Aşırı Bilgi Yüklemesinin Zorluğu – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Bilgi Okuryazarlığı
Bilgi okuryazarlığı, bilgiyi etkili ve uygun bir şekilde bulma, değerlendirme ve kullanma yeteneğidir. Bilgi okuryazarlığı, aşırı bilgi yüklemesi sorununu ele almanın bir yolu olarak önem kazanmış ve eğitimcileri yaşam boyu öğrenmeyi desteklemek için gerekli bir beceri olarak önemini vurgulamaya sevk etmiştir. Bilgi okuryazarı bir kişi, çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri değerlendirebilir.
Terimin birçok disiplin üzerinde geniş kapsamlı bir etkisi olmasına rağmen, en çok kütüphane bilimi ile uyumludur. Bilgi okuryazarlığının önemini savunan önde gelen kuruluşlardan biri, Amerikan Kütüphane Derneği’nin bir alt bölümü olan Kolej ve Araştırma Kütüphaneleri Derneği’dir (ACRL).
ACRL, bilgi okuryazarı bir kişiyi aşağıdakileri yapabilen biri olarak tanımlar:
● Gerekli bilginin kapsamını belirleyin;
● Gerekli bilgilere etkin ve verimli bir şekilde erişin;
● Bilgileri ve kaynaklarını eleştirel olarak değerlendirin;
● Seçilmiş bilgileri kişinin bilgi tabanına dahil edin;
● Belirli bir amacı gerçekleştirmek için bilgiyi etkili bir şekilde kullanın; ve
● Bilgi kullanımına ilişkin ekonomik, yasal ve sosyal konuları anlamanın yanı sıra bilgiye etik ve yasal olarak erişme ve bilgiyi kullanma.
Öğrenciler, akademisyenlerin ve araştırmacıların bilgiyi nasıl kullandığını ve güncel olarak nasıl bilgilendirildiğini, uygulamalı profesyonellerin bilgiyi nasıl kullandığını ve güncel olarak nasıl bilgilendirildiğini, bilgi kullanımının akademisyenlerin ve profesyonellerin çalışmalarının kalitesini nasıl iyileştirebileceğini, bilginin meta doğasını tanımlayabilmeli ve anlayabilmelidir. bilgi (bilgiyi kimin ürettiği, kontrol ettiği ve kullandığı, özellikle hükümetin oynadığı rol) ve yanlış bilgilendirmenin maliyetleri yer alır.
Bilgi Okuryazarlığının Dört Ana Özelliği
Bilgiyi etkin bir şekilde kullanmak için, kullanıcının öncelikle bilgi ihtiyacını tanıması gerekir. Bilgi okuryazarı kişi, bilgi ihtiyacını tanımlayabilmeli ve ifade edebilmeli, olası bilgi kaynaklarının çeşitli türlerini ve formatlarını belirleyebilmeli ve ihtiyaç duyulan bilginin niteliğini ve kapsamını yeniden değerlendirebilmelidir.
İkincisi, bilgi okuryazarı bir kişi uygun bilgi kaynaklarını bulmalıdır. Konum bilgisi, veritabanlarının nasıl seçileceğini ve aranacağını bilmeyi, etkili bir arama stratejisi oluşturmayı ve uygulamayı, hangi kaynakların mevcut olduğunu bilmeyi, çeşitli yöntemler kullanarak çevrimiçi veya şahsen bilgi alma ve arama stratejisini gerektiği gibi iyileştirmeyi içerir.
Üçüncüsü, elde edilen materyalleri değerlendirmek gerekir. Bilginin değerlendirilmesi, bir yayının yazarlığının belirlenmesi, yayın tarihinin belirlenmesi, referansların gözden geçirilmesi ve hakemli bir kaynaktan olup olmadığının belirlenmesi kalitenin belirlenmesinde önemli bir kriterdir.
Aşırı bilgi yükü Nedir
Sayısal uçurum Nedir
İnfobezite
Bilişim kapasitesi
Bilişim kapasitesi nedir
Ek kriterler, bir konunun bilimsel olarak ele alınmasından popüler olanı ayırt edebilmeyi, birincil ve ikincil kaynakları ayırt edebilmeyi, bilgi depolamak için çeşitli standart formatları (CD-ROM, basılı, çevrimiçi, vb.) tanımlamayı ve uygun bilgi kaynaklarını ve referansları tanımlamayı içerir. disiplin içinde (ansiklopediler, dizinler, dizinler vb.).
