Proje Oluşturma Aşaması
Proje Oluşturma Aşaması
Proje oluşturma aşamasında kurumsal karar vermenin veya müşteri-yüklenici müzakerelerinin sonuçlarının kalitesi ne olursa olsun, proje oluşturma aşamasında kurumsal karar vermenin veya müşteri-yüklenici müzakerelerinin sonuçlarının kalitesi ne olursa olsun, yapılan sözleşme bu aşamanın sonunda imzalanan üç set oluşturur.
Bir bütün olarak proje için kısıtlamaları şu şekildedir:
(1) karşılaması gereken spesifikasyonlar biçiminde geliştirilecek yazılım sistemi için kısıtlamalar;
(2) çıktılar için gerekli özellikler, izlenecek geliştirme standartları, son tarihler, bütçeler, vb. şeklinde proje çalışması için kısıtlamalar; Ve,
(3) proje yöneticisinin proje yönetimindeki eylemlerini doğrudan etkileyen kısıtlamalar (raporlama gereksinimleri, proje çalışma sistemini izleme, tehdit edilen maliyet ve zaman aşımlarının üstesinden gelme, çıktıların spesifikasyonları karşılamasını sağlamak için harekete geçme vb.).
Proje yöneticisi tüm bu üç kısıtlama setini devralır ve kendisine organizasyonun hedeflerini (örneğin, kar elde etme veya zarardan kaçınma, prestij kazanma, prestij kazanma, veya itibarı artırın).
Bu bölüm, bir yazılım geliştirme projesinin yönetimine neyin dahil olduğunu, yani yöneticinin takdir yetkisini bu amaç için nasıl kullandığını sunar. Yöneticinin projede oynaması beklenen ve oynamakta olduğu çeşitli rolleri ve onu yönetirken yerine getirmesi gereken işlevleri tanımlayarak başlıyoruz.
Ardından, proje yöneticisinin projenin sorumluluğunu devraldığı andan projeyi kapatması gereken zamana kadar proje ömrü boyunca proje yönetimi aşamalarını tartışmaya devam ediyoruz ve her aşamanın hangi faaliyetleri gerektirdiğini açıklıyoruz.
Bir yöneticinin, bu başarıya yönelik olası tehditleri öngörerek ve projesini, bunlar gerçekleşmeden önce önlenebilecek şekilde planlayıp yöneterek, projesinin başarılı olma şansını nasıl artırabileceğinin ayrıntılı bir tartışmasıyla bitiriyoruz. etkiler ortaya çıkarsa ve ortaya çıkarsa, etkisiz hale getirilebilir.
Proje Yöneticisinin Rolü
Tipik olarak, bir proje yöneticisinin rolü, genellikle proje ekibinin diğer üyelerinin üstlenmek zorunda olduğu işlevlerden farklı olarak, projede yerine getirmesi gereken işlevler açısından tanımlanma eğilimindedir. Bu nedenle, rolüne ilişkin tartışmalarda odak noktası, kendi rolü ile diğer proje üyelerinin rolü arasındaki farka odaklanma eğilimindedir.
Genel olarak, projede hangi işlevleri yerine getirmesi gerektiği konusunda bir anlaşma vardır. Bununla birlikte, bu işlevler her zaman aynı adla anılmaz ve aynı ad her zaman aynı işlevi aynı şekilde tanımlamak için kullanılmaz.
Örneğin, yönetimin dört temel öğesini planlama, koordinasyon, motivasyon ve kontrol olarak tanımlar; planlama, organize etme, yönlendirme ve kontrol etme gibi yönetsel fonksiyonları tanımlar; bir proje yöneticisinin klasik görevlerini, projeyi planlamak, organize etmek, motive etmek, kontrol etmek ve bir otopsi yapmak olarak tanımlar; planlama, örgütleme, kadrolama ve kontrolü klasik yönetim modelinin öğeleri olarak tanımlar.
Her hesap, bu işlevlerin her birinin başarılmasının neyi gerektirdiğini ve her birinin nasıl elde edildiğini ayrıntılarıyla açıklar. Buna bağlı olarak yönetici, rolünde bir planlayıcı, yönetmen, denetleyici vb. olarak tanımlanır.
Bu tür yaklaşımlar, yöneticinin projenin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için yerine getirmesi gereken işlevlerle ilgili olarak proje yönetimini anlama ve tartışma girişimine dayanır. Ancak, tartıştığımız gibi, bu hikayenin sadece bir parçası. Proje yöneticisi, proje çalışma sisteminin proje ortamı ile arayüzünde bulunur.
Başarısı, proje çalışma sistemini iyi yönetmenin yanı sıra (yani, tüm yönetimsel işlevleri başarıyla yerine getirme) proje ortamıyla iyi işlem yapma becerisine bağlıdır. Proje yöneticisinin rolünü, yukarıda listelenenler gibi yalnızca proje yönetimi işlevleri açısından tanımlamaya yönelik herhangi bir girişim, bu yönü uygun şekilde ele alamayacaktır.
