Veri Yönetimi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri
Veri Ambalajı
Bir veri ambarı, kurumsal karar vericilerin bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için bir çözüm sunar. Veri kaynağı bileşeni, ham verilerin kaynaklandığı tüm kaynakları temsil eder. Veri kaynaklarını belirlemek için aday sistemler ve dosyalar incelenir ve verilerin bütünlüğü ve kalitesi açısından değerlendirilir. Veri toplama bileşeni, kaynak sistemlerden verileri yakalar ve bunları veri ambarına yönlendirir.
Bu genellikle veri ambarının en karmaşık ve kritik bileşenidir. Kaynak verilerin temizlenmesi, geliştirilmesi, yeniden yapılandırılması, entegrasyonu ve toplanmasına rehberlik eden kurallar tanımlanmalıdır. Veri temizliği, kayıtların veya alanların yeniden yapılandırılmasını, yalnızca operasyonel verilerin kaldırılmasını, eksik alan değerlerinin sağlanmasını ve veri bütünlüğü ve tutarlılığının kontrol edilmesini içerebilir.
Veri geliştirme, alan değerlerinin kodunun çözülmesini ve çevrilmesini, verilerin geçerliliğini yansıtmak için bir zaman niteliğinin eklenmesini, verilerin özetlenmesini veya türetilmiş değerlerin hesaplanmasını içerebilir. Veri toplama işlemi sırasında veriler için oluşturulan tanımlar, daha sonra veri ambarı sisteminde rapor ve analitik oluşturmak için kullanılacak olan meta veri olarak saklanacaktır.
Veri ambarı bileşeni, genellikle veri ambarı bilgilerini içeren bir veya birkaç veritabanıdır. Veri ambarı, kurumsal veri ambarı adı verilen büyük bir veri havuzu ve belirtildiği gibi data marts adı verilen birkaç küçük veri ambarı içerir. Kurumsal veri ambarı genellikle, kuruluşun kurumsal bir görünümünü sağlayan kuruluş çapında veriler içerir. Kurumsal bir veri görünümü, bir kuruluşun verilerinin entegre bir görünümünü sağlar.
Verilerin bu kurumsal temsili, çeşitli departmanlardan/iş kollarından veriler toplanarak oluşturulur. Veriler standartlaştırılmış, temizlenmiş ve entegre edilmiştir. Böyle bir kurumsal veri görünümü, her bir departmanın sahip olduğu verilere bakarak elde edilmesi zor veya imkansız olacak tüm organizasyonun bir görünümünü sağlar.
Veri pazarları genellikle veri toplamaya ve bütçe ve planlama, insan kaynakları ve öğrenciler gibi belirli kullanıcı topluluklarının ilgi alanlarının analizine odaklanan veri havuzlarıdır. Veri ambarı, temizlenmiş, entegre edilmiş, geçmişe dönük ve kümelenmiş verileri tutmanın yanı sıra, verileri analizi kolaylaştıracak şekilde yapılandırır.
Sunum bileşeni, kullanıcılar bunun aracılığıyla veri ambarı sistemiyle etkileşime girdiği için en görünür bileşendir. Bu bileşen, genellikle iş zekası (BI) araçları olarak adlandırılan araçlarla uygulanır. Sunum bileşeni, basit raporlamadan toplama ve detaya inme işlevselliğine, çok boyutlu analize ve gerçek geçici sorgu yeteneğine kadar farklı hizmet düzeylerini temsil eder.
Veri yönetimi ne demek
Veri Yönetimi Bölümü
Üst bilgi yönetimi Nedir
Elektronik ortamda veri yönetimi nedir
Veri yönetimi nasıl yapılır
Elektronik ortamda veri yönetiminin önemi
Veri yönetimi ve analizi
Veri yönetimi kapsamı
Özellikle bahsetmeye değer olan, veri ambarındaki entegre verilerin mümkün kıldığı çok boyutlu analiz ve BI araçlarının sunduğu veri analizi ve sunum yeteneğidir. Çok boyutlu analiz, kullanıcının verileri kullandığı şekilde görmesini sağlar.
Son kullanıcı bileşeni, gösterildiği gibi veri ambarını kullanan çeşitli kullanıcı topluluklarını ifade eder. Kullanıcıların çoğu, çoğu zaman statik raporları kullanacak. Genellikle, istedikleri yanıtları almak için raporların ötesine bakması gereken oldukça büyük bir kullanıcı grubu vardır. Delmeleri veya yuvarlanmaları gerekir. Sayıya farklı boyutlardan bakmaları gerekir. Kullanıcı piramidinin en üstüne doğru, veri madenciliği ve boylamsal analiz gibi gelişmiş veri analizi tekniklerini kullanması gereken kullanıcılar var.
