Güney Afrika’da Bilgi Sistemleri ve Teknolojisi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Güney Afrika’da Bilgi Sistemleri ve Teknolojisi
Güney Afrika, Afrikalı komşularının çoğu gibi, resmi ve gayri resmi ticaretin yan yana gerçekleştiğini gören ikili bir ekonomiye sahiptir. Güney Afrika şehirlerinin ana caddelerinin birçoğunda yürürken, yerleşik perakendecilerin kapılarının eşiğinde ticaretlerini yürüten gayri resmi tüccarları hemen görebilirsiniz.
Kayıtlı tüccarların çoğu, kayıt dışı faaliyetlerden ve bunun işleri üzerindeki etkisinden şikayet etmektedir. Ancak, barış içinde bir arada yaşamalarını sağlayan simbiyotik bir ilişki var gibi görünüyor. Birçok yabancı için, Güney Afrika’nın sokaklarda koşuşturan aslanlar ve kaplanlar ve bir iletişim aracı olarak kurmalı telefonlarla dolu bir orman olduğu algısı var.
Ancak bu, gerçeklikten uzaktır. Kayıtlı ekonomideki teknoloji, neredeyse Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birinci dünya ülkelerindeki kadar iyidir ve bazen ondan daha iyidir. Cep telefonu teknolojisi, Amerika Birleşik Devletleri’nden bir nesil ileridedir.
Bununla birlikte, ekonomide olduğu gibi, nüfusun bazı bölümlerinin teknolojiye erişebildiği, diğerlerinin ise erişemediği bir teknoloji bölünmesi vardır. Bu makale, Güney Afrika endüstrisinde teknolojinin kullanımının ana hatlarını çizerek teknolojideki eğilimleri inceleyecektir. Sayısal uçurum da tartışılacak, sorunlara bakılacak ve Devletin özel sektörle ortaklaşa bu açığı nasıl kapatabileceği tartışılacaktır.
Güney Afrika’da teknoloji her zaman var olmuştur. Ancak birinci dünya ülkelerindeki gelişmelere hiçbir zaman ayak uyduramadı. Apartheid döneminde, ticari yaptırımlar, teknoloji edinmede son derece yüksek maliyetlerle sonuçlandı ve bu nedenle, Güney Afrikalı kuruluşlar, gelişmiş ülkelerdeki teknolojideki en son gelişmelere ayak uyduramadı. Bununla birlikte, şu anda kuruluşlar, aşağıdaki senaryoların kanıtladığı gibi, üretim hattından çıkarken en son sistem ve teknolojileri uygulama yeteneğine sahiptir.
Özel Sektör
Üretme
Hodge ve Miller’a göre, imalat sektörü donanıma yaklaşık 900 milyon R, yazılıma bir milyar Rand harcadı. Üreticiler, üretkenliği artırmak ve maliyetleri daha etkin bir şekilde yönetmek için büyük ölçüde MRP (malzeme ihtiyaç planlaması) yazılımına güveniyor. Toyota Güney Afrika, ülkedeki teknolojik olarak en gelişmiş üretim hatlarından birine sahiptir. SAPREF (Güney Afrika Petrol Rafinerileri), tüm petrol arıtma sürecini merkezi bir kontrol odasından izler ve kontrol eder.
Perakende
Perakende sektörü, temel ekleme makinesinden en son tarama ve optik karakter tanıma sistemlerine kadar sistemlerin evrimini gördü. Pick ‘n Pay gibi şirketler, satış noktası sistemlerini yalnızca ödemeleri hesaplamak ve almak için değil, aynı zamanda EFTPOS (satış noktasında elektronik fon transferi) için de kullanır. Pick ‘n Pay, neredeyse tüm Güney Afrika bankalarına elektronik olarak bağlıdır ve müşterilerin süpermarket kasiyerinde nakit çekmelerine ve üçüncü şahıslara hesap ödemeleri yapmalarına olanak tanır.
Bankacılık
Rezerv Bankası’na göre, bankalar ve finansal hizmetler sektörü, neredeyse imalat sektörü kadar teknolojiye harcıyor. SASWITCH 1980’lerde tanıtıldı ve çeşitli kurumların ATM’lerini (otomatik vezne makineleri) tek bir ağda birbirine bağlayarak müşterilerin herhangi bir bankanın ATM’sini kullanarak başka bir bankadaki hesaplarına erişmelerine olanak sağladı.
