standartlar sağlar.
Orijinal CERN teklifindeki diğer iki bileşen, Köprü Metni Aktarım Protokolü (http) ve web tarayıcısıydı.

Http, mesajların nasıl biçimlendirildiğini ve iletildiğini tanımlayan protokoldür. Web tarayıcısı, web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan uygulamadır. Mosaic ilk web tarayıcısıydı (ilk grafik kullanıcı arayüzüne sahip); mevcut web tarayıcıları Netscape Communicator ve Internet Explorer’ı içerir. Son anketler, dünya çapında 513 milyondan fazla kullanıcının World Wide Web’i kullanarak hiper metin kavramını deneyimlediğini tahmin ediyor.

Hipermetin kavramı, hipermetin elektronik, elektronik olmayan, sistemik veya kişisel olmasına bakılmaksızın, çeşitli nedenlerle eğitim teknolojisi alanı için önemlidir. Birincisi, sayısız eğitim yazılımı başlığının (yani, HyperCard ve HyperStudio) ve daha büyük ölçekte World Wide Web’in arkasındaki temel kavramdır. Bununla birlikte, öğrencilere kendi öğrenmelerine rehberlik etme fırsatları verdiği için de önemlidir.

Bilginin ve anlam oluşturmanın yaratıcısı olarak bireyi benimseyen teorilere dayanan bu öğrenme türü, öğrenciler kendi bilgi yollarında gezinirken ampirik olarak test edilebilir. Eğitimde hiper metin araştırması nispeten yeni bir çalışma alanı olmasına rağmen, bazı erken araştırmalar hipermetin tabanlı eğitim araçlarının olası önemine dair kanıtlar göstermiştir.

İlk olarak, hipermetin kullanımı bilgi transferini geliştirir. Çeşitli bileşenler arasındaki kritik ilişkileri vurgular. İkincisi, hiper metin, bireylerin programlar içinde veya metin içinde özgürce hareket etmesine izin verir. Bu özellik, sırayla, etkileşim için fırsatlar ve ardından son test ölçümlerinde daha yüksek puanlar ve performanslar sağlar.

Üçüncüsü, hiper metin tabanlı sistemler uyarlanabilir öğrenmeye izin verir. Kullanıcılar, bilgiye erişim için kişisel stratejiler oluşturur, bu da erişim ve başvuru şansını artırır. Son olarak, hiper metin, kullanıcıların bilgi ve metin yoluyla gezinmelerine ve kendi yollarını seçmelerine olanak tanır. Yukarıda vurgulandığı gibi, bu, bireyi bilginin yaratıcısı konumuna getirir ve tesadüfi öğrenme fırsatları sağlar. Bu alandaki gelecekteki araştırmalar, hiper metinleri daha yapılandırılmış metinlerle karşılaştıran ampirik kanıtların toplanmasını ve analiz edilmesini içerecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir