Çevrimiçi Tartışmalarda Moderatör – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Çevrimiçi Tartışmalarda Moderatör
Hollandaca İnternet sözlüğünün daha eski bir versiyonunda moderatör, “bir posta listesinde veya haber grubunda sansür uygulayan kişi” olarak tanımlanır. İnternetin özgürlükçü geleneğinde, ılımlılık genellikle özgür konuşma ve sınırsız iletişim ile çelişiyor olarak görülmüştür.
Bununla birlikte, Santa Monica’daki ünlü PEN deneyinin tarihinin zaten gösterdiği gibi, ifade özgürlüğü ilkesi, gerçek bir tartışmayı kolaylaştırma ve medyanın olası suistimallerini önleme ihtiyacı gibi diğer meşru kaygılara karşı tartılmalıdır.
Bu makale vatandaşlar, hükümet yetkilileri, politikacılar ve sosyal kuruluşlar arasında hükümet tarafından başlatılan çevrimiçi tartışmaları kapsar. Bu tartışmaların moderasyonunun önemi artık genel olarak kabul edilmektedir.
Moderasyon, çevrimiçi tartışmaları amaçlı sosyal eylem olarak teşvik etmek ve düzenlemek için önemlidir. Sanallığı veya anonimliği gibi çevrimiçi etkileşimin bazı özellikleri, bir tartışmaya katılmak için psikolojik eşikleri azaltabilir, ancak aynı zamanda karmaşık iletişim görevlerini yerine getirmek için gereken sosyal işbirliğini de engelleyebilir.
Siyasi haber gruplarındaki tartışmalar üzerine yapılan araştırmalardan, tartışmaların genellikle başkalarını ikna etmekten çok önceden var olan görüşleri pekiştirmek için bir araç olarak hizmet ettiğini biliyoruz. Bu bulgular, siyasi haber gruplarının ılımlılığının zorunlu olduğu anlamına gelmez.
Görüşleri ve endişeleri ifade etmeye yönelik sosyal bir ihtiyacı karşılayan çevrimiçi “herkes için ücretsiz tartışmalar” olarak nitelendirilebildikleri kadarıyla, bu, katılımcılara bırakılabilecek açık bir sorudur. Bununla birlikte, vatandaşları kamusal meselelerle ilgilenmeye dahil etmek için başlatılan çevrimiçi tartışmalar, ılımlılık gerektirir.
Bu ortamlarda, çevrimiçi tartışmaların bazı potansiyel avantajlarını gerçekleştirmek için de moderasyon gereklidir. Asenkron yapıları nedeniyle, onları yapılandırmak için daha fazla olasılık vardır. Çeşitli tartışma hatları açılabilir ve yönetilebilir. Ayrıca, bilgi sağlamada daha fazla esneklik mümkündür. Bu meyveleri toplamak için ılımlılık gereklidir.
Bir moderatör, amaçları ve gündemi açısından bir tartışmayı kolaylaştıran bir kişi (veya bir grup kişi) olarak tanımlanabilir.
Moderatör rolleri, İnternet topluluğunun başlangıcından beri tartışılmaktadır. Hollanda İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Elektronik Vatandaş Danışma Rehberi, üç moderatör rolünden bahseder.
İlk olarak, moderatör, katılımcıların kendilerini rahat hissetmeleri için bir “ev sahibi” olarak işlev görür. Onlara tartışmada deyim yerindeyse yolu, nasıl çalıştığını, bilginin nerede bulunabileceğini vb. gösterir. İkincisi, moderatör bir “tartışma lideri” olarak görülür. Bu rolde, tartışmanın ilerlemesini ilerletir. Ayrıca, tüm katılımcıların tartışmaya fiilen katılmasını sağlar.
Üçüncüsü, moderatörün “hakem” rolü vardır. Bazı ilanları uygunsuz olarak belirleyebilir ve bunları kaldırmaya karar verebilir. Coleman ve Gøtze, White ve diğerlerinin çalışmalarına dayalı olarak çeşitli moderatör rollerini belirlemek için bir dizi metafor listelemişlerdir.
moderatör ne kadar kazanır
Moderatör Nasıl Olunur
Moderatör ne kadar kazanır
Tiktok moderatör ne Demek
Moderatör ne demek
Twitch moderatör maaşları
Discord Moderator
Bunlar arasında “sosyal ev sahibi”, “proje yöneticisi”, “uygulama topluluğu kolaylaştırıcısı”, “‘sibrarian”, “yardım masası”, “hakem” ve “temizlikçi” rolleri yer almaktadır. Bu atamalar, moderatör rollerinin çeşitliliği hakkında bir izlenim verdikleri için kullanışlıdır. Beyaz, her rolü belirli topluluk türleri ve uygulamalarla ilişkilendirir ve ayrıca hangi temel becerilerin gerekli olduğunu belirtir.
Bu makalede, İnternet tartışmalarının “yönetimi”nin kavramsal bir modelinin ana hatları çizilerek daha teorik bir yaklaşım önerilecektir. Bu modelin altında yatan iddia, politik karar vermede en azından bir miktar ağırlık taşıması gereken çevrimiçi politika uygulamalarının tasarımı ve yönetiminde gerçekleştirilmesi gereken tüm (ana) görevleri belirlemesidir.
Bir yönetim yaklaşımı, belirli genel “yönetim işlevlerinin” yerine getirilmesi gerektiğini öne sürer. (1) stratejik işlevi, (2) koşullandırma işlevini ve (3) süreç işlevini ayırt ediyorum.
Stratejik işlev, tartışmanın sınırlarını belirlemek ve onu siyasi ve örgütsel ortama yerleştirmektir.
Bu, aşağıdaki görevleri içerir:
• Tartışmanın hem vatandaşlara hem de kurumsal karar alma sistemine yönelik olarak tasarlandığı hedefleri belirleyin;
• Tartışmanın temel alanını, yani temaların ve konuların gündeme getirilebileceği gündemin sınırlarını oluşturmak ve sürdürmek;
• Tartışma için siyasi ve örgütsel destek elde edin;
• Karar verme üzerindeki etki açısından tartışmanın statüsünü belirleyin;
• Tartışma sonuçlarının karar verme sürecine fiilen taşınmasını sağlamak ve bu konuda katılımcılara geri bildirimde bulunmak.
Koşullandırma işlevi, tartışmayı ilerletmek için dikkat edilmesi gereken her türlü koşul ve hükümlere atıfta bulunur.
Bu, aşağıdakileri içerebilir:
• İnsanları katılımcı olarak tartışmaya katılmaya davet edin;
• Bilgilendirilmiş tartışmayı kolaylaştırmak için bilgi sağlayın;
• Denetleme yazılımı, simülasyon modelleri ve görselleştirme gibi destekleyici teknolojiler sağlayın.
Süreç işlevi, işbirlikçi, amaçlı bir etkinlik olarak tartışma süreciyle ilgili tüm görevleri içerir:
Tartışmanın etkileşimsel hedefini, yani tartışma içinde katılımcıların ulaşacağı sonuçların türünü belirleyin, örneğin, sorun tanımlarının araştırılması veya bir politika önlemleri önerisi hakkında fikir birliği;
• Stratejik işlevde oluşturulmuş temel alan içinde tartışmanın gündemini belirleyin: tartışılacak sorular, önermeler veya temalar;
• Tartışmanın programını ayarlayın;
• Tartışma sürecini karşılıklı bakış açısıyla yönetin.
eylemsel hedef, gündemi ve programı, örneğin, tartışma satırlarına mesajlar atayın veya yeni tartışma satırları açın;
• Tartışma sırasında özetler yaparak tartışmanın ilerlemesini kolaylaştırın;
• Örneğin katılımcıları tartışmaya katılmaya ve belirli katkılara tepki vermeye teşvik ederek tartışmanın etkileşimini teşvik edin;
• Oyunun kurallarını belirleyin ve koruyun.
Analitik bir araç olarak bu model iki şekilde kullanılabilir. İlk olarak, aktör odaklı bir şekilde, moderatörlerin ne yaptığını keşfetmek için bir araç olarak kullanılabilir.
İkincisi, süreç odaklı bir şekilde, farklı yönetim işlevlerinin nasıl gerçekleştirildiğini ve hangi aktörlerin dahil olduğunu belirlemek için kullanılabilir. Bu şekilde kullanılan model, moderatör dışındaki diğer aktörler tarafından çevrimiçi tartışmaların yönetimine katkı sağlar.
MODERASYONA İLİŞKİN BULGULAR
Vaka çalışmaları, moderatörün birincil katılımının süreç işlevinde olduğunu göstermektedir. Her şeyden önce, moderatörler, örneğin politikacıları ve diğer kurumsal aktörleri vatandaşların katkılarına tepki vermeye teşvik ederek, tartışmanın etkileşimini artırmak için çok çaba sarf ettiler.
Moderatörler ayrıca tartışma temalarının (gündem) oluşturulmasına da katılırlar. Çoğu durumda bu, başlatan kurumun personeli ile işbirliği içinde gerçekleşir. Ayrıca, tartışmayı amaca yönelik bir etkinlik olarak yolunda tutmak için, moderatörler tartışma satırlarını yönetir ve özetler oluşturur. Son olarak, bir filtre olarak gerçek müdahalelerine nispeten nadiren ihtiyaç duyulsa da, moderatörler oyunun bazı kurallarını belirler ve sürdürür.
Discord Moderator Moderatör Nasıl Olunur Moderatör ne demek moderatör ne kadar kazanır Tiktok moderatör ne Demek Twitch moderatör maaşları