Bilgi Havuzları – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Bilgi Havuzları Yoluyla Kurumsal Bilginin Paylaşılması
Bilgi havuzları, kurumsal bellek bilgi sistemlerinde (OMIS’ler) giderek özel bir bilgi yönetimi biçimi olarak görülüyor. Bu belgede, bir bilgi havuzu oluşturmak için tasarım kavramları ve yönergeleri ve bunun bir prototip biçimindeki pratik uygulaması sunulmaktadır.
Böyle bir projenin üstlenilmesiyle ilgili ihtiyaçlar ve organizasyonel ve teknik zorluklar belirlenir ve kısıtlamaların üstesinden gelmek için tavsiyeler ve stratejiler tartışılır.
Bu depo oluşturma kılavuz ilkeleri ışığında, böyle bir bilgi yönetim sisteminin prototipinin, bilgi toplamak ve paylaşmak için birlikte çalışan bir öğrenen organizasyonu teşvik etmeye yardımcı olmak için oluşturulmuş, çevrimiçi pedagojik kaynakların Web tabanlı bir elektronik deposu olması öngörülmektedir.
Tasarım yönergelerine göre, bu prototip içindeki bilgi kaynakları, ilgili ek açıklamalar biçiminde kullanıcı içgörüleri ve deneyimiyle birleştirilir ve ardından havuz kullanıcılarına bilgi olarak görünmesi için bir konu ağacında kategorize edilir.
Bilgi yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı ve Conference Board’un Öğrenme ve Bilgi Yönetimi Konseyi başkan yardımcısı David Owens, “Bilgilerin yalnızca yüzde 2’si yazılıyor, geri kalanı insanların zihninde” diyor.
Bu yorum, bilgi yönetiminin (KM), yalnızca daha paylaşılabilir bir formatta depolanabilecek açık bilgiyi hedeflemek yerine, insanların kafasındaki zımni bilgiyi yakalamaya eşit derecede önem verdiğini açıkça göstermektedir.
Bir kuruluş bilgisini yöneterek daha fazlasını bilir ve ne kadar çok bilirse o kadar başarılı olur. Bu da ancak bir organizasyonun üyeleri için mevcut olan bilgi türünün, nerede olduğunun ve nasıl erişilebileceğinin anlaşılmasından sonra gelir.
David Owens tarafından alıntılanan rakam muhtemelen kişisel deneyimlerden türetilmiş olsa da, Delphi Group tarafından yaklaşık 700 ABD şirketindeki bilgi yönetimi uygulamalarına bakıldığında, bir organizasyondaki ampirik bilgi paylaşımı üzerine bir çalışma yapılmıştır.
Sunulan sonuçlar, herhangi bir bilgi türünün çoğunluğunun (%42) insanların kafalarının içinde yer alırken, kurumsal bilginin yalnızca bir kısmının paylaşılabilir formatta olduğu gerçeğini göstermektedir. Ancak insanlar, kafalarında depolanan bilgileri alarak organizasyonlardan ayrılırlar.
Bu nedenle, kuruluşlar, mümkün olan maksimum örtük bilgiyi elde tutmak ve ihtiyacı olan insanlara sunmak için bilgi havuzları gibi bilgi yönetimi (KM) sistemleri oluşturmalıdır.
KM sistemlerine yönelik bu basit ihtiyaç, yine Delphi grubu tarafından 370 iş profesyonelinden oluşan ve %28’inin KM projelerine başladığını veya tamamladığını, %93’ünün ise 2000 yılına kadar bu tür projeleri üstleneceklerini söylediğini gösteren başka bir anketin sonuçlarıyla destekleniyor. .
Bilgiye ulaşmak için veri ve enformasyonun bütünleştirilmesi gerekir ve bazıları için veri olan, diğerleri için bilgi olabilir. Bununla birlikte, bilgi, yararlı hale getirmek için düzenlenmiş ve analiz edilmiş bilgidir. En büyük insan katkısına sahiptir, insanlardan kaynaklanır, yönetilmesi en zor olanıdır ve çoğunlukla bağlama özgüdür.
Ve geçmişten gelen bilgi, mevcut faaliyetlere etki ettiğinde ve böylece örgütsel etkililik düzeyini etkilediğinde, buna örgütsel hafıza veya OM denir.
Baro Levha
İstanbul Barosu iş ilanları sekreter
Avukat sorgulama
İstanbul Barosu Staj Yol Haritası
Stajyer arayan hukuk büroları
İstanbul Barosu stajyer avukat
Baro iş İlanları
İstanbul Barosu Avukat sorgulama
Daha sonra bir bilgi yönetim sistemi, bir organizasyonun etkili eylemde bulunma potansiyelini başarılı bir şekilde artırmak için güçlü bir kurumsal öğrenme temelini korurken bu kurumsal hafızayı yönetmeli ve genişletmelidir. Böyle bir bilgi yönetim sistemi, organizasyonun her yerinden (Stein) dağınık know-how veya OM’nin tutarlı bir entegrasyonunu sağlayan bir organizasyonel hafıza bilgi sistemi (OMIS) görevi görecektir.
