Etki Alanına Özgü Modeller – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Etki Alanına Özgü Modeller
Birleşik Modelleme Dilinin (UML) yaygın popülaritesinin bir sonucu olarak, birçok şirket UML tabanlı bir metodoloji sunmaya yatırım yaptı. Bugün piyasada çok sayıda genel amaçlı UML tabanlı metodoloji bulunmaktadır.
Tipik olarak, bu genel amaçlı yazılım sistem geliştirme metodolojileri bir şirketin ihtiyacını hemen karşılamaz. Pek çok alanda ve pek çok amaç için uygulanabilecek metodolojiler sağlamayı amaçlayan bu genel amaçlı metodolojiler tipik olarak yaygınlaşır ve ezici olarak algılanır.
Aynı zamanda, şirketlerin ve etki alanlarının karşılaştığı daha özel ihtiyaçlar için genellikle destekten yoksundurlar. Bu nedenle, bir kuruluşta genel amaçlı bir metodolojinin tanıtılması, genellikle, ilk bakışta çelişkili görünen iki özel zorluk anlamına gelir.
Bir yanda genel amaçlı metodolojinin çok fazla sağladığı/önerdiği ve çok fazla durumla karşılaştığı bir sorun var. Öte yandan, genel amaçlı metodoloji, belirli bir şirket veya geliştirme grubu tarafından istenen belirli modelleme kavramlarını, mekanizmalarını ve tekniklerini desteklemez.
Dolayısıyla, bu açıdan genel amaçlı metodoloji aslında çok az şeyi kapsar. Bu durum, birçok danışmanın, araştırmacının ve diğerlerinin, şirketlere bu metodolojileri tanıtmalarında yardımcı olmanın yanı sıra, genel amaçlı metodolojileri gerçek şirkete ve amaca uygun olacak şekilde özelleştirme işinde olmasının nedenidir.
Özelleştirme tipik olarak etki alanı, müşteri türü, kalite talepleri, şirketin büyüklüğü ve yazılım geliştirme ekiplerinin büyüklüğü gibi farklı kriterlere göre ayarlanır.
Genel amaçlı bir metodolojiyi özelleştirmenin yaygın bir yolu, metodolojinin öngörülen görevlerini, aşamalarını, rollerini ve modellerini/yapılarını kaldırmak, eklemek ve/veya birleştirmektir. Bununla birlikte, genel amaçlı bir metodolojinin getirilmesi neredeyse her zaman bir kişiselleştirme çabası gerektirse bile, bunu yapmanın standart ve resmi bir yolu yok gibi görünmektedir.
Araştırma grubumuz bir süredir belirli ihtiyaçları karşılamak için özelleştirme metodolojileri üzerinde çalışıyor. Özelleştirmemiz, mimarlar ve süper kullanıcılarla birlikte ortak bir sürece girdi olarak bir dizi farklı genel amaçlı metodoloji metodolojisi uzmanlığı ve deneyimi alarak gerçekleştirildi.
Bu girdiyi, şirketin ihtiyacını ve şirket içinde kullanımda olan mevcut metodolojiyi (veya uygulamayı), şirket kültürünü, etki alanının özelliklerini, müşterileri, pazarı ve benzerlerini analiz ettiğimiz yinelemeli ve artımlı bir süreç aracılığıyla masaj yaparak . Çıktı, uyarlanmış bir metodoloji olmuştur.
Bu çalışmanın bazı sonuçları COMBINE metodolojisi, DAIM metodolojisi, TeMOD ve Yapılandırılabilir Hafif Ağırlık Metodu (CLIMB) olmuştur. Çalışmamız sırasında keşfettiğimiz şey, genel amaçlı metodolojileri şirketin ihtiyaçlarına göre uyarlamaktan önemli faydalar sağlasak bile, şirketin kendisinin oldukça çeşitli olduğuydu.
Etki alanı Nedir
Wifi etki alanı Nedir
Kuruluşun etki alanı Nedir
Windows etki alanı Nedir
Etki alanına ne yazılır
Outlook etki alanı nedir
Mail etki alanı Nedir
Etki alanı Domain nedir
Böylece, şirket içindeki farklı etki alanlarının ve ürün ailelerinin amaçlarına uyacak şekilde daha da fazla uyarlama ihtiyacı dile getirildi. Örneğin, Telenor1 için TeMOD ve daha sonra EDB Telesciences için CLIMB geliştirirken, ana talep, mevcut alan bilgisini yakalamak ve kullanmak için uyarlanmış bir metodoloji sunmaktı.
