E-Ticaret İnovasyonu – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Aktör-Ağ Teorisi ve KOBİ’lerde E-Ticaretin Kabulü
KOBİ’lerin E-Ticaret’ini Benimseme
Bu makalede, yeni bir teknolojiyi benimseme veya benimsememe kararının, teknolojinin özelliklerinden ziyade projeye dahil olan hem insan hem de insan dışı aktörlerin etkileşimleri ve ilişkileriyle ilgili olduğunu tartışacağız.
Bilgi sistemleri karmaşık sosyo-teknik varlıklardır ve bunların uygulanmasına yönelik araştırmalar, yalnızca tüm “karmaşık gerçekliği” içinde rapor edildiğinde görülecek olan bu karmaşıklığı hesaba katmalıdır. bu heterojenliği hesaba katmak ve hem insani hem de insani olmayan yönlerine gereken saygıyı göstermenin bir yolunu bulmaktır.
Bir elektronik ticaret yeniliğinin küçük bir işletme tarafından benimsenmesine ilişkin bir görüş, kararların öncelikle ilgili teknolojinin özelliklerine ilişkin algılarına dayalı olarak alındığını öne sürmektedir. Yenilik yayılımı bu yaklaşımı kullanır ve şu unsurlara dayanır: yeniliğin kendisinin özellikleri, iletişim kanallarının doğası, zamanın geçişi ve sosyal sistemidir.
Bu tür bir yaklaşımı kullanarak, araştırmacı muhtemelen benimsenecek belirli e-ticaret teknolojisinin özelliklerini ve kullanımıyla ilgili avantaj ve sorunları arayarak başlayacaktır.
Bir sonraki adım, bu teknolojinin küçük işletmeler tarafından benimsenmesinin veya reddedilmesinin büyük ölçüde bu özelliklerden kaynaklandığını öne sürmek olacaktır. Böyle bir yaklaşımda bir miktar geçerlilik olsa da, kişiler arası ve işletmeler arası etkileşimler nedeniyle diğer etkileri gözden kaçıracağı için tam bir açıklama sağlamanın olası olmadığını iddia ediyoruz. katılan insanlar.
İnovasyon Çevirisi
Aktör-ağ teorisinin (ANT) böyle bir durumda sunabileceği çok şey olduğunu savunuyoruz. İnovasyonu incelemek için aktör-ağ yaklaşımını kullanan bir araştırmacı, insan ve insan olmayan aktörleri ve oluşturdukları ittifakları ve ağları araştırarak ağ oluşumu konularına odaklanacaktır.
Bu ittifakların gücünün küçük işletmeyi benimsemeye nasıl ikna ettiğini veya diğer yandan onları bunu yapmaktan nasıl caydırdığını araştıracaklar. Teknolojik yeniliğe yönelik bazı araştırma yaklaşımları sosyal ve teknik olanı tamamen farklı şekillerde ele alırken, aktör-ağ teorisi bunun yerine ne sosyal ne de teknik konumların ayrıcalıklı olmadığı sosyo-teknik bir açıklama önerir.
Aktör-ağ teorisi, aktörler arasındaki etkileşimlerin heterojen olduğunu iddia eder ve tamamen teknik veya tamamen sosyal ilişkilerin mümkün olduğunu reddeder. Dünyanın hem insan hem de insan dışı unsurları içeren melez varlıklarla dolu olduğunu düşünür.
e-ticaret nedir nasıl yapılır
E-ticaret Nasıl Yapılır
e-ticaret ne satabilirim
e-ticaret nedir ne işe yarar
e-ticaret nedir faydaları
banka e-ticaret nedir
E-ticaret nedir ekşi
E-ticaret için Gerekenler
ANT görüşüne göre değişim, aktörler tarafından verilen kararlardan kaynaklanır ve güç kullanımını içerir. Latour (1986), bir aktörün salt güce sahip olmasının, diğer aktörlerin de bunun gerçekleşmesi için uygun eylemleri gerçekleştirmeye ikna edilmedikçe, otomatik olarak değişime yol açmayacağını savunuyor.
Deneyimlerimize göre, küçük bir işletme bir teknolojik yeniliği düşünürken, bu yeniliğin yalnızca bazı yönleriyle ilgilenir, diğerleriyle ilgilenmez. Aktör-ağ terimleriyle, bu teknoloji parçasını, teknolojinin bazı öğelerini seçmek ve diğerlerini dışarıda bırakmak anlamına gelebilecek, benimsenebileceği bir forma çevirmesi gerekir. Sonuç olarak, nihai olarak benimsenen yenilik, orijinal biçimindeki yenilik değil, alıcı küçük işletme tarafından kullanıma uygun bir forma çevrilmesidir.