OMIS’in önemli bir yönü, kullanımını gerektiren projelerin sistemin basit bir şekilde geliştirilmesini içermemesi, bunun yerine kuruluş çapında bilgi paylaşımı ve öğrenmeye odaklanan bir organizasyonel gelişim kavramının dahil edilmesini gerektirmesidir.
Böylece, gelişmiş bir veri tabanı sistemi bilgiyi bir kaynak olarak görürken, bir OMIS bilgiyi yönetmeye odaklanacak ve öğrenme becerisine, esnekliğe ve kurumsal değişimin ustalaşmasına katkıda bulunacaktır.
Bir OMIS’in geliştirilmesi, teknoloji odaklı değil, insan odaklıdır ve bu sistemler, iş yerinin sosyal dinamiklerine uyum sağladıklarından, kurumsal bilgi yönetim sistemleri olarak sağlam bir şekilde yerleştirilebilir.
Bu sosyal dinamikler, çalışma alışkanlıkları, algılanan faydalar ve bilgi paylaşımı gibi faktörleri içerebilir. Bir bilgi deposu, kendi bilgi yönetimi çerçevesinde edinme, elde tutma, sürdürme ve geri alma aşamalarını bünyesinde barındırdığından, OMIS’in özel bir biçimi olarak sınıflandırılabilir.
Bilginin işlenmesi bu listeye eklenebilir ve bu, sıralamayı, filtrelemeyi, düzenlemeyi, analiz etmeyi, karşılaştırmayı, ilişkilendirmeyi, madenciliği yapmayı veya başkalarının onu bulabilmesi için bilgiyi basit bir şekilde etiketlemeyi içerebilir.
Bu süreçler, organizasyon üyeleri tarafından daha sonra erişim için bilgi toplamak olan bir bilgi havuzunun hedefine ulaşılabilmesi için gereklidir ve bu kavramları kullanan yaygın veri havuzu teknikleri arasında Lotus Notes, Web tabanlı intranetler ve belgeleme yer alır. Yönetim araçları.
BİR BİLGİ HAVUZU OLARAK FISKR
Zımni bilgi paylaşımı, insanların kafalarında, defterlerinde veya masa üstlerinde kilitli veya sadece dosyalama çekmecesinde yatan bilgileri toplamayı amaçlar, ki bu depo ile elde edilmesi öngörülen şeylerdir.
Dolayısıyla, Toronto Üniversitesi’ndeki FIS’de Bilgi Çalışmaları Fakültesi Bilgi Deposu’nun (FISKR) tasarımının arkasındaki mantık buydu.
Bu havuz, elektronik veya basılı materyal, slayt sunumları, multimedya dosyaları, öğrenci ödevleri, tezler, incelemeler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, kaynaklar veya birçok farklı türden kaynağa işaretçiler gibi “yapılandırılmış bilgileri” edinme ve tutma yeteneğine sahiptir. veya konuyla ilgili diğer kaynaklar.
Yapılandırılmış bilgilere ek olarak tutulan, her bir kaynakla ilişkili kullanıcı katkılı açıklamalar biçimini alan ve bilgi aktarımı açısından katma değer sağlayan “gayri resmi bilgi” idi. Ayrıca ders sayfalarının ve okuma listelerinin oluşturulması konusunda öğretim üyelerine destek sağlanmıştır.
FISKR’ı diğer veri tabanlarından ayıran şey, normalde paylaşılmayan ve öğrenen topluluk için faydalı olduğu düşünülen zımni bilginin, üyelerine paylaşılabilir bir formatta sunulmasıydı.
Bu nedenle, bu havuza eklenen “örtük” veri ve bilgiler, yalnızca kaynaklardan değil, aynı zamanda bir topluluğun üyelerine “açık” ve organize bir şekilde sunulan ilgili katkıda bulunanın deneyiminden, içgörüsünden ve kullanım bağlamından oluşur. form, ya da artık kullanıcıları için bilgiydi.
Böyle bir tasarım, bir öğrenen organizasyonun KM sisteminin kavramsal tasarımında da gösterilmiştir. Örgütsel bilgi yaratmanın bu kilit konusuna değindi ve bunu, insan bilgisinin zımni bilgi ile açık bilgi arasındaki sosyal etkileşim yoluyla yaratıldığı ve genişletildiği “bilgi dönüşümü” olarak etiketledi.
Avukat sorgulama Baro iş İlanları Baro Levha İstanbul Barosu Avukat sorgulama İstanbul Barosu iş ilanları sekreter İstanbul Barosu Staj Yol Haritası İstanbul Barosu stajyer avukat Stajyer arayan hukuk büroları