Elektronik Belgeler İçin Meta Veriler – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Elektronik Belgeler İçin Meta Veriler
Dublin Çekirdek Eleman Seti, 1995’te Dublin’deki (Ohio) OCLC/ NCSA Meta Veri Çalıştayı’nda geliştirildi (bu nedenle adı). Dublin Core Metadata Initiative tarafından sürdürülür.
Dublin Temel Öğe Seti, elektronik belgelerin tanımı için kullanılabilecek öğeler olarak adlandırılan nitelikleri tanımlar. Bu unsurlardan bazıları daha fazla nitelenebilir. Örneğin, “Tarih” öğesi “Oluşturuldu”, “Yayınlandı”, “Geçerli”, “Kullanılabilir” veya “Değiştirildi” olarak iyileştirilebilir. Bazı öğeler, kullanılan biçim veya sözcük dağarcığı belirtilerek geliştirilebilir; örneğin, bir niteleyici, bir tarihi kodlamak için kullanılan şemayı belirtebilir.
Dublin Core standardının kendisi, öğeler için bir biçim (örneğin bir XML şeması) belirtmez, genellikle üstveriler ya HTML belgelerinde ya da XML’de ifade edilir.
Dublin Core öğelerinin anlambiliminin tanımı çok esnektir. DCMI, bazı öğeler için en iyi uygulamaları önermekle birlikte, içerikleri için kesin bir standart yoktur.
Örneğin “Dil” öğesinin oldukça resmi bir tanım olan RFC 3066 ve ISO 639’a göre belirtilmesi gerekir; ancak “Kaynak” öğesi için, her uygulamaya kullanılacak sistemle ilgili önemli miktarda özgürlük veren “resmi bir tanımlama sistemine uygun bir dizi veya sayı aracılığıyla başvurulan kaynağın tanımlanması” tavsiye edilir.
Bu kesin olmayan tanımların avantajı, sonuçta ortaya çıkan esnekliktir: Her uygulama, gerçek uygulamaya özgü kendi kelime dağarcığını kullanabilir. Dezavantajı, ortak bir standart kullanmanın faydasını azaltan uygulamalar arasında birlikte çalışabilirliğin olmamasıdır.
Dublin Core standardı hangi öğelerin gerekli olduğunu ve hangilerinin isteğe bağlı olduğunu belirtmez (tüm öğeler isteğe bağlıdır, dolayısıyla boş bir öğe kümesi Dublin Çekirdeğine uygundur).
Belirli bir uygulama için kullanılacak öğelerin seçimi ve somut semantiği, sözde bir profille netleştirilebilir; örneğin, DC-Library Uygulaması profili, Dublin Core’un kütüphane ile ilgili uygulamalarda kullanımına açıklık getirir. Ancak profiller yalnızca az sayıda olası uygulama için mevcuttur, bu nedenle tipik olarak her uygulama kendi semantiğini tanımlamalıdır.
Dublin Core öğe seti esas olarak içerik (örneğin “Başlık”, “Açıklama” vb.) ve “Haklar” ile ilgili konular (örneğin “Yaratıcı”, “Yayıncı” vb.) hakkında bilgi sağlar. ) bir kaynak. Bir videodaki farklı sahnelerin zaman kodları veya bir MP3 dosyasının kodlama kalitesi gibi uygulamaya özel bilgileri dahil etmenin (standart) bir yolu yoktur.
metadata
PDF metadata remover
Meta veri Silme
PDF Görüntüleyici
Metadata Nedir
Dublin Core
Metadata editor
PDF başlık değiştirme
Bu, tek bir uygulamaya veya bir uygulama sınıfına özgü çok çeşitli uzantılara yol açar. Örneğin, Einhorn, sunumlarla ilgili meta verileri yakalamak için bir uzantı açıklar. DLmeta, multimedya uygulamaları için genişletilebilir bir model tanımlar. Bu uzantılar, uygulamaların üst veri kümesine gerekli bilgileri eklemesini sağlar, ancak ortak bir standart olmadığı için bu durum uyumsuzluğa yol açabilir.
Dublin Çekirdeğinin genişletilmesi, daha karmaşık bir meta veri kümesiyle sonuçlanır. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, niteliksiz unsurların bile çoğu zaman tam olarak kullanılmadığını göstermektedir.
Yukarıda açıklanan sorunları çözmenin iki yolu vardır: Öğe kümesini genişletin veya azaltın. DLmeta gibi modeller, elektronik belgelerin ve bunların ortama özgü özelliklerinin daha ayrıntılı bir açıklamasına izin vermek ve özel uygulamalar için belirli bir derecede esneklik sağlamak için Dublin Core’u genişletmeye çalışır.
