Teknoloji Temelli Meslek – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Teknoloji Temelli Meslek İçin Müfredatı Yumuşatmak
Bilgi sistemleri (IS) uzmanları, bilgi teknolojisinin kullanımı yoluyla iş ve organizasyonel hedeflere ulaşılmasına yardımcı olur. Bilgi sistemleri mesleği takım odaklı ve proje bazlıdır.
Öğrenciler her şeyden önce gelecekteki istihdam edilebilirlik ile ilgilenirler. Öte yandan işverenler, çevrelerinde hemen üretken olabilecek yeni mezunlar istediklerini sıklıkla belirtiyorlar.
Öğrencilerin ve işverenlerin özlemleri temelde uyumsuz mudur? IS eğitimcileri uygulanabilir ve tatmin edici bir denge bulmaya nasıl yardımcı olabilir? Bilişim sistemleri eğitimcileri, iş yeri ile üniversite ‘çalışma yeri’ arasında daha iyi bir uyum sağlamak için bilişim sistemleri müfredatının tasarımını nasıl yumuşatabilir ve geliştirebilir?
IS/IT MÜFREDATINDA ZOR VE YUMUŞAK BECERİLERİN KARIŞIMINI DENGELEMEK
Bilgi sistemleri (BS) profesyonellerinin hazırlanması, çeşitli profesyonel kuruluşlar tarafından tanımlanan bir bilgi birikimini ve teknik ve ‘yumuşak’ becerilerin bir repertuarını kapsamalıdır.
İşverenlerin daha iyi iş becerilerine sahip mezunlar istediğine dair sürekli araştırma bulgusu, akademisyenler tarafından genellikle muhasebe, ekonomi, işletme finansmanı ve pazarlama gibi daha geleneksel, resmi iş konularının geleneksel teknik veya ‘zor’ konuların yanında öğretilmesi gerektiği şeklinde yorumlanır.
Öte yandan, ekip çalışması, iletişim becerileri, yönlendirmeyi kabul etme yeteneği ve diğerleri gibi ‘yumuşak’ alanlar, bir şekilde, belirlenmemiş, ozmotik bir süreçten geçerek yol boyunca ‘alılır’ ve bir müfredatın parçası olarak ele alınmaz.
Geçtiğimiz birkaç on yıl, hızla ve sürekli değişen bir iş ortamıyla karakterize edildi. Gelişen bilgi teknolojisi ve değişen iş ihtiyaçları tarafından kolaylaştırılan teknolojik ve sosyolojik gelişmelerin, BS profesyonellerinin daha önce olduğundan daha geniş bir yelpazede teknik olmayan beceriler geliştirmesini gerekli kıldığı tartışıldı.
Burada sunulan çalışma, işverenler, IS uygulayıcıları, halihazırda kayıtlı öğrenciler ve akademisyenler dahil olmak üzere başlıca IS müfredatı paydaşlarının görüşlerini araştıran devam eden bir araştırma programının parçasıdır.
Veriler, Avustralya’daki IS uygulayıcıları ve karar vericiler arasında yapılan bir anketten toplandı ve tüm endüstri sektörlerini ve iş birimi boyutlarını kapsıyordu.
IS uygulayıcılarının, işverenlerin ve öğrencilerin, genellikle bir işletme veya ticaret fakültesinde sunulan bir IS derecesinin çekirdeğini oluşturan bazı daha resmi iş konu alanlarında çok az değer gördüklerini savunuyoruz. Bu paydaş grupları, müşteri etkileşiminde yararlı olan “sosyal becerilerin” geliştirilmesinde daha fazla değer görmektedir. Bulguların IS eğitimcileri ve IS müfredat tasarımı için ciddi etkileri vardır.
21. YÜZYILIN İLK ON YILINDA MÜFREDAT İÇERİĞİ VE DAĞITIMI
1999 yılında yapılan bir çalışmada yazarlar, yeni IS mezunlarından istenen “diğer iş becerilerinin” geleneksel işletme müfredatı konularıyla eşanlamlı olmadığından şüphelenmeye başladılar. Çalışma sonuçları, tipik olarak IS müfredatına dahil edilen dokuz işletme dersinden yalnızca üçünün Muhasebe, İş Etiği ve Yönetim’in öğrenciler ve işverenler tarafından önemli olduğuna karar verildiğini gösterdi.
2001 ve 2002’de IS müfredatının ‘diğer iş becerileri’ yönünü daha fazla araştırmak için takip çalışmaları yapıldı. Bilgi sistemleri ve teknoloji uzmanları ve işverenler tarafından ‘zor’ veya geleneksel IS ve iş konularının ve ‘soft’ becerilerin karşılaştırmalı derecelendirmelerini gösterin.
IS UYGULAYICILARI VE İŞVERENLER TARAFINDAN AKADEMİK KONULARIN
KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELERİ
Araştırma araçları, mezunların akademik hazırlığına ilişkin iki bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölüm, bir IS işletme derecesinin teknik alanlarını ve IS’ye özgü olmayan diğer akademik alanları ayrı ayrı ele almıştır.
