İzleyici Yanıt Sistemleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
İzleyici Yanıt Sistemleri ve Yüz Yüze Öğrenme
Kitle Yanıt Sistemleri (ARS), daha önce iş dünyasında değerlerini kanıtlamış olan eğitim ortamlarına kademeli olarak tanıtılmaktadır. Elde tutulan tuş takımları, öğrencilerin genel ekranda görüntülenen sorulara veya ifadelere yanıt olarak veri girmesine olanak tanır.
Yakalanan veriler genel ekranda görüntülenir ve hem akademik hem de öğrencilerin tüm grubun nasıl yanıt verdiğini anında görmelerini sağlar. Bir ARS tarafından sağlanan anonimlik, bireyleri alay edilme veya itibarını kaybetme korkusu olmadan tam olarak katılmaya teşvik eder.
Teknolojinin hem öğrenciler hem de akademisyenler tarafından kullanımı kolaydır, büyük veya küçük gruplarla kullanılabilir ve tüm çalışma konularında ve her çalışma düzeyinde uygulamaları vardır. ARS son derece taşınabilirdir, çok az kurulum süresi gerektirir ve PowerPoint gibi yazılımlarla biraz deneyimi olan herkes tarafından kullanımı kolaydır.
ARS, Bilgisayar Destekli İşbirliği Çalışması (CSCW) genel alanı içinde geliştirildi ve 1980’lerin sonlarından beri iş dünyasında kullanılmaktadır. Bilgisayar tabanlı sistemlerin kullanımındaki ilk çalışmalar, yöneticilere, özellikle yarı yapılandırılmış veya yapılandırılmamış durumlarla uğraşırken, karar vermede destek sağlayacak ve karar vermenin etkinliğini artıracak karar destek araçları sağlamakla ilgiliydi.
Sistemler, karar vericilerin kontrolünde olacak ve süreci otomatikleştirmeye çalışmak yerine destekleyecek şekilde geliştirildi. Keen & Scott Morton (1978) başlangıçta Karar Destek Sistemleri olarak tanımlamışlardır, bunlar aynı zamanda Grup Karar Destek Sistemleri (GDSS) olarak da tanımlanmıştır. Mallach, GDSS’yi “birincil amacı bilgi çalışanlarına bilinçli kararların dayandırılacağı bilgiler sağlamak olan bir bilgi sistemi” olarak tanımlar.
Young, bu tür sistemlerin temel özelliğini “kullanıcının özel zihinsel yetenekleriyle etkileşime girme ve bunları geliştirme, böylece öğrenmeyi ve yaratıcılığı kolaylaştırma amaçlı olmaları” olarak tanımlıyor.
Bu sistemlerin adındaki anahtar kelime “destek”tir, yani daha geniş bir insan sürecinin parçası olarak katılımcılara hızlı veri yakalama, etkili işleme araçları ve anında geri bildirim sağlayarak destekledikleri süreci geliştirirler.
Sesli Yanıt Sistemi Nedir
Sesli Yanıt Sistemi Nasıl yapılır
İvr sistemi nedir
Sesli Yanıt Sistemi Vodafone
Sesli Yanıt sistemi Türk Telekom
Kuveyt Türk Sesli Yanıt Sistemi
IVR sistemi
Google sesli yanıt sistemi
İlk sistemler kişisel bilgisayarlara dayalıydı ve genellikle ağ bağlantılı laboratuvar tipi ayarlarda ortaya çıktı, ancak tuş takımlarını kullanan daha küçük elde tutulan sistemler geliştirildi. 1990’ların başından itibaren bu sistemler artan sayıda işletme tarafından benimsendi ve şimdi en yaygın olarak ARS olarak tanımlanmaktadır.
Nispeten düşük maliyet ve kullanım kolaylığı, genellikle sistem için belirli bir kullanımı olan kuruluşlarda, genellikle kaliteli öz değerlendirme veya ekip oluşturma alanlarında şampiyonların dikkatini çekmeleri anlamına geliyordu. Karar vermeye yönelik başlangıçtaki vurgu, bu sistemlerin çok çeşitli iş süreçleri için destek sağlayabileceği kabul edilerek genişletildi.
Bu sistemler tarafından sağlanan anonimlik özelliği, çok farklı düzeylerde örgütsel güç ve otorite sahiplerinin tartıştığı ortamlarda kullanım için bir fırsat sunar. Kullanım kolaylığı, taşınabilirlik ve uygulamada esneklik, gruplara sekiz ila birkaç bin katılımcı arasında değişen gruplarla çeşitli yansıtıcı uygulamalara katılma fırsatı sağlar.
