Proje Planlaması
Metodolojilerin Amacı
Metodolojilerin pratik amacı, yöneticinin herhangi bir zamanda ne yapması gerektiğini belirlemek değil, uygun olmayan zamanlarda veya uygun olmayan şekillerde faaliyetleri başlatmayarak, yönetim gereklilikleri göz önüne alındığında, iyi yönetim uygulamalarını gözlemleme konusunda ona rehberlik etmek ve onu kısıtlamaktır.
Genel olarak bir metodoloji, yöneticinin faaliyetlerini en küresel olanlardan (örneğin, “kaynakları görevlere atamadan önce tutarlı bir iş dökümü oluşturmalısınız”) oldukça spesifik olanlara kadar çeşitli düzeylerde şekillendiren kısmi bir kısıtlamalar dizisi olarak görülme eğilimindedir. (Örneğin, “fiili seyahat ve harcırah giderleri, bütçede kendilerine izin verilen değerlere göre aylık olarak hesaplanmalı ve fazla harcamalar hakkında özel bir rapor düzenlenmelidir”).
Standartlar, şablonlar ve tahmin modelleri bazen yönetim metodolojilerinin ayrılmaz parçaları olarak kabul edilir, ancak gerçek proje yönetimi faaliyetlerinin ne ve ne zaman yerine nasılını şekillendiren kısmi kısıtlamalar sağladıkları için bunları burada ayrı görüyoruz.
Örneğin, proje için belirlenen standartlar, bir görev dağılımının (workbreakdown) nasıl yapıldığını, ilerlemenin nasıl ve ne zaman raporlanacağını, maliyetlerin nasıl izlenmesi gerektiğini, teslimatlar onaylanmadan önce neyin doğrulanması gerektiğini düzenleyebilir ve etkileyebilir. tamamlandıkça, belgelerin nasıl hazırlanması ve kataloglanması gerektiği vb.
Şablonlar, iş dökümü yapıları için standart kalıplar sağlamak veya belirli görev türlerini gerçekleştirmek için gereken kaynaklar için beceri veya özellik profilleri sağlamak vb. için belirtilebilir.
Belirtilen tahmin modelleri efor, süre, maliyet, kalite ve/veya risk tahminlerini kapsayabilir. Her durumda, değerleri gözlemlenecek olan girdi vziable’larını, bunların gözlemleneceği koşulları (modelin uygulanabilirlik alanı) ve çıktı olarak verilen tahminlerin hesaplanmasında kullanılacak kuralları veya algoritmaları belirtirler. Modele girdi olan değerlendirmeler göz önüne alındığında, ilgi miktarına ilişkin modeller vardır.
Devralma zamanında gerçekleştirilen proje yönetimi faaliyetlerinin amacı, yöneticinin projesini ve kısıtlamalarını anlamasına (projeyi etkili bir şekilde kendi projesi haline getirmek), onu çevresi içinde bir varlık olarak kurmasına ve kendi yönetim faaliyetlerini planlamasına olanak sağlamaktır.
Proje Planlaması
Projeyi devralmak, proje sorumluluğunun yönetici tarafından resmi olarak kabul edilmesi anlamına gelirken, planlama bu sorumluluğun ilk uygulamasıdır. Ancak bu kolay bir iş değildir. İyi ve uygulanabilir bir plan, projenin bitmemesine yardımcı olabilir, ancak iyi bir planın varlığı mutlaka projenin başarılı bir şekilde yürütüleceği anlamına gelmez.
Bir proje planı, projenin hedeflerine ulaşmak için yapılması gereken işi ve bunun nasıl başarılacağını etkili bir şekilde tanımlar. Tipik olarak şunlardan oluşur:
- proje içinde gerçekleştirilmesi gereken görevleri belirten bir iş dökümü (veya görev ayrıştırması),
- iş dökümünde giriş başına gereken çaba tahminleri, giriş başına kaynakların sayısı ve türleri (veya adları),
- bir zaman çizelgesi,
- teslimatların ve kilometre taşlarının bir listesi.
Ancak, bir projede kullanılan birden fazla planlama modu ve bunun için oluşturulan birden fazla plan türü vardır. Planlama aşaması ayrıca, motivasyonu projenin yer alacağı sahneyi oluşturmak olan ek yönetim faaliyetlerini de içerir. Örneğin, proje geçmişinin belgelenmesi ve müşteri ile ara yüzün belirtilmesi gerekecektir.
