Model Geliştirme
Model Geliştirme
İçinde, proje yönetimi faaliyetlerinin, proje yönetimi hedeflerine (bir faaliyetin arzulanan sonu) ulaşmak için bir araç olarak nasıl görülebileceğini tartıştık.
Proje yönetimi faaliyetleri ve hedefler arasındaki bu araç-sonuç ilişkisi, model geliştirmeye yardımcı olur, çünkü bir proje yönetimi hedefi kavramı artık her bir faaliyeti aktivasyon noktasında sabitlemek ve faaliyetin yürütüldüğü noktada yürütmesini test etmek için kullanılabilir. (böylece başarılı bir şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin tespiti).
Açıkladığımız gibi, bir yöneticinin herhangi bir zamanda yürütmeyi en uygun bulabileceği belirli proje yönetimi faaliyeti, proje yöneticisinin öncelik vermek istediği hedefe bağlı olacaktır.
Onları tetikleyebilecek hedefleri, bunların uygulanması yoluyla ilerletilebilecek diğer hedefleri ve etkinliğin potansiyel olarak zarar verici yan etkilerine karşı korunması gereken hedefleri gösteren bazı tipik proje yönetimi faaliyetleri adlandırılmıştır.
Verilen tipik proje yönetimi aktivitelerinin resmi olmayan açıklamalarının indekslenmesindeki amaç, bu yönetim aktivitelerinin her birinin tarif edilecek şekilde önceden resmi modellemesi için gündemi belirlemekti.
Proje yönetimi faaliyetleri, üzerinde faaliyet göstermek zorunda oldukları nesneler hakkındaki bilgiler ışığında gerçekleştirilir. Gerekli bilgiler, önceden yürütülen bazı faaliyetlerin çıktısı olabilir veya doğrudan proje çalışma sistemindeki nesnelerin durumlarından veya bunlar hakkında yapılan çıkarımlardan elde edilebilir.
Alternatif olarak, proje ortamındaki gereksinimlerin durumlarını (talimatlar, yönergeler) yansıtabilir veya proje ortamındaki kaynakların durumlarına (mevcudiyet, özellikler) atıfta bulunabilir. Her bir proje yönetimi faaliyetinin hangi bilgilere ihtiyaç duyduğu, nerede bulunması ve geri alınması ve faaliyetin işleyişi boyunca dönüştürüldüğünde yeniden saklanması gerektiği, dolayısıyla proje yönetimi sürecinin modellenmesinde önemli bir konudur.
Proje yönetimi faaliyetlerinin preformel modellenmesinde bu konuyu tutarlı bir şekilde ele almak için gerekli ilk adım, ilgili faaliyetleri tanımlayan resmi olmayan metinlerde yer alan aktif ve pasif unsurlar arasındaki ayrımı kesinleştirmektir (önceki bölümlerde sağlanmıştır).
İçinde, bunun nasıl elde edilebileceğini incelemek için kullanılacak ağ modelleme kurallarını tanıtıyoruz. İçinde, bu pasif ve aktif unsurların, Proje Yönetim Faaliyetlerinin veya PMAC’lerin gerekli iyileştirme derecesinde ifade edilen ön resmi tanımlarında tutarlı bir şekilde nasıl yapılandırılabileceğini gösteriyoruz.
Daha sonra, karmaşık proje yönetimi süreçlerinin dinamik simülasyonu yeteneğine sahip bir proje yönetimi modelinin somut örneklerini oluşturmaya neyin dahil olduğunu tartışacağız. İlgili PMAC’lerin önceden biçimsel açıklamaları, dahil edildikleri somutlaştırma içinde dinamik süreç simülasyonuna izin vermek için spesifikasyonları daha fazla kesinleştirilebilen ilk yapı taşları olarak hizmet eder.
Burada, bir proje yönetim modelinin somutlaştırılmasını şekillendirme ve yönlendirmede bir proje yönetimi metodolojisinin uygulanması gibi dış kısıtlamaların rolünü açıklıyoruz.
V-Modeli Nedir
Yazılım geliştirme modelleri nelerdir
Evrimsel Model nedir
Yinelemeli geliştirme modeli
Artımlı geliştirme modeli
İteratif Sistem geliştirme Modelleri
Yöneylem araştırması metodolojisi
Evrimsel Geliştirme Modeli
Ağ Modelleme Teknikleri
Burada tanımladığımız ağ modelleme teknikleri, herhangi bir PMAC’ın iç yapısının, resmi öncesi ve resmi proje yönetimi süreç modellemesi ve simülasyonunda uygun olan herhangi bir iyileştirme ve kesinlik derecesinde oluşturulmasına izin verir.
Modellemeye yönelik bu üretken yaklaşım, açıklanan TOTE sistemleri gibi daha önceki üretken modelleme şemalarından bazı fikirler almıştır. Ancak, bu daha önceki hesaplar önceden yapılandırılmış birimleri tanımlarken, bizim yaklaşımımızda, PMAC’lerin iç yapıları proje yönetim sisteminin işleyişi sırasında oluşturulabilir.
