PORTALLARLA BİLGİ YÖNETİMİ – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
PORTALLARLA BİLGİ YÖNETİMİ
Bir iş ortamında, bilgi yönetiminin düşük seviyeli, günlük iş süreci kontrolünden yüksek seviyeli yönetici karar vermeye kadar birçok yönü vardır.
Bir bilgi yönetim sistemi, ilgili bilgiyi toplayabilmeli, bilgiyi paylaşılabilir bir işletme hafızasında depolayabilmeli, bilgiyi taraflarla iletebilmeli ve tutarlılıkları sürdürebilmelidir. Tüm bu faaliyetlerde, bir portal bir kuruluş içinde önemli bir rol oynayabilir, yani bilgiyi kuruluş içinde kaydırmak için bir bilgi taşıyıcısı olarak.
Bilgi yönetiminde portallarla ilgili önemli bir görev, İş Akışı Yönetimidir. İş akışı yönetimi şunları içerir:
• Veri koordinasyonu, istisna işleme, kurtarma vb. ile ilgili iş işlemleri için süreç kontrolünün belirtilmesi. İş akışı spesifikasyonları, yürütme planları sağlar.
• Değişikliklerle başa çıkmak için yeniden tasarım ve uygulamalara izin verirken, bir tasarımın fizibilitesinin ve doğruluğunun doğrulanması.
• Ticari işlemlerin yürütülmesi için yürütme kontrolü. Süreçlerin yürütülmesinden bir İş Akışı Motoru sorumludur.
Herhangi bir yürütme sırasında, birçok bireysel kullanıcıya bir iş akışı planı uygulanabilir. Sonuç olarak, birçok eşzamanlı iş akışı örneği oluşturulacaktır. İş Akışı Motoru, eşzamanlılık kontrolünden (süreç bağımlılıkları), istisna işlemeden ve kurtarmadan sorumludur.
İş Akışı Yönetimi’nde portallar, iş akışı görevleri oluşturmak için temel yapılar olarak kullanılabilir. Örneğin, bir tedarik talebini işlerken (örneğin, bir dizüstü bilgisayar satın alırken), farklı tedarikçilerden gelen rakip teklifler hakkında bilgiye ihtiyaç duyulabilir. Bu bağlamda, bir portal, alıcının isteklerini değerlendirebilen ve bir anlaşma yapmak için satıcının tekliflerini değerlendirebilen gerçek hayattaki bir komisyoncudan farklı olmayan bir rol oynamalıdır.
Portal Dağıtımı
Portallar hakkında bilgi üç açıdan sunulmaktadır: ontolojik hizmetler, uygulanabilirlik hizmetleri ve dizin hizmetleri. Bu üç hizmet, portalların ne olduğu, nerede kullanıldığı ve ne için kullanıldığı sorularına yanıt verir. Ontolojik hizmetler, iş bilgilerini, verilerin anlamı ile aranabilir, indekslenmiş bir yapıda kategorize eden tesislerdir.
Kullanılabilirlik hizmetleri, kullanılabilirlikleri için İnternet üzerinden portal haritaları sağlar. Rehber hizmetleri, kişiselleştirilmiş hizmet için uyarlanmış bilgilerin yanı sıra cep telefonu ve PDA kullanıcıları için bu portallar gibi konuma duyarlı hizmetlerin bir görünümüdür.
Bu üç yön, İnternet üzerinden iş verilerinin sağlanması için gerekli olan temel bilgileri oluşturmaları anlamında ortogonaldir. Akıllı portalların devreye alınması fikrini gösterir. Akıllı portallar için güvenlik hizmetleri ve erişim kontrolünün, yukarıdaki tartışmaların tüm boyutlarına dahil edildiği belirtilmelidir.
Bilgi Yönetimi Bölümü
bilgi yönetimi (2 yıllık)
Bilgi Yönetimi dersleri
Bilgi Yönetimi Bölümü mezunu ne is Yapar
Bilgi yönetimi Nedir
Bilgi Yönetimi Ne is Yapar
Veri ve bilgi yönetimi
Bilgi yönetimi pdf
Portal Geliştirme
Burada, temsil amacıyla akıllı portalları üç boyutlu bir paradigma içinde gösteriyoruz. Depolama boyutunda, iş verileri yapılandırılmış veriler, yapılandırılmamış veriler veya kullanıma hazır bir biçimde bilgi olarak paketlenir.
Veri Yönetimi boyutunda iş verileri, veri tabanları, veri ambarları, akıllı uygulamalar ve içerik yönetim sistemleri içinde yönetilen nesnelerdir. Uygulamalar boyutunda, iş verileri İş Süreci Yeniden Yapılandırması (BPR), Müşteri Kaynak Yönetimi (CRM), Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), Malzeme Kaynak Planlaması (MRP) veya Tam Zamanında Deformasyondaki nesnelerdir. üniforma (JID), vb uygulamalar.
