Ontolojiler ile Ulusal Yeterlilik Sistemleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri
Ontolojiler ile Ulusal Yeterlilik Sistemleri Entegrasyonu
Bu çalışma, Avrupa düzeyinde öğrencilerin şeffaflığını ve hareketliliğini sağlamak için yeterlilik sistemlerinin entegrasyonu sorununu çözmenin bir yolu olarak ontolojilerin kullanımını sunmaktadır. Bunun için, dokuz AB ülkesinin lise sonrası akademik olmayan seviyelerindeki yeterlilik sistemleri, profil, etkinlikler, yeterlilikler, öğrenme çıktıları vb. açısından resmileştirildi, önce insan tarafından okunabilir bir model için UML ve ardından bir model için OWL kullanıldı. makine ile işlenebilir. Ayrıca, modellerin doğruluğunu kontrol etmek için bir vaka çalışması olarak somut yeterlilik profilleri kullanılmıştır.
Niteliklerin şeffaflığı ve ülkeler arasında öğrencilerin hareketliliği, özellikle Avrupa bağlamında, son yıllarda ilgili bir konu haline geldi. Aslında Avrupa Birliği’nin bu anlamda çeşitli girişimleri vardır: Socrates-Erasmus programı ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi, artı eğitim ve öğretimin arttırılmasıyla eşitliğin teşvik edilmesine yönelik bir dizi yasa ve anlaşma yapmak için, hayır. 2010’dan sonra, Avrupa Bilgi Topluluğu dünyanın en rekabetçi topluluğu haline geldi.
Başarısı için öncelikle şeffaflık, karşılaştırılabilirlik, aktarılabilirlik ve yeterliliklerin ve/veya yeterliliklerin tanınmasının farklı ülkeler arasında ve farklı seviyelerde nasıl gerçekleştirilebileceği araştırılmalıdır. Yetkinlik tanıma açısından bu şeffaflığı sağlamak için öncelikle her okul, kuruluş ve ülkeye ilişkin bilgileri yöneten temel bilgi sistemleri arasında entegrasyonun sağlanması gerekmektedir.
Farklı ulusal yeterlilik sistemleri arasında anlamsal bir heterojenlik sorunu bulunmaktadır. Mesleki niteliklerin şeffaflığını ve hareketliliğini fiilen garanti etme kabiliyetine sahip olan bağlantı, kesinlikle temel modellerin resmi bir temsilinin mevcudiyetine ve yeterlilikler, biçimlendirici birimler, öğrenme çıktıları vb. açısından bunların yapısına dayanır.
Bu, AB düzeyinde bu sistemlerin karşılıklı olarak anlaşılmasının desteklenmesine, kavramları arasında karşılaştırmalar yapılmasına ve analojilerin kurulmasına ve son olarak bu tür ulusal sistemlerin birlikte çalışmasına olanak tanıyacaktır.
Bu çalışmanın ana kapsamı, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Romanya, Slovakya ve İspanya olmak üzere dokuz Avrupa ülkesinin yeterlilik sistemlerine ilişkin Bilgiye Ortak Erişim sağlamak için ontolojilerin kullanılmasıdır. Göz önünde bulundurulan sistemler, Mesleki Eğitim ve Öğretim (VET) alanını ortaöğretim sonrası akademik olmayan düzeyde ele almaktadır.
Maastricht Antlaşması
Bruges-Kopenhag süreci olarak bilinen Mesleki Eğitim ve Öğretim süreci, Maastricht Antlaşması’na atıfta bulunur. Bruges-Kopenhag süreci, Avrupa Bilgi Topluluğu’nu teşvik etmek için eğitim ve öğretimin artırılmasını öngörmektedir. Önemli bir başlangıç noktası, kredi transferi için teknik grubun bir tartışmasında ortaya çıkan aşağıdaki deklarasyon tarafından temsil edilmektedir.
“Farklı ülkeler arasında ve farklı seviyelerde şeffaflık, karşılaştırılabilirlik, aktarılabilirlik ve yeterliliklerin ve/veya niteliklerin tanınmasının, referans seviyeleri, sertifikasyon için ortak ilkeler ve mesleki eğitim için bir kredi transfer sistemi de dahil olmak üzere ortak önlemler geliştirerek nasıl teşvik edilebileceğini araştırır.
Vatandaş öğrencinin hareketliliği artık çoğunlukla yüksek öğretimde (İÖ) yapılırken, mesleki eğitim eğitiminde (VET) bu bir uygulamadan çok bir niyet beyanıdır. Mesleki Eğitim ve Öğretim öğrencisi, sadece yurtdışındaki stajın özel durumunda hareketlilik için destek alırken, eğitim kurumları arasında geçiş sırasında (özellikle Üniversiteye kabul ile ilgili olanlar için) yeterliliklerin denkliği için kurallar uygulanır.
MYK Ulusal yeterlilik
Yeterlilikler nelerdir
Ulusal yeterlilik sisteminin bileşenleri
Ulusal yeterlilik Sistemi
Ulusal YETERLİLİK Nedir
Ulusal Meslek Standartları
MYK Portal
Myk yeterlilik Kodu
Avrupa Üniversiteleri, Avrupa programı Socrates – Erasmus ile ilgili olarak, sorunla karşılaştı ve bu amaç için işlevsel olabilecek bir araç inşa ederek olası bir çözüm buldu: Avrupa Kredi Transfer Sistemi (E.C.T.S) adı verilen bir kredi sistemi. Bu sistemin etkinliği, 1997’den beri çok sayıda öğrenciyi ve 1.200’den fazla Avrupa akademik kuruluşunu kapsadığı ve Avrupa üniversite eğitiminde hala çok homojen olmayan didaktiğin yenilenmesi için önemli bir nokta haline geldiği yaygın uygulamasıyla kanıtlanmıştır. .