Standart bankalar, ATM’den elektronik hesap ödemeleri sunan öncüler arasındaydı. Ayrıca, müşterilerin cep telefonu yayın sürelerini bir ATM’den doldurmalarına olanak sağlamak için MTN (bir cep telefonu şebeke operatörü) ile bir ilişki kurdular. Tüm bankalar internet bankacılığı hizmetleri sunmaktadır. Old Mutual, Sanlam ve Liberty gibi yatırım kurumlarının, müşterinin yatırım portföylerini görebileceği, döviz kurlarını kontrol edebileceği ve güvenli işlemler yapabileceği Web siteleri vardır.
modern dünya sistemi teorisi
yönetim bilişim sistemleri pdf
coğrafi bilgi sistemi nedir
yönetim bilişim sistemleri (açıköğretim)
yönetim bilişim sistemleri yüksek lisans
yönetim bilişim sistemleri taban puanları
yönetim bilişim sistemleri ders programı
yönetim bilişim sistemleri nedir
Bankalar, self servis merkezleri geliştirerek şubeleri ve hizmetleri azaltmaya yönelik uzun vadeli bir vizyonla, tekliflerini elektronik olarak geliştirme konusunda istikrarlı bir şekilde hareket etmektedir. Şubeleri ve personeli azaltmak, genel giderleri azaltacak, bankaların daha düşük maliyetli sağlayıcılar haline gelmelerini ve daha karlı ve rekabetçi olmalarını sağlayacaktır.
Telefon
Telkom, Güney Afrika’nın tek sabit hatlı telekomünikasyon sağlayıcısıdır. Güney Afrika’nın çoğu bakır tel ile bağlandı. Bununla birlikte, 1981’de, o zamanki Transvaal’da fiber optik tanıtıldı. Metin tabanlı bir hizmet olan Beltel, 1986’da tanıtıldı ve abonelerin bankalara, eğlenceye, yetişkin eğlencesine ve statik metin tabanlı reklamlara erişmesini sağladı. ISDN 1994 yılında tanıtıldı ve ilk cep telefonu ağları tanıtıldı.
MTN, V odacom ve Cell-C, yalnızca hücresel servis sağlayıcılardır. Sesli iletişim sağlamanın yanı sıra, WAP (kablosuz uygulama protokolü), GPRS (genel paket radyo servisi), SMS (kısa mesaj servisi) ve MMS (multimedya mesajlaşma servisi) de sunarlar. Cep telefonu endüstrisi son derece gelişmiştir ve ayrıca mobil bankacılık gibi katma değerli hizmetler sunmaktadır.
Telefondaki ilerlemeler, apartheid döneminde uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması nedeniyle gerçekleşti. Yabancı geliştiricilerin en son teknolojilerine, ortaya çıktıkça erişmek geçmişte olduğundan çok daha kolay. Güney Afrikalı şirketler de, bazı alanlarda, bir teknolojiden diğerine aşamalı olarak gelişmek yerine, teknolojideki belirli ara gelişmeleri sıçramayı seçtiler. Bu nedenle, teknolojinin belirli alanlarında Güney Afrika, bazı Batılı ülkelerin önündedir.
Ancak Weidemann’a (2004a) göre Güney Afrika, kısıtlayıcı bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) mevzuatı nedeniyle Afrika’nın teknoloji lideri rolünü kaybediyor. Daha da ileri giderek, mevzuatın sesli İnternet protokolü (VOIP) ve kablosuz sadakat (WIFI) gibi yeni teknolojileri etkilediğini belirtiyor.
Güney Afrika, uluslararası çağrı merkezlerini kıyılarına çekme konusunda aktif olmuştur. Ancak Jones’a (2004) göre, fiber optik tabanlı iletişimin aşırı derecede yüksek maliyetleri nedeniyle, sağlayıcılar tarifeleri düşürecek ve Güney Afrika’nın Hindistan’daki çağrı merkezi merkezleriyle rekabet etmesine olanak sağlayacak VOIP’i kullanmak istiyor.
Video konferans 1991 yılında ortaya çıktı ve bugün ülkedeki en büyük 500 şirketin %80’i bunu kullanıyor. Video konferans, iller arası toplantılar, e-öğrenme ve eğitim için ve daha yakın zamanda görüşmeler yapmak, seyahat ve konaklama maliyetlerinden tasarruf etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kwazulu Natal Üniversitesi, beş kampüsünde toplantılar yapmak için video konferansı kullanıyor.
coğrafi bilgi sistemi nedir modern dünya sistemi teorisi yönetim bilişim sistemleri (açıköğretim) yönetim bilişim sistemleri ders programı yönetim bilişim sistemleri nedir yönetim bilişim sistemleri pdf yönetim bilişim sistemleri taban puanları yönetim bilişim sistemleri yüksek lisans