Katılımcı Tasarım – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Katılımcı Tasarım
Bu makale, Katılımcı Tasarım metodolojisi altında kurs tasarım ekibiyle işbirliği yapan bir çevrimiçi öğrenme topluluğunun ampirik bir çalışmasını sunar. Bu metodolojinin farklı aşamaları, dört aşamalı bir katılımcı tasarım süreci kullanılarak uygulandı:
1) hedeflenen kullanıcılarla köprüler kurmak,
2) kullanıcı ihtiyaç ve önerilerinin sisteme haritalanması,
3) bir prototip geliştirmek ve
4) geri bildirimi entegre etmek ve yinelemeye devam etmek.
İnternetten faydalandık ve dağıttık. Kursu eşzamansız olarak tasarlamak, uygulamak ve incelemek için öğrenci topluluğunun doğası. Dağıtılmış İnşacılık pedagojik teorisini takip ederek katılımcı tasarım metodolojisini gerçekleştirdik.
Tasarım sürecinin farklı aşamalarında, yeni tasarım öğeleri tanıtıldığında öğrenci katılımını ve davranışlarındaki değişiklikleri ölçtük. Bu kursun en önemli unsurunun, öğrenci işbirliğini ve Katılım Tasarımı etkinliklerine verimli bir şekilde katılabilecek kilit topluluk kullanıcılarının belirlenmesini teşvik etmemize yardımcı olan tartışma panomuz olduğu sonucuna varıyoruz.
Bu makalenin üç ana bölümü vardır. Anahtar terminolojiyi tanımladıktan sonra, Katılımcı Tasarım yaklaşımımız sunulmakta ve bunun Dağıtılmış Yapılandırmacılık pedagojik teorisiyle bağlantısı belirlenmektedir. Makale, gelecekteki araştırmalar için fikirler ve bir dizi sonuç ile sona ermektedir.
Katılımcı tasarım (PD), hizmet veya ürünün amaçlanan kullanıcısına odaklanan ve tasarım süreci boyunca kullanıcıların aktif katılımını savunan bir tasarım yaklaşımı anlamına gelir. PD, bilgi sistemlerinin geliştirilmesinde kullanımına öncülük edenlerin İskandinav ülkelerinden araştırmacılar olduğu için genellikle “İskandinav Mücadelesi” olarak adlandırılır.
Kullanıcı katılımı, hem kullanıcılar bu teknolojiler tarafından desteklenen iş uygulamalarında uzman oldukları için hem de yeni teknolojilere yanıt olarak yeni uygulamalar yaratanlar nihai olarak kullanıcılar olacağı için kritik olarak görülmektedir. PD yaklaşımını üç ilkeyi savunan olarak nitelendiriyor:
• Amaç, teknolojinin kabiliyetini göstermekten çok, yaşam kalitesini yükseltmektir.
• Yönelim, ataerkil olmaktan ziyade işbirlikçi ve işbirliğine dayalıdır.
• PD, hedeflenen kullanıcılardan geri bildirim toplamak ve entegre etmek için etkileşimli değerlendirmeye değer verdiği için süreç yinelemelidir.
Kullanıcıları tasarım sürecine dahil ederek, tasarımcılar ayrıca çalışma bağlamı hakkında bilgi sahibi olurlar, böylece yeni teknoloji, çalışma sisteminin değerlerini, tarihini ve bağlamını açıkça içerir.
Kullanıcılar tüm tasarım, uygulama ve karar verme süreçlerinde yer alır. Onların katılımı, faaliyetlerinin dikkate alınmasını sağlar. Ayrıca tasarıma katılarak, kullanıcılar bir “sahiplik” duygusuna sahip olacaklar ve nihai sistem daha fazla kullanıcı kabulüne sahip olacaktır.
Katılımcı tasarım örnekleri
Participatory design
Katılımcı Mimarlık nedir
Mimarlıkta kullanıcı katılımlı tasarım modeli
Katılımcı mimarlık örnekleri
Katılımcı mimarlık nereye kadar
Co-design ne demek
Dağıtılmış İnşacılık
Basitçe söylemek gerekirse, Yapıcılık “yaparak öğrenme” olarak düşünülebilir. Hem bir öğrenme teorisi hem de bir eğitim stratejisidir. Kullanılacak bilgiden ziyade bir sistemin inşasına odaklanır. Teori, bilgisayar ağlarını bir bilgi dağıtım kanalı olarak değil, inşaat için yeni bir ortam olarak görüyor.
İnşaat faaliyetlerini bir topluluğa dahil ederek, öğrencilerin öğrenmesi için yeni yollar ortaya çıkar. Piaget’nin yapılandırmacı teorilerine dayanarak, insanlar fikir almazlar, onları üretirler. Öğrenme, insanların deneyimlerinden bilgi yapılandırdığı aktif bir süreçtir.
Dağıtılmış İnşacılık, İnşacılık teorisini, çevrimiçi öğrenme topluluğunun (bir öğrenci yerine) işbirliği içinde bilgi yapılarını oluşturduğu bilgi oluşturma topluluklarına genişletir.
Dağıtılmış İnşacılık, “bilgi oluşturma topluluklarının oluşması ve büyümesi için özellikle etkili bir yol, yalnızca bilgi alışverişini değil, aynı zamanda anlamlı eserlerin tasarımını ve inşasını da içeren işbirlikçi faaliyetler yoluyla” olduğunu iddia eder. DC’nin çevrimiçi öğrenme topluluğu bağlamında üç ana etkinliği şunlardır:
• Yapıların Tartışılması: Öğrenciler tasarım, uygulama, değerlendirme ve tekrarlama aşamalarında yapılarını tartışırlar.
