ETKİLİ YAZILIMIN YENİDEN KULLANIMI – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
ETKİLİ YAZILIMIN YENİDEN KULLANIMI
Herhangi bir bilgi sisteminin yalnızca yaklaşık %15’i gerçekten özgün bir amaca hizmet eder; diğer %85’i teorik olarak gelecekteki bilgi sistemlerinde yeniden kullanılabilir. Bununla birlikte, %40’ın üzerindeki yeniden kullanım oranları nadirdir. “Programcılar, yazılım var olduğu sürece kod değiştiriyorlar”.
Yazılımın yeniden kullanımının çeşitli biçimlerinde yeniden kullanımın resmi uygulaması, 3GL’lerde (Üçüncü Nesil Diller) yapılan ilk iyileştirmelerden bu yana BT teknolojisinin bir parçası olmuştur. COBOL, ortak kodun ayrı bir dosyada tutulabileceği ve birden fazla programda kullanılabileceği “kopya defteri” konseptine sahipti. Hemen hemen tüm modern 3GL’ler, istemci tarafında HTML ve JavaScript ve PHP (sunucu tarafında) gibi günümüzün Web tabanlı dilleri bile aynı yeteneğe sahiptir.
HTML’de “sunucu tarafı içerir”, JavaScript’te “.js” ve “.css” dosyaları bulunur ve PHP “require” dosyalarına (“.inc”) sahiptir. Genellikle bu “include” dosyalarıyla birlikte kullanılan, bazı kodların belirli bir görevi gerçekleştirmek için bölümlere ayrıldığı ve kodun argümanlar gönderilebildiği ve muhtemelen argümanları da döndürebildiği prosedür yeteneğidir. Farklı 3GL’lerde buna “alt rutinler” veya modern dillerde “fonksiyonlar” denebilir.
Bir işlev “kütüphanesi”, bir veya daha fazla işlevin ayrı bir dosyasıdır ve dile bağlı olarak önceden derlenebilir. Nesne yönelimli yöntemler, belirli özellikler sergileyebilen kod modüllerinin tasarımı ve yapımı ile ilgilidir.
Anahtar özellikler kapsülleme, kompozisyon, kalıtım (genelleme ve uzmanlaşma) ve polimorfizmdir. Kod modülleri genellikle tasarım düzeyinde “nesne türleri” ve uygulama düzeyinde “sınıflar” olarak adlandırılır. Bu sınıflar hem form (veri) hem de işlevsellik (fonksiyonlar) içerir.
Kapsülleme, hem veri güvenliğini hem de bütünlüğünü korumak için bir sınıfın özel verilerine genel “erişim işlevleri” medya erişimini içerir. Bir sınıf, diğer sınıflardan “oluşturulabilir” ve bu, kodun yeniden kullanılmasının bir biçimini sağlar.
Bir sınıf, başka bir sınıftan da türetilebilir (daha genel bir sınıf) ve bu, başka bir yeniden kullanım biçimi sağlar; türetilmiş sınıflar (daha spesifik sınıflar) temel sınıflarının biçimini ve işlevselliğini devralır ve ek biçim veya işlevsellik ekleyebilir ve ayrıca işlevselliği değiştirebilir; bu polimorfizm yönüdür.
Nesne yönelimli uygulamaya bir örnek olarak, yüzlerce pencereye sahip olabilen büyük bir GUI uygulamasını düşünün. Kurumsal tasarımın, her pencerenin sol üstte şirket adını ve sağ üstte tarih/saati göstermesi olduğunu varsayalım. Daha sonra yeni bir patron, şirket adını sağ üstte ve tarih/saati sol üstte istediğine karar verir.
Uygulama nesne yönelimli olmayan bir dilde yazılmış olsaydı, o zaman geri dönüp yüzlerce pencereyi değiştirmemiz gerekecekti. Bunun yerine kalıtımı destekleyen (C++, Java veya PHP gibi) bir ortam kullansaydık ve tüm pencerelerimizi bir temel pencere sınıfından türetseydik, o zaman yalnızca bir temel sınıfı değiştirmemiz gerekirdi.
Yalnızca şirket adını almak için bir “include dosyası” kullansaydık, bu şirket adını kolayca değiştirmemize izin verirdi, ancak pencerede adın göründüğü yeri değiştirmezdik (böyle bir olasılığı önceden öngörmemişsek). ve dosyamızda bir ad konumu parametresi tasarladı).
