Çeşitlilik – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Çeşitlilik – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri

22 Aralık 2021 Çeşitlilik ve KAPSAYICILIK nedir Dahil Etme ve çeşitlilik Kapsayıcılık ilkesi nedir 0
Lojistik Sağlayıcıları

Çeşitlilik

E-ticaret ortamında gösterilen ve  açıklanan bu farklı kategorilerin gereksinimlerini karşılamak için çeşitli uygulama yazılım paketleri mevcuttur. İş ortamında kullanılan tipik uygulamalar, e-eğitim çerçevesindeki çeşitli uygulama kategorileriyle eşleştirilmiştir. Bir kuruluş, bu belgenin e-eğitim çerçevesinde özetlenen çeşitli ihtiyaçları nasıl karşıladıklarını analiz etmeye başlamak için bu tür bir yaklaşımı kullanabilir.

Örneğin, işletmeden müşteriye uygulama ihtiyaçları, iş ortamında sıklıkla Müşteri İlişkileri Yönetim Sistemleri olarak adlandırılanlarla karşılanır. Yüksek öğretimde birçok kuruluş, potansiyel öğrencileri (U2S) tanımlayan, izleyen ve hizmet veren stratejik kayıt sistemleri geliştirmeye itmiştir. Benzer şekilde, çeşitli işlevsel alanlarda dahili verimliliği ve etkinliği destekleme ihtiyacı, iş ortamında Kurumsal Sistemler olarak adlandırılanlar tarafından sıklıkla desteklenir.

Bir dizi eğitim kurumu, kendi ortamlarında (IEE) bu işlevleri desteklemek için PeopleSoft ve Oracle gibi satıcılardan sistemleri uygulamak için çalıştı (EDUCAUSE, 2000). Bu kurumsal sistemler aynı zamanda çalışanların bilgi ve karar verme ihtiyaçlarını da destekler (U2E). Kurumlar arası sistemler çeşitli iş ortakları ile ilişkileri destekler ve eğitim ortamında bu sistemler üniversiteler arasında elektronik transkript değişimi (U2U) ve devlet kurumları ile finansal bilgi alışverişi gibi şeyleri destekler.

Benzer şekilde, iş dünyasındaki ve yüksek öğrenimdeki tedarik zinciri yönetim sistemleri, satın alma sürecini daha verimli hale getirmek için (U2O) satın alma temsilcilerini ve kullanıcıları nitelikli tedarikçilerle ilişkilendirmeye hizmet eder. Son olarak, yüksek öğretimde bu çeşitli sistemlerin tümü, bir kurumun birincil misyonunu, yani öğrenme sürecini desteklemek için mevcuttur. Bu alanda çeşitli ders yönetim yazılım uygulamaları kullanılmaktadır.

Birçok eğitim kurumu, bu uygulama kategorilerinin çoğunda 1. Aşamadan daha üst düzey aşamalara geçmek için çalışmaktadır. Ne yazık ki, yüksek öğretim kurumları, iş dünyası ve hükümet muadillerinin karşılaştığı aynı zorluklarla karşı karşıyadır: çok sık olarak bu çeşitli uygulamalar entegre değildir ve bu çeşitli uygulama girişimlerini etkin bir şekilde desteklemek için ortak bir altyapı mevcut değildir.

Tartışma

Birçok eğitim kurumu, BT için stratejik planlama, etkin uygulama ve kullanıcıları destekleme konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıyadır. Bu zorluklar, hızla değişen bir BT ortamıyla karşı karşıya olan kuruluşlardaki tüm BT uzmanlarının karşı karşıya olduğu zorluklardır. Ancak, bütçelerin kısıtlı olduğu ve yüksek beklentilerin devam ettiği bir zamanda, yüksek öğrenimdeki BT departmanlarından daha az kaynakla daha fazlasını yapmaları istenebilir.

U2S Web sitesi gibi Faz 1 uygulamaları bile zorluklarla dolu olabilir. Aşama 1 uygulama geliştirme ve kullanıcı desteği sağlama kendi personelini ve mali kaynaklarını tüketirken, BT departmanlarının Aşama 2 ve 3 uygulamalarına ve en üst düzey Aşama 4 organizasyonel dönüşüme doğru çalışması nasıl beklenebilir?

