İnternet Sitesi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
İnternet Sitesi
İnternet siteleri, çevrimiçi bir ortamda çalışırken, iletişim kurarken ve kaynakları kullanırken kullanıcılara rehberlik eden çevrimiçi görgü kurallarını ifade eder. Netiquette’in amacı, sanal bir ortamda nezaket prosedürleri oluşturmaya yardımcı olmaktır. Teknoloji kullanıcılarının netiquette’in temel önermesini anlamaları önemlidir.
Bunu yapmamak, başkalarına istenmeyen hakaretlere, yanlış iletişime veya çevrimiçi forumlardan ve etkinliklerden dışlanmaya neden olabilir. Netiquette, teknolojinin rolünden güçlü bir şekilde etkilenen bir dünyada başarılı olmak için öğrencilerin ihtiyaç duyacakları yeni bir beceri veya kavramın mükemmel bir örneğidir. Bu ilke ve yönergeler okulda tartışılmalı ve öğretmenler ve okul politikası tarafından modellenmelidir.
Çoğu ağ kuralları yönergeleri sağduyu ilkelerine dayanır ve gerçek dünyada yürürlükte olan görgü kurallarına benzer. Diğer özel öneriler sanal dünyaya özgüdür.
Yaygın olarak bulunan yönergelerin örnekleri şunları içerir:
1. Çevrimiçi dünyaya standart nezaket kurallarını uygulayın. Bireyin davranışına çevrimiçi olarak yaygın kibar uygulamaların uygulanması önemlidir. Yazmadan önce her zaman düşünmek önemlidir.
2. Saldırgan materyal göndermekten, yayınlamaktan veya yayınlamaktan kaçının. Agresif patlamalar veya hakaretler “alevler” olarak bilinir ve konuşulan kelime kadar düşmanlık taşıyabilir.
3. E-posta, sohbet odaları veya paylaşım ortamlarında yazışmalarda BÜYÜK BÜYÜK HARF KULLANMAYIN – bağırdığınız anlaşılıyor.
4.Bir listserve dahil olduğunuzda, sadece üyelerin çoğunluğunu ilgilendiren hesaba bilgi gönderin. Bir kişiyle kişisel olarak görüşmeniz gerekiyorsa, ona doğrudan e-posta gönderdiğinizden emin olun.
5. Diğer insanların mahremiyetine saygı gösterin. Bireyin bilgisi ve izni olmadan kişisel bilgileri yaymamaya çalışın.
6. E-posta mesajlarında kısa ve öz olun. Aşırı miktarda yazı yazmadan bir noktayı ileten bir mesaj oluşturmaya çalışın.
7. E-posta mesajlarında ilgili konu satırlarını kullanın. Tüm e-postalarda doğru bir konu satırı sağlayarak mesajınızın alıcısına içeriğin bir göstergesini vermek önemlidir. Bu prosedür, diğerlerinin mesajları uygun şekilde dosyalamasına ve zamanlarını daha verimli yönetmelerine yardımcı olur.
8. İmzanızı basit ve bilgilendirici tutun. İmzalar değerli bir bilgi kaynağı olabilir. Ancak, alışılmadık derecede uzun bir imza, mesajın odağından uzaklaşabilir ve postaya gereksiz ağırlık katabilir.
9. İstenmeyen e-posta, sahte e-postalar ve zincirleme mektuplar göndermekten kaçının. Bu iletişim biçimleri alıcılar için can sıkıcıdır ve zaman kaybıdır. Ayrıca, e-posta adreslerinin tekrar tekrar iletilmesi, kişisel bilgilerin istenmeyen şekilde yayılmasına neden olabilir.
10. Fikirleri yeni kullanıcılarla arkadaşça bir şekilde paylaşın. Birkaç ipucuna ihtiyacı olan yeni bir kullanıcıyla karşılaşırsanız, netiquette bilgeliğinizi komşu bir şekilde paylaşın.
Hazır internet sitesi
Profesyonel hazır web sitesi
Com site kurma
Web sitesi Kurma ücretsiz
Google web sitesi kurma
En iyi ücretsiz site kurma
Web sitesi kur
Kurumsal internet sitesi Kurma
Çevrimiçi Öğrenme Toplulukları
Çevrimiçi öğrenme toplulukları, kampüs öğrenme topluluklarıyla aynı özelliklerin çoğuna sahiptir. Fiziksel konumları ve sınırları olmayan çevrimiçi öğrenme toplulukları, kampüslerin, bölgelerin ve ülkelerin ötesine uzanır. Çevrimiçi öğrenme toplulukları, öğrencilerin bir araya gelip izole öğrenenler arasında bir topluluk duygusu yaratmak için bir araya gelebileceği sanal alanlardır.
Çevrimiçi öğrenme topluluklarında, öğrenciler öğrenme görevlerine odaklanabilir ve projeler üzerinde işbirliği ve işbirliği içinde çalışabilirler. Öğrenciler akranları, eğitmenler ve alandaki uzmanlarla etkileşimleri sırasında sorular sorar, fikirleri ve hipotezleri test eder, deneyimlerini paylaşır ve alışverişinde bulunur ve problem çözer. Çevrimiçi öğrenme toplulukları, sanal olmaları ve öğrenme ve öğretme amacıyla oluşturulmuş olmaları bakımından öğrenme topluluklarından farklıdır.
