Açık Anahtarlı Kriptografi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Açık Anahtarlı Kriptografi
Özel bilgilerin güvenli iletimi, günümüzün oldukça bilgisayarlı dünyasında çok önemli bir konudur. Kriptografik algoritmalar, mesaj iletiminin mahremiyetini sağlamak ve bir mesajın göndericisinin ve/veya alıcısının doğruluğunu ve iletilen mesajların inkar edilemezliğinin yanı sıra mesaj bütünlüğünü doğrulamak için kullanılır.
Gönderen tarafından gönderilen mesaja düz metin, güvenli mesaja ise şifreli metin denir. Şifreli metni elde etmek için, düz metin gönderen tarafından kodlanır. Alıcı şifreli metinden düz metni kod çözerek yeniden oluşturur. Kodlama ve kod çözme için sözde anahtarlar kullanılır.
En basit durumda, gönderici ve alıcı, gizli tutulan ortak bir özel anahtar üzerinde anlaşmışlardır. Buna simetrik anahtar kriptografisi denir. Gizli özel anahtar, iki taraf arasında gönderilen mesajların şifrelenmesi ve kodunun çözülmesi için kullanılır. Düz metni kodlamak için gizli anahtarla XOR yapılır. Kod çözme, alıcı tarafındaki şifreli metin ve gizli anahtar kullanılarak aynı şekilde yapılır.
Spesifik olarak, örneğin düz metin mesajı 10011101 bit dizisi tarafından verilirse ve gizli anahtar 11011100 ise, şifreli metin 01000001 tarafından verilir. Şifreli metin ve anahtarla bir kez daha XOR işlemleri kullanılarak düz metin döndürülür. İki bit arasındaki XOR işleminin şu şekilde tanımlandığına dikkat edin: 0 + 0 = 1 + 1 = 0, 1 + 0 = 0 + 1 = 1.
Anahtar uzunluğu ve düz metnin uzunluğu çakışmazsa, düz metin engellenebilir. Bu, blok şifre kavramına yol açar. Simetrik anahtar teknikleri genellikle çok verimli bir şekilde uygulanabilir. Karşılık gelen algoritmalar çok hızlıdır.
Ancak sorun, iki tarafın iletişim kurmaya ve mesaj alışverişine başlamadan önce ortak bir anahtar üzerinde anlaşmaları gerektiği gerçeğinde yatmaktadır. Bu, örneğin elektronik ticaretteki işlemler için son derece pratik olmayacaktır.
Önemli bir atılım, Diffie-Hellman anahtar değişim planının yayınlanmasıydı. Geliştirilen teknik, güvenli olmayan bir kanal, örneğin İnternet aracılığıyla gizli bir anahtar üzerinde anlaşmaya izin verir. Yazarlar, en azından bugünün bilgisini ve bilgi işlem gücünü kullanarak çözmesi zor bir soruna dayanıyor: p büyük bir asal veya büyük bir asalın gücü olsun.
g, 1 < g < p olan bir sayı olsun. g ve p herkesçe bilinir. ga mod p ve gb mod p verildiğinde, gab mod p’yi hesaplayın. Bu sözde Ayrık Logaritma problemidir. Burada mod, kalanlı bölme anlamına gelir. a mod b, a’nın b’ye bölümünden kalandır. Ayrıntılar bulunabilir.
Yöntemin güvenliği, asal p yeterince büyükse, çizilen problemi uygun zamanda çözmenin imkansız olduğu gerçeğine dayanır. Ayrık Logaritma problemini çözmek için etkili bir algoritma henüz bilinmemektedir.
Alice ve Bob’un güvenli olmayan bir kanal üzerinden gizli bir anahtar üzerinde anlaşmak istediklerini varsayalım.
Diffie-Hellman yöntemi şu şekilde çalışır:
• Alice, genel anahtarı olarak p, g ve ga mod p’yi yayınladı. a özel anahtar olarak gizli tutulur.
• Bob gizli tutulan b’yi seçer, gb mod p ve (ga)b mod p’yi oluşturur ve ikinci sayıyı Alice’e gönderir.
• Alicecomputes(gab)1/a =gbmodp.Bu, değiştirilen gizli anahtardır.
Algoritmanın çeşitli bileşenlerinin artık herkes tarafından bilindiğini unutmayın. Bu nedenle ortak anahtar algoritması olarak adlandırılır.
Literatürde çeşitli açık anahtar algoritmaları tartışılmakta ve pratik uygulamalarda kullanılmaktadır. Muhtemelen en ünlü algoritma, belirtilen RSA algoritmasıdır.
