ERP UYGULAMASI – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
FİRMALAR NEDEN ERP’Yİ KULLANMIYOR?
Markus ve Tanis (2000), ERP sistemlerini benimsemek için tüm veya bazı sebeplere sahip olan firmaların, ERP sistemlerini benimsememelerinin veya sadece kısmen ERP’yi benimsemelerinin nedenlerini çok geniş üç kategoride tanımlamıştır. Bu firmalar sadece belirli modülleri benimseyebilir ve ihtiyaçları için eski sistemlere veya yeni özel sistemlere güvenebilirler. Diğer firmalar bir uygulamaya ancak çeşitli nedenlerle son vermek için başlayabilirler.
Bu benimsenmeme veya kısmi evlat edinmenin nedenleri şu şekilde sınıflandırılabilir:
1. Özellik-fonksiyon uyumu eksikliği.
2. Şirket büyümesi, stratejik esneklik ve merkezi olmayan karar verme.
3. Sistem entegrasyonunu artırmak için alternatiflerin mevcudiyeti.
Özellik-fonksiyon uyumu eksikliği tasarımdan kaynaklanıyor olabilir. Ayrık üretim için çoğu ERP’nin. Pek çok şirketin kendi sektörlerinde ortak olan ve ERP sistemlerine gömülü en iyi uygulamalarla çözülemeyecek özel süreçleri vardır.
Çeşitli modüller, gıda işleme ve kağıt imalatı gibi proses imalat endüstrilerini, havacılık gibi proje endüstrilerini veya giyim veya ayakkabı gibi boyutsallığı olan ürünler üreten endüstrileri tam olarak desteklemeyebilir. ERP pazarı doygun hale gelse de, satıcılar daha önce çok karmaşık olarak görülen sektörler için paketler tasarlıyor.
Hızlı büyüme oranlarını sürdürmekle ilgilenen, stratejik esnekliğe ihtiyaç duyan ve yukarıdan aşağıya karar verme tarzı olmayan şirketler, ERP sistemlerini benimsemeyen veya kısmen benimseyen şirketler olabilir. Dell Computer Corp., SAP R/3’ün tam olarak uygulanmasını planladı, ancak insan kaynakları modülünü kurduktan sonra uygulamayı durdurdu.
Dell’in CIO’su, yazılımın Dell’in olağanüstü büyüme hızına ayak uydurabilmesi konusundaki endişelerini dile getirdi. Daha sonra Microsoft tarafından satın alınan bir yazılım şirketi olan Visio, SAP’nin satış analizi ve komisyon gereksinimlerinde ihtiyaç duyduğu sık değişiklikleri yönetme becerisiyle ilgili endişelerini dile getirdi.
Dell ve Visio’nun deneyimleri, dış ortam ve iç süreçlerle uğraşırken verimlilik ve esneklik ihtiyacına odaklanır. İstikrarlı bir ortamda, “yüksek derecede standardizasyon, formalizasyon, uzmanlaşma ve hiyerarşiden” oluşan mekanik yapılar uygundur.
Erp sistemi Nedir
En iyi ERP Programları
ERP İngilizce açılımı
Erp ekşi
ERP
ERP kullanımı
ERP programı öğrenme
erp nedir, ne işe yarar
Dinamik bir ortamda, kuruluşların ürünleri, süreçleri ve yapıları değiştirmek için esnek olmalarını sağlamak için organik yapılara ihtiyaç vardır. Bu kuruluşlarda düşük düzeyde standardizasyon, formalizasyon, uzmanlaşma ve hiyerarşi en uygunudur. ERP, esneklik pahasına kurumsal verimliliği en üst düzeye çıkarabilir. Sonuç, çevredeki değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt verememek ve firmanın rekabet gücünü azaltmak olabilir.
Kurumsal kültür, ERP sistemlerinin benimsenmemesi veya kısmen benimsenmesinde de bir faktör olabilir. Kraft Foods Inc. oldukça merkezi olmayan bir şirketti ancak yavaş yavaş tek şirket felsefesine geçiyordu. ERP, bu stratejiyle kültürel olarak uygun görülmedi.
Yalın işletmeler, “şirketin ürün dağıtım sistemini rekabetçi bir silaha dönüştürerek satışları artırmaya yönelik bir büyüme stratejisi olarak” başarılı oluyor. Yalın işletmeler, esneklik eksikliği nedeniyle ERP sistemlerini kullanmakta zorlanıyor. “ERP, firmalara fabrikadaki her aktiviteyi ve malzeme fiyatını takip ettirerek katma değeri olmayan birçok işlem yaratıyor. Bu, üretimi hızlandırmayı ve pürüzsüzleştirmeyi amaçlayan Yalın felsefesine aykırıdır”.
