Bilgi Tabanlı Ekonomiler – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Bilgi Tabanlı Ekonomiler
Günümüz Bilgi Çağı, işletmelerin yanı sıra insanların yaşam tarzları üzerinde de çarpıcı bir etkiye sahip. Küreselleşme, hızlı teknolojik değişim ve rekabet avantajı elde etmede ve sürdürmede bilginin önemi bu bilgi çağını karakterize etmektedir.
Geleneksel olarak, ekonomistler sermaye, emek ve doğal kaynakları ekonomik girişimin temel bileşenleri olarak görmüşlerdir. 21. yüzyılın yeni ekonomisi, temel bileşenleri olarak bilgi, yenilik, yaratıcılık ve entelektüel kapitalizm ile giderek artan bir şekilde bilgiye dayanmaktadır.
O halde günümüzün modern ekonomisi, daha çok maddi olmayan varlıklara, bilgiye, yeniliğe ve yaratıcılığa ve bunların ekonomik potansiyeli genişletme ve maddi şeylerden çok fikirlerin sömürülmesini kolaylaştırma yeteneklerine dayanmaktadır. Bu yeni ekonomi için “bilgiye dayalı ekonomi”, “sınırsız ekonomi”, “ağırlıksız ekonomi” gibi birçok yeni terim türetilmiştir. ve “dijital ekonomi” bunlardan birkaçıdır.
Bu yeni ekonomi, temel ekonomik kıtlık yasasına meydan okuyor gibi görünüyor; bu, fiziksel bir nesne satılırsa, satıcının ona sahip olmayı bırakması anlamına gelir. Ancak bu yeni ekonomide, bir fikir satıldığında, satıcı onu hâlâ elinde tutuyor ve onu defalarca satabiliyor.
Geleneksel iktisat teorisi, çoğu endüstrinin bir noktada “azalan getiriler” yaşadığını, çünkü birim maliyetlerin yükselmeye başladığını ve böylece hiçbir firmanın piyasayı kontrol altına alamayacağını varsayar. Yeni ekonomide, bilgiye dayalı ürünlerin ve hizmetlerin “artan getirisi” vardır çünkü bilgiye dayalı ürünlerin ilk seferde üretilmesi pahalı, ancak yeniden üretilmesi ucuzdur.
Yüksek sabit maliyetler ve göz ardı edilebilir değişken maliyetler, bu endüstrilere ölçek ekonomileri için geniş bir potansiyel sağlar. Bilgiye dayalı bir ekonomiye geçiş, büyük ölçüde bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Bir şirketin bilgi varlıkları, teknolojik ve pazar bilgisiyle birleşen bilgi çalışanlarının yaratıcılığının doğasında vardır.
Bilgi artık o kadar hızlı iletilebiliyor ki, şirketler rekabet sorunlarını çözmek için bilgi varlıklarını geliştirmek zorunda kalıyor. Bilgiye dayalı ekonomiler, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) tamamen yeni yüksek değerli ürün ve hizmetler geliştirmesi, mevcut ürün ve hizmetlere değer katması, maliyetleri düşürmesi, yeni ihracat pazarları geliştirmesi ve ülkesine değer katması için büyük fırsatlar sunar. mevcut faaliyetler.
Örtük vaatler, dünya pazarlarına erişim, yeni pazarlara düşük maliyetli giriş ve iş süreçlerinde verimlilik kazanma becerisini içerir. Ancak bu vaatler çoğu KOBİ için yanıltıcı olabilir. Teknolojik, organizasyonel ve pazarlama engelleri de KOBİ’lerin bilgiye dayalı ekonomilerde başarılı olmalarını zorlaştırıyor. Bu makale, bilgiye dayalı ekonomilerde KOBİ’lerin başarısını engelleyen başlıca faktörleri tanımlamaktadır.
Bilgi ekonomisi
Bilgi ekonomisi özellikleri
Bilgi ekonomisini ortaya çıkaran faktörler
Bilgi ekonomisi Nedir
Bilgi Ekonomisi Ders Notları
Bilgi Ekonomisi Ders Notları pdf
Bilginin ekonomik değeri nedir
Bilgi toplumu
BİLGİYE DAYALI EKONOMİ
Bilgiye dayalı bir ekonomide, bilgi, rekabet avantajı elde etmek ve sürdürmek için kuruluşların karlarını yönlendirir. Entelektüel sermaye, yani çalışanlar, onların ürün ve hizmetlere ilişkin bilgileri, yaratıcılıkları ve yenilikçilikleri, bilgi varlıklarının önemli bir kaynağıdır.
Bilgiye dayalı ekonomi, tamamen ürünlere fikir eklemek ve yeni fikirleri yeni ürünlere dönüştürmekle ilgilidir. Dolayısıyla bilgiye dayalı ekonomi, tamamen ürünlere fikir eklemek ve yeni fikirleri yeni ürünlere dönüştürmekle ilgilidir.
Bilgi varlıklarının önemini fark eden birçok şirket, geleneksel organizasyon yapılarını değiştirdi. Geleneksel komuta ve kontrol yönetim modelinin yerini hızla, şirketlerdeki sahiplikleriyle motive olmuş, merkezi olmayan bireylerden oluşan ekipler alıyor.
Ekonominin yeni yapısı bilgi işlem, iletişim ve içeriğin yakınsamasından ortaya çıkıyor. Ürünler dijitalleşiyor ve pazarlar elektronik hale geliyor. Eski ekonomide bilgi akışı fizikseldi: nakit, çekler, faturalar, senetler, raporlar, yüz yüze toplantılar, analog telefon görüşmeleri, radyo veya televizyon yayınları vb.
Ticari ortaklar, müşteriler ve tedarikçilerle ilişkiler, dağıtım ağları, fikri mülkiyet, patentler, imaj vb. hepsi bir bilgi ekonomisinin unsurlarıdır. Bu unsurlar entelektüel sermayeyi temsil etmektedir.
Bilgiye dayalı ekonomi, insan bilgi birikiminin ürettiğimiz her şeye uygulanmasına dayanır; ve bu nedenle, bu yeni ekonomide, insan uzmanlığı ve fikirleri ekonominin katma değerini giderek daha fazla yaratıyor.
Tüketici fikirleri, bilgileri ve teknolojisi ürünlerin bir parçası haline geldikçe ürün ve hizmetlerin bilgi içeriği önemli ölçüde artmaktadır. Yeni ekonomide, organizasyonun temel varlıkları bilgi biçimindeki entelektüel varlıklardır.
Günümüzün bilgiye dayalı ekonomisinin kritik unsurlarını vurgulamak yeterli değildir; KOBİ’lerin bu ekonomiye katılımını ve başarısını etkileyen çeşitli faktörleri artık anlamalıyız.
KOBİ’lerin günümüzün bilgiye dayalı ekonomisinde daha birçok yeni fırsat bulması gerektiğine inanıyoruz, ancak aynı zamanda KOBİ’leri mevcut birçok iş uygulamasını değiştirmeye veya tamamen terk etmeye zorlayabilecek rekabetçi ortamlarda tehdit altında olabilir. KOBİ’ler, rekabetçi kalabilmek için mevcut ve gelişmekte olan İnternet tabanlı teknolojilerden yararlanan yeni iş modellerini düşünmelidir.
KOBİ’ler küresel pazarlara girmek için yeni teknolojiler sunmak ve küresel senaryolarda rekabet etmek istiyorlarsa müşterileri çekmenin yollarını bulmak zorundadır. Daha büyük kuruluşlar internetin etkin olduğu işletmelere girerken, KOBİ’ler kendilerini büyük kuruluşlarla rekabet etme becerileri ile donatmak için araçlarını ve tekniklerini yükseltmek zorundalar.
Ayrıca, küçük ve orta ölçekli işletmeler sektöründe istikrarı ve büyümeyi teşvik etmek ve küresel ölçekte rekabetçi firmalar oluşturmak için daha çok şey yapılmalıdır. Birçok küçük üretici, dijital ekonominin hızlı gelişimine yanıt olarak işlerini dönüştürmek için gereken kaynaklara sahip değil.
KOBİ’lerin yeni ekonomide rekabet edebilmek için geleneksel iş süreçlerinin birçoğunu yeniden tasarlamaları gerekebilir. KOBİ’ler, bilgiye dayalı ekonomide hızla değişen teknoloji ve iş senaryolarının zorluklarıyla karşı karşıyadır. Doğru iş stratejisini en etkili teknoloji araçlarıyla birleştirmek, KOBİ’lerin bilgiye dayalı ekonomiye katılım şansını artıracaktır.
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM): Basitçe ifade etmek gerekirse, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) müşterileri bulmak, elde etmek ve elde tutmakla ilgilidir. CRM, bir iş stratejisinin müşterileri çekmek ve elde tutmak için teknikler ve yöntemlerle ilgili yönleridir.
E-Ticaret: İşletmelerin ve tüketicilerin internet üzerinden ürün ve hizmet alım satımı yapmalarıdır. E, elektronik olarak, genellikle İnternet aracılığıyla yapılan herhangi bir şey anlamına gelir. E-ticaret, Web sayfalarını kullanarak İnternet üzerinden mal satma aracıdır.
Bilgi Ekonomisi: Bilgiye dayalı ekonomi, tamamen ürünlere fikir eklemek ve yeni fikirleri yeni ürünlere dönüştürmekle ilgilidir. Ticari ortaklar, müşteriler ve tedarikçiler, dağıtım ağları, fikri mülkiyet, patentler, imaj vb. ile olan ilişkilerin tümü bir bilgi ekonomisinin unsurlarıdır. Bu unsurlar entelektüel sermayeyi temsil etmektedir.
Bilgi ekonomisi Bilgi Ekonomisi Ders Notları Bilgi Ekonomisi Ders Notları pdf Bilgi ekonomisi Nedir Bilgi ekonomisi özellikleri Bilgi ekonomisini ortaya çıkaran faktörler Bilgi toplumu Bilginin ekonomik değeri nedir