Günde kaç saat yazılım çalışmalıyım
Kendi kendine yazılımcı olmak
Yazılım örnekleri
Yazılımda hangi alana yönelmeliyim
Yazılım dersleri
Yazılım Nedir
Yazılım öğrenme
Yazılım alanları
Çoğu kuruluşta, yazılımın yeniden kullanılabilirliği hâlâ çok zor olan bir hedeftir. “Kodların yeniden kullanımı mantıklı görünüyor, ancak birçok şirket çok fazla iş olduğunu ve bu çabaya değmeyeceğini düşünüyor. Gerçekte, büyük ölçekli yazılımların yeniden kullanımı, kuraldan çok istisnadır.”
Yeniden Kullanım, kodun yeniden kullanımını çevreleyen mevcut azalmış üç temel sorundan kaynaklandığını belirtir:
• Yeniden kullanım, kolayca yanlış anlaşılan bir kavramdır.
• Neyin yeniden kullanılabileceğini belirlemek kafa karıştırıcı bir süreçtir.
• Yeniden kullanımı uygulamak nadiren basittir veya anlaşılması kolaydır.
Ayrıca, GUI widget’ları gibi bazı “uygulaması zor ama takması kolay durumlar” dışında, yeniden kullanım sorununa ilişkin çeşitli nedenleri ve gözlemleri listeler: bir “sınırlamalar ve tuhaf uyumsuzluklar kabusu”, performans sorunları, “zorlu”. programcıların kişiliklerini, hatalı ve kullanımı zor piyasa bileşenlerini, tuzağa düşme korkusunu, bileşen boyutunu, saçma lisans kısıtlamalarını veya kaynak kodunun bulunmayışını içeren psikolojik sorunlar”.
Schach, yeniden kullanım engellerini şu şekilde listeler ve tanımlar:
• Çok sayıda IS uzmanı, yeniden kullanmaktansa yeniden yazmayı tercih ediyor.
• Pek çok IS uzmanı, diğer uygulamalar için oluşturulmuş bileşenleri kullanmanın güvenliği ve kalitesi konusunda şüphecidir.
• Yeniden kullanım yapıları yararlı bir şekilde saklanmaz ve kataloglanmaz.
• Yeniden kullanım pahalı olabilir (yeniden kullanım süreci oluşturmak, yeniden kullanım kitaplığını sürdürmek ve yapıtın yeni uygulama için uygunluğunu doğrulamak).
Bazı kuruluşlar, diğer şirket içi uygulamalar için oluşturulmuş veya üçüncü taraflarca sağlanan sınıf kitaplıklarında yalnızca spesifikasyonlar yayınlayarak yazılımın yeniden kullanılabilirliğini artırmaya çalışır, bazıları bir tür yeniden kullanım sağlar ve diğer kuruluşlar bir tür “yeniden kullanım” verir. diğerlerinin sınıf kitaplıklarını yeniden kullanmak için bonus”. Ancak çoğu zaman bu yaklaşımlar tipik olarak çok fazla başarı ile sonuçlanmaz.
“Bu alanda çalışan bazı kişiler için, kodun büyük ölçekli yeniden kullanımının büyük bir girişimi temsil ettiği netleşiyor”. “ Bir OO/yeniden kullanım disiplini, sınıf kitaplıkları oluşturmaktan ve kullanmaktan daha fazlasını gerektirir. Yeniden kullanım uygulamasının resmileştirilmesini gerektirir”.
Hem uygulama geliştirme içinde hem de yeni uygulamalar için etkin bir yazılım yeniden kullanım uygulamasını resmileştirmenin genellikle iki temel bileşeni vardır.
Bu bileşenler:
1. Uygulamaların geliştirileceği ve yeniden kullanımın uygulanacağı belirli bir bilgi teknolojisi mimarisinin tanımlanması.
2. Seçilen BT mimarisinde uygulanacak çok özel bir nesne yönelimli “yeniden kullanım temeli” tanımlama
Bir mimarinin teknik sorunları ve bir yeniden kullanım temeli ele alındıktan sonra, yönetim sorunlarının çözülmesi gerekir, yani: “yazılım varlıklarını izlemek, yönetmek, aramak ve dağıtmak için prosedürler, disiplinler ve araçlar”.
Prosedürler ve disiplinler, yazılım geliştirme yönetimi ve kurumsal “kültür”ün bir parçası olarak formüle edilmeli ve uygulanmalıdır. Arama, izleme, kataloglama ve dağıtım konularını ele almak için yazılım oluşturulabilir veya satın alınabilir.
Günde kaç saat yazılım çalışmalıyım Kendi kendine yazılımcı olmak Yazılım alanları Yazılım dersleri Yazılım Nedir Yazılım öğrenme Yazılım örnekleri Yazılımda hangi alana yönelmeliyim