Proje Kalitesi
Proje Kalitesi
Projede çalışan insan kaynaklarının kalitesi kendi takdirindedir: (mümkünse) ekipteki belirli personeli değiştirerek, projesi için daha yetenekli kişiler talep ederek kaliteyi değiştirebilir ve bu değişiklik hemen tanımı gereği, proje sonuçlarının kalitesini artıracağı gibi proje üzerinde bir etkiye sahiptir.
Ancak takdir kriterinin kullanılması, proje veri modelinin genel çekirdeğine dahil edilmek üzere seçilmeyen proje ortamının veya proje çalışma sisteminin bu öğelerinde hiçbir değişiklik olamayacağı anlamına gelmez. Yalnızca yöneticinin bu değişiklikleri yapamayacağını veya gerçekleştirmesine izin verilmediğini yansıtır.
Kullandığımız ikinci seçim kriteri, yöneticinin projesini yönetirken faaliyet göstermek zorunda olduğu kısıtlamalarla ilgilidir. Bu kısıtlamalar normalde etkilemek için yöneticinin takdirinin dışında kalır, ancak yöneticinin bunlar hakkında bilgi sahibi olması ve faaliyetlerini bunların kapsamı içinde yürütmesi gerekir.
Az önce tanımladığımız iki seçim kriteri, proje veri modelinin genel çekirdeğini oluşturmak için seçilmesi gereken ilgili varlıklara karar vermemize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, proje yöneticisinin bakış açısına göre ilgili olan bu öğelerin niteliklerini seçme sorunu hala vardır (tüm potansiyel niteliklerini modele dahil etmek yerine).
Örneğin, bir insan kaynağının doğal bir özelliği, kişinin erkek mi yoksa kadın mı olduğudur (yani cinsiyeti). Bir kişinin cinsiyetinin, bazı durumlarda (örneğin, yöneticinin ekibin kişilerarası sorunları üzerindeki etkisinden korktuğu zaman) kurumun insan kaynağının ilgili bir özelliği olabileceği öne sürülebilir. Ancak cinsiyeti, proje veri modelinin genel çekirdeğindeki varlık insan kaynağının tanımlayıcı bir niteliği yapmak, bu tür sorunların istisnadan ziyade norm olduğu varsayımına dayanır.
Proje veri modelinin genel çekirdeğindeki varlıkları karakterize etmek için hangi özniteliklerin seçilmesi gerektiğine karar verirken, tanıtılan perspektif kavramını kullandık.
Perspektifler, proje ortamının ve proje çalışma sisteminin gerçekliğinin belirli yönlerine odaklanan bakış açıları alarak neyin “görülebileceğini” (ve dolayısıyla proje veri modeline dahil edilebileceğini) tanımlar.
Bu bakış açıları, hem yukarıda belirtilen diğer iki seçim kriterinin kullanılmasıyla gözden kaçmış olabilecek varlıkların belirlenmesine hem de varlıkların ilgili niteliklerinin keşfedilmesine yardımcı olabilir.
İlgili nitelikler, bir varlığın, varlık hakkında alınan bir veya daha fazla perspektifte (yani işlev, faaliyet, zaman ve kaynak ve personel perspektifleri) öne çıkan özellikleridir. Bu nedenle, tanımladığımız dört bakış açısı, modelleyicilerin modellemeye değer varlıkların bu yönlerini tanımlamasına yardımcı olabilir. Tanımlanan varlıkların göze çarpan özelliklerini genişleten bir tür büyüteç görevi görürler.
Ancak, proje veri modelindeki varlıkların durumundaki değişiklikler yalnızca proje yönetimi faaliyetlerinin bir sonucu değildir. Eksojen olayların meydana gelmesinin etkisinin bir sonucu olabilirler. Olaylar, beklenmedik bir şekilde meydana gelen şeylerdir ve kendi başlarına veya yöneticinin bazı eylemleriyle bağlantılı olarak gerçek meydana gelme anları (model içinde) öngörülemeyen durum değişikliklerini etkiler.
Proje kalite yönetim Planı örneği
Proje kalite planı örneği
Proje kalite Yönetimi
Toplam Kalite yönetimi proje ödevi
Kalite Yönetim Sistemi PLANI
Kalite planı nedir
Proje İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan Kaynakları proje ödev
Dışsal olaylar, proje yönetimi sürecinin modellenmesi kapsamında olmayan olaylardır. Bu kapsamda, proje veri modelinin, PMAC operasyonları yoluyla manipüle edilen durumlarına dayalı kısmının ötesinde bir uzantısının konusu olmalıdırlar.
Ancak, proje ortamının ve proje çalışma sisteminin durumundaki değişikliklerin, yöneticinin eylemlerinden kaynaklanmadığı durumlarda “nasıl” gerçekleştiğini modellemek bu kitabın amacı değildir. Burada, ele alınan varlıkların tüm nitelikleri için, bunların (muhtemelen) proje yönetimi faaliyetleri nedeniyle veya proje ortamından veya proje çalışma sisteminden kaynaklanan diğer faktörler nedeniyle değişip değişmeyeceğini basitçe belirteceğiz.