Pek çok potansiyel uygulama kategorisiyle, çoğu kurumun anahtarı, BT stratejik planlama süreci ve güçlü bir baş bilgi görevlisinin varlığı etrafında dönmelidir. Bununla birlikte, yazara aşina olan küçük bir kurum örneğine ve bazı literatürün gözden geçirilmesine dayanarak, bu genellikle başarılması zor bir hedeftir. Bir kurumda, idari ve akademik departmanlar farklı üst düzey yöneticilere rapor veriyordu ve yakın zamana kadar herhangi bir üst düzey stratejik BT planlama süreci mevcut değildi.

Ayrıca, seçkin bir CIO olağanüstü bir maaş talep ediyor ve dekan düzeyinde görev yapacak ve tüm idari, akademik ve kütüphane bilgi işlemden sorumlu olacak bir CIO’yu işe almaya çalışan bir kurumda, kurum üç kişiyi işe aldı ve kaybetti. 


Dahil Etme ve çeşitlilik
Çeşitlilik ve KAPSAYICILIK nedir
Afn Teknoloji
Kapsayıcılık ilkesi nedir
Çeşitlilik Politikası
Kapsayıcılık Nedir
Çeşitlilik ve KAPSAYICILIK örnekleri


Bir üniversite yöneticisinin yönlendirmesine duyulan ihtiyacın kanıtı, Society for College and University Planning’in en çok satan yayınlarından birinin, Bilgi Teknolojilerinin zorluklarını (ve fırsatlarını) karşılamak için yüksek öğrenimin nasıl dönüştürüleceğine dair bir kitap olması gerçeğiyle ortaya çıkar. Yaş. Birçok BT yöneticisi, sürecin, günlük BT operasyon süreçlerini yönetirken ortak bir BT vizyonu geliştirmek için başkalarıyla birlikte çalışabilen bir CIO ile başladığı konusunda hemfikirdir.

BT organizasyonu en iyi şekilde çalıştığında, BT uygulamasının daha yüksek aşamalarına doğru ilerlemeye yardımcı olmak için boş kaynaklar kullanılabilir hale getirilebilir. Örneğin, kullanıcıların organizasyon yapısı değil, yaşam olayları ve ihtiyaçları etrafında organize edilmiş “kesintisiz hizmet”e sahip olmaları gerektiğini kabul eden bazı üniversiteler, yalnızca aday öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ayrı Web siteleri geliştirmiştir.

Sanal bir üniversite geliştirirken, bu süreçler “boş bir sayfadan” tasarlanarak, yönetimin ve akademisyenlerin tüm yönlerini kullanıcı dostu bir şekilde sağlayan yeni sorunsuz hizmet modelleri yaratmayı mümkün kılar. Bir devlet sistemindeki bir üniversite veya üniversiteler “tuğla ve harçtan” bir “tıklama ve harç” eğitim modeline geçmek istediğinde, zorluk daha zor olabilir.

Örneğin, birden fazla kampüs çevrimiçi kursları veya programları paylaşmaya karar verdiğinde, her kampüsün o kampüs için özel olarak geliştirilmiş kayıt süreçleriyle ilgilenmesi nadir değildir. Bazen bu süreçler, çevrimiçi bir kayıt süreci olmasına rağmen, ofislerden birinin sunulması gereken kağıt formları içerir.

Diğer araştırmacılar, fiziksel bir ortamdan daha sanal bir öğretme ve öğrenme ortamına geçişle ilgili birçok pedagojik ve politik zorluğu ve destek süreçlerinin nasıl etkilendiğini belgelediler. Sanal tasarım zaman içinde düzene girecek ve geliştirilecektir, ancak üniversitelerin yeni alanlara taşınırken karşılaştıkları zorlukları ve yeni ihtiyaçları karşılamak için kendi organizasyonlarında her zaman yaptıkları şeyleri dönüştürme olasılığıyla karşı karşıya kaldıklarını göstermektedir.

Sonuç

Bazı akademisyenler, endüstriden ve devletten eğitime modellerin uygulanmasından rahatsız. Öte yandan akademisyenler, birçok endüstriyi değiştiren BT destekli dönüşüm dalgasının eğitim kurumlarından geçeceğini umarak fildişi kuleye tutunmuş olarak algılanabilir. Belki de bir analizin işaret ettiği gibi, “yüksek öğretimde değişim mühendisliği hakkında düşünmenin zorluğunun önemli bir kısmı, endüstri ile kolejler ve üniversiteler arasında net benzerliklerin olmamasından kaynaklanmaktadır”.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir