Yönetim Sürecinin Modellenmesi
Yönetim Sürecinin Modellenmesi
Herhangi bir modelleme girişimindeki ilk aşama, fenomenin nasıl başladığını, onu neyin etkilediğini, nasıl gerçekleştiğini, ne olduğunu açıklayabilene kadar ilgilenilen fenomenin gerçek dünyasından gözlem, bilgi, bilgi vb. toplamayı içerir. sonuçlar vb. Bu, bir senaryo gibi (genellikle zaman içinde) aşağı yukarı doğrusal bir şekilde düzenlenen ilgi fenomeninin söylemsel bir açıklamasını sağlar.
Bu kitabın önceki bölümleri, bir dereceye kadar, bu türden bir senaryo sağlıyor olarak görülebilir. Bu betik, ilgi alanını (yani proje yönetimini) kapsamamıza, proje yöneticisinin ilgi alanına giren çeşitli sistemleri (yani proje ortamı ve proje çalışma sistemi) belirlememize, proje yönetimi sürecini neyin motive ettiğini (yani proje yönetimi) tanımlamamıza yardımcı oldu. hedefler) ve onu oluşturan çeşitli proje yönetimi faaliyetlerini tanımlar.
Amacımız proje yönetimi sürecini modellemektir ve bu nedenle ilgilendiğimiz birincil nesne sistemi proje yönetim sistemidir. Yalnızca çalışması için diğer sistemlerden gelen bilgilere ihtiyaç duyduğu ölçüde, bu sistemler de ilgili nesne sistemleri olarak kabul edilecektir.
İçinde, görevimizle ilgili nesne sistemlerini şu şekilde tanımladık:
(1) projenin yürütüleceği ve gerekli sonuçları üreteceği araçları temsil eden yazılım geliştirme projesi çalışma sistemi;
(2) proje çalışma sistemi üzerinde çalışan ve onu proje hedeflerini yerine getirebilecek şekilde yöneten proje yönetim sistemi; Ve,
(3) aşağıdakiler gibi projeyi etkileyebilecek tüm harici sistemleri içeren proje ortamı:
(a) projenin oluşturulduğu ve projenin ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlayan ve projenin uygulanabileceği ve yönetilebileceği şekilde ilgili gereklilikleri olan yüklenici organizasyon sistemi;
(b) müşteri kuruluşu, geliştirilecek olanın gerekliliklerini sağlayan ve hedefin tatmin edici getirisini bekleyen tatmin edici bir sistem;
(c) faaliyetlerini yürütmek için projeye gerekli dış kaynakları sağlayan herhangi bir tedarikçi organizasyon sistemi;
(d) projenin ihtiyaç duyduğu çıktıları üreten ve bunu yapmak için proje tarafından üretilen çıktılara ihtiyaç duyabilen taşeron organizasyon sistemi; Ve,
(e) genellikle proje gereklilikleri ve kaynakları olarak hizmet eden yönetmelikler ve yönergeler sağlayan diğer kurumsal organizasyon sistemleri.
İçinde, projenin aşağıdaki yedi hedefi tartıştık. Yönetici, bu nesne sistemleriyle yapılan işlemleri içeren yönetim faaliyetleri aracılığıyla aşağıdakileri gerçekleştirmeye çalışır:
(1) proje için dış gereklilikleri açıklığa kavuşturmak;
(2) projedeki dış paydaşları memnun etmek;
(3) bir proje planı oluşturmak ve uygulamak;
(4) planlanan proje çalışma sistemi ile gerçeklik arasındaki ilişkiyi sürdürmek;
(5) proje çalışmasını kolaylaştırmak;
(6) teknik uzmanlığı ilerletmek ve,
(7) proje yönetimi uzmanlığını ilerletmek.
Bu yönetim hedeflerine ulaşma arayışında, proje yönetim sistemi ve proje çalışma sistemi ile olan işlemlerinin genel doğası açısından proje yöneticisinin rolünü gösterir. Proje yöneticisinin, ortamın yalnızca proje üzerinde doğrudan etkisi olan bölümlerine erişimi olması gerektiğinden, proje ortamındaki nesne sistemleri özel olarak tanımlanmamıştır.
Bunlar genellikle potansiyel kaynaklar (insanlar, makineler, finans, bilgi, bağlantılar, ofis alanı vb.) veya gereksinimler (geliştirilecek yazılım sistemi için, uyulması gereken standartlar, uygulanacak yönetim metodolojisindeki kısıtlamalar) vardır.
Yöneticinin proje ortamıyla doğrudan, davranışsal işlemleri, raporlama ve müzakere ile sınırlıdır, çünkü onu oluşturan unsurlar üzerinde tek taraflı hareket edecek bir kurumu yoktur, çünkü bunlar normalde kendi sorumluluğu dışındadır.
Tersine, proje çalışma sistemini yönetme sorumluluğu, toplu olarak proje yönetim sistemini oluşturan yönetim faaliyetleri aracılığıyla elde edilir. Öğelerini kontrol ederek, koordine ederek ve yeniden düzenleyerek proje çalışma sistemi üzerinde çalışırlar ve proje yönetim modelinde temsil edilirler.
