Hata Toleransı – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Dağıtılmış ve Ağa Bağlı Sistemler için Hata Toleransı
Bilgisayarlar ve iletişim ağları tarafından sağlanan hizmetler toplumumuz için daha kritik hale geliyor. Bu tür hizmetler, arıza durumunda bile bilgisayarların ve uygulamalarının güvenilir bir şekilde çalışması ihtiyacını artırır. Hata toleransı, telekomünikasyon, güç dağıtımı, ulaşım, üretim ve finansal sistemler dahil olmak üzere dağıtılmış ve ağ bağlantılı sistemler için özellikle önemlidir.
Hataya dayanıklı bilgi işlem, özel tasarımlara ve bilgisayar donanımına, belirli uygulama türlerine ve işletim sistemlerine yöneliktir. Ancak, bilgisayar ve iletişim sistemleri daha karmaşık hale geldikçe ve donanım ucuzladıkça, tasarımlar ticari kullanıma hazır donanımlara ve uygulama ile işletim sistemi arasında bir yazılım katmanı olarak yer alan hata toleranslı ara katman yazılımlarına yöneldi.
Geleneksel tescilli tasarımlar artık, Ortak Nesne İstek Aracısı Mimarisine (CORBA) dayalı dağıtılmış nesne uygulamaları için Hata Toleranslı CORBA standardı ve ayrıca telekomünikasyon için Donanım Platformu Arayüzü ve Uygulama Arayüzü Spesifikasyonu gibi endüstri standartlarına meydan okuyor.
Hataya dayanıklı hesaplamanın geliştirilmesinde özellikle önemli olan uygulama farkındalı ve uygulama şeffaf hata toleransı arasındaki ayrımdır. Uygulamaya duyarlı hata toleransında, uygulama, uygulama programı arabirimlerini (API’ler) kullanarak hata toleransı altyapısı tarafından sağlanan mekanizmaların farkındadır ve açık bir şekilde bu mekanizmalardan yararlanır.
Uygulama programcısı, bir uygulama sürecini kontrol etmek ve süreci kontrol noktasından geri yüklemek veya ağ üzerinden başka bir işlemcideki bir işleme bir mesaj göndermek ve verileri almak gibi belirli işlemleri gerçekleştirmek için API’lere karşılık gelen kodu yazar.
Uygulama-şeffaf hata toleransında, uygulama, uygulama programına dahil edilmeden veya programda değişiklik yapılmadan hataya dayanıklı hale getirilir. Uygulama ve işletim sistemi arasına, işletim sistemi kitaplıklarının önüne bir hataya dayanıklı ara yazılım kitaplığı yerleştirilir.
Uygulama standart işletim sistemi işlevlerini çağırdığında, bu çağrılar, ek hata toleransı işlevselliği sağlamak için işletim sistemi işlevlerini değiştiren hata toleransı ara yazılım kitaplığına yönlendirilir. Uygulama programlayıcısının hata toleransı için ek yöntemler uygulamasına veya başlatmasına veya uygulama programına ek hata toleransı kodu eklemesine gerek yoktur.
Ağa bağlı aygıtların hiyerarşik düzeni
Kablosuz Ağ Cihazları
Ağ sistemleri Ders Notları
Ağ sistemleri
Ağ iletişim birimleri
Hangi cihazlar kablosuz ağ bağlantısı kullanıyor
Ağ Elemanları ve ağ Sistemleri
Ağ sistemleri kurma
Hataya dayanıklı hesaplamanın temel terminolojisi Laprie’de bulunabilir. Arıza, hata ve arıza terimleri orijinal olarak Melliar-Smith & Randell tarafından tanımlanmış ve ISO standardının bir parçası haline gelmiştir.
• Arıza, bir sistemin sistem spesifikasyonunu karşılamayan bir sonuç üretmesi veya sistemin sistem spesifikasyonunun gerektirdiği bir sonucu üretmemesi olayıdır. Bir arıza, sistemin içindeki herhangi bir bileşene veya sistemin bir bileşeni olduğu herhangi bir çevreleyen sisteme atıfta bulunulmaksızın sistem spesifikasyonu tarafından tanımlanır.
• Hata, bir sistem içindeki, tespit edilip düzeltilmedikçe, sistemin arızalanmasına yol açacak yanlış bilgi veya bilgi eksikliğidir.