Bu ihtiyaçlar, veri içeriği ve kullandığı özel veri yapısı nedeniyle bir veri ambarı sistemi tarafından karşılanabilir. Veri ambarı sistemi, farklı bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için yalnızca farklı erişim türleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda doğru verileri de sağlamalıdır. Bu, son kullanıcıların veri ambarlarının inşasında oynayacağı çok kritik bir role sahip olduğu anlamına gelir. Kaynak sistemlerin seçilmesine yardımcı olmalı ve kaynak verileri veri ambarına aktaran veri toplama sürecinde kuralların tasarlanmasında mutlaka yer almalıdırlar.
Veri Yönetimine Kurumsal Destek
Massy ve Wilger, öğretme ve öğrenme sürecinde bilgi teknolojisinin benimsenmesinin üç seviyesi olduğunu öne sürüyor. Bu aşamalar, kurumsal karar vermeyi desteklemek için teknolojinin benimsenmesiyle önemli ölçüde ilgili olabilir. Her aşama “farklı yenilik düzeylerini veya derecelerini” temsil eder.
Seviyeler şunları içerir:
• Kişisel üretkenlik yardımcıları. Bu seviye, standart bir öğretim modunun kullanımını ifade eder, ancak “öğretmenlerin ve öğrencilerin iş işleme, elektronik tablolar ve grafik programları için üretkenlik yazılımını kullanarak tanıdık görevleri daha hızlı ve daha etkili bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlar.”
• Zenginleştirme eklentileri. Bu seviye, “temel öğretim modunu değiştirmeden öğretme ve öğrenme karışımına yeni materyaller” ekler. Buna e-posta iletişimi ve liste sunucuları, Web sayfaları, Web arama motorları, video ve multimedya kullanımı dahildir.
• Paradigma kayması. Bu düzeye, “öğretim kadrosu ve kurumları, yeni teknolojiden tam olarak yararlanmak için öğretme ve öğrenme etkinliklerini yeniden yapılandırdığında” ulaşılır.
Massey ve Wilger ayrıca, teknoloji kullanımının ve çeşitli teknoloji uygulama düzeylerinin kalite iyileştirme, üretkenlik kazanımları ve gelişmiş esneklik için etkileri olduğunu ve bir maliyet sınırlama kaynağı olabileceğini öne sürüyorlar.
Yüksek öğrenimde bu modelin, kurumlar tarafından yapılan veri yönetimi ve karar destek sistemlerine yönelik çeşitli yatırım ve taahhüt seviyeleri için çıkarımları vardır. Örneğin, veri ambarı veya kurumsal veri yönetim sistemleri uygulamasını benimseyen kurumlar, muhtemelen bunu gelişmiş, zamanında, doğru ve paylaşılan bilgi için dahili ve harici gereksinimlere yanıt olarak yapmışlardır.
Bu tür teknoloji ve uygulamalara yatırım yapma taahhüdü, yönetim yatırımının yanı sıra muazzam mali kaynaklar ve insan kaynakları gerektirir ve bir kurumun bilgileri yakalama, toplama, depolama ve raporlama biçiminde gerçek bir “paradigma değişikliği” gerektirir.
Tersine, kurumsal çapta bir bilgi yönetimi çözümünü desteklemek istemeyen kurumlar, bilgi ve analizler için masaüstü veya “kişisel üretkenlik” çözümlerine yatırım yapmaktan memnun olabilirler. Sonuç olarak, organizasyon liderleri, muazzam miktarda esneklik ve veri zenginliği kaybolurken, “geçirmek” için gereken bilgileri alabilirler.
Kurumsal karar verme için etkili bilgi desteği geliştirmede ihtiyaç duyulan şey, bilgi sistemlerini karar verme için kritik olarak yeniden kavramsallaştıran bir paradigma değişikliğidir. Veri ambarı, karar desteğine yönelik büyük miktarda bilgiyi yönetmek için etkili bir araç sağlar.
Elektronik ortamda veri yönetimi nedir Elektronik ortamda veri yönetiminin önemi Üst bilgi yönetimi Nedir Veri Yönetimi Bölümü Veri yönetimi kapsamı Veri yönetimi nasıl yapılır Veri yönetimi ne demek Veri yönetimi ve analizi