Bu sistemler için tipik iş kullanımları gösterilmektedir. Bunların çoğu, çeşitli konu alanlarında ve öğretme ve öğrenme felsefelerinde destek araçları olarak kullanılabilecekleri yüksek öğrenim öğrenme ortamlarında benimsenme için büyük potansiyel sunmaktadır.
PRATİK SİSTEMLER
Uygulamada bu sistemler, verileri bir kişisel bilgisayara bağlı bir alıcı cihaza ileten elde tutulan giriş cihazlarını içerir. Yazılım verileri işler ve tartışma için katılımcılara çeşitli formatlarda sunar.
Sistemin temel bileşenleri şunlardır:
• Elde tutulan giriş cihazları. Çeşitli boyutlar ve tasarımlar mevcuttur, kredi kartı boyutundaki tuş takımı en son gelişmenin tipik özelliğidir.
• Alıcı. Tuş takımlarından veri toplamak için kızılötesi veya diğer kablosuz iletişim ortamlarını kullanır.
• Yazılım. Verilerin toplanmasını ve işlenmesini yönetir ve verilerin çeşitli sunum biçimlerinde görüntülenmesini destekler. Yazılım, PowerPoint gibi diğer kapsayıcı yazılımlara yerleştirilebilir. Sistemden elde edilen çıktı genellikle bir veri projektörü aracılığıyla genel bir ekranda görüntülenir.
YÜKSEKÖĞRETİMDE ARS
Bir ARS’nin amacı, önermeleri incelemeyi, alternatifleri keşfetmeyi ve sürece katılan katılımcılardan zamanında geri bildirim almayı içeren yüz yüze bir süreçte yer alan grupları destekleyebilecek bir sistem ve araçlar seti sağlamaktır.
Draper ve Brown, “Kişisel öğretim rüyası gerçekten de uyarlanabilir öğretimle ilgilidir; nerede yapıldığı, öğrencinin mevcut anlama durumuna bağlıdır”. ARS, bu uyarlanabilir öğretim hedefini desteklemek için zamanında geri bildirim sağlayabilir, ancak Draper ve Brown, bunun yalnızca uygun pedagojik tasarım ve eylemle başarılabileceğini ve tek başına teknoloji ile sağlanamayacağına dikkat çekiyor.
Bire bir veya küçük grup ortamlarında, öğrenme kolaylaştırıcısı, eğer öğrenci bunu ortaya çıkarmakta yeterince rahat hissediyorsa, öğrencinin mevcut durumu hakkında bir fikir sahibi olabilir. Daha resmi ortamlarda büyük gruplarla, öğrenme kolaylaştırıcısına yönelik ipuçlarının mevcudiyeti daha sınırlı olabilir.
Bir ARS’nin sunduğu anında geri bildirim, gruplar içindeki fikir farklılıklarını veya benzerliklerini herkese açık bir şekilde belirleyebilir ve daha fazla tartışma veya veri analizi ve ilerleme hızı veya içeriğin yeniden ayarlanması için bir tetikleyici sağlayabilir. ARS, dersleri, çalıştayları, seminerleri desteklemek ve çok çeşitli konuları keşfetmek için hem büyük (yüzlerce katılımcı) hem de küçük gruplarla kullanılabilir.
Lisans ve lisansüstü düzeylerde ve geleneksel ve post-modern paradigmalar içinde kullanılabilirler. Tartışmaya, münazaraya, çoklu yorumlara ve kabul edilen bilgeliğe doğrudan meydan okumaya değer veren konu alanları bu teknolojiden yararlanabilir, ancak aynı şekilde bir ARS, sabit bir bilgi gövdesinin anlaşılmasının gösterilmesinin hayati olduğu konu alanlarında da kullanılabilir.
ARS, biçimlendirici ve özetleyici değerlendirme için, bir konunun anlaşılmasının başlangıç seviyesinin ve sonraki aşamalarının ölçülmesinde ve kritik konuların altında yatan kavramların araştırılmasında da kullanılabilir.
Google sesli yanıt sistemi IVR sistemi İvr sistemi nedir Kuveyt Türk Sesli Yanıt Sistemi Sesli Yanıt Sistemi nasıl yapılır Sesli Yanıt Sistemi Nedir Sesli Yanıt sistemi Türk Telekom Sesli Yanıt sistemi Vodafone