Yardımcı Teknoloji Cihazları – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Yardımcı Teknoloji Cihazları
Binlerce yardımcı teknoloji uygulaması, tüm engellilik türlerini kapsar; ancak, karakteristik fonksiyonel sınırlamalara dayalı olarak belirli gruplar için bazı genellemeler yapılabilir. Aşağıdaki bölümler tipik olasılıkları vurgulamaktadır.
Görme bozukluğu
Görme bozukluğu, teknik olarak toplam körlük de dahil olmak üzere tüm görme kaybı derecelerini kapsar. Basılı ve diğer bilgi kaynaklarına erişimi artıran teknoloji, kör veya görme engelli bireyler için eğitim ve kariyer seçenekleri üzerinde en önemli etkiyi yaptı. Parlama, kontrast veya boyutla ilgili zorluklara yönelik bazı düşük teknolojili çözümler, aydınlatmayı artırmak için küçük bir tensör lambası, renk şeffaflığı, bir büyüteç veya el teleskopu ve ters çevrilmiş metin (siyah üzerine beyaz) kullanımını içerir.
Braille belgeleri veya kitaplar ve teyp kaydediciler, körler tarafından kullanılan tanıdık öğelerdir. Kapalı devre televizyon ünitesi, basılı herhangi bir öğenin büyütülmesine olanak tanır. Yenilenebilir bir Braille ekranı, kabartmalı kağıt biçimini, elektronik depolama ve bilgilerin alınması için bir bilgisayarla arabirim oluşturabilen bir elektronik devre tarafından kontrol edilen titreşimli pimlerin bir ekranıyla değiştirir.
Braille not tutucular, taşınabilir el düzenleyicilere benzer ve görme engelli kişilerin telefon numaralarını, ödevleri, randevuları ve diğer kısa bilgileri takip etmesi için uygun bir yol sunar.
Bilgisayar tabanlı uyarlamalar, konuşma sentezleyici ve kulaklığa sahip ekran okuyucuları, ekran büyütme yazılımını, Braille veya büyük klavye işaretleyicilerini ve Braille yazıcılarını içerir. Özel donanım ve yazılım, bir grafik hesap makinesinden, haritadan veya illüstrasyondan dokunsal ekranlar yazdırmayı mümkün kılar.
Az görenler için bilgisayar kullanımı, kolayca değiştirilebilen arka plan ve metin rengi ve yazı tipi ve büyük simgeler, imleç değişiklikleri ve büyütme araçları için yerleşik seçeneklerle geliştirilmiştir. Optik karakter okuma (OCR) özelliklerine sahip tarayıcılar, basılı metni konuşma sentezi yoluyla okunabileceği veya büyük harflerle veya Braille alfabesiyle yazdırılabileceği bilgisayarlarda elektronik olarak depolar.
İşitme bozukluğu
İşitme bozukluğu, herhangi bir tür veya derecedeki işitsel bozukluktur, sağırlık ise işitmeyi bir iletişim aracı olarak kullanamamadır. Akustik dinleme cihazları sesleri yükseltir ve filtreler, böylece dersler ve dersler sırasında kullanıcı için daha fazla katılım ve anlama sağlar.
Yardımcı dinleme cihazlarının çoğu bir alıcı ve bir vericiden oluşur. Alıcı, işitme engelli kişi tarafından takılır ve verici, bir hoparlör tarafından giyilir veya ortama sabit bir armatür olarak kurulur. Televizyon dinlemek için amplifikasyon sistemleri mevcuttur ve altyazılı bir kod çözücü artık 13 inç veya daha büyük ekrana sahip herhangi bir TV setinin standart bir bileşenidir.
Sinyalizasyon sistemleri sesi görsel, dokunsal veya titreşimli sinyallere dönüştürür ve işitme engelli veya sağır bireyleri duman alarmları, telefonlar, kapı zilleri ve çalar saatlere karşı uyarır. Bilgisayar kullanımı, sağır topluluğa metin tabanlı bir iletişim biçimi sağlamada özellikle yardımcı olmuştur.
Yardımcı Teknoloji Nedir
Yardımcı teknoloji örnekleri
Duyusal yardımcı teknoloji
Yardımcı teknoloji alanları
Görme engelliler için yardımcı teknolojiler
Engelliler için yardımcı teknolojiler
Ergoterapi ve yardımcı teknoloji
Yüksek teknoloji cihazları nelerdir
Öğrenme ve Bilişsel Engelliler
National Joint Committee on Learning Disbilities’e (1990) göre, “öğrenme güçlüğü” dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme veya matematiksel becerilerin edinilmesinde ve kullanılmasında önemli zorluklarla kendini gösteren heterojen bir grup bozukluğu ifade eden genel bir terimdir.
Öğrenme ve diğer bilişsel engelleri olan bireyler için, yardımcı teknoloji, bireyin güçlü yönlerine oynayan stratejiler veya telafi edici araçlar sunar. Bazı durumlarda, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere yardımcı olan araçlar, benzer işlevsel kısıtlamaları olan diğer bireyler tarafından kullanılan cihazlarla aynıdır.
Görme bozukluğu olan öğrenciler gibi, okumayı etkileyen belirli bir öğrenme güçlüğü olan bireyler de metin girmek için bir OCR/konuşma sentez sistemi kullanabilir ve ekran okuma yazılımıyla tekrar okumasını sağlayabilir. Konuşan kitaplarla veya elektronik metinlere erişimle birlikte kullanılan dört kanallı değişken hızlı bir teyp, öğrencilerin kitapları dinlemesi veya incelemesi için bir yol sağlar.