Denekler her soruyu yedi puanlık bir Likert ölçeği kullanarak yanıtladılar (1= alakasız, 7 = gerekli). Bilgi Sistemleri/Bilgi Teknolojisi (IS/IT) Uzmanları ve IS/IT İşverenleri tarafından akademik konuların ve sosyal becerilerin derecelendirmelerinin ortalamasını ve standart sapmasını gösterir.
Ortalama 5.0 veya daha fazla puan alan 14 konu/beceri arasında, hem uygulayıcılar hem de işverenler tarafından en yüksek puan, yumuşak bir beceri olan İletişim ve Rapor Yazma tarafından elde edildi. Temel bir IS akademik konusu olan Analiz ve Tasarım, hem IS/IT uzmanları hem de işverenler tarafından yüksek puan aldı.
Bu iki konuya verilen değer, yazarların daha önceki bulgularıyla tutarlıdır. On bir teknik konu ve iki “diğer iş konusu” -yönetim ve iş etiği- ortalama 5.0 veya daha fazla puan aldı. Bu daha yüksek puanlar, uygulayıcılar ve işverenler tarafından daha düşük puanlar alan diğer konuların önünde, bu konuların IS müfredatına dahil edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Bilişim Teknolojileri okuyan ne olabilir
Bilgisayar oyunu yapan meslek
Veri ile ilgili meslekler
Yazılım üzerine bölümler
Yazılım sektörü alanları
En iyi bilişim meslekleri
IT meslekleri
Geleceğin yazılım meslekleri
IS/IT PROFESYONELLERİ VE İŞVERENLER TARAFINDAN SOFT BECERİLERİN KARŞILAŞTIRMALI ÖNEMİ
Anketteki üçüncü bir bölüm, bir dizi sözde “sosyal beceriler”in öneminin derecelendirilmesini istedi. Sonuçlar, IS/IT profesyonelleri ve çalışanlarının ‘yumuşak’ iş becerileri için derecelendirmelerini gösteren sunulmuştur.
“Yumuşak” iş becerilerinin önemine ilişkin derecelendirmelerinde uygulayıcılar ve işverenler arasında belirgin bir benzerlik gösterir. Yalnızca multimedya sunumları hazırlama yeteneği, ortalama 5.0 derecesine ulaşamadı. Diğer tüm yumuşak iş becerileri, hem BS uygulayıcıları hem de işverenler tarafından yüksek puan aldı.
Tablo 1’deki akademik konulardan farklı olarak, sosyal becerilerin çoğu tanımlanabilir, birlikte gruplandırılabilir ve IS müfredatındaki resmi ‘mesleki gelişim’ üniteleri yoluyla geliştirilebilir veya resmi kurs çalışmasının bir parçası olarak özel olarak öğretilebilir ve değerlendirilebilir.
GELECEK EĞİLİMLERİ VE MÜFREDAT TASARIMI VE UYGULAMASINDA BAZI KRİTİK KONULAR
İD müfredatının anlamlı reformu ve evriminin önündeki engeller arasında kafa karışıklığı, gelenek ve atalet, kaynakların kıtlığı ve kazanılmış çıkarlar yer alır. Bu konuları özetler ve artan zorluk sırasına göre öneriler sunar.
IS müfredatının teknik konuların ve teknik olmayan iş konularının bazı kombinasyonlarından oluşması gerektiği ve mezunların ayrıca “yumuşak” iş becerilerine de ihtiyaç duyduğu konusunda uzun süredir bir fikir birliği var. Bunlar arasındaki karışımın ne olması gerektiği ve özellikle ‘yumuşak’ iş becerilerinin geliştirilmesi olmak üzere bazı alanlarda öğrencilerin en iyi nasıl hazırlanabileceği konusunda çok daha az fikir birliği var.
“Sosyal” becerilerin giderek daha önemli hale geldiği genel görüşüne katılsak da, geleneksel iş konularının öncelikli olarak BS piyasası çalışmalarında aranan iş becerileri olmadığını savunuyoruz.
Pazarlama, ticaret hukuku veya ekonomi gibi geleneksel iş konularının incelenmesi, öğrencilerin ‘yumuşak’ iş becerileri repertuarı geliştirmelerine doğrudan yardımcı oluyor mu? Bulgular, gerçekte ihtiyaç duyulanın daha fazla temel iş konusu olmadığını, ancak IS derece programlarında her zaman kapsanmayan iş süreçleri ve faaliyetlerinin takdir edilmesi olduğunu göstermektedir.
Bilgisayar oyunu yapan meslek Bilişim Teknolojileri okuyan ne olabilir En iyi bilişim meslekleri Geleceğin yazılım meslekleri IT meslekleri Veri ile ilgili meslekler Yazılım sektörü alanları Yazılım üzerine bölümler