Yaklaşımımız bu nedenle durağan olmaktan çok evrimsel olarak kabul edilebilir. Bu, proje yönetimi uygulamasının gerçekliği ile uyumludur. Evrimsel olmayan bir proje yönetimi modeli, yalnızca, proje yöneticisinin tüm faaliyetleri boyunca her şeyi kapsayan ve katı bir proje yönetimi metodolojisinin sadakatle ve kölece takip edildiği durumda anlamlı olacaktır. Tartıştığımız bu durum, proje yöneticilerinin çoğu için geçerli değildir.
Kullandığımız ağ modelleme kuralları, hem yaklaşık hem de tam yüklem geçiş ağlarının spesifikasyonu için uygun olanlardır, ancak bu kitapta yalnızca yaklaşık ağ modellerinin örneklerini veriyoruz.
Bununla birlikte, yüklem geçiş modellemesinin standart biçimine önemli bir genişletme burada yapılmıştır. Yani, yüklemler ön koşullar olarak test edilip son koşullar olarak her zamanki gibi üretilebilirken, modelleme tekniğimizin bizim versiyonunda, bunlar aynı zamanda iç yapının bir örneğine dahil edilebilir. PMAC bünyesinde geliştirilmiştir.
Bu nedenle, yüklemler hem PMAC’ler arasında aktarılan pasif öğeler hem de PMAC’ler içinde aktif öğeler olarak hizmet edebilir. Standart yüklem-yasaklama modelleme tekniğinin bu uzantısı, yüklemlerin bir etkinlik için önkoşul olarak hareket ettiklerinde ifadeleri oluşturduğu ve eylemin iç yapısı içinde yer aldıklarında işlevleri oluşturdukları renkli Petri ağları için yapılanla yakından ilgilidir.
Ek olarak, modelleme tekniğimizin PMAC’leri gerekli herhangi bir iyileştirme seviyesinde ifade etme yeteneği, renkli Petri ağlarındaki hiyerarşiler cinsinden ifade edilebilir. Bu, mevcut renkli Petri ağı modunda çeşitli düzeylerde örneklenen iyileştirmelerin yapısını açıklayan sayfa hiyerarşisinde alt sayfalar olarak altPMAC’leri temsil ederek elde edilir.
Ağ modellemenin temel kuralına göre, iki tür öğenin bağlanmasıyla bir ağ oluşturulur: yerler ve bağlantılar. Burada anlatacağımız ağ modelleme uygulamalarında yerler, oluşturulan proje yönetim modelinin durumları olarak, bağlantılar ise bu durumlar arasındaki geçişleri etkileyen proje yönetimi faaliyetleri olarak yorumlanır.
Bir yer dairesel bir sembol olarak tasvir edilir. Özelliklere sahip bireysel nesneler olan belirteçler olabilir. Belirli bir zamanda bir yerdeki belirteçler kümesine o yerin işaretlemesi denir. Bir yerin ayrılmaz bir parçası olarak bir efsanesi (yani doğal dilde resmi olmayan bir açıklaması) olabilir.
Bir yere verilen lejant, işaretleme yoluyla ulaşılan durumu tanımlamalıdır. Daha resmi olarak, bir yerdeki bir yazıt, üzerinde bulunabilecek belirteçlerin sayısını veya türlerini (yüklemleri taşıyabilen) tanımlamak için kullanılabilir.
Bir yer geçiş ağındaki yerler, PMAC’ler aracılığıyla bağlanır. Bu bağlantılar, her bir ok ucunun bir yerden bir çıkış noktasını tanımladığı ve her bir ok ucunun bir yere giriş noktasını tanımladığı oklar olarak gösterilir. Bağlantıyı oluşturan ok uçlarının ve ok uçlarının birleştiği yere yerleştirilmiş dikdörtgen bir kutu, PMAC’ın işlevini adlandıran bir açıklama içerebilir.
Daha resmi olarak, bağlantının etkinleştirilmesi yoluyla gerçekleştirilen işlemleri tanımlamak için bir kayıt kullanılabilir. Burada PMAC’leri ve bunların ilişkilerini ifade etmek için kullandığımız ağların yorumunda, dikdörtgen bir kutunun içeriği PMAC’ın gövdesini tanımlar. Belirteçler, PMAC’ın gövdesine bağlanan ön koşullu yer bağlantısını ve PMAC gövdesinden dışarı doğru bağlanan son koşullu yeri başlatan yüklemleri taşımak için kullanılır.
Artımlı geliştirme modeli Evrimsel Geliştirme modeli Evrimsel Model nedir İteratif Sistem geliştirme Modelleri V-Modeli nedir Yazılım geliştirme modelleri nelerdir Yinelemeli geliştirme modeli Yöneylem araştırması metodolojisi