Çoğu durumda, bir küçük işletme sahibi, bir arkadaşı kullandığı için veya bir rakibin kullandığını bildiği için veya bir oğlu veya kızı okulda öğrendiği için e-ticareti benimseyecektir.
Her küçük işletmenin doğası ve büyüklüğü, içinde yer aldıkları işletmeler arası etkileşimler ve her birinde belirli bireylerin geçmişleri ve ilgileri de büyük olasılıkla özcüler tarafından büyük olasılıkla göz ardı edilecek önemli bir etkiye sahip olmuş olabilir. yenilik yayılımının sunduğu bir yaklaşımdır.
Aktör-ağ teorisi, insan ve insan olmayan aktörlerin ittifaklarını ve ağlarını incelerken, küçük işletmelerin e-ticareti benimsemesi ve kullanmasının araştırılabileceği iyi bir temel sağlar. ANT yaklaşımı, özellikle aktörlerin ve ağların tanımlanmasıyla ilgili olarak, takip eden vaka incelemelerinde daha da güçlendirilecektir.
Aktör-Ağ Teorisi ve E-Ticaret İnovasyonu
Yenilik yayılımı teorisi iyi kurulmuş ve birçok çalışmanın çerçevesi olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, çoğu durumda, yayılma modelinin başarısı, çok sayıda organizasyonun ve dahil olan bireylerin istatistiksel etkileri devreye girdiğinde, inovasyonun “genel olarak” açıklanmasında olmuştur. Tipik olarak, belirli bireylerin veya belirli kuruluşların benimseme kararlarını nasıl aldıklarını açıklamada daha az başarılı olmuştur ve bu gibi durumlarda, aktör-ağ teorisini kullanan bir yenilik çevirisi yaklaşımı özellikle yararlıdır.
ANT, inovasyonu kuramsallaştırmaya sosyo-teknik bir yaklaşım sunarken, insanların ve makinelerin birbiriyle yakından ilişkili olduğu yeniliklerin incelenmesi için özellikle yararlı bir araç sağlar.
E-ticaret teknolojilerinin benimsenmesi, kesinlikle teknolojilerin kendilerinin yanı sıra iş organizasyonlarının, iş süreçlerinin ve bireysel insanların ihtiyaç ve beğenilerinin de dikkate alınmasını içerir. ANT’nin özellikle bu tür yeniliklerin araştırılmasında ve özellikle bireysel benimseme kararları göz önünde bulundurulduğunda yararlı olduğunu öneriyoruz.
ANT gibi herhangi bir araştırma yaklaşımının ana kullanımı geçmiş olayların incelenmesindedir ve ANT gelecekte neler olabileceğini tahmin edebileceğine dair hiçbir iddiada bulunmaz. Bununla birlikte, ANT analizinin, bir yeniliğin başarılı bir şekilde tanıtılmasına ve bununla ilişkili değişiklik yönetimine yönelik bazı işaretçileri belirleyebileceğini öneriyoruz.
ANT, önemli olanın yeniliğin kendisinin veya tek başına hareket eden potansiyel benimseyicinin özellikleri değil, daha çok birçok aktörün etkileşimi olduğunu savunuyor. Başarılı değişim yönetiminin anahtarı, öyle görünüyor ki, bu etkileşimlere ve sürecin sosyo-teknik doğasına izin vermeyi içerir.
Sonuç
Açıklanan tüm durumlar, elektronik ticaret teknolojilerinin benimsenmesine ilişkin kararların genellikle teknolojinin özelliklerinden daha fazlasına dayanarak verildiğine ve çoğu durumda bu özelliklerin karar vermede özellikle önemli olmadığına işaret etmektedir. yapma süreci.
Bu örneklerin her birinde, aktör-ağ yaklaşımı, belirli bir e-ticaret girişiminin neden benimsenip benimsenmediğine dair yararlı bir açıklama sunar. Öte yandan, potansiyel benimsemelerin her birini araştırmaya yönelik bir yenilik yayma yaklaşımı, her bir durumda esas olarak teknolojinin özellikleri ve özelliklerinde alım veya alım eksikliği için açıklamalar arayacaktır.
Burada açıklanan insan ve insan dışı etkileşimleri özellikle önemli olarak dikkate almazdı. Bizim görüşümüze göre, benimseme veya benimsememe kararı, teknolojinin özelliklerinden çok projede yer alan hem insan hem de insan dışı aktörlerin etkileşimleri ve ilişkileri ile ilgilidir.
E-ticaret için Gerekenler E-ticaret Nasıl Yapılır e-ticaret ne satabilirim E-ticaret nedir ekşi e-ticaret nedir faydaları banka e-ticaret nedir e-ticaret nedir nasıl yapılır e-ticaret nedir ne işe yarar