Ekolojik Modeller – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Ekolojik Modeller ve Bilgi Sistemleri Müfredatı
Bilgi sistemlerinde (IS) araştırma ve öğretimle ilgilenen bizler için, müfredat yeniliği ve değişiminin karmaşık olduğu ve doğrudan doğruya herhangi bir şey olmadığı açıktır. Bireysel IS akademisyenlerinin müfredat üzerinde sahip olduğu kontrol miktarı üniversiteler arasında farklılık gösterir. Bazı durumlarda müfredat içeriği üzerinde tam kontrol vardır, diğerlerinde ise sadece harici olarak belirlenen içerikle teslimat üzerinde kontrol vardır.
Bu bölüm önceki duruma odaklanmaktadır, ancak yine de ikincisiyle biraz ilgisi vardır. Müfredat yeniliklerinin tümü, çok sayıda insan aktörünün dahil olması nedeniyle karmaşıktır, ancak bilgi sistemleri müfredat değişikliğinde bu, özellikle teknolojinin kendisi gibi insan dışı aktörlerin oynadığı rolü dikkate alma ihtiyacından dolayı böyledir.
IS müfredatının nasıl oluşturulduğunu anlamak istiyorsanız, insanların birbirleriyle, çevreyle ve insan dışı eserlerle nasıl etkileşime girdiğiyle ilgili modeller ve metaforlar kullanmanız gerektiğini tartışacağız. Böyle bir yaklaşım, eğitim sistemlerinin etkileşim halindeki bireyleri ve grupları içeren ekosistemler olarak görülebileceğini savunduğumuz bu makalede açıklanan ekolojik metafor tarafından sağlanmaktadır.
Bunlar arasındaki etkileşimler bazen işbirliğini ve bazen rekabeti içerecektir ve bu güçler ve enerji harcamasını en aza indirecek mekanizmalar açısından yorumlanabilir. Bu yazıda, bu metaforun bilgi sistemlerinde müfredat değişikliğine uygulanmasını inceleyeceğiz.
Müfredat Geliştirme Modelleri
Nordvall (1982), Havelock’un çalışmasına dayanarak, müfredat değişikliği için hepsinin yüksek öğretim bağlamında konu, kurs ve kurumsal düzeylerde alakalı olduğunu öne sürdüğü çeşitli modeller tanımlar. Bunlar:
• araştırma, geliştirme ve yaygınlaştırma modelleri;
• problem çözme modelleri;
• sosyal etkileşim modelleri;
• siyasi ve çatışma modelleri; ve
• yayılma, bağlantı veya uyarlanabilir geliştirme modelleri
Araştırma, geliştirme ve yayma (RDD) sürecine dayalı değişim modelleri, muhtemelen müfredat geliştirme sürecini açıklamaya çalışmanın en yaygın yoludur.
Bunun gibi modellerde, mantıklı ve rasyonel kararlara dayanan müfredat değişikliği, araştırma programlarına dayalı ikna edici argümanların kullanımına bağlıdır. Daha sonra araştırmadan geliştirmeye, yaygınlaştırmadan benimsemeye rasyonel ve düzenli bir geçiş varsayılır.
Bunlar daha sonra “üretim modelleri” olarak kabul edilebilir, çünkü bir şeyin doğrudan diğerine yol açtığı oldukça mantıklı ve basit bir mekanik yaklaşımı izlerler ve insan etkileşimlerinden kaynaklananlar gibi diğer etkilere izin vermez veya bunları dikkate almazlar.
Bunun gibi bir üretim modelini kabul edecek olsaydık, o zaman bazı müfredat sonuçlarının dünya çapında belirgin olmasını bekleyebiliriz:
• Araştırmalar, birkaç belirli programlama dilinin diğerlerinden çok daha yaygın olarak kullanıldığını ve öğretmek için daha iyi olduğunu göstereceğinden, programlama gerektiren tüm kurslar sadece bu birkaç dili kullanacak ve öğretilecek en iyi dil hakkında hiçbir tartışma olmayacaktı.
• Araştırma, nesne yönelimli metodolojilerin avantajlarını göstereceğinden, tüm bilgisayar kursları sadece bunları öğretecek ve diğer yaklaşımları görmezden gelecektir.
• Dünyanın dört bir yanındaki kursların içeriği, benzer amaç ve sonuçlara ulaşmak için tasarlanacak ve benzer içerikleri içerecektir.
• Araştırma, bilgisayar kavramlarını ve konularını öğretmek için ideal yöntemi gösterecek ve içeriğin sınıflara dağıtılması bu araştırılan ideale doğru hareket edecektir. O zaman herkes bu ideal teslimat yöntemlerini kullanırdı.
Çalışma programları herhangi bir ülke ve dünya çapında geniş farklılıklar gösterdiğinden, aslında bu tahminlerin doğrulanmadığını göstermek kolaydır. Birçok farklı programlama dili ve geliştirme metodolojisi kullanılır ve sınıf sunumu için çok çeşitli teknikler benimsenir.
