Yazılım ve Sistem Mühendisliği – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Yazılım ve Sistem Mühendisliği
Çoğu ürünün giderek daha önemli bir bileşeni olan yazılımla birlikte, yazılım ve sistem mühendislerinden oluşan ekiplerin uygun maliyetli, güvenilir ürünler oluşturmak için etkin bir şekilde işbirliği yapması hayati önem taşır. Bu makale, her iki disiplindeki uygulayıcıların ve akademisyenlerin mesleklerini ve bilgi birikimlerini yeniden tanımlama ve bütünleştirme konusundaki mevcut çabalarını desteklemek için fikir birliği ve çatışma alanlarını vurgulama çabasıyla yazılım mühendisliği ve sistem mühendisliğinin temel yönlerini belirleyecektir.
Yazılım geliştirme başarısızlıklarıyla ilgili artan endişelere yanıt olarak, Yazılım Mühendisliği Enstitüsü (SEI), 1988’de Yazılım için Yetenek Olgunluk Modeli’nin (SW-CMMâ) tam gelişmiş sürümünün ortaya çıkmasıyla bir yazılım süreci iyileştirme modeline öncülük etti.
Doksanların başından bu yana, sistem mühendisliği camiasında da tanıtılan karşılaştırılabilir iyileştirme modelleri var, bunlardan bazıları yayınlandı ve geniş çapta kabul gördü.
Ortaya çıkan modeller ve standartlar (Yazılım Üretkenliği Konsorsiyumu) tarafından “Çerçeve Bataklığı” olarak tanımlanmıştır. Aralık 2000’de SEI, sistem ve yazılım mühendisliği disiplinlerinden en iyi uygulamaları birleştiren Yetenek Olgunluk Modeli – Entegre (CMMISM) projesini başlattı.
Son çalışmalar, SEI’nin disiplinlerin her birinin diğerinden ilkelerin birleştirilmesinden fayda sağladığı iddiasını doğrulamıştır. Ayrıca disiplinler arasında entegrasyona engel olacak temel farklılıklar da yok gibi görünmektedir.
SEI taklidinin bazı uzun süredir devam eden disiplin sınırlarının üstesinden gelmek için itici güç sağlayacağına dair büyük bir umut var. Sistemlerin ve yazılım mühendisliği çalışmalarının doğası, disiplinlerin tanımlarından kaynaklanan terminoloji farklılıklarına yol açmıştır. Yazılımla ilgili önemli sorunlardan biri, yazılıma içkin olan kalite düzeyini anlamadaki zorluktur.
Böyle bir entegrasyonla ilgili sorunlar ve endişeler, erken bir tarihte dile getirildi. Boehm, sistem mühendisliği güvenilirlik tekniklerinin yazılım mühendisleri tarafından benimsenmesinin verimsiz olduğunu öne sürdü. Dahası, Brooks Yasası, kaymayı programlamak (daha fazla kişi eklemek) için ortak bir sistem mühendisliği çözümünün yalnızca geç yazılım projelerini daha sonra bile yapacağını öne sürer.
Daha yakın zamanlarda, modern sistemlerde yazılımın merkezi işlevine rağmen, iki mühendislik disiplininin iyi bir şekilde entegre olmadığına dair endişelerini dile getirdi. Boehm benzerlikleri ve farklılıkları gösterildiği gibi dile getirdi.
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü tarafından tanımlandığı şekliyle yazılım mühendisliği: (1) yazılımın geliştirilmesi, işletilmesi ve bakımına sistematik, disiplinli, ölçülebilir bir yaklaşımın uygulanması; yani mühendisliğin yazılıma uygulanması; (2) (1)’de olduğu gibi yaklaşımların incelenmesi ve ayrıca yazılım mühendisliği için bilgi birikimini tanımlar: yazılım gereksinimleri, yazılım tasarımı, yazılım yapımı, yazılım testi, yazılım bakımı, yazılım yapılandırma yönetimi, yazılım mühendisliği yönetim, yazılım mühendisliği süreci, yazılım mühendisliği araçları ve yöntemleri ve yazılım kalitesi vb.
Sistem mühendisliğinin yararlı bir tanımı, sistem mühendisliğini ürün ve süreç açısından tanımlayan Uluslararası Sistem Mühendisleri Konseyi tarafından hazırlanan bir süreç içi bilgi belgesinde bulunur.
Sorumluluğu, bir sistemin yaşam döngüsü boyunca müşteri ve paydaş ihtiyaçlarının yüksek kalitede, güvenilir, uygun maliyetli ve takvime uygun bir şekilde karşılanmasını sağlamak için disiplinler arası bir süreç oluşturmak ve yürütmek olan ürün odaklı mühendislik disiplini vardır.
Süreç, müşteri ihtiyaçları ile başlar ve sorunun belirtilmesi, alternatiflerin araştırılması, modellenmesi, entegre edilmesi, sistemin başlatılması ve performansın değerlendirilmesinden oluşur. Ayrıca sistem mühendisi, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir proje ekibi oluşturmak için tüm disiplinleri bir araya getirmekten sorumludur.
Eksiksiz sistem mühendisliği süreci performans, test, üretim, maliyet, program, eğitim ve destek ve imhayı içerir. Bilgi birikimi, sistem mühendisliği süreçlerinin genellikle yazılım ve donanım geliştirme süreçleri ve proje yönetimi ile örtüştüğünü kabul eder.