Sonuncusu, kullanıcının/müşterinin projeye sunması beklenen tesisleri, hizmetleri, katkıları vb. tanımlayacaktır. Gereksinimler. Yönetimin ayrıca yazılım geliştirmenin yürütüleceği kısıtlamaları da tanımlaması gerekir. Bu muhtemelen yazılım sisteminin geliştirilmesi için kullanılacak standartların ve yöntemlerin ve kullanılacak yazılım kalite güvence prosedürlerinin tanımlanmasını içerecektir.
Proje planlaması Nedir
Proje planı nasıl hazırlanır
Proje Planı örneği
Proje planı örneği word
Proje planlama aşamaları
Proje yönetim planı örneği PDF
Proje Planı Nedir
Proje planı Excel
Planlama Modları
Projenin herhangi bir aşamasında kullanılan planlama modu, yöneticinin sahip olduğu bilgi miktarı ve kesinlik tarafından belirlenir.
Bu nedenle, bu bilgi minimum ve mevcut kaynaklar yüksek olduğunda srandord plan-planlama kullanılırken, acm l planlama genellikle projeyi sağlayacak kaynakların tümü veya çoğu bilindikten sonra kullanılır.
Standart planlama, standart insanların projeye atanacağı, standart gerekli yeteneklere sahip oldukları ve standart devamsızlık kayıtlarına (hastalık ve tatiller) ve özelliklere (örneğin, öğrenme eğrileri, yetenekler) sahip oldukları varsayımına dayanır.
Standart planlama, kaynakların (yani, bunların nasıl karakterize edilmesi gerektiğinin) ve projenin güncelliği boyunca yüklenici kuruluşun takviminin önceden tanımlanmasını gerektirir. Ayrıca, herhangi bir kaynağın standart ölçümden olası sapmasına izin veren, tahmini görev eforu üzerindeki marjların nasıl ayarlanacağının dikkate alınmasını gerektirir.
Kaynaklar yöneticiye bildirildiğinde, standart planlamanın sonuçlarının gözden geçirilmesi, yeniden yorumlanması ve fiili olarak sağlanan kaynaklar yoluyla projeye sunulan kısıtlamalara ve olasılıklara göre revize edilmesi gerekir.
Artık tahakkuk planlaması işlevsel hale gelir Standart planlamada görevler, tüm görevler muhasebeleştirilene kadar kaynaklara dağıtılırken, acil planlamada kaynaklar, tüm kaynaklar (tanımlandığı şekliyle görevin gereksinimlerini karşılayana kadar) görevlere dağıtılır. tahsis edilir) tüketilir.
Tipik olarak, bu son tahsis süreci, birincisi karşılanmadan önce tükenir. Şimdi, planlamanın iş kırılım yapısı, çizelgeleme ve kaynak tahsisi bileşenleri, uygun özelliklere sahip kaynakların gerektiğinde gerçekte kullanılabilir olması muhtemel olacak şekilde çizelgelenebilen bir iş kırılım yapısı bulmak amacıyla yinelenmektedir.
Bu başarılamazsa, proje yöneticisi, belirli görevleri yerine getirmek için gereken çabaya ilişkin ilk tahminlerini kontrol ederek proje planının tutarlılığını yeniden sağlamaya çalışabilir, böylece bunların “kesilip azaltılamayacağını ve böylece kaynakların başka bir yere tahsis edilmesi için serbest bırakılacağını” görebilir. Bununla birlikte, bir göreve ilişkin tahminler kırpılırsa, o görevin hedefine planlanan zamanda veya gereken kalitede ulaşma şansı azalır.
Standart ve gerçek planlama, bir planın yapıldığı süreci ifade ederken, bu iki planlama modundan herhangi biri kullanılarak farklı plan türleri üretilebilir.
Çoğu zaman, projenin başlangıcında (yani, ilk planlama aşaması sırasında) projeye eninde sonunda sağlanacak olan tüm kaynakların bilinmediği bir durumdur. Bu durumda bir plan, fiili planlamanın sonuçları kadar standart planlamanın sonuçlarını da içerebilir. Bu nedenle, planlar arasında bir ayrım, planlama tarzına dayandırılmamalıdır.
Proje planı Excel Proje planı nasıl hazırlanır Proje Planı Nedir Proje Planı örneği Proje planı örneği word Proje planlama aşamaları Proje planlaması Nedir Proje yönetim planı örneği PDF