Sanal Ekiplere Güven – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri
Sanal Ekiplere Güven: Bir Performans Göstergesi
Bu makale, sanal ekiplerin, güven sürecinin parçası olan insanlar arasındaki güven süreciyle nasıl başa çıktığını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma betimsel niteliktedir. Kullanılan anket veri teknikleri internet üzerinden anketler ve telefonla yapılan görüşmelerdir. Bu araştırmanın katılımcıları Brezilya’da bir telekomünikasyon şirketi olan Embratel’den sekiz yöneticiydi.
Bu araştırmanın sonuçları, katılımcıları için güvenin işbirlikçiler için önemli bir performans göstergesi olduğuna ve karşılıklılık, olumlu beklenti ve öngörünün temel kavramlar olduğuna işaret etti, böylece olumsuz bir sonuç ve risk söz konusu olduğunda herkesin kendilerini güvende hissedebilecekleri ve güvenlik açığı Hedeflerin net bir şekilde tanımlanması, iç iletişimde vurgu, örnek ve model olarak yönetici ve insanların değerliliği, sanal ekiplerde daha fazla güven elde etmek için ana özen ve uygulama haline gelir.
Sanal ekipler, çalışmaları birbiriyle ilişkili olan insan gruplarıdır. Faaliyetlerini coğrafi olarak ayrı yürütmelerine rağmen, mevcut teknoloji ve idari kavramların tüm dağınık ekiplere uyarlanmasıyla damgasını vuran günümüzü tasvir ediyorlar. Artan hız bir organizasyon için rekabet avantajı oluşturduğundan, bu günümüz gerçeğidir. Takımlarla çalışan kişi, ayrı çalıştıklarını telafi etmek için bazı kuralların yerleştirilmesinin verimli olmak için önemli olduğunu fark eder.
Vizyon, misyon ve ekip hedeflerinin gerekliliği yoluyla, işin sonunda herkesin katkısının ne olduğunu kavrayarak, grubun çalışma kapsamının net bir şekilde tanımlanması esastır. Ekip çalışması için kaynak, nitelik ve yapının yanı sıra, araştırmamızı sanal ekiplerle geliştirdiğimizde güven ilişkisi en çok üzerinde düşünülen değişkenlerden biriydi.
Kuruluşlara güven, yüksek yönetim, liderler, mevcut veya sanal çalışma ekipleri, işbirlikçiler, ticari ortaklıklar vb. arasında farklı seviyelerde eşzamanlı olarak işleyen bir şeydir. Kelley, özellikle karşılıklı ilişkilere odaklanan küresel sanal ekiplerin başarısı hakkında bir yorumda bulunur. güvene dayalıdır ve verimsiz ekiplerin sahip olmadığı bir şeyi paylaşır. Cufaude, güven konusunun işin asli unsuru olarak bu kavramın öneminden dolayı başta örgütsel alanda olmak üzere birçok yazar tarafından tartışıldığını belirtmektedir.
Örgütsel çevre söz konusu olduğunda, güven, güven ilişkisini zor ya da kolay hale getiren koşullar, işyerinde güveni kazanmak ve sürdürmek için sanal ekiplerin pratiği ve diğer konularla ilgili olarak insanların akıllarında bulundurdukları kavramın tam olmaması söz konusudur. güven eksikliğinin sürece ve sonuçlara nasıl müdahale edebileceği. Bu çalışmada vurgu, konuyla ilgilenen yazarların farklı yaklaşımlarını anlamak ve bir ekipte güven ilişkisinin nasıl oluştuğunu pratik anlamda kavramaktır.
Buradaki sorun şudur: Sanal ekipler, güvene katılanlar arasındaki güven süreciyle nasıl başa çıkıyor? Böylece amaç, sanal ekiplerin kendi aralarında güven sürecini nasıl ele aldıklarını analiz etmektir. Spesifik amaçlar şunlardır: organizasyon ortamında sanal ekiplerde güvene ilişkin insanların kavramlarını belirlemek; sanal ekiplerde güven ilişkisini kolaylaştıran veya zorlaştıran koşulların (boyutların) neler olduğunu ve güven kazanmak ve sürdürmek için kişilerin ve liderin benimsediği özen ve uygulamaların neler olduğunu doğrulamak; Ekip verimliliğini artırabilecek güvenilirlik söz konusu olduğunda, insanlar arasındaki ortamda neyin eksik olduğunu belirlemek ve iyileştirmek ve iyi sonuçlar elde etmek; ve güven eksikliğini veya güveni azaltabilecek bir sorunu ve sanal ekiplerin çalışma sürecinde davranışa nasıl müdahale edebileceğini doğrulayın.