RSA, örneğin iki 1024 bitlik asal sayının çarpımı gibi büyük sayıları çarpanlarına ayırma sorununa dayanır. Şimdiye kadar, böyle bir problemi uygulanabilir yürütme süresinde çözmeye izin veren hiçbir algoritma yoktur.
Açık anahtarlı ŞİFRELEME örnekleri
Açık anahtarlı şifreleme
Aşağıdakilerden hangisi asimetrik kripto algoritmasıdır
Simetrik şifreleme
Simetrik anahtar şifreleme
Günümüzde kriptoloji
WhatsApp şifreleme anahtarı
Klasik Kriptografi
RSA’nın temel fikri şudur:
• Alice’in Bob’a gizli bir mesaj iletmek istediğini varsayalım. Alice, örneğin Bob’un internet sitesine girerek onun genel anahtarını alır.
• Alice, düz metni Bob’un genel anahtarını kullanarak şifreler. Sonra şifreli metni Bob’a iletir.
Genel olarak açık anahtar algoritmaları bir çift anahtar gerektirir. Açık anahtar yayınlanırken özel anahtar gizli tutulur. Genel anahtar bir mesajı şifrelemek için kullanılırken, özel anahtar şifreli metni deşifre etmek için kullanılır.
Gizli verilerin iletilmesi için açık anahtar yöntemlerinin uygulanması verimli değildir. Altta yatan algoritmalar, simetrik anahtar yönteminden çok daha yavaş ve daha karmaşıktır.
Simetrik bir oturum anahtarı üzerinde anlaşmak için tipik olarak bir açık anahtar algoritması kullanılır. Oturum sırasında elde edilen simetrik anahtar ile düz metin şifrelenerek veriler korunur. Bu yaklaşım, simetrik ve açık anahtar teknolojisinin avantajlarını birleştirir.
Hala çözülmesi gereken bir sorun olduğunu unutmayın. RSA-algoritmasının açıklamasında bir kişinin, örneğin Bob’un açık anahtarının gerçekliğini sağlamak gerekir.
DİJİTAL İMZALAR
Son bölümde tartışıldığı gibi açık anahtar algoritmaları, gizli mesajların şifrelenmesine izin verir. Böylece bilgi aktarımının gizliliğini sağlarlar. Özellikle elektronik ticarette, iletişim ortaklarının yanı sıra mesajların da özgünlüğünün sağlanması gerekmektedir. Bu, dijital imzalar aracılığıyla yapılır.
Neyse ki, iyi bilinen açık anahtar tekniklerinin çoğunun dijital imza olarak kullanılabilmesi için yalnızca küçük değişikliklere ihtiyacı vardır.
Basit fikir aşağıdakiler gibidir :
• Diyelim ki Alice bir mesajı imzalayıp Bob’a iletmek istiyor. İlk olarak, Alice m mesajının sözde dijital parmak izini d hesaplar. Bu parmak izi genellikle m mesajına karşılık gelen belirli bir uzunlukta bir bit dizisinden oluşur. Alice, özel anahtarıyla d’yi imzalar. Bu, Alice’in gizli özel anahtarını kullanarak d’yi şifrelediği anlamına gelir.
• Bob, Alice’in genel anahtarını getirir ve imzanın şifresini çözer. Böylece m mesajının yanı sıra d’yi de elinde tutar. İletilen mesajdan bir dijital parmak izi d’ hesaplanır. d = d’ ise mesajı ve imzayı kabul eder, aksi takdirde işlem reddedilir.
Dijital parmak izleri, sözde hash işlevleri kullanılarak hesaplanır. Bir hash işlevi, bir mesajı belirtilen uzunlukta bir bit dizisine sıkıştırır. Hash fonksiyonları çarpışmaya dayanıklı olmalı ve tersine çevrilemez olmalıdır.
Çarpışma direnci, iki farklı (anlamlı) mesajın farklı parmak izlerine (hash değerleri) sahip olması gerektiği anlamına gelir. Ters çevrilebilirliğin olmaması, belirli bir dijital parmak izi verildiğinde anlamlı bir mesaj oluşturmanın mümkün olmadığını garanti eder.
Açık anahtarlı şifreleme Açık anahtarlı ŞİFRELEME örnekleri Aşağıdakilerden hangisi asimetrik kripto algoritmasıdır Günümüzde Kriptoloji Klasik Kriptografi Simetrik anahtar şifreleme Simetrik şifreleme WhatsApp şifreleme anahtarı