Proje HAZIRLAMA basamakları nelerdir
Proje aşamaları nelerdir kısaca
TÜBİTAK proje aşamaları
Proje HAZIRLAMA aşamaları örnek
proje hazırlama basamakları
Proje Hazırlama Basamakları pdf
Proje Hazırlama Basamakları Sunum
Proje Aşamaları Nelerdir
Tipik olarak, proje yönetimi veya genel olarak yönetim hakkındaki kitaplar, bir yöneticinin sahip olması gereken becerilerin tartışılması altında yönetim işinin bu yönünü ele alır. Böylece, yönetsel işlevlerin tartışılması, yöneticinin ne yapması gerektiğine dair bir görüş sağlar ve genel olarak ihtiyaç duyduğu becerilerin tartışılması, eğer varsa, bu işlevleri yerine getirmede yardımcı olabilecek yönetsel özelliklerin bir görünümünü sağlar.
Örneğin, genel yönetim niteliklerini tanımlarken, yöneticinin sahip olabileceği becerileri, personelini baskılardan koruyabilme, delege edebilme, personelin saygısını kazanabilme, etkili çalışabilme, başkalarıyla iletişim kurabilme, olgunluk gösterebilme vb.
Bir birey olarak proje yöneticisinin sahip olması istenen ek özellikler arasında kararlılık, esneklik ve uyarlanabilirlik; müzakereci, planlayıcı ve yönetici olmak; ve personelinin ihtiyaçlarını anlamak için psikolojiyi kullanma becerisi. Bununla birlikte, beceri kavramı, yöneticiye, proje ile çevresi arasındaki konumundan dolayı oynaması gereken herhangi bir özel rolün gerekliliğinden ziyade bir kişi olarak (yani, bu beceriye sahip olsun ya da olmasın) aracılık atfeder.
Yöneticinin oynaması gereken ve toplu olarak bütünleşmiş bir bütün oluşturan üç farklı rol türü tanımlanmıştır. Bunlar:
(a) figüran, lider ve irtibat görevlisi olmak gibi kişilerarası roller;
(b) izleme, yayma ve sözcü olma gibi bilgi rolleri; ve,
(c) bir girişimci, bir karışıklık giderici, bir kaynak tahsis edici ve bir müzakereci gibi karar verme rolleri.
Tüm bu roller, hem projeyle hem de çevresiyle ilgili olarak proje yönetiminin işlemsel yönleriyle ilgilidir. Her rol farklı bir hedef tarafından yönlendirilir ve oynandığı kişiye göre farklı tanımlanır (örneğin, bilgiyi proje ortamına yaymak, bilgiyi proje çalışma sistemine yaymaktan farklıdır).
Belirli bir rolü oynamak, kendi bilgi ihtiyaçlarını üretecektir; çeşitli rollerin oynandığı süreç ve bunların gerektirdiği faaliyetler farklıdır. Bu faaliyetlerin sonuçları da projeyi farklı şekillerde etkileyecektir.
Becerilerden ziyade rollere odaklanmak, yönetsel işlevlerin yerine getirilmesinde sıklıkla gerçekleşen rol çatışmalarının tanımlanmasını ve anlaşılmasını da sağlar. Örneğin, planlamada, yönetici, planı yapmadaki lider rolü ile oluşturulan planın personelinden gelen bilgileri ve onların ihtiyaçlarını hesaba katmasını sağlamadaki müzakereci rolü arasında bir çelişki yaşayabilir.
Plan üzerinde anlaşmaya varılmış bir plan olacaksa ve bu nedenle proje çalışması için iyi bir temel sağlayacaksa, nihai sonuç bu çatışmanın çözümünü yansıtmalıdır.
Bu anlayış içinde, beceriler bir rolün tamamlayıcısı olarak görülür: yöneticinin belirli bir beceriye sahip olması, belirli bir rolün başarılı bir şekilde yerine getirilmesi için bir gereklilik olarak belirtilebilir. Becerinin kendisine sahip olmaktan ziyade rol yapma becerisi artık bir proje yöneticisinin değerlendirilmesinde odak noktası haline geliyor.
Tüm projeler, yöneticinin yukarıda tanımlanan tüm rolleri başarıyla oynamasını gerektirmez; bazıları proje için gerekli bile olmayabilirken bazıları hayati olabilir. Örneğin, tartıştığımız gibi, bir projenin müstakbel müşteri kuruluşla sorunlarla karşılaşacağı beklentisi, her şeyden önce müzakereci rolünün gerektirdiği gerekli becerilere sahip bir proje yöneticisinin katılımını gerektirir.
Proje Aşamaları Nelerdir Proje aşamaları nelerdir kısaca Proje HAZIRLAMA aşamaları örnek Proje HAZIRLAMA basamakları nelerdir proje hazırlama basamakları Proje Hazırlama Basamakları pdf Proje Hazırlama Basamakları Sunum TÜBİTAK proje aşamaları