Duygusal Bilgi İşlem – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Duygusal Bilgi İşlem
Duyguları sentezlemek ve modellemek karmaşık bir iştir. Duygusal bilgi işlem araştırmalarının çoğu, bütünsel bir bakış açısı benimsemek veya duygusal ajanları tasarlamak için gerekli entegre çözümleri sağlamak yerine, duygu üretmenin belirli, genellikle tek boyutlu yönlerine odaklanır. Duygusal ajanlar tasarlamaya çalışan geliştiriciler için çeşitli kilit konular, problemler ve sınırlamalar kalır.
• Duygu Aralığı: İnsanların çok sayıda karmaşık duygusal durumu olmasına rağmen, araştırmalar izleyicilerin altı evrensel duyguyu, yani üzüntü, öfke, neşe, korku, iğrenme ve şaşkınlığı en iyi şekilde tanıyabildiğini bulmuştur. Birçok güncel model, aracının durumu değiştikçe yükselen ve düşen seviyeleri kullanarak bu ayrık duyguları basitçe temsil eder.
Bu basit bir bakış açısıdır ve karmaşık veya karışık duygusal durumlara izin vermemektedir. Mevcut modeller aynı zamanda, ister nesne ister başka bir ajan olsun, çevresel bir unsurla geçici olarak dinamik bir duygusal deneyimi sürdürme yeteneğinden yoksundur.
İnsanlar ayrıca yorgunluk gibi fiziksel durumlarla birleşen gurur gibi daha belirsiz duyguları da ifade edebilirler; ancak bunlar genellikle farklı insanlar tarafından farklı şekillerde yorumlanır. Modelleme gerçeği yansıtacaksa, aracı mimarileri duyguların daha esnek temsillerine izin vermelidir.
• Bilgi Temsili: Bir temsilcinin bilgi temsili, bilgi tabanı kurallarıyla derinden bağlantılı olmalıdır. Duygular genellikle çıkarım motorundan başka bir mekanizma tarafından işlenir, ancak duyguları kural tabanına dahil etmek ve çıkarım motoru süreçlerini, duyguyu kurallarla doğal olarak ele almak için ayarlamak uygun olabilir.
Bu şekilde duygu, failin tamamen entegre bir parçasıdır ve failin bilgi ve davranışıyla daha iyi birleştirilebilir ve faillerin kazanılan deneyime dayalı olarak inançlarını gözden geçirmelerine olanak tanır. Genellikle etmen geliştirmeyle ilişkilendirilen üretim kuralları, bu bilgi temsili düzeyi için yeterince esnek değildir.
Çağdaş duygulanımsal etmen mimarileri, bir olayın parçası olan bireysel öğelere, sonuçta ortaya çıkan duygular için kısmi suçlama ya da itibar atfetmenin hiçbir yolunu sağlamaz. Bununla birlikte, Baillie (2002) tarafından kavramsal grafiklerin, ajanların ontolojisi aracılığıyla ilişkili yeni durumlara tahminde bulunmalarına izin veren, hedeflere ve bilinen kavramlara ilişkin uygun, birbiriyle ilişkili bilgileri sağladığı gösterilmiştir.
Duygusal Durum Birleştirme ve Bozulma: Modellerdeki duygu gücündeki doğal azalma veya duygusal bozulma, genellikle zaman içinde hareket eden ve önemli programlama ve koordinasyon çabası gerektiren sabit bozulma oranı işlevleri kullanılarak ele alınır. Baillie (2002), duygulanımsal bir uzayda bir nokta tarafından temsil edilen bir ruh hali fikrini kullanmış ve değişen ruh hallerini o uzayda noktadan noktaya hareket olarak modellemiştir.
Geribildirim ve Uyum: İnsanlar için duygusal durumların yaşanması, gelecekteki davranışları etkileyen geribildirim sağlar. Böyle bir mekanizma, bir ajanın çevresine duygusal bir temelde uyum sağlamasına izin verecek ölçüde mevcut ajan mimarilerinin çoğunda sağlanmaz. Akılcı Eylem Teorisi’nde var olan ilişkilerin genişletilmesi, yani inançlar, değerlendirmeler ve niyetler veya duygu sentezinin benzer teorik tasvirlerinin dikkate alınması, eğer ajanlar bu özellikleri göstereceklerse hayati önem taşır.