• Bir hata, ister donanım ister yazılım olsun, hatanın asıl nedenidir. Bazen hatanın nedeni kesinlikle nesneldir, ancak bazen, özellikle yazılım için, öznel bir görüş meselesidir.
Bir sistemin arızası, daha büyük bir kapalı sistemdeki bir arıza olabilir. Benzer şekilde, bir arıza, sistemin yapıldığı bileşenlerden birinin arızası olabilir.
Arızalar ayrıca şu şekilde sınıflandırılır:
• Bir bileşen belirli bir zamana kadar doğru şekilde çalıştığında ve sonrasında başka sonuç üretmediğinde bir çökme hatası meydana gelir.
• Bir bileşen yanlış zamanda, çok erken veya çok geç sonuçlar ürettiğinde bir zamanlama hatası oluşur.
• Bir bileşen bazı sonuçlar üretirken bazılarını üretmediğinde bir ihmal hatası oluşur.
• Bir işlem veya işlemci yanlış sonuçlar ürettiğinde bir komisyon hatası oluşur. Bizans hatası veya kötü niyetli hata, bir işlemin veya işlemcinin, sistemin algoritmalarını veya bileşenlerini yanlış yönlendirmek için kasıtlı olarak tasarlanmış yanlış sonuçlar ürettiği bir tür komisyon hatasıdır.
Hataya dayanıklı bilgi işlemde kullanılan metrikler şunları içerir:
• Güvenilirlik, bir sistemin arıza olmadığında çalışma süresinin bir ölçüsüdür ve Arıza Arasındaki Ortalama Süre (MTBF) tarafından verilir.
• Onarılabilirlik, arızalı bir bileşenin veya sistemin hizmete ne kadar çabuk geri yüklenebileceğinin bir ölçüsüdür ve Ortalama Onarım Süresi (MTTR) tarafından verilir.
• Kullanılabilirlik, bir sistemin çalışma süresinin bir ölçüsüdür ve MTBF ve MTTR ile şu formülle ilişkilidir: Kullanılabilirlik = MTBF/(MTBF + MTTR). Yüksek kullanılabilirlik, tipik olarak, yılda 5,25 dakikalık planlı ve plansız kesinti süresine karşılık gelen beş dokuzluk (%99,999) veya daha iyisi anlamına gelir.
ARIZA TOLERANSI TEKNOLOJİSİ
Çoğaltma
Bir uygulamayı hatalara karşı korumak için hataya dayanıklı sistemlerde kullanılan temel strateji replikasyondur, böylece bir replika arızalanırsa, hizmeti sağlamak için başka bir replika kullanılabilir. Çoğaltma birimi, bir işlemcinin tamamı, bir süreç, bir Java kapsayıcı, bir CORBA nesnesi veya başka bir bileşen olabilir. Bu yazıda, böyle bir birime bileşen olarak atıfta bulunuyoruz.
Bir bileşenin kopyaları, iki veya daha fazla bileşenden oluşan bir grup oluşturur. Hata izolasyonu sağlamak için, bir bileşenin replikaları, paylaşılan hafıza veya veri olmadan ve hata toleranslı ara katman yazılımı tarafından kontrol edilen iletişim ile birbirinden bağımsız olmalıdır, böylece bir replikanın arızası başka bir replikayı devre dışı bırakmaz. Birkaç çeşit çoğaltma mümkündür.
Gösterilen pasif çoğaltma, sunucu çoğaltmalarından birini birincil sunucu çoğaltması ve diğerini yedek sunucu çoğaltması olarak ayırır. Birincil, grupta çağrılan yöntemleri yürütür ve yedekleme bu yöntemleri yürütmez.
Soğuk pasif çoğaltmada, program kodu yedeklemede belleğe yüklenmez. Sıcak pasif çoğaltmada, program kodu yedeklemede belleğe yüklenir ve birincil, durumunu periyodik olarak yedeğe aktarır ve burada doğrudan yedeğe kopyalanır. Sıcak pasif çoğaltma, birincil çoğaltmanın başarısızlığından soğuk pasif çoğaltmaya göre daha hızlı kurtarma sağlar.
Ağ Elemanları ve ağ Sistemleri Ağ iletişim birimleri Ağ sistemleri Ağ sistemleri Ders Notları Ağ sistemleri kurma Ağa bağlı aygıtların hiyerarşik düzeni Hangi cihazlar kablosuz ağ bağlantısı kullanıyor Kablosuz Ağ Cihazları