İş portallarının bu üç boyutunu tanımlayarak, portalları “akıllı” olacak şekilde tasarlayıp yönetebileceğiz, yani portallar paketlenmiş iş verileri olarak bir ticari işlem yönetimi ortamında “yaşayacak” ve ” İş verilerini internette doğru zamanda, doğru yerlere iletecek kadar akıllıdır”.
Akıllı portalları kullanmak için, olaya dayalı bir iş akışı motorunun bir portal dağıtım sistemi ile entegre edilebilmesi için iş iş akışını tasarlamamız gerekir.
KATMANLI BİR MİMARİ
Akıllı portalların üç katmanda organize edildiğini tespit ediyoruz. Yukarıdan, Portal Kontrol Katmanı, Portalların e-İş uygulamalarında nasıl ve ne zaman kullanıldığı ile ilgili olan Portalın uygulama mantığını tanımlamak için kullanılır. Bu yönü 3 boyutlu uzayda gösterir. Portal Kontrol Katmanı, uygulamalara bilgi sağlar.
Orta katman, Portal Dağıtım Katmanıdır. Portal Geliştirme Katmanı, Portalların nasıl ve nerede dağıtıldığıyla ilgilidir. Şekil 2, portal dağıtımı için 3 boyutlu bir alanı detaylandırır. Alt katmanda portal geliştirmeyi tartışıyoruz. Portal, verileri yüksek düzeyde yapılandırılmış ve yönetilen bilgi parçalarına paketlemek için 3 boyutlu bir alanda kavramsallaştırılmıştır.
BİLGİ ARACI
Portalların zekası, Bilgi Aracısı adı verilen bir çekirdek sistem bileşeninin performansına dayanır. Portalları kullanıcılara doğru zamanda iletmekten sorumludur. Bilgi Aracısı ayrıca kullanıcı ihtiyaçları için bilgi arama yeteneğine de sahiptir.
Kullanıcıların bilgi taleplerine karşı içeriğe duyarlı iş akışlarının yürütücüsüdür. Girişi, Kullanıcı Profilinden (UP) ve İş İş Akışının (BW) saklanan bilgilerinden oluşur. UP’yi kullanarak, sistem bireysel kullanıcıların gereksinimlerini bilir. BW kullanarak, sistem hangi bilgiyi nasıl ve ne zaman ileteceğini bilir. Portalların önemli bir bileşeni olarak kullanan bir Web sitesinin mimarisini göstermektedir.
AKILLI PORTALLAR OLUŞTURMAK
Akıllı portallar oluşturmak için bunları bir araya getirecek doğru araçları seçmemiz gerekiyor. Ancak, portallar veya akıllı portallar için bir standart üzerinde şu anda bir fikir birliği yoktur. Aşağıdaki tartışmada, mevcut araçlardan bazı öneriler sunuyoruz.
Bilgi Aracısının mimarisini, oluşturulması gereken temel bileşeni gösterir. Bilgi komisyonculuğu yapan entegre bir sistemdir. İş Akışı Motoru, portalların nasıl kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olan bir alt sistemdir.
Arama Motoru bilgiyi nerede bulacağını ve toplayacağını bilen bir alt sistem iken, Portal Yönetimi hangi bilgilerin mevcut olduğunu bilen bir alt sistemdir. Bu bileşenin uygulanması, dağıtılmış bilgi yönetimini ve bilgi abonesi/sağlayıcı mimarilerini destekleyebilen Web hizmetlerinin doğru kullanımına bağlıdır.
Portallar XML’de uygulanabilir. Büyük şirketler (örneğin, Microsoft, Oracle, IBM, vb.) tarafından sağlanan birçok araç artık portallar için kullanılan XML’i desteklemektedir.
SQL’inki çıkarım kurallarını temsil etmek için kullanılabildiğinden, bilgiyi temsil etmek için XML kullanıldığında, portalları doğrulamak için bir dizi kural olarak etki alanı yapısal bilgisi standart bir Belge Türü Tanımında (DTD) belirtilmelidir. İş uygulamalarında birçok özelleştirilmiş XML vardır. Ayrıca, OML/CKML, aşağıdakileri belirlemek için kavramsal bir bilgi çerçevesi sağlar.
bilgi yönetimi (2 yıllık) Bilgi Yönetimi Bölümü Bilgi Yönetimi Bölümü mezunu ne is Yapar Bilgi Yönetimi dersleri Bilgi Yönetimi Ne is Yapar Bilgi yönetimi Nedir Bilgi yönetimi pdf Veri ve bilgi yönetimi