İşitsel işleme güçlüğü çeken öğrenciler, konuşmacının sesine odaklanmalarına yardımcı olmak için kişisel bir FM dinleme sistemi kullanabilir. Bir kişisel veri yöneticisi veya el bilgisayarı, hafıza ve organizasyonla ilgili zorlukları telafi edebilir. Anahat ve grafik düzenleyici özelliklerine sahip bilgisayar yazılım programları, organizasyonel güçlükleri olan öğrencileri destekler.
Yazılı dil bozuklukları, öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için ortak bir sorunu temsil eder. Not almak için yedek olarak bir teyp kaydedicinin kullanılmasına ek olarak, çeşitli bilgisayar yazılım uygulamaları, yazmanın motor taleplerini atlamanın ve yazılı ifade, yazım ve dilbilgisi kullanımını desteklemenin bir yolunu sağlar.
Böylece bir kelime işlemci programının veya taşınabilir kelime işlemcinin mevcudiyeti, öğrencilerin kolayca değiştirilebilen ve düzenlenebilen daha okunaklı bir belge hazırlamaları için bir yol sağlar. Kelime tahmini, kullanıcının bilgisayara girdiği kelimeleri tahmin etmek için dilbilgisi, sözdizimi ve kelime sıklığı kurallarını kullanarak bir kelime işlemcinin özelliklerini artırabilir.
Konuşma tanıma sistemleri, gelişen teknoloji ve daha uygun fiyatlar ile popülerlik kazanmıştır. Kullanıcı bir mikrofon aracılığıyla bilgisayara dikte eder ve sözlü dil yazılı metne dönüştürülür. Konuşma tanıma, kullanıcının sistemi ses ve kelime bilgisi, yeterli okuryazarlık becerileri ve iyi kendi kendini izleme stratejileri için eğitme konusunda sürekli sabrına ve ısrarına sahip olmasını gerektirir.
Ortopedik ve Hareket Bozukluğu
Bazı ortopedik bozukluklar serebral palsi gibi doğuştan gelen bir durumun sonucudur, diğerleri ise omurilik yaralanması veya diğer kalıcı veya geçici fiziksel problemlerle sonuçlanan bir kazadan kaynaklanabilir. Bazı ortopedik/hareket bozuklukları, skolyoz veya hastalık ilerledikçe diğer ikincil problemlerle birleşebilen müsküler distrofi gibi nörodejeneratif hastalıklardan kaynaklanır.
Ortopedik/hareket engeli olan öğrenciler için erişim ve fiziksel barınma birincil konudur. Bu kişilerin çoğu ayakta duramaz ve elektrikli veya manuel tekerlekli sandalyeler veya uyarlanmış oturma düzenine sahip scooterlar gerektirir. Baston, koltuk değneği veya yürüteçle destekli ambulasyon, bazı öğrencileri harekete geçirmek için yeterlidir.
Bu nüfus için yardımcı teknoloji hizmeti sunumundaki yaygın ikilemler, okula ve okuldan ulaşımın düzenlenmesini, ekipmanın bakımını, mevcut kurumsal kaynaklarla uyumluluğu doğrulamayı ve öğrencinin okul günü boyunca gerekli görevleri yerine getirmek için uygun pozisyona sahip olmasını sağlamayı içerir.
Günlük yaşam aktivitelerine (giyinme, yemek yeme, banyo yapma) ve cihaz ve ekipmanların çevresel kontrolüne yardımcı olmak için bir dizi düşük teknolojili cihaz ve uyarlama mevcuttur. Evrensel bir manşet veya atel gibi basit araçlar, el işlevi çok az olan veya hiç olmayan bir kişi için bir kalemi veya yazı çubuğunu yerinde tutabilir. Titreme veya kontrol edilemeyen hareket yaşayan kişiler ağırlıklı bir bileklik veya kalem kullanabilir.
Kağıtları tutmak için bir klipsi olan bir kitap tutucu veya eğimli bir yazı yüzeyi, kitapların ve yazı malzemelerinin konumlandırılmasına yardımcı olabilir. Görme engelliler gibi ortopedik engelli öğrenciler de bilgisayar teknolojisinden büyük ölçüde yararlanmışlardır.
Bireyin sınırlamalarına ve fiziksel yeteneklerine bağlı olarak, vücudun en işlevsel bölgesine yerleştirilen çeşitli cihazlar, girdiyi daha verimli ve doğru hale getirmeye yardımcı olabilir. Özel klavyeler veya klavye modifikasyonları, hareket topu gibi fare alternatifleri, başa takılan bir cihazla elde edilen eller serbest erişim, konuşma tanıma veya göz bakışı ve tarama veya Mors kodu girişi ile anahtar arayüzleri bazı olasılıkları temsil eder.
Herhangi Bir Alan Bulunamadı.Duyusal yardımcı teknoloji Engelliler için yardımcı teknolojiler Ergoterapi ve yardımcı teknoloji Görme engelliler için yardımcı teknolojiler Yardımcı teknoloji alanları Yardımcı Teknoloji Nedir Yardımcı teknoloji örnekleri Yüksek teknoloji cihazları nelerdir