Mesleki Eğitim ve Öğretim için benzer bir sistemin oluşturulması gerekliliği, öğrencilerin ve işçilerin hareketliliğini destekleyebilen Mesleki Eğitim ve Öğretim için Avrupa Kredi Sisteminin tanımlanmasına yol açmıştır. Öğrenici hareketliliğine yönelik bir ilk adımdır, ancak yalnızca iş yükü ve öğrenciler tarafından yurtdışında alınan dersler açısından tanınmasını sağladığı ve bu yabancı kursların yerel ulusal sisteme nasıl uyduğunu ve haritalanıp (kısmen veya kısmen) olup olmadığını açıklamadığı için hala yeterli değildir. tamamen) denklikleri tanımak için ulusal meslek profillerine ve programlarına. Bu nedenle, MEÖ sistemlerinin daha ayrıntılı bir düzeyde (örneğin hedefler, yeterlilikler, içerik açısından) entegrasyonunu gerçekten sağlayan teknolojiler gereklidir.
Birlikte çalışmayı sağlamanın bir yolu olarak ontolojiler
Gruber’e göre ontoloji, “Paylaşılan Bir Kavramsallaştırmanın Biçimsel Açık Belirtimi” olarak tanımlanabilir. Yeni bir teknolojiden ziyade daha çok yeni bir modelleme yolu olarak tasarlanan yeni bir araçtır, ancak entegrasyon ve birlikte çalışma açısından beklenmedik uygulama olasılıkları sağlayabilir. Bizim durumumuzda ontoloji kullanımının belirli faydaları şunlardır:
1) Yeterlilik sistemlerine (MEÖ düzeyinde), yapılarına ve bilgilerine (bilgi tabanı) ilişkin ortak anlayışın paylaşılması;
2) Sistemler geliştikçe ve uyarlanabilir ve diğer sistemlerle kolayca entegre edilebilir olması gerektiğinde MEÖ bilgisinin yeniden kullanılmasının sağlanması;
3) Her bir ulusal Mesleki Eğitim ve Öğretim sistemindeki varsayımları açık hale getirmek ve böylece daha yeni bir kişinin bunları anlamasını kolaylaştırmak;
4) Her bir ulusal Mesleki Eğitim ve Öğretim sisteminde tutarlılığın ve belirsizlik olmamasının teşvik edilmesi; ve
5) Biçimselleştirme yoluyla farklı sistemler arasında birlikte çalışabilirliği sağlamak, benzer kavramların kolayca bulunmasına ve yapıları arasında denkliklerin kurulmasına olanak sağlamak.
İnşaat Metodolojisi
İlk belge toplama ve UML resmileştirme
Bu ilk adım, her bir ulusal Mesleki Eğitim ve Öğretim sistemi için karşılık gelen bir görsel diyagram modelinin gelecekteki yapısına bakarak ilgili tüm bilgilerin toplanmasını ve analiz edilmesini içeriyordu. Bu, her ülkeden farklı seviyelerde toplanmayı içeriyordu:
- Ulusal eğitim sistemi. Öğrenci tarafından izlenebilecek farklı aşamaları ve yolları belirten, ülkenin genel eğitim sistemine genel bir bakış. Bu, ulusal mesleki eğitim sisteminin bir bütün olarak ulusal bağlamda nasıl konumlandığı hakkında bir fikir sağlar.
- Lise sonrası akademik olmayan eğitim. Bu eğitim düzeyindeki farklı okul türlerini detaylandırarak, bir bütün olarak orta öğretim sonrası akademik olmayan sisteme genel bakış. Bu aşamada, belirli bir seçeneğin seçilmesi için farklı alternatifleri daha iyi anlamak için bilgi gerekliydi.
- Proje için analiz edilen orta öğretim sonrası akademik olmayan eğitim sistemi
- Her ülkenin lise sonrası akademik olmayan düzeyinde farklı alternatifler arasından modellenmek üzere seçilen belirli MEÖ sisteminin ayrıntılı açıklaması.
- Profilin kurucu kısımları ve kavramların açıklaması. Seçilen MEÖ alternatifindeki profesyonel profil ve müfredat yapısı hakkında ayrıntılı bilgi.
İyi bilinen bir resmi grafik temsil olan Birleşik Modelleme Dili (UML), her bir VET sisteminde tanımlanan tüm kavramsal unsurları temsil eden modellerin inşası için seçilmiştir. Çalışmaya katılan ortakların çoğu sistem modellemesine aşina olmadığı için, insan tarafından okunabilir ve sezgisel bir model belirtim yolu sağlamanın çok önemli olduğu düşünülüyordu. Böylece Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Romanya, Slovakya ve İspanya için özel grafik modeller tasarlandı. Bunların her birinin tam açıklaması şuradan alınabilir.
MYK Portal MYK Ulusal yeterlilik Myk yeterlilik Kodu Ulusal Meslek Standartları Ulusal YETERLİLİK Nedir Ulusal yeterlilik Sistemi Ulusal yeterlilik sisteminin bileşenleri Yeterlilikler nelerdir