Ancak, TeMOD ve CLIMB’i yapmanın hedeflerinden biri, ortak bir sistem geliştirme ve belirleme yöntemi elde etmek için şirket genelinde kullanılacak ortak bir metodoloji sağlamaktı. Bu nedenle, her etki alanı ve sistem geliştirme grubu için bir tane olmak üzere bir dizi tescilli özel amaçlı metodoloji ile sonuçlanmamamız gerekiyordu.
Hedefimiz TeMOD ve CLIMB’yi ilgili şirket için ortak metodolojiler olarak tutmak, standartlaştırılmış süreçleri ve spesifikasyonları uygulamak ve aynı zamanda farklı alanların özel ihtiyaçlarını destekleyecek metodolojiyi elde etmek ve bünyesinde sahip olunan mevcut alan bilgisini kullanmak oldu.
En popüler genel amaçlı UML tabanlı yazılım mühendisliği metodolojilerinin hem çeşitlilikleri hem de ortak yönleri vardır. Sık görülen bir ortak nokta, model odaklı olmalarıdır. Model güdümlü bir metodoloji, metodolojinin sistem geliştirme süreci sırasında üretilecek eserler olarak bir dizi model öngördüğünü belirtir.
Modele dayalı metodolojiler, Modele Dayalı Mimari girişimi başlatıldıktan sonra daha da popüler hale geldi. Yukarıda açıklanan soruna yaklaşımımız, model güdümlü metodolojileri resmi ve standart bir şekilde uyarlamak için araçlar sağlayan genel bir çerçeve geliştirmek için bu model güdümlü yönden yararlanmaktı. Çerçeveyi kullanarak, uyarlama yalnızca genel amaçlı metodoloji tarafından öngörülen modellerin ifadesini etkileyecektir.
ÇERÇEVE AÇIKLAMASI
Terzilik çerçevesi uygulanarak, alana özgü bir referans modeli üretilir. Referans modeli, belirli bir alan için yapılan gerçek genel amaçlı metodolojinin uzantılarını tanımlar. UML profillerinden, mevcut (tekrar kullanılabilir) modellerden ve kalıplardan oluşur.
Bir referans modelde tanımlanan UML profilleri seti, mevcut modeller ve modeller, seçilen genel amaçlı yazılım mühendisliği metodolojisine göre geliştirilir, yapılandırılır ve hizalanır. UML profilleri, etki alanı kavramlarını ve referans mimarilerini tanımlamak için kullanılır.
Mevcut modeller yeniden kullanım için hazırlanır ve modeller, etki alanı içinde tekrar eden problemlerin standart çözümlerini tanımlar. Bu nedenle, çerçeveyi kullanarak bir yazılım mühendisliği metodolojisini uyarlamak, metodolojinin etki alanı kavramları, tanımlanmış referans mimarileri, mevcut modeller ve kalıplardan oluşan bir ortamda kullanılmasını oluşturur.
Çerçevenin kullanım yapısını gösterir. Terzilik çerçevesi, uygun UML profillerinin, kalıplarının ve mevcut modellerin nasıl oluşturulacağını tanımlar ve referans modelinin seçilen genel amaçlı metodolojiye uygun olarak nasıl kullanılacağını tanımlar.
Alana özel referans modeli, uyarlama çerçevesi kullanılarak oluşturulur ve seçilen metodolojiye göre yapılandırılır. Profil oluşturucu ve model modelleyici, alana özgü referans modeli oluşturmanın ana sorumluluklarına sahiptir.
Sistem modelleyici, somut modeller oluşturmak için gerçek alan için referans modelin yanı sıra seçilen metodolojinin öngörülen modellerini ve sürecini kullanır. Sistem modelleyici ayrıca yeniden kullanılabilir modelleri referans modelin parçası olmaları için geri besleyebilir. Bu modeller daha sonra seçilen metodolojiye göre kategorize edilecek ve alana özgü referans modelinin mevcut bir modeli haline gelecektir.
Geliştirme sürecinin çıktıları olarak üç ana modeli belirleyen genel amaçlı bir metodoloji olan xx-metodolojisinin kullanımını gösterir: bir iş modeli, bir mimari model ve bir platforma özel modeldir.
Etki alanı Domain nedir Etki alanı Nedir Etki alanına ne yazılır Kuruluşun etki alanı Nedir Mail etki alanı Nedir Outlook etki alanı nedir Wifi etki alanı Nedir Windows etki alanı Nedir