• Yapıları Paylaşma: Web tabanlı sistemler öğrencilerin yapılarını paylaşmalarına ve onları paylaşılan bilginin bir parçası yapmalarına olanak tanır.
• Yapılarda İşbirliği: Topluluk, bilgi yapılarının tasarımı ve geliştirilmesi üzerinde işbirliği yapmak için çevrimiçi iletişimi kullanabilir.
• Dağıtılmış Yapıcılık: Katılımcı Tasarım yaklaşımımızın yinelemeli yapısı nedeniyle sistem kullanıcıları arasında geliştirildi. Hem kullanıcıların öğrenme deneyimi hem de kursun içeriği ve işlevselliği, kursa katkıda bulunan bilgi ürünleri ile zenginleştirildi.
TASARIM YAKLAŞIMI VE KURS EVRİMİ
Bu bölümde, önceki bölümde sunulan teorileri uygulayan bir vaka çalışması anlatılmaktadır. Odak noktamız, Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi (CALL) kursu etrafında bir çevrimiçi öğrenme topluluğu tasarlamak olmuştur. Çevrimiçi etkileşim ve topluluğun, kullanıcıların çevrimiçi kursa yönelik motivasyonunu, bağlılığını ve memnuniyetini artıracağına inanıyoruz.
Katılımcı Tasarım metodolojisi amacımızla güzel bir uyum içindedir. Özellikle, sistem geliştirme sırasında kullanıcıları dahil etmenin daha fazla kullanıcı bağlılığına, kabulüne, kullanımına ve sistemden memnuniyete yol açacağı düşünülmektedir. Çevrimiçi kursun tasarım aşamasında PD’yi dört aşamalı bir süreç olarak uyguladık.
1) Hedef Kullanıcılarla Köprüler Kurmak
Bu adım, hedeflenen kullanıcılar ve geliştirme ekibi arasında iletişim hatlarını açtı. Spesifik olarak, bu adım, çok disiplinli bir geliştirme ekibinin başlatılmasını, son kullanıcıların kilit gruplarının belirlenmesini ve kullanıcılarla yeni iletişim yöntemlerinin oluşturulmasını içeriyordu.
Bu projedeki geliştirme ekibi Kypros-Net grubundan çıktı. Kıbrıs ve Yunanistan ile ilgili projelere katılımları sayesinde, hedeflenen kullanıcı topluluğu ile uzun süredir devam eden ilişkileri vardı.
Hedef kullanıcılar, özellikle Yunan diasporasındaki insanlar, Kıbrıs ve Yunanistan’a ve diğer Yunanca konuşulan bölgelere seyahat edenler ve genel olarak Yunan kültürü ve dili veya dilleri ile ilgilenen kişilerdir. Bizim durumumuzda, hedeflenen kullanıcılarla köprüler, öncelikli olarak hedeflediğimiz Yunanca çevrimiçi kursumuzla aynı kullanıcı nüfusunu çeken Kypros-Net’in Web sayfaları aracılığıyla Kıbrıs hakkında bilgi sağlama konusundaki yıllarca süren çalışmalarımız sonucunda inşa edilmiştir.
2) Kullanıcı İhtiyaç ve Önerilerinin Sisteme Eşleştirilmesi
Kavramsal tasarım modelimiz, “öğrencilerden oluşan bir çevrimiçi öğrenme topluluğu oluşturabilecek ve sürdürebilecek etkili bir çevrimiçi Yunanca dil kursu tasarlamak” olmuştur. Kullanıcılarımızdan aldığımız soru ve sorulardan yola çıkarak, kavramsal tasarım modelimiz ile ihtiyaçlarını (kendi hızlarında katılabilecekleri hem temel hem de ileri düzey bir kurs istediler) ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık.
3) Prototip Geliştirme
Proje, ilk olarak 1960’larda İngilizce konuşanlar için Modern Yunanca Radyo dersleri olarak kaydedilen 105 ses dosyasından oluşuyor. Dersler Kıbrıs Yayın Kurumu arşivlerinden elde edilmiş, Real Audio 5.0 formatında dijital ortama aktarılmış ve kurs üzerinden online olarak yayınlanmıştır.
Orijinal radyo derslerine isteğe bağlı bir ders kitabı eşlik etmesine rağmen, çevrimiçi dersler tam bağımsız bir kurs olarak tasarlandı. Öğrencilere derslerde yardımcı olmak için çevrimiçi İngilizce-Yunanca-İngilizce sözlük, Yunanca yazım denetleyicisi ve Web tabanlı tartışma panosu gibi çeşitli araçlar kullandık. Tartışma panoları, çevrimiçi öğrencilerden oluşan bir topluluk oluşturmanın temeli olarak hizmet etti ve Dağıtılmış Yapıcılık ile öğrenme deneyimini geliştirdi.
4) Geri Bildirimi Entegre Etme ve Döngüyü Sürdürme
Kullanıcılarımızdan gelen geri bildirimler ve öneriler, bir dizi ekleme ve düzeltme yoluyla tasarımımıza sürekli olarak dahil edilmektedir. Örneğin, çevrimiçi notlar bölümü eklememiz ve bazı dosyaları bozuk oldukları için yeniden kodlamamız istendi.
Katılımcı tasarım metodolojisindeki önemli bir unsur, kullanıcıların tasarım sürecinin tüm aşamalarına doğrudan katılımıdır. Tartışma panolarına katılarak ve kurs için tasarım ve geliştirme planlarını onlarla paylaşarak kullanıcıları sürece dahil ettik.
Co-design ne demek Katılımcı Mimarlık nedir Katılımcı mimarlık nereye kadar Katılımcı mimarlık örnekleri Katılımcı tasarım örnekleri Mimarlıkta kullanıcı katılımlı tasarım modeli Participatory design