Bilişsel Problem Çözme – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Bilişsel Problem Çözme Tarzını Kullanıcı Direnciyle İlişkilendirmek
Bu bölüm, kullanıcılar ve geliştiriciler arasındaki bilişsel fark (bilişsel boşluk) ne kadar büyükse, kullanıcı direncinin de o kadar yüksek olacağı önermesine dayanarak, bilişsel problem çözme stilini ve bunun kullanıcı direnci üzerindeki etkisini araştırıyor.
Bunu gösteren ampirik bir çalışma yürüttü. Bu çalışma, IS’ye uygulandığı şekliyle bilişsel stil teorisinin terk edilmemesi gerektiği sonucuna varan desteklerin bulgularıyla çelişmektedir. Aslında Mullany’nin bulguları bunun tam tersidir.
Mullany’nin sonuçlarını destekledi. Özellikle, Mullany adaptasyon inovasyon teorisinden yararlandı. Kirton uyarlama-yenilik envanteri adı verilen ortaya çıkan araç, Mullany tarafından bilişsel tarzın ölçüsü olarak kullanıldı.
Mullany’nin çalışması ayrıca kullanıcı direnci ile kullanıcı yaşları ve kuruluştaki hizmet süreleri arasındaki ilişkiyi de araştırdı. Bu faktörler ile kullanıcı direnci arasında herhangi bir ilişki gösteremedi. Bu, daha yaşlı veya daha uzun süre hizmet veren çalışanların efsane olarak değişime karşı zorunlu olarak daha dirençli olduklarına dair bulguları çürütür ve reddeder.
1980’lerin başından beri uzmanlar, yeni sistemlere karşı kullanıcı direncini pahalı bir zaman yükü olarak tanımladılar. Bazı yazarlar yaş ve hizmet süresinin daha önemli olduğunu öne sürmektedir. Örneğin, bir çalışan ne kadar yaşlı veya daha uzun süre hizmet veriyorsa, yeni bir bilgisayar sistemine karşı muhtemelen o kadar dirençli olduğunu gösterdiği iddia edildi.
Kullanıcı direncini çevreleyen konuların açıklığa kavuşturulması, bilişsel stil teorisinin potansiyel olarak önemli olduğunun altını çizdi, ancak bugüne kadar etkileri, kullanıcı direnciyle ilgili olarak yalnızca seyrek olarak araştırıldı, önceki çalışmaların çoğu sorgulanmaya açıktır.
Öte yandan bu araştırma, geliştirici ve kullanıcı problem çözme yaklaşımlarında önemli ölçüde farklılık gösterdiğinde bir sistemin başarısız olacağını önermektedir. Kullanıcı direncini azaltmak için, kullanıcının problem çözme yaklaşımına uygun sistem tasarımları önermek mantıklıdır.
Bu konu sadece ampirik olarak incelenmiş gibi görünüyor. Araştırma sorusunu formüle etti, “Belirli bir bilgi sistemine karşı kullanıcı direnci ile kullanıcı ve geliştirici arasındaki bilişsel stil farkı arasında bir ilişki var mı?”
Kullanıcı direncini ölçmek için kendi aracının ve kullanıcıların ve ilişkili sistem geliştiricilerin bilişsel stillerini ölçmek için Kirton uyarlama inovasyon aracının yardımıyla, geliştirici-kullanıcı bilişsel stil farklılıkları ve seviye arasında oldukça önemli bir ilişki buldu.
Güvenilir güncel araştırmalarda neden benzer çizgide başka hiçbir çalışmanın rapor edilmediğini açıklamak zordur. Bir olasılık, literatürün sistem başarısını anlamada bir araç olarak bilişsel stil teorisini itibarsızlaştıran spekülatif çalışmalar içermesidir.
Bunun gibi diğer çalışmalar, sistem fenomenlerini incelemede bilişsel stil teorisinin sürekli kullanımını teşvik ederken, bilgi sistemlerinde (IS) öngörü başarısını göstermez. Dolayısıyla bu bölümün geri kalanı, bilişsel stilin anlamı ve ölçüsünü, kullanıcı direncinin ölçüsünü, bu araştırma alanındaki geleceğe yönelik spesifik bulguları ve görünümleri incelemektedir.
BİLİŞSEL SORUN ÇÖZME TARZININ ANLAMI VE ÖLÇÜSÜ
Bilişsel stil, “Bireyin algılama, hatırlama, organize etme, işleme, düşünme ve problem çözme konusundaki tutarlı ve karakteristik eğilimleri” olarak tanımlanmıştır.
