Sosyo-Teknik Araştırma – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
ANT ve Sosyo-Teknik Araştırma
Aktör-ağ teorisi hem sosyal hem de teknik determinizmin kusurlu olduğunu düşünür ve bunun yerine hiçbir şeyin tamamen sosyal ve hiçbir şeyin tamamen teknik olmadığı sosyo-teknik bir açıklama önerir. ANT, tamamen teknik veya tamamen sosyal ilişkilerin mümkün olduğunu reddederek sosyal-teknik ayrımla ilgilenir.
Bunun nasıl çalıştığını daha iyi görmek için, bir IS araştırmacısının, bölgesel bir alanda kullanım için yerel bir hükümet yetkilisi tarafından geliştirilen bir işletmeler arası e-ticaret portalının bir İnternet servis sağlayıcısı (ISS) ile alımını araştırdığını varsayalım. ve portalı oluşturmak için çalışan bir yazılım şirketi ve bir ödeme ağ geçidi sağlamak içindir.
ANT, dünyanın hem insan hem de insan dışı unsurlar içeren melez varlıklarla dolu olduğunu iddia ediyor ve bu gibi projeleri tanımlamak için heterojenlik kavramını sunuyor.
Proje sadece bu varlıkları değil, aynı zamanda bilgisayarlar, bilgisayar programları, veri depolama cihazları, modemler ve telefon hatları gibi insan olmayan varlıkları ve küçük ve büyük işletmelerden yerel işletme sahipleri, müşteriler, programcılar ve yerel konsey dahil olmak üzere insan varlıklarını içerecektir. kadro. Heterojen varlıkların kullanımı daha sonra şu sorulardan kaçınır: “sosyal mi?” veya “teknik mi?” “Bu birliktelik ondan daha mı güçlü, yoksa daha zayıf mı?” olması gereken noktayı kaçırıyor.
Bir ANT yaklaşımı kullanan bilgi sistemleri araştırmacıları, ilgili aktörler tarafından oluşturulan insan ve insan dışı ittifakları ve ağları araştırarak ağ oluşumu konularına odaklanacaktır. Ağın hem insan hem de insan olmayan müttefiklerin kaydıyla yapılandırılmasına izin veren müzakerelere odaklanacaklar. Aktörler ve ağlar arasındaki etkileşimler ve ilişkiler önemlidir ve aktörler basitçe diğer aktörler ve ağlarla olan etkileşimlerinin toplamı olarak görülür.
Portal durumunda, bir aktör-ağ araştırmacısı, belki de yerel yönetim portalı proje yöneticisinden başlayarak bazı önemli aktörleri belirleyerek başlayacaktı. Proje yöneticisiyle yapılacak bir görüşme, projenin neden başlatıldığını ortaya çıkaracak ve diğer aktörlerden bazılarını belirleyecektir.
Aktör-ağ teorisinin savunucuları tarafından önerilen yönteme ilişkin ana tavsiye, “aktörleri takip etmek” ve çalışmanın çerçevesini ve sınırlarını kendilerinin belirlemelerine izin vermektir ve proje yöneticisi ile yapılan görüşmeden kaynaklanan bir soruşturma satırı şu olabilir: portal yazılım tasarımcısına ve programcılara yaklaşın. Diğer bir grup aktör, yerel işletmelerin sahipleridir ve proje yöneticisi, önce görüşme için bazı “iş şampiyonları” önerebilir.
Bu iş adamlarından en azından bazıları, bilgisayar donanımı veya yazılımı tarafından uygulanan etkiye önemli bir faktör olarak işaret edebilir, bu nedenle bazı insan dışı aktörleri belirleyebilir. Aktörler arasındaki müzakereler dikkatlice araştırılmalıdır.
Bariz insandan insana müzakere türünün yanı sıra, portalın nasıl çalıştığını anlamaya çalışan iş adamları ve bu teknolojinin en uygun olacak şekilde nasıl uyarlanacağı gibi insandan insana olmayan etkileşimler de dahil edilmelidir. kendi iş amaçları. Portalı benimseme ve uygulama süreci, artık bu teknolojinin doğuştan gelen özelliklerinin kaçınılmaz sonucu olarak değil, olduğu gibi karmaşık etkileşimler dizisi olarak görülebilir.