ERP sistemlerine alternatifler, sorgulama ve analiz için kaynak sistemlerden gelen verileri entegre eden veri depolama teknolojilerini içerir. Bazen “fakir adamın ERP’si” olarak tanımlanan bu sistemler, temel alınan kaynak sistemlerin kalitesi ile sınırlıdır.
Kategori yönetimi ve diğer bakkaliye özel işlevler için güçlü veri depolama kapasitesine dayalı bir tedarik zinciri ve iş süreci altyapısını tamamladı. ERP’nin uygulanmasıyla tanımlanan diğer sorunlar arasında zaman, gider, satıcı bağımlılığı, karmaşıklık söz konusudur.
ERP UYGULAMASI İLE İLGİLİ RİSKLER
ERP’yi uygulamak, firmalar için riskli bir teklif olabilir. Brown ve Vessey (2003), “projeleri zamanında ve bütçe dahilinde teslim etmedeki başarısızlıklar eski bir BT hikayesi olsa da, kurumsal sistemler daha da yüksek riskler taşıyordu – bunlar bir ‘şirketimize bahse gir’ tipi başarısızlık olabilir” diyor.
Bazı firmalar, bir ERP uygulamasının yaratabileceği risklere karşı isteksiz olabilir. Scott (2003), Markus (2000) tarafından tanımlanan bazı riskleri tartışır. ERP uygulamalarında proje risklerini, bilgi sistemleri risklerini, organizasyonel riskleri ve dış riskleri açıklar. Proje riskleri, satın alınan paketlerin özelleştirilmesinden ve eski sistemlerle arayüz oluşturmanın zorluğundan kaynaklanmaktadır.
Firmalar iş süreçlerinin benzersiz olduğuna inandıklarında, standart bir uygulamaya yerleştirilmiş en iyi uygulamaları benimsemek yerine ERP yazılımını özelleştirebilirler. Veri dönüştürme, firmalar bir projeye başlamadan önce verilerini temizlemediğinde de sorun olabilir.
Halliburton, SAP’yi uyguladıktan sonra envanter doğruluğunun %80’in altında olduğunu bildirdi. Proje liderliği, proje kapsamını sınırlama, özelleştirmeden kaçınma ve aşamalı bir uygulama (kullanıma sunma) bu riski en aza indirebilir.
Bilgi sistemleri riskleri, sistem performans sorunlarından kaynaklanır. ERP sistemleri kötü yapılandırılmış olabilir veya donanımın yükseltilmesi gerekebilir. Başka bir risk, birden çok satıcının kullanılması, birden çok arabirime ihtiyaç duyduğunda ortaya çıkar. Hershey Food Corporation uygulamasındaki sorunlara birden fazla satıcı katkıda bulundu. Bilgi sistemleri riskleri, özelleştirmeden, raporlar ve sorgular için veri ambarı kullanımından ve çok satıcılı uygulamalardan kaçınılarak en aza indirilebilir.
Kötü bir ERP uygulamasının kurumsal riskleri, firmanın faaliyet karlarını etkileyebilir. Müşteri teslimatları gecikebilir ve müşteri ilişkilerini riske atabilir. Etkiler müşterilerle, finansal performansla veya dahili iş hedefleriyle olabilir. Organizasyonel riskler, projeye yeterli kaynağın tahsis edilmesini sağlayan ve uygulamaya direnebilecek çalışanlara ilham veren eğitim ve güçlü liderlik ile en aza indirilebilir.
Dış riskler, uygulamayla ilgili davalara odaklanır. Uygulama sorunları olan firmalar, danışmanlara ve/veya ERP satıcılarına dava açabilir. Danışmanlar tarafından fazla faturalandırma ve beceriksiz kursiyerlerin kullanımı dava kaynakları olmuştur.
Gore-Tex, danışmanının uzman personel vaat ettiğini ve yetersiz kursiyerler teslim ettiğini iddia ediyor. Danışmanları yönetmek, danışmanların hedeflerini ve bireysel yeterliliklerini belirleyerek bu riski en aza indirebilir.
En iyi ERP Programları ERP Erp ekşi ERP İngilizce açılımı ERP kullanımı erp nedir ERP programı öğrenme Erp sistemi Nedir ne işe yarar