Sanal BİLİSİM
Sanal İletişim Whatsapp
Sanal iletişim nedir
Anker
Sanal iletişim Hepsiburada
Xiaomi
Sanal İletişim TEKNOLOJİ
Anker garanti
Teorik İncelemeler
Güveni Tanımlamak
Güncellenmiş literatür üzerine araştırma, ekip içi ve ekipler arası ilişkide ilgili bir faktör olarak güven kavramına ilgi duyan birçok yazara yol açmıştır. Güvenle ilgili yukarıdaki tanımlar üç temel kavramı ima eder: 1) güvenlik açığı 2) karşılıklılık ve 3) beklenti.
Bu araştırmadan yola çıkarak güven, geçmişteki karşılıklı olumlu etkileşimler sonucunda olumlu beklentiye dayalı olarak bir takımdaki kırılganlığı azaltmaya yönelik bir eğilim olarak tanımlanabilir. Bu tanım, güvenin üç temel kavramını ve güven döngüsünün dinamik alanını da yansıtmaktadır. Hassas olmak, bozulma olasılığı anlamına gelir ve potansiyel olarak olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalır.
Bir kavram olarak güven, birkaç örgütsel araştırma disiplininin birbiriyle ilişkili olduğu noktadır. Bilim adamları tarafından güven üzerine çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen, bununla ilgili tüm fikirleri toplayan bir tanım yoktur. Örgütler arası ve kişiler arası gibi farklı alanlar, nesne farklı olduğu için farklı güven işlemlerine sahiptir.
Zand’a göre güven, birbirine karşı savunmasızlığı artıran eylemlerle ilgilidir. Bu nedenle, güven davranışı, davranışları kontrol edilemeyen bir kişinin başkalarına karşı savunmasızlığının artmasını içerir. Bu, görünüşe göre, kuruluşlara ve/veya bireylere, karşılığında benzer riskler alabileceklerini garanti eder.
Örgütsel bağlamda, durumlar daha karmaşık hale geldikçe, eylemi öngörme konusundaki artan yetersizlik göz önüne alındığında, yazarlara karşı savunmasızlık daha yaygın ve baskın hale gelir. Görünen o ki, bu belirsizlik insani olduğu ve tamamen doğal kaynaklı olmadığı sürece, güven gelecekteki bir belirsizliğe yakından bağlıdır. Bununla birlikte, risk alma eğilimini içeren güven davranışı, kumarhanede olası bilgi ve olasılıklarıyla oynayan bir kişinin gösterdiği gibi, kendi başına bir risk faktörü değildir. Aksine, güven davranışı bundan daha fazlasını içerir: olasılıklar hakkında her zaman bilgi yoktur ve güvenlik açığı tehlikededir.
Güven konusunda bir diğer gerekli koşul, erişilemezlik nedeniyle bir ekip üyesinin davranışını izleyip kontrol edememektir. Bir durumun güven üzerine karşılıklı bağımlılığı, sırdaş insanlar arasında olumlu ve karşılıklı bir etkileşimin önemine işaret eder. Bu nedenle karşılıklılık kuralları güven davranışında büyük bir öneme sahiptir ve güven davranışında ortak olan ek özelliklerdir.
Mütekabiliyet kurallarından bahsettiğimizde, yalnızca bir güven nesnesi olarak yukarıda belirtilen bir deneyim değil, ekipler arasında olumlu bir etkileşim durumu kastediyoruz. Bu yazarlar arasındaki olumlu karşılıklı etkileşimler, güvenin başka bir ortak boyutuna yol açar: zaman içinde beklenti.
Anker Anker garanti Sanal BİLİSİM Sanal iletişim Hepsiburada Sanal iletişim nedir Sanal İletişim TEKNOLOJİ Sanal İletişim Whatsapp Xiaomi