Sosyo-teknik sistem nedir
Sosyo-teknik ne demek
Sosyo-teknik Sistem Teorisi
Yönetimde sosyo teknik
Sosyal Araştırma Dergisi
Sosyo teknik kazalara örnek
Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi
Açık sistem nedir
Aktör-Ağ Teorisi Karmaşıklığı Nasıl Ele Alır?
Longenecker ve ark. (1994), bilgisayar tabanlı bilgi sistemlerinin karmaşık sosyo-teknik varlıklar olarak görülmesi gerektiğini öne sürerek, bu karmaşıklığın nasıl ele alınması gerektiği sorusunu akla getirmektedir. Karmaşıklığı tüm konu alanlarında ele almanın yaygın bir yöntemi basitleştirmede yatmaktadır, ancak basitleştirmenin tehlikesi, yalnızca araştırılan olgunun yararlı bir tanımını oluşturan şeyleri, pek çok kişinin oynadığı parçaları gizleyerek ortadan kaldırma riskini taşımasıdır.
Buradaki soru, hangi ayrıntıların dahil edileceği, hangilerinin dışarıda bırakılacağı ve kimin karar vereceğidir. Bu bağlamda, uygun bir araştırma yaklaşımı, karmaşıklıkların “etiketleme sürecinde” kaybolmamasını sağlamalıdır.
Aktör-ağ teorisinde, bir ağın kapsamı, varlıklarını diğer aktörler tarafından bireysel olarak hissettirebilen aktörler tarafından belirlenir. Bir aktörün tanımı bunu gerektirir ve pratikte aktörlerin çağrışımlarını, nitelikleri ağ içinde iyi tanımlanmış nispeten az sayıda varlığı etkilemek üzere sınırlandırdıkları anlamına gelir. Bir aktör yalnızca bir nokta nesnesi değil, kendileri bir ağ oluşturan heterojen öğelerin bir birleşimidir.
Bununla birlikte, bir oyuncu birçok yönden kara kutu olarak da düşünülebilir ve içine bakmak için kutunun kapağını açtığımızda, diğer, belki de karmaşık birlikteliklerden oluşan bütün bir ağ oluşturduğu görülecektir. Çoğu durumda, bir aktörü neyin oluşturduğuna ilişkin ayrıntılar onun ağının ayrıntıları her zaman uğraşmak zorunda kalmamamız gereken bir karmaşıklıktır.
E-ticaret portalını araştırırken çoğu zaman hem ISP’yi hem de portal yazılımını bir kara kutu oluşturacak şekilde düşünmek uygun olabilir. Bu, teknolojinin bu yönünün yalnızca tek bir aktör olarak kabul edilebileceği anlamına gelir; portal ve bu temelde araştırılan diğer aktörlerle etkileşimleri söz konusudur.
Diğer zamanlarda, kara kutunun kapağını kaldırmak ve içerdiği ISP, telefon hatları, bilgisayarlar, veri depolama, programcılar ve arayüz tasarımcılarının kapalı ağını araştırmak gerekebilir.
Kara boksun avantajı, çoğu zaman portalın sadece başka bir aktör olarak kabul edilebilmesidir. Sadeleştirme için kara kutu kullanımıyla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli şey, karmaşıklığın sadece kara kutuya koyulup kaybolmadığıdır, çünkü kara kutuyu düzenli aralıklarla yatırıma açmak her zaman mümkündür ve aslında gereklidir.
Portal kara kutusu gösterildiği gibi düşünülebilir. Bu kara kutunun kendisi ayrıca, gerekli hale gelene kadar ayrıntılı olarak ele almamız gerekmeyen birkaç başka kara kutu (portal yazılımı, portal donanımı ve ödeme ağ geçidi) içerir. Ayrıca portalla etkileşime giren diğer bazı ana aktörleri de gösterir. Portal tamamen faaliyete geçene kadar (ve muhtemelen sonrasında) elbette bu aktörler de birbirleriyle doğrudan etkileşimde bulunacaklardır.
Açık sistem Nedir Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Sosyal Araştırma Dergisi Sosyo teknik kazalara örnek Sosyo-teknik ne demek Sosyo-teknik sistem nedir Sosyo-teknik Sistem Teorisi Yönetimde sosyo teknik