Bazı yenilikler dünya çapında kabul görüyor gibi görünüyor, ancak çoğu yalnızca yerel olarak kabul ediliyor. Burada, IS müfredatının gerçekte nasıl geliştirildiğini daha iyi açıkladığını düşündüğümüz alternatif bir model sunacağız.
Metaforlar ve Modeller
Ancak devam etmeden önce, okuyucuyu modellerin ve metaforların sınırlamaları konusunda uyarmalıyız. Sözlük, metaforu “benzerlik önermek için kelimenin tam anlamıyla uygulanamayan bir şeye uygulanan bir terim” olarak tanımlar.
Metafor, kelimenin tam anlamıyla bir yorum vermede değil, karmaşık sistemlerin belirli yönleriyle ilişki kurmamıza izin veren bakış açıları sağlamada faydalıdır.
Müfredat modellerinin ve metaforlarının çoğunun, bir müfredat geliştirmenin insan ve insan dışı etkileşimleri içeren karmaşık bir sistem olarak faydalı bir görüşüne izin vermek için çok basit olduğunu iddia ediyoruz.
Bu bağlamda, ekolojik model iki ana avantaj sunar:
• Karmaşıklığın dahil edilmesine izin vermenin bir yolu.
• Yeni bir dil ve analitik ve tanımlayıcı bir dizi
Ekolojik bilimlerden elde edilen araçlar.
Kronosistem örnekleri
Bronfenbrenner ekolojik sistemler Kuramı
Bronfenbrenner ekolojik kuram örnekleri
Mikrosistem örnekleri
Mezosistem ne demek
Kronosistem nedir
Ekolojik sistemler Kuramı
Bronfenbrenner ekolojik Kuram KPSS
MÜFREDAT DEĞİŞİMİNİN EKOLOJİK BİR MODELİ
Ekolojide organizmaların, yalnızca en verimli olanın hayatta kalmasını sağlayan rekabetçi bir çevrede faaliyet gösterdiği görülmektedir. Hayatta kalabilmek için enerji harcamaları ile bu çabadan elde ettikleri tatmin arasındaki dengeyi optimize edecek şekilde davranırlar.
Bu iki temel ilke, bir organizmanın diğeriyle ve onların ortak fiziksel çevreleriyle ilişkisiyle ilgilenen ekoloji disiplininin temelini oluşturur.
Habitat, ekolojik nişler ve avcı-av etkileşimlerinde, rekabette ve çok türlü topluluklarda kaynakların kullanımı ekolojide önemli hususlardır.
Bu fikirlerin, bir eğitim sisteminin bir ekosistem olarak görülebileceği için müfredat geliştirme sürecine karşılık geldiğini ve bunun içindeki etkileşimlerin daha sonra rekabet, işbirlikçi davranış ve niş gibi ekolojik kavramlar açısından analiz edilebileceğini savunduk. Müfredat değişikliği, enerji harcamasını en aza indirmeye yönelik mekanizmalar ve bireylerin işbirliği yapma veya rekabet etme konusunda aldıkları kararlar açısından yorumlanabilir.
Bilgi sistemleri müfredat geliştirmede, bu nedenle, hayatta kalan sonucun bir parçası olmak için hangilerinin rekabet etmesi ve hangilerinin işbirliği yapması beklenebileceğini görmek için hem insan hem de yapay olan tüm faktörlere bakmalıyız. Bir geliştirme aracı veya metodolojisi gibi insan dışı bir paydaş çevre ile işbirliği yapmalı, başarılı bir şekilde rekabet etmeli veya yok olmalıdır.
Bu, yeni bir müfredat öğesinin eski bir öğeyle uyumsuz hale geldiği ve dolayısıyla onun yerini aldığı anlamına gelebilir. Alternatif olarak, iki yeni tasarım aracının birlikte kullanılabileceği veya belirli bir müfredat öğesinin belirli bir öğretim üyesinin istek ve ilgileriyle uyumlu veya belki de uyumsuz olduğu anlamına gelebilir.
Ekolojik metaforlar, biyoloji ve IS müfredat değişikliği dışındaki alanlarda kullanılmıştır. Ekolojik bir çerçeve, matematik müfredatı ve şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerinin araştırılması dahil olmak üzere diğer alanlarda oldukça başarılı bir şekilde kullanılmıştır.
Bir çerçeve olarak ekoloji, çevredeki canlı ve cansız faktörlerin işbirlikçi veya rekabetçi davranışları aracılığıyla bir görevin ilerlemesini beklememizi söyler. Rekabet edemeyen veya işbirliği yapamayan bir faktör kaçınılmaz olarak atılır.
Bronfenbrenner ekolojik Kuram KPSS Bronfenbrenner ekolojik kuram örnekleri Bronfenbrenner ekolojik sistemler Kuramı Ekolojik sistemler Kuramı Kronosistem nedir Kronosistem örnekleri Mezosistem ne demek Mikrosistem örnekleri