Bir çevrimiçi öğrenme topluluğunun üyeleri, ortak ilgi alanları, inançlar ve etkinlikler aracılığıyla birbirine bağlanır. Üyeler sınıflardan, lisans programlarından, farklı üniversitelerden, kolejlerden ve kuruluşlardan gelir. E-posta, asenkron tartışma veya konferans araçları, senkronize sohbet programları ve video konferans programları gibi teknoloji araçlarıyla bağlantılıdırlar. Bazen üyeler, esas olarak kurs yönetim sistemleri tarafından desteklenen bir öğrenme ortamı aracılığıyla bir araya getirilir.
Örneğin, Fiziksel Kimya Çevrimiçi (PCOL), fiziksel kimya çalışmasına adanmış bir çevrimiçi öğrenme topluluğudur. Çevrimiçi öğrenme topluluğunun üyeleri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerdendir. PCOL, fiziksel kimya müfredatında kullanılmak üzere çevrimiçi modüller sağlar.
Genellikle dört ila altı hafta arasında değişen bu modüller, coğrafi olarak dağınık kurumlardan fakülte ve öğrencileri işbirlikçi öğretme ve öğrenme etkinliklerine dahil eder. Öğrenme modülleri bağlam açısından zengin senaryolara odaklanır ve iletişim ve bilgi dağıtımı için e-posta, tartışma panoları ve World Wide Web kullanılmasını gerektirir.
Çevrimiçi öğrenme toplulukları, akademik kampüsleri ve kurumsal, kamu ve özel sektörleri birbirine bağlar. Bu topluluklar, üyeler arasında bilişsel ve sosyal etkileşimi teşvik eder. Bir çevrimiçi öğrenme ortamında genellikle üç tür etkileşim oluşur: eğitmenler (veya uzmanlar), içerik materyalleri ve öğrenciler arasında.
Çevrimiçi öğrenme toplulukları, üyeler arasında çeşitli düzeylerde etkileşim ve çeşitli etkinlik türleri ile karakterize edilen aşamalar halinde gelişir.
İlk aşamada, üyeler çevrimiçi toplulukları için ihtiyaçları, ortak ilgi alanlarını ve hedefleri belirler. Sosyalleşme aşamasında üyeler tanışır. Etkileşim aşamasında, üyeler deneyimleri, bilgileri ve kaynakları paylaşır, sorunları işbirliği içinde ele alır ve bilgiyi yapılandırır.
Çevrimiçi öğrenme topluluğunu sürdürmek için, üyelerin yeni üyeler toplaması, yeni işbirlikçi görevler/projeler oluşturması ve tartışma için yeni konular geliştirmesi önemlidir. Aşamalar, bir çevrimiçi öğrenme topluluğunun odağının zaman içinde nasıl değişebileceğini ve üyeler arasındaki etkileşimin kalitesi ve yoğunluğundaki ilerlemeyi yansıttığını vurgular.
Çevrimiçi öğrenme topluluğunun üyeleri arasındaki ilişki dinamiktir. Eğitmenlerin ve öğrencilerin rolleri etkileşimli topluluk aktivitelerinden doğar ve öğrenme ihtiyaçlarına göre değişir. Çevrimiçi öğrenme topluluğu ortamı, öğretme ve öğrenmeyi organize etmek için alternatif bir yöntem sağlar; Hem eğitmenlerin hem de öğrencilerin rolleri çeşitli şekillerde değişmektedir. Bu bağlamda, öğretme ve öğrenme daha öğrenci merkezli hale gelmektedir.
Çevrimiçi öğrenme topluluklarındaki eğitmenlerin şunları yapma olasılığı daha yüksektir:
● Esnek ve öğrencilerin ihtiyaçlarına duyarlı kalırken müfredatı ve öğrenme materyallerini planlayın ve yapılandırın.
● Önekli öğretim materyallerinin tek yönlü dağıtımını yasalaştırmak yerine, öğrencileri bir kursun genel hedefleri içinde kendi hedeflerini belirlemeye teşvik ederek ve zengin kaynaklar sunarak öğrenci merkezli bir öğrenme ortamını teşvik edin.
● Ağa bağlı elektronik teknolojiler ve diğer ortamlar aracılığıyla öğrencileri işbirlikçi ve işbirlikçi görevlere/projelere dahil ederek öğrenmeyi kolaylaştırın/arabuluculuk yapın.
● Çevrimiçi bir sosyal varlık oluşturmak ve bir öğrenme topluluğu duygusu oluşturmak için stratejileri birleştirin.
● Öğretim gereksinimlerine uygun birden fazla rol oynayın (örneğin, bir rehber/mentor/akran/öğrenci).
● Günlük öğretim uygulamasında pedagojik, sosyal, yönetimsel ve teknik birçok rolü benimseyin.
Com site kurma En iyi ücretsiz site kurma Google web sitesi kurma Hazır internet sitesi Kurumsal internet sitesi Kurma Profesyonel hazır web sitesi Web sitesi kur Web sitesi Kurma ücretsiz