Bu, en azından değişikliklerin nerede meydana gelebileceğini ve olacağını gösterecek ve proje veri modelinin dinamik yönlerinin anlamlı bir şekilde tartışılmasına yol açacaktır.
Son olarak, proje yöneticisinin kendisinin de ekip üyeleri gibi proje çalışma sisteminin bir parçası olduğu ve bu nedenle kendisinin projeye atanan bir insan kaynağı olarak düşünülmesi ve faaliyetlerinin görev olarak tanımlanması gerektiği iddia edilebilir. bir kaynak olarak ondan elde edilen çabayı tüketen.
Bu görevler, elbette, aynı zamanda proje çalışma sisteminin bir parçasıdır ve bu haliyle, proje veri modeli içinde varlıklar olarak temsil edilmelidir (yani, proje yönetimi görevleri, görevlerin özel örnekleri olarak görülür). Bir anlamda bu, proje yöneticisinin proje veri modeli düzeyinde kendisine ilişkin görüşünü, tanımlanmış görevlere atanacak bir kaynakla sınırlandırarak ele alınabilir.
Bir diğerinde, süreç düzeyinde modellemesi zor olan bir yinelemeye yol açabilir (yani, proje yöneticisinin faaliyetinin, projeyi yönetme sürecini oluşturan faaliyetleri gerçekleştirme sürecini modellemek olduğu).
Ancak böyle bir modelleme problemiyle yalnızca bir proje süreç modeli inşa edilirken karşılaşılması gerekir ve bu nedenle proje veri modeli geliştirmede dikkate alınmasına gerek yoktur. Bunun yerine burada, yöneticiye herhangi bir başka kaynak gibi davranarak proje yönetimi görevleri ile diğer görevler arasında ayrım yapmadık.
Varlıkların Öznitelikleri
İçinde, varlıkların farklı öznitelik türleri arasında bir ayrım yapılmıştır: varlık sınıfının içsel özelliklerini tanımlayan özellik öznitelikleri ve varlıklar arasında var olabilecek ilişkileri tanımlayan öznitelikler. Basitlik adına, bu bölümde varlıkların özellik niteliklerine özellikler olarak atıfta bulunurken, varlıkların ilişki niteliklerine ilişkiler olarak atıfta bulunuruz.
Proje veri modelinin durumundaki değişiklikleri tanımlarken, proje veri modelindeki varlıkların olası varyant (parametreden farklı olarak) özelliklerini belirleyeceğiz. Değişken özellikler, sonraki zaman dilimlerinde değişmesi beklenen proje veri modelindeki varlık sınıfı örneklerinin özellikleridir.
Bu varyasyona yöneticinin doğrudan eylemi veya projede devam etmekte olan iş gerçeği neden olabilir. Öte yandan parametre özellikleri, genellikle farklı zaman dilimlerinde değişmediği varsayılan varlık sınıfı örneklerinin özellikleridir? Fakat. uygulamada değişiklikler olabilir ve bunlar dışsal olaylardan kaynaklanır.
Değişken özelliği ile parametre özelliği arasındaki fark bir örnekle gösterilebilir. Bir kişi projede belirli bir görev üzerinde çalışıyorsa, zamanının bir kısmının “tüketildiği” veya başka bir deyişle görev için çaba sarf ettiği söylenebilir.
Bu, belirli görev varlığı için “harcanan çaba” özelliğinin değerinin değiştirildiği anlamına gelir. Bu değişiklik bekleniyor ve aslında gerçekleşmelidir. Varlık sınıfı insan kaynağında “kaynakların kullanılabilirliği” olarak adlandırılan başka bir özelliği varsayarsak, bu özelliğin değerinin belirli bir görevin başında planlandığını ve üzerinde çalışma süresi boyunca aynı kalması gerektiğini söyleyebiliriz. (yani, görev üzerinde çalışmak belirli insan kaynakları varlığı için “uygunluk” değerini değiştirmez).
Ancak uygulamada bu değer değişebilir, çünkü örneğin yüklenici kuruluşun hiyerarşisinde daha üstte olan birinin kararı sonucunda kaynaklar projeden uzaklaşmadan çalışırken projeler arasında kaydırılabilir. yönetici tarafından planlanmaktadır.
Böyle bir hata meydana gelirse, bu üst düzey karardan etkilenen kaynak sınıfındaki örneklerde “kaynak özelliğinin kullanılabilirliği” değeri değiştirilir. Ancak bu değişiklik, ne görev üzerinde yürütülen çalışmadan ne de yöneticinin bir eyleminden değil, yöneticinin takdiri dışında (başka birinin kararı gibi) dışsal bir olaydan kaynaklanır.
Proje veri modelindeki varyant özellikleri ve parametre özellikleri ile öncekinin spesifikasyonu arasındaki ayrım, proje veri modelinin durumlarındaki değişiklikleri etkilemek için proje yönetim süreci için kulplar sağlayacaktır.
İnsan Kaynakları proje ödev Kalite planı nedir Kalite Yönetim Sistemi PLANI Proje İnsan Kaynakları Yönetimi Proje kalite planı örneği Proje kalite yönetim Planı örneği Proje kalite Yönetimi Toplam Kalite yönetimi proje ödevi