Bağlamsal Meta Veriler – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Belge Veritabanları için Bağlamsal Meta Veriler
Meta veriler, belge koleksiyonlarındaki bilgilere erişilebilirliği desteklemek için her zaman önemli bir araç olmuştur. Meta veriler, örneğin, belge saklama sırasında her belge için manuel olarak oluşturulan bibliyografik veriler olabilir. Web arama motorları tarafından oluşturulan dizinler, Web belgelerinin içeriği hakkında üst veri görevi görür. Anlamsal Web çözümlerinde, anlamsal meta verileri depolamak için ontolojiler kullanılır.
Bir dizi heterojen belge veri tabanına ortak bir ontoloji eklemek, veri entegrasyonunu desteklemek için kullanılabilir. Ortak ontolojinin yaratılması, veritabanlarında kullanılan kavramların derinlemesine anlaşılmasını gerektirir. Özellikle belgelerin içeriğinin çeşitli doğal dillerde yazıldığı durumlarda bu zorlu bir iştir.
Bu bölümde, belge koleksiyonlarına anlam eklemenin başka bir yolu ve veri entegrasyonunu desteklemenin bir yolu olarak bağlamsal meta verinin kullanımını öneriyoruz. Bağlamsal meta verilerle, belgelerin oluşturulduğu bağlam hakkındaki verilere atıfta bulunuruz (örneğin, iş süreçleri, ilgili kuruluşlar ve belge türleri hakkındaki veriler).
Tartışmamızı, belirli belge örnekleri hakkındaki meta verileri tartışmanın dışında bırakarak, koleksiyonlar düzeyinde bağlamsal meta verilerle sınırlayacağız. Böylece, veritabanlarındaki örneklerin oluşturulmasından bağımsız olarak, ontolojiler gibi bağlamsal üstveriler oluşturulabilir.
Avrupa yasal veritabanları, veri entegrasyonu için yeni bir araç örneği sunmaktadır. Avrupa entegrasyonuna yönelik gelişme nedeniyle, belirli bir durumda ihtiyaç duyulan yasal bilgiler genellikle yalnızca ana ülkenin düzenlemelerini değil, aynı zamanda Avrupa Birliği düzenlemelerini ve yabancı ülkelerdeki düzenlemeleri de ilgilendirmektedir.
Bilgiler, çeşitli erişim teknikleri ile çeşitli Avrupa yasal veri tabanlarına dağılmış olabilir. Veritabanları farklı şekillerde düzenlenmiştir ve içerikleri farklı dillerde yazılmıştır. Hukuk sistemlerindeki farklılıklar erişim sorunlarını ağırlaştırmaktadır.
Benzer sorunlar ve ihtiyaçlar diğer ortam türlerinde de tanımlanabilir. Örneğin, üretim süreçleri sırasında ihtiyaç duyulan bilgiler, işbirliği yapan birkaç kuruluşta oluşturulabilir ve heterojen intranet ve extranet havuzlarına dağılmış olabilir.
Ontolojilerin oluşturulması, bir etki alanında kullanılan kavramların analizini ve tanımını gerektirdiğinde, bağlamsal üst verinin oluşturulması, belgelerin oluşturulduğu ortamın analizini gerektirir.
Önce bağlamsal meta veri toplama yöntemlerini açıklayacağız ve ardından meta verinin kullanıcılara grafiksel bir arayüzde nasıl görselleştirilebileceğini göstereceğiz. Bağlamsal üst veri sağlayan grafik modeller, kullanıcıların belgelerin bağlamını anlamalarına ve doğru kaynaklardan gelen bilgileri bulmalarına yardımcı olur.
BAĞLAMSAL META VERİLERİNİN TOPLANMASI
Belge yönetim ortamlarını analiz etmek ve açıklamak için Rakenteisten Asiakirja Standardien KEhittäminen (RASKE) adı verilen ve “Yapılandırılmış belgeler için standartların geliştirilmesi” anlamına gelen özel bir metodoloji geliştirilmiştir.
RASKE yöntemi, daha genel bilgi sistemleri analiz yöntemlerinden uyarlandı ve Finlandiya Parlamentosu ve bakanlıklardaki belge yönetimi uygulamalarının yeniden tasarlandığı bir projede test edildi.
Projenin en önemli pratik sonucu, Finlandiya Parlamentosu’nun şu anda tüm Parlamento belgelerini SGML (Standart Genelleştirilmiş İşaretleme Dili) formatında oluşturmasıdır. RASKE metodolojisi, belgeler hakkında bağlamsal ve yapısal meta verileri toplamak ve temsil etmek için araçlar sunar.
RASKE’nin modelleme teknikleri, dokümanları, dokümanların oluşturulduğu ve manipüle edildiği süreçleri ve süreçlerin faaliyetlerindeki aktörleri ve rollerini tanımlamaya yöneliktir. Tekniklerin en önemli kökenleri Shlaer ve Mellor’un (1992) nesne tabanlı modelleme metodolojisinde, Information Control Nets’de ve SGML standardı ve karaağaç grafiklerinin belge yapısı belirtim yöntemlerindedir.
Metaverse
Üst veri Nedir
Dublin Core
Metadata Nedir
Ham veri nedir
Üst veri elemanları nelerdir
Metadata Örnekleri
Bir RASKE analizinde oluşturulan çeşitli modellerden üç tür model, önemli bağlamsal bilgiler sağlar. Organizasyonel çerçeve modeli, ilgili organizasyonları ve analiz alanındaki rollerini tanımlar. Alanın faaliyetleri süreç modelleri ile tanımlanır.
Belge çıktı modeli, faaliyetlerde üretilen belge türleri ile birlikte bir sürecin faaliyetlerini ve aktörlerini gösteren bir süreç modelidir. Farklı belge türlerinin ilişkileri bir belge-ilişki diyagramı ile tanımlanır. Bir dizi modele ek olarak, RASKE metodolojisi metinsel açıklamalar üretir (örneğin, belge türleri ve aktör rolleri hakkında).
İÇERİKSEL META VERİLERİNİN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
Kullanıcıları karmaşık bir etki alanında oluşturulan bilgileri alma konusunda desteklemek için, belge analizi sırasında oluşturulan modelleri meta veri görselleştirmeleri olarak kullanmanızı öneririz. Bilginin görselleştirilmesi yeni bir konu değildir. Grafik modeller, örneğin yazılım mühendisliğinde, iş sürecinin yeniden tasarımında, iş akışı yönetim sistemlerinde ve bilgisayar destekli ortak çalışma sistemlerinde kullanılmıştır.
Ancak önerdiğimiz görselleştirmeler, görsel sunumların kullanımına yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Bağlamsal meta verileri grafik modellerle görselleştirme çözümümüz, dağıtılmış belge havuzları için bir alma arabirimi olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Çözüm, ana hedefi Avrupa yasal bilgilerine erişimi iyileştirmek olan Yapılandırılmış Formdaki Yasal Bilgilere Yönelik Avrupa Kullanıcı Görüşleri (EULEGIS) projesinde test edilmiştir. EULEGIS prototip sistemi, çeşitli Avrupa yasal veritabanlarına tek noktadan erişimin nasıl uygulanabileceğini gösterdi.
Daha önce tartışılan üç model, etki alanındaki bilgilere üç farklı görünüm sağlar. Aktör görünümü, alandaki en önemli aktörleri tanımlar; bilgi kaynağı görünümü, farklı türdeki belgeleri ve bunların ilişkilerini gösterir; ve süreç görünümü bilgi üretim süreciyle ilgili faaliyetleri tanımlar. Belge veritabanlarının sorgulanabilmesi için, görünümün her bir grafik öğesinden ilgili veri tabanının sorgu formuna bağlantılar tanımlanabilir.
Fin hukuk sistemini açıklayan süreç görünümü gösterilmektedir. Grafik model, RASKE analizi sırasında oluşturulan belge çıktı modelinden kaynaklanır. Sürecin ana faaliyetleri dairelerle gösterilmiştir. Her daire hem aktivitenin adını hem de aktiviteyi gerçekleştiren aktör(ler)i gösterir.
Faaliyetlerin sırası, faaliyetler arasında düz oklarla ifade edilir. Bir aktiviteden toplu belge havuzuna bilgi akışı, aktivitede oluşturulan belgelerin türü ile etiketlenmiş kesikli bir okla gösterilir. Ek metinsel bilgiler, grafik sembollerle bağlantılıdır.
Örneğin, grafikteki bir aktivite sembolüne tıklayarak kullanıcı aktivite hakkında daha fazla bilgi edinebilir. Bu ek bilgilerden, bir bağlantı, kullanıcının seçilen etkinlikten kaynaklanan belgeleri arayabileceği bir arama formuna yönlendirir. Benzer şekilde, kullanıcı belirli bir aktör hakkında bilgi alabilir ve aktör tarafından oluşturulan belgelere erişmek için bir arama formu alabilir.
Üç görüş, EULEGIS prototipinde uygulanmış ve test edilmiştir. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler cesaret vericiydi. Görüşler, önceden bilinmeyen bir hukuk sistemiyle tanışmak ve bir sorgu ifadesinin kapsamını sınırlamak için iyi bir araç olarak görülüyordu. Grafik görünümlerin dinamik üretimi için modellere ait veriler resmi olarak tanımlanmalıdır.
Dublin Core Ham veri nedir Metadata Nedir Metadata Örnekleri Metaverse Üst veri elemanları nelerdir Üst veri Nedir