Bu nedenle, sistem mühendisliği süreçlere odaklanan bir disiplindir; karmaşık mühendislik problemlerini çözmek için yapı ve analiz ve tasarıma verimli yaklaşımlar geliştirir. Ürünlerin entegre gelişimi ile ilgili endişelere yanıt olarak, sistem mühendisi teknik projeleri planlar ve organize eder ve gereksinimleri, sorunları, alternatifleri, çözümleri ve riskleri analiz eder.
Sistem mühendisliği süreçleri belirli bir disipline özgü değildir; herhangi bir teknik veya mühendislik ortamında uygulanabilirler.
Kısacası, yazılım mühendisliği, IEEE Standardı 610.12 tarafından, yazılımın geliştirilmesine, çalıştırılmasına ve bakımına sistematik, disiplinli, ölçülebilir bir yaklaşımın uygulanması, yani mühendisliğin yazılıma uygulanması olarak tanımlanır. Uluslararası Sistem Mühendisliği Konseyi’nin sistem mühendisliği tanımını disiplinler arası bir yaklaşım olarak benimser ve başarılı sistemlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak araçlardır.
Sistem Mühendisliği Bölümü
Sistem Mühendisliği sıralama
Endüstri ve Sistem Mühendisliği
Sistem Mühendisliği Eğitimi
Sistem Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var
Sistem mühendisi ne is yapar
Sistem Mühendisliği Sertifikası
Sistem Mühendisliği is İlanları
Geliştirici grupları içinde, örneğin bir kuruluşun sistem mühendisliği ve yazılım mühendisliği için farklı süreç modelleri yürürlükte olduğunda, kuruluşlar iletişim sorunları yaşar, süreçlerini iyileştiremez ve birinin birleşik performansı diğerinin ötesine geçerse yetenek, o zaman problemler daha da derindir.
2002’de SEI, sistem mühendisliği ve yazılım mühendisliği, entegre ürün ve süreç geliştirme ve tedarikçi temini için tek bir entegre yetenek modeli yayınladı.
Yeni model Capability Maturity Model Integrated, kuruluşların ürün geliştirme ve bakımını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. CMMI sonunda SEI’nin Yazılım Yeteneği Olgunluk Modeli’nin yerini alacaktır.
CMMI’nin amaçlarından biri, sistem mühendisliği yetenek modellerinin en iyi özelliklerini entegre ederken CMM yazılımını geliştirmekti. Model uygulamalarının tek bir çerçevede birleştirilmesi, yorumlama, odak ve terminolojideki farklılıklar nedeniyle uygulamaları birleştirmekten daha fazlasını gerektiriyordu.
CMMI’nin gelişiyle birlikte, olası iyileştirme için ürün yaşam döngüsünün daha geniş bir sürekliliği hedeflendi ve artık süreç iyileştirmeyi yalnızca yazılım geliştirmeyle sınırlamak kalmadı. Bu entegre yaklaşım, çoklu, ayrı süreç iyileştirme modellerinin kullanımından kaynaklanan fazlalık ve karmaşıklıkta bir azalma sağlar.
Süreç iyileştirme çabalarını birden çok disipline göre değerlendirmek isteyen kuruluşlar için CMMI, model eğitimi ve değerlendirme eğitiminde bazı ölçek ekonomileri sağlar. Bu tek değerlendirme yöntemi, yazılım ve sistem mühendisliği alanları için ayrı veya birleşik sonuçlar sağlayabilir.
Ayrıca, yazılım organizasyonları, mühendislik paylaşımlı süreç alanlarındaki yazılım mühendisliğine yönelik genişletmelere de odaklanabilir ve yararlı olan herhangi bir sistem mühendisliği genişletmesinden yararlanabilir. Hala tartışma konusu olmasına rağmen, model yapıları olarak temel ve ileri mühendislik uygulamaları arasında bir ayrım yapılmaktadır.
CMMI’nin sürekli temsilini benimsemek, yalnızca yazılım kuruluşlarını iş hedeflerini tanımlamaya ve bu hedeflere odaklanmak için öncelikle uygulanması gereken süreç alanlarını seçmeye zorlamakla kalmaz, aynı zamanda yeni bir alt yüklenici seçen şirketleri de aynısını yapmaya zorlar.
Aşamalı bir temsilin iddia edilen faydalarından biri, kuruluşlar arasında karşılaştırmaları kolaylaştırmasıdır. Karşılaştırmaları basitleştirebilse de, bunu ek ayrıntıların kaybıyla yapar. Sürekli bir temsil kullanılarak, karşılaştırma, yalnızca kuruluşun olgunluk puanını karşılaştırmak yerine, kuruluş tarafından önemli olarak değerlendirilen süreç alanlarına göre yapılabilir.
Sürekli bir temsil kullanırken, kuruluşların kendi işlerinde bunu yapmak için sebepler olmadan belirli bir seviyeye ulaşmaya çalışması daha az olasıdır. İş hedefleri üzerinde en büyük etkiye sahip olacak süreçleri ele almak için bir teşvik sağlar.
Endüstri ve Sistem Mühendisliği Sistem mühendisi ne is yapar Sistem Mühendisliği Bölümü Sistem Mühendisliği Eğitimi Sistem Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var Sistem Mühendisliği is İlanları Sistem Mühendisliği Sertifikası Sistem Mühendisliği sıralama