İş süreci Modeli ve Notasyonu temel MODELLEME bileşeni
İş süreçleri modelleme
İş süreçleri Nedir
İş süreçleri Nelerdir
İş Süreçleri Yönetimi
Süreç İYİLEŞTİRME yöntemleri nelerdir
Süreç modelleme nedir
Süreç Yönetimi
Bir nesne sisteminin süreçlerinin ve durumlarının kapsamlı, bütünleşik bir temsilini sunmayı amaçlayan herhangi bir model, hem öğelerinin genel yapısını gösteren statik bir görünüm hem de bir durumdan geçişlerin doğasını gösteren dinamik bir görünüm için kolaylıklar sunmalıdır.
Bu nedenle, proje yönetim modelini geliştirirken, proje yönetim sisteminin hem durumunu hem de süreç kısımlarını modellememiz gerekecek, çünkü yönetici hem proje yönetim sistemi içindeki faaliyetleri yoluyla proje yönetimi sürecini yürütmekten hem de proje yönetim sisteminin durumları hakkında iyi bilgi sahibi olmak gerekir (örneğin, en son hangi aktiviteyi eledi, hangi aktiviteyi muhtemelen şimdi iptal edebilir).
Bununla birlikte, proje yönetimi sürecinin bir modelini geliştirirken, ilgilenilen diğer nesne sistemleriyle (yani, proje çalışma sistemi ve proje ortamı) ilgili ilgimizin, her bir nesne sisteminin tam kapsamlı bir modelini oluşturmaya kadar uzanması gerekmez.
Aslında, proje veri modeli olarak tanımladığımız şey, proje çalışma sisteminin ve proje ortamının yalnızca durum bölümleriyle olan ilgimizi yansıtır. Bunun nedeni, proje çalışma sisteminin durumlarıyla ilgili birincil kaygının, bunların projenin amaçları üzerindeki etkileriyle ilgili olmasıdır.
Bu, süreçlerin kendisinden ziyade proje çalışma sistemi içindeki süreçlerin sonuçlarına odaklanmayı içerir. Ek olarak, proje yöneticisi, proje ortamındaki gereksinimlerin ve kaynakların mevcut durumları hakkında bilgi sahibi olma sorumluluğuna sahiptir, ancak yine, durumlarını dönüştüren süreçler üzerinde doğrudan bir kontrolü yoktur.
Bu nedenle, proje yönetimi faaliyetlerinin etkili olabilmesi için, proje yöneticisinin bu durumların başarıldığı süreçlerden ziyade, yalnızca bu nesne sistemlerinin durumları hakkında yapılandırılmış bir düşünme biçimine sahip olması gerekir?
Anchoring Proje Yönetimi Modeli Oluşturma
Proje yönetimi sürecinin modellenmesi ile ilgili çeşitli sistemler ve geliştirmemiz gereken modeller ile ilgili olarak yöneticinin rolüne ilişkin genel anlayışı açıklamıştır. Bu tartışma, modelleme girişimi için kapsam sağladı.
Bununla birlikte, bu belirlenmiş kapsam dahilinde bile, proje yönetim sürecinin modellenmesi, ilgilenilen gerçek dünya olgusuyla açıkça ilgili olan kısıtlamalara göre model üretimine rehberlik edecek bazı çapalarla sağlanmalıdır.
Yöneticinin proje yönetimi faaliyetleri (bunları gerçekleştirmek için motivasyonunu şekillendiren) aracılığıyla gerçekleştirmek istediği hedeflerle, kullanması gereken proje yönetimi metodolojisiyle, projenin durumunun yapısıyla ilgili önceki bölümlerde tanımlanan temel kısıtlamalar yönettiği iş sistemi ve proje ortamı vardır.
Buna bağlı olarak, proje yönetimi modeli üretimi, modelin bileşenleri olarak üretilecek faaliyetlerin tanımlanması ve şekillendirilmesi yoluyla yukarıdan bağlantılıdır.
(1) proje yöneticisinin bunların uygulanması yoluyla gerçekleştirebileceği hedef(ler) ve,
(2) bir proje yönetimi metodolojisi tarafından hi’ye dayatılan (tek tek veya bir set olarak tanımlanmış) harici kısıtlamalar.
Proje yönetim modeli üretimi ayrıca, modellenen yönetim faaliyetlerinin üzerinde çalıştığı varlıkları tutan proje veri modelinin yapısı tarafından aşağıdan sabitlenir. Proje veri modeli geliştirme sürecini inceleyeceğiz ve bu modelin ikili amaca hizmet etmek için varlık sınıfları açısından nasıl önceden yapılandırılabileceğini göstereceğiz.
(a) proje yönetimi modeli oluşturma sürecini aşağıdan sınırlamak ve,
(b) öğelerinin gerçekte atıfta bulunduğu nesne sistemlerinin, yani proje çalışma sisteminin ve proje ortamındaki gereksinimlerin ve kaynakların durumlarının yapılandırılmış bir görünümünün sağlanması.
İş süreci Modeli ve Notasyonu temel MODELLEME bileşeni İş süreçleri modelleme İş süreçleri Nedir İş süreçleri nelerdir İş Süreçleri Yönetimi Süreç İYİLEŞTİRME yöntemleri nelerdir Süreç modelleme nedir Süreç yönetimi