Son olarak, elde edilen bilgiyi organize etme ve manipüle etme yeteneği gösterilmelidir (Olsen ve Coons 1989). Bununla ilgili bir iletişim ortamı, uygulamalar ve araçlar seçmektir. Bilgi okuryazarı kişi, bireysel olarak veya bir grubun üyesi olarak, belirli bir amacı gerçekleştirmek için bilgiyi etkili bir şekilde kullanabilmelidir.
Bu, indirilen alıntıları ve kişisel referans dosyalarını düzenlemek için bir bibliyografik dosya yönetim paketi kullanmayı, bir ihtiyaç değerlendirmesi yapmayı, sayısal verileri yeniden biçimlendirmek ve analiz etmek için elektronik tabloları kullanmayı, kağıtları biçimlendirmek ve bibliyografyaları oluşturmak için bir kelime işlemci paketini kullanmayı ve doğru yazmayı içerebilir. bibliyografik alıntılar.
Kısacası, belirli bir nihai ürünün planlanması ve yaratılması için yeni ve önceki bilgiler uygulanmalı ve aynı zamanda nihai sonucu diğerlerine çeşitli formatlarda (örneğin, yüz yüze, sunum yazılımı, internet üzerinden iletim) etkili bir şekilde iletilmelidir.
Aşırı Bilgi Yüklemesinin Zorluğu
Kişisel bilgisayarın, World Wide Web bilgi kaynaklarına bir ağ geçidi olarak tanıtılması, bilgi okuryazarlığının önemini artırmıştır. Bilgiye artan bu erişim, bilgiyi etkili bir şekilde bulmak ve kullanmak için daha fazla beceri gerektirir, çünkü bugün geçmişte olduğundan çok daha fazla bilgi mevcuttur. Sorun, ihtiyaç duyulan belirli parçaları bulmak için tüm bu bilgileri gözden geçirebilmektir.
Bilgi olabilmesi için ham verilerin kullanılabilir bir forma dönüştürülmesi gerekir. Buna karşılık, bilgi daha fazla anlamaya yönelik olarak uygulandığında, bilgi olarak kabul edilebilir. Veri, bilgi ve bilgi arasındaki bu ayrım, bilgi okuryazarlığını gelişimsel bir süreç olarak anlamanın anahtarıdır. Ancak bilgi bolluğu yeterli değildir. İlgili verileri bulma yeteneği, bilgiyi bilgi olarak değerli kılan şeydir.
Bilgi, filtrelenmemiş formatlarda bireylere giderek artan bir şekilde gelmekte ve gerçekliği, geçerliliği ve güvenilirliği hakkında sorular ortaya çıkarmaktadır. Buna ek olarak, bilgi grafik, işitsel ve metinsel formatlar dahil olmak üzere birden fazla medya aracılığıyla elde edilebilir ve bu da bireyler için onu değerlendirme ve anlamada yeni zorluklar ortaya çıkarır.
Örneğin, web sitelerini bulmak için arama motorlarını kullanmak ve bu siteleri değerlendirmek, genellikle bulunan bilgilerin kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Web sitelerinin değerlendirilmesi özel hususlar gerektirir.
Bilginin güncelliğine bakmak önemlidir (web sayfası en son ne zaman revize edildi veya güncellendi?); içerik (düzenlenmiş, doğru ve ilgili mi ve aynı bilgi başka bir biçimde mevcut mu?); yazarlık (yazar kim ve site nereden geliyor?); ve gezinme kolaylığı (temiz bir düzen ve kolayca tanımlanabilir bağlantılarla açık ve okunabilir mi ve resimler ve diğer multimedya bilgileri destekliyor mu?) sağlar.
Sonuç olarak, arama motorlarıyla çalışma yeteneği bilgi okuryazarlığının önemli bir yönüdür. Bu, bir anahtar kelime araması eklemek kadar basit değildir, ancak bazı arama motorları belirli konular için daha iyi olduğu için arama motorunun nasıl çalıştığını anlamayı içerir. Arama motorları, toplama yöntemlerinde, kalite kontrolünde ve sonuçları nasıl indeksledikleri ve sıraladıklarına göre farklılık gösterir.
Aşırı bilgi yükü Nedir Bilişim kapasitesi Bilişim kapasitesi nedir İnfobezite Sayısal uçurum Nedir