Bilgiyi işleme kuramı
Bilgi işlem modeline göre öğrenme nasıl gerçekleşir
Bilgiyi işleme kuramı kimin
Bilgiyi işleme kuramı ders Notları
Bilgiyi işleme kuramı makale
Bilgi işleme süreçleri
Bilgiyi işleme kuramı örnekleri
Bilgi işleme Modeli
Duygunun Ortaya Çıkışı: Yapay bir ajanda duygunun ortaya çıkışını simüle eden veya değerlendiren modeller nadirdir. Çağdaş temsilci modelleri, karar vermede duygusal önyargı uygulamaz. Farklı eğilimlerle ilişkili kişiliklere ve önceden programlanmış davranışlara sahip failler oluşturmak için araçlar sağlarken, duyguları dikkate alarak karar vermede zamansal değişikliklere izin vermezler.
Ortak Standartlar: Doğa bilimleri alanı, tanımları ve duygu nedenlerine göre bölünmüştür. Bu aynı zamanda, çok sayıda model ve teorinin ortaya çıktığı genç duygusal hesaplama alanında potansiyel bir sorun olabilir. Alandaki çabaları toplamak ve araştırmadaki ilerlemeyi sürdürmek için duygusal bir dil standardına ihtiyaç vardır.
Ajan geliştiriciler tarafından bu konular ve sınırlamalar ve bunların dikkate alınması üzerine araştırma, tasarlanmış duygusal ajanların kalitesini etkileyecek ve duygusal bilgi işlem ve yapay zeka alanlarına önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Bu, duygu sentezine ve duygusal karar vermeye yönelik yeni yaklaşımları bütünleştiren gelişmiş duygusal etmen mimarilerine yol açacaktır.
Sonuç
Duygusal bilgi işlem alanında geleceğin ne getireceği belirsizdir. Duyguların rasyonel düşünmeyi engellediği düşünülse de, artık rasyonel akıllı davranışın hayati bir parçası olarak kabul edilmektedir ve sadece hayatta kalmak için değil, aynı zamanda entelektüel başarı için de gereklidir. Duygusal bilgi işlem henüz emekleme aşamasında olduğundan, araştırmacıların duygu yaratmanın temel kavramlarını incelemeye ve değerlendirmeye devam etmesi gerekiyor.
Hiçbir teori diğerlerinden ideal olarak öne çıkmaz. İnsan duygularının karmaşıklıkları, onları şu anda bir yapay zekaya bütünsel olarak dahil etmek için çok aşırı olabilir. Yalnızca yapay bir varlığın amaçlarına faydalı olan duygusal davranış bölümleri dikkate alınmalıdır. Duyguların belirli yönlerinin avantajlı olduğu alanları belirlemek için duygusal davranışların daha fazla kategorize edilmesi gereklidir.
Gelişmiş bilgi ambarı (eKW), gelişmiş veri ambarı (eDW) sisteminin bir uzantısıdır. eKW, Web’den veri ambarına bilgilerin otomatik olarak filtrelenmesini ve veri ambarı üzerinden otomatik olarak alınmasını sağlayan Web hizmetleri tabanlı bir sistemdir. Web hizmetleri teknolojisi, eKW’yi organizasyonun ötesine taşır. Sistemi açık hale getirir ve harici yazılım bileşenlerinin kullanılmasına izin verir, böylece dağıtılmış uygulamaların oluşturulmasını sağlar.
Gelişmiş bilgi ambarı, iş bilgilerinin Web kaynaklarından elde edilen işlenmiş bilgilerle eski veri tabanlı bilgi kaynaklarını genişletme olanağı sunan mevcut veri ambarı çözümlerine bir eklentidir.
eKW, şeffaf filtreleme ve şeffaf erişim ile karakterizedir. Sistem, Web’den ve dahili kaynaklardan otomatik olarak ilgi çekici belgeler alır ve veri ambarı raporlarını görüntüleyen iş kullanıcılarının herhangi bir belge arama sorgusu oluşturmaya gerek kalmadan bu belgelere erişmelerini sağlar. Bunun yerine sistem, iş meta verilerinde ve veri ambarı raporlarında depolanan meta bilgilerin avantajlarından yararlanır ve uygun sorguları kendisi oluşturur ve çalıştırır. Sistem ayrıca bir olay uyarı özelliğine sahiptir.
Bilgi işlem modeline göre öğrenme nasıl gerçekleşir Bilgi işleme Modeli Bilgi işleme süreçleri Bilgiyi işleme kuramı Bilgiyi işleme kuramı ders Notları Bilgiyi işleme kuramı kimin Bilgiyi işleme kuramı makale Bilgiyi işleme kuramı örnekleri