İnsanın bilgi işlemesine ilişkin bir tartışmada, organizmaların “karakteristik düşünme, uyum sağlama veya yanıt verme tarzlarını miras aldıklarını veya geliştirdiklerini ve bilgi işleme açısından uyarlamaya odaklanmaya devam ettiklerini” öne sürdüm.
Kısacası, bir birey, “bilişsel stil” olarak bilinen, bilgiyi işlemenin (ve dolayısıyla sorunları çözmenin) karakteristik yollarını sergiler. bilişsel tarzın yapısı. Bunlardan MBTI, mevcut, güvenilir araştırma literatüründe en çok kullanılanıdır ve bunu KAI takip eder.
Daha önce belirtildiği gibi, bilişsel stili kullanıcı direnciyle ilişkilendirmek için gösterilen tek çaba KAI kullanılarak gerçekleştirilmiştir. KAI’yi tercih etmesinin nedeni, sürekliye yakın, iki kutuplu bir ölçek sağlama yeteneğinden, korelasyonları ve çağrışımları bulmaya elverişli olmasından kaynaklanıyordu.
Buna karşın MBTI, karşılıklı bir düzenin olmadığı yalnızca belirli bilişsel sınıflandırmalar sağlar. Diğer faktörlerle korelasyonu istatistiksel olarak göstermek daha zor olurdu.
KAI’nin arkasındaki teoriye dönersek, bilişsel stilde iki uç nokta belirledik; yani, bağdaştırıcı ve yenilikçi. Yenilikçi yeni, genellikle beklenmedik ve sıklıkla daha az kabul gören yöntemler ararken, uyum sağlayan kişi geleneksel problem çözme yöntemlerini takip etme eğilimindedir.
Problem çözme örnekleri
Problem Çözme ne demek
Problem çözme okul öncesi
Problem çözme ADIMLARI
Problem çözmek
Problem Çözme BASAMAKLARI örnekleri
Problem çözme Eğitim Bilimleri
Problem Çözme Teknikleri
Bağdaştırıcı, belirli bir paradigma içinde “iyi iş çıkarma” eğilimindeyken, yenilikçi “farklı şekilde yapma” ve böylece kabul edilen paradigmaları aşma eğilimindedir. Adaptör, sorunları “doğru şekilde” çözerek sistemlere takılmak üzere hazırlanır, ancak genellikle “bir oyuğa sıkışmış” olarak görülür.
Yenilikçi, geleneklere çok az saygı gösterir, genellikle uyumsuzluk yarattığı görülür ve “Bunu ‘doğru’ yoldan değil, kendi yöntemiyle yapmak istiyor” gibi yorumlara yol açar. Kirton’a göre tüm insanlar, bu iki bilişsel tarzın uç noktaları arasındaki bir sürekliliğe yerleştirilebilir.
Her iki bilişsel uç da son derece yaratıcı olabilir, değişime direnebilir ve değişim için aracı görevi görebilir. Adaptörler, muhafazakardaki değişiklikleri, “eski güzel yöntemlere” geri dönmeyi destekler ve yeni metodolojilerdeki değişikliklere direnir. Yenilikçiler, benzeri görülmemiş sistem ve teknolojilere yönelik değişiklikleri destekler ve geleneksel olana yönelik değişikliklere direnirler.
Aracı olan KAI’nin, onun bilişsel problem çözme stili yapısının başarılı bir ölçüsü olduğu geniş çapta gösterilmiştir. Araç, yanıtlayanın kendisini 33 karakter özelliğine göre derecelendirmesi gereken bir anket biçimini alır.
KAI puanları 32 ile 160 arasında değişebilir, ortalama 96 ve standart sapma yaklaşık 16’dır. Ortalama 96’nın üzerinde puan alan bir kişi yenilikçi olarak kabul edilir; tersine, 96’nın altında puan alan bir kişi uyum sağlayan olarak derecelendirilir.
Bununla birlikte, 80 ila 112 aralığında (yani, ortalamanın bir standart sapması dahilinde), üçüncü bir bilişsel stil tanımlanabilir. Bu tür kişiler, teknik problem çözme tercihlerinden ziyade insani tercihlere sahip olma eğilimindedir ve aşırı skor yapanlarla, birinin diğerine göre olduğundan daha iyi ilişki kurabilirler.
Problem çözme ADIMLARI Problem Çözme BASAMAKLARI örnekleri Problem çözme Eğitim Bilimleri Problem Çözme ne demek Problem çözme okul öncesi Problem çözme örnekleri Problem Çözme Teknikleri Problem çözmek