ABC-Modeli gibi diğer modeller, örneğin müze kataloglarında, rastgele nesnelerin ve karmaşık ilişkilerin tanımlanmasına izin vermek için daha soyut bir yaklaşım kullanmaya çalışır. Bu modelleri kullanırken açıklamanın daha yüksek kesinliği, meta verilerin oluşturulması ve uygulama geliştirme için daha yüksek maliyetle sonuçlanabilir.
Farklı bir yaklaşım, uygulama ihtiyaçlarına göre genişletilebilir bir asgari ortak standart kullanmaktır. Meta verileri kullanmanın ana nedenlerinden biri, kaynakları bulma ve alma yeteneğidir. Minimum kullanılabilir bir açıklama en azından bu görevi desteklemelidir.
Kunze, bir kaynağın temel özelliklerini tanımlamak için yalnızca 4 öğeden oluşan bir kümenin kullanılmasını önerir. Gerekirse, bu unsurlar ayrıca nitelenebilir ve genişletilebilir.
Ortak bir üst veri standardının önemli bir nedeni, üst verinin değiş tokuşudur. Dijital kitaplık gibi yerel bir uygulama, örneğin etki alanları arası kaynak keşfini etkinleştirmek için bu bilgilerin başkalarıyla paylaşılmaması gerekmediği sürece, özel bir meta veri modeli kullanabilir.
Bu soruna bir çözüm, her uygulamanın aynı meta verileri kullanmasıdır, başka bir çözüm, bilgi alışverişi için (yalnızca) kullanılan ortak bir minimum alt kümedir. Açık Arşivler Girişimi bu yaklaşımı kullanır. Üst veri, Dublin Core kullanan veri sağlayıcılar arasında değiş tokuş edilir, ancak her sağlayıcı ek XML biçimli üst veri sağlayabilir.
Sonuç
Daha karmaşık bir meta veri seti kullanma eğilimi, kütüphane kataloglama tekniklerinin basit şemalardan MARC gibi günümüzün karmaşık standartlarına kadar gelişmesine benzer. Tanımlanacak çok sayıda elektronik belge, bunların tanımlanması için etkin teknikler gerektirir.
Halihazırda kullanılan Dublin Core standardının çeşitli eksiklikleri vardır, ancak daha karmaşık mı yoksa daha basit bir standart mı kullanılması gerektiği açık değildir. İsteğe bağlı uygulamaya özel öğelerle veri alışverişi için kullanılan küçük bir meta veri çekirdeğinin kombinasyonları, her iki yönün avantajlarıyla sonuçlanabilir.
- Katalog: Bir kitaplıkta bulunan öğeleri tanımlamak ve bulmak için kullanılan kayıtlar topluluğu.
- Dublin Core: Elektronik belgelerle ilgili meta veriler için yaygın olarak kabul edilen bir standart. Dublin Core Metadata Initiative tarafından sürdürülür.
- MARC: Makine Okunabilir Kataloglama Kaydı. Kongre Kütüphanesi tarafından geliştirilmiş, makine tarafından okunabilir biçimde bibliyografik ve ilgili bilgilerin temsili ve iletişimi için bir standart.
- Meta veriler: Diğer verilerle ilgili veriler. Bu, kaynakları bulmak, kataloglamak ve düzenlemek için gereklidir.
- Kaynak: HTML belgesi, kitap, video vb. herhangi bir bilgi kaynağı.
- RFC: Yorum Talebi. İnternet standartları, RFC’ler şeklinde önerilmiş ve açıklanmıştır. Bunlar, İnternet Mühendisliği Görev Gücü tarafından korunur.
- Aspect: Bir en boy tanımlayıcısı için aynı değere sahip düğümlere atfedilebilen bir dizi ilgili düğüm özelliği tanımlar. Belirli bir düğüm için, görünüm tanımlayıcılarının değerleri işlenerek çalışma zamanında görünümler eklenebilir ve kaldırılabilir.
- Görünüm Tanımlayıcısı: Her olası değerin bir düğümün bir yönünü tanımladığı nitelik.
- Yazma: Multimedya veya hiper ortam içeriğinin oluşturulması ve düzenlenmesi.
- Bağlantı: Bir hiper ortam ortamında iki düğüm arasındaki gezinme yolu.
- Bağlantı Türü: Bir grup benzer bağlantı için özelliklerin (etki alanı, ters bağlantı türü, kardinaliteler) seviye tanımını yazın.
- Navigasyon: Bağlantılar boyunca düğümden düğüme hareket ederek, bir hiper ortam ortamında verilere erişim anlamına gelir.
Dublin Core Meta veri Silme metadata Metadata editor Metadata Nedir PDF başlık değiştirme PDF Görüntüleyici PDF metadata remover