Karar Destek Sistemleri Konsepti – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Karar Destek Sistemleri Konsepti – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

7 Haziran 2022 Karar Destek Sistemleri Ders Notları Karar Destek Sistemleri dersi Karar destek sistemleri nelerdir 0
Klasik Bulanık Değerlendirme

Karar Destek Sistemleri Konsepti

1960’ların sonlarından bu yana araştırmacılar, yönetim karar vericilerini desteklemek için bilgisayarlı sistemler geliştirmekte ve uygulamaktadır. 1980’lerin başında bir dizi karar destek sistemi (DSS) tipolojisi önerildi, ancak teknoloji gelişmeleri ve yeni uygulamalar genişletilmiş bir KDS çerçevesine yol açtı.

Power’da (2002a) ayrıntılı olarak geliştirilen genişletilmiş KDS çerçevesi, karar vericilere ve KDS geliştiricilerine, mevcut KDS’nin yanı sıra potansiyel karar destek projelerini açıklamalarına ve sınıflandırmalarına yardımcı olur.

Belirli DSS türleri için birçok terim kullanılır. Örneğin, bazı satıcılar ve yöneticiler “iş zekası”, “işbirlikçi sistemler”, “hesaplama odaklı DSS”, “veri ambarı”, “model tabanlı DSS” ve “çevrimiçi analitik işleme (OLAP)” yazılımları terimlerini kullanır. karar destek yazılımını etiketlemek için. Yazılım satıcıları bu daha özel terimleri hem tanımlayıcı hem de pazarlama amaçları için kullanır.

Karar destek yeteneklerini tanımlamak için kullanılan terimler, hangi teknolojilerin uygulandığı veya ihtiyaç duyulduğu hakkında bir anlam ifade etmede önemlidir. Bazı KDS, diğer bilgi sistemlerinin alt sistemleridir ve bu ortak yapısal tasarım, KDS’yi kategorize etme ve tanımlamanın karmaşıklığına katkıda bulunur. Genel olarak KDS, insanlara karar verme faaliyetlerinde yardımcı olmak için kullanılan geniş bir bilgi sistemleri sınıfıdır.

Alter’e göre DSS “birçok farklı biçim alabilir ve birçok farklı şekilde kullanılabilir”. DSS, yetenekler ve belirli bir sistemin hedeflenen kullanıcıları ve KDS’nin nasıl uygulandığı ve ne olarak adlandırıldığı açısından farklılık gösterir.

Bazı KDS’ler verilere, bazıları modellere ve bazıları da iletişim ve işbirliğini kolaylaştırmaya odaklanır. DSS ayrıca kapsam bakımından da farklılık gösterir. Bazı KDS’ler bir “birincil” kullanıcıya yöneliktir ve analiz için “tek başına”, diğer KDS’ler ise bir kuruluştaki birçok kullanıcıya yöneliktir.

Geleneksel olarak, akademisyenler ve uygulayıcılar KDS oluşturmayı dört ana bileşen açısından tartışmışlardır: kullanıcı arayüzü, veri tabanı, modeller ve analitik araçlar ve KDS mimarisi ve ağı. Bu geleneksel bileşen listesi, KDS kategorileri veya türleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları tanımlar.

Genişletilmiş KDS çerçevesi, esas olarak, sistemler fiilen inşa edildiğinde KDS bileşenlerine yapılan farklı vurguya dayanmaktadır. Bileşenlerin karar destek işlevselliği sağlamadaki önemi, çeşitli KDS türleri arasında en önemli ayırt edici faktördür.

Genişletilmiş KDS çerçevesi, beş kategori ve üç ikincil boyut ile bir ana boyuta odaklanır. Çerçevedeki ana özellik, karar destek işlevselliğini yönlendiren veya sağlayan baskın teknoloji bileşenidir. Baskın bileşene dayalı beş genel kategori bu bölümde tartışılmaktadır: iletişim güdümlü, veri güdümlü, belge güdümlü, bilgi güdümlü ve model güdümlü KDS.

Aşağıdaki kategoriler, şu anda kullanımda olan DSS’yi sınıflandırabilir:

• İletişim odaklı DSS, iletişim, işbirliği ve karar destek teknolojileri kullanılarak oluşturulan sistemleri içerir. Bu sistemler ilk olarak 1980’lerin sonlarında geliştirildi ve grup yazılımı olarak adlandırıldı. Grup KDS’leri aynı zamanda iletişimi de içerir, ancak birçok GDSS, işlevselliklerini bir grup kullanıcıya nicel karar modellerine erişim sağlayarak elde eder.

• Veriye dayalı DSS, dosya çekmecesi ve yönetim raporlama sistemlerini, veri depolama ve analiz sistemlerini, yönetici bilgi sistemlerini (EIS) ve bazı mekansal DSS’leri (SDSS) içerir. İş zekası sistemleri de veriye dayalı KDS örnekleridir. Veriye dayalı KDS, yapılandırılmış verinin büyük veritabanlarına ve özellikle bir zaman serisi dahili şirket verilerine ve bazen de harici verilere erişimi ve bunların manipülasyonunu vurgular.


Karar Destek Sistemleri Ders Notları
Karar destek Sistemleri pdf
Karar destek sistemleri nelerdir
Karar destek sistemi örnekleri
KDS Giriş
Karar Destek Sistemleri dersi
Karar Destek Sistemi uygulamaları
Karar Destek Sistemi oluşturma


Sorgulama ve alma araçlarıyla erişilen basit dosya sistemleri, en temel düzeyde işlevsellik sağlar. Belirli bir görev ve ayara göre uyarlanmış bilgisayarlı araçlar veya daha genel araçlar ve operatörler tarafından verilerin manipülasyonuna izin veren veri ambarı sistemleri, ek işlevsellik sağlar. OLAP, detaya inme ve puan kartlarına sahip veriye dayalı DSS, geniş bir geçmiş veri koleksiyonunun analiziyle bağlantılı en yüksek düzeyde işlevsellik ve karar desteği sağlar.

• Belgeye dayalı DSS, çeşitli depolama alanlarını entegre eder ve eksiksiz belge alma, özetleme ve analiz sağlamak için işleme teknolojileri. Metin özetleri oluşturan ve belge alaka düzeyini değerlendiren bir arama aracı, karar destek işlevi sağlar, ancak baskın bileşen belge tabanıdır.

Bir belge veritabanına dahil edilebilecek belgelere örnekler arasında politikalar ve prosedürler, ürün spesifikasyonları, kataloglar ve toplantı tutanakları, şirket kayıtları ve önemli yazışmalar dahil olmak üzere şirket tarihi bilgileri yer alır.

• Bilgiye dayalı KDS, yöneticilere eylemler önerebilir veya tavsiye edebilir. Bu KDS, yapay zeka ve istatistik teknolojilerine dayalı özel problem çözme uzmanlığını içerir. “Uzmanlık” belirli bir alan hakkında bilgiden, o alandaki problemlerin anlaşılmasından ve bu problemlerden bazılarını çözmede “beceriden” oluşur.

• Modele dayalı KDS, muhasebe ve finansal modelleri, temsili simülasyon modellerini ve optimizasyon modellerini kullanan sistemleri içerir. Model güdümlü KDS, bir modele erişimi ve modelin manipüle edilmesini vurgular. “Ya eğer?” ile basit bir cebirsel model. analiz, modele dayalı KDS işlevselliğinin en temel düzeyini sağlar.

Beş DSS türünü ve genişletilmiş DSS çerçevesini özetlemektedir. Veriye dayalı, belgeye dayalı ve bilgi odaklı KDS, karar desteği sağlamak için farklı ve özel veritabanı bileşenlerine ihtiyaç duyar. Veriye dayalı bir KDS, ilişkisel veya çok boyutlu bir yapılandırılmış veri veritabanına ihtiyaç duyar.

Belgeye dayalı bir KDS, özel bir belge deposuna ve bazı durumlarda belge aramaya yardımcı olmak için ilişkisel bir veritabanına ihtiyaç duyar. Bilgiye dayalı bir KDS’nin kurallar, çerçeveler veya olabilirlik verileri dahil olmak üzere bilgiyi depolaması gerekir. Model güdümlü bir DSS, model bileşeninden işlevsellik türetir. Son olarak, iletişim ve ağ oluşturma bileşeni, iletişim